НВ-ВМХ, част 83

• 40 264
  • 733
  •   1
Отговори
# 555
Да, с хормони може да се предизвика цикъл, но това не е решение в дългосрочен план. Peace А ако предложението е за противозачатъчни, те пък съвсем не могат да регулират нещата, защото те именно наподобяват цикъл, но всъщност потискат овулацията. Така създават илюзия за цикъл, защото има редовно кървене (за да не се удебелява прекалено много лигавицата на матката), но не се получава регулиране наистина на цикъла, защото не е отстранена причината за смущенията.

# 556
момичета малко офф топик, но някой знае ли как да свържа профила си в Гугъл с Гугъл букс. Идеята ми е, че искам книгата , която Камелот ми прати да си я запазя в моята библиотека а вече сумати пъти не става  #Cussing out

# 557
При мен лх-фсх беше 1,3 някъде, когато ми откриха поликистозата. Лекарите казват, че трябва да е към 0,8 до 1. Всичко над 1 може да говори за поликистоза. При 1,5 вече е сигурно. Дори са ми казвали, че с 1,2 не може да се забремнява...
Лили, изследвала ли си захар и инсулин на гладно? ЩЗ ти е ок, пролактина също. Не може да нямаш цикъл и всичко да е наред. Има някакъв проблем, но не си го открила. А мазнините какъв процент са ти? Имай в предвид, че на някои жени цикълът им спира като спаднат много мазнините, защото това е сигнал за тялото, че не могат да износят бременност и от там природата се намесва. За синтеза на половите хормони са необходими мазнини. Виждам, че си адски слаботелесна, обаче при много слаби жени също може да има поликистоза. Как така не могат да кажат имаш ли или не кисти? Те се виждат ясно на УЗ. Противозачатъчни не бих пила, по-скоро можеш да помислиш за това, щом е нисък прогестерона, би могла да опиташ с агнус кастус и див ямс. Ако не помогне, за да ти дойде, все още остава възможността за утрогестан примерно за 3 месеца по схема... И аз съм на мнение, че трябва да намалиш тренировките, може би на 3 пъти седмично. А защо не вкараш и малко въглехидрати? Примерно плодове, повече млечни, от време на време някой картоф. Другото, което мога да ти препоръчам е изследвай си вит. Д и започни да го пиеш, също вит. Е по 200мг дневно, омега 3 и ленено олио-капсули. При мен помага и хомеопатията. Общо взето с нея и добавки имам сравнително редовен цикъл, въпреки че съм с разбъркани хормони и ИР. И още нещо - изследвала ли си някога андростендион, 17-ох-прогестерон и дхеа? При мен някои от тях са завишени, а тестостеронът е в норма... И пак да те попитам - други симптоми имаш ли освен липсващ цикъл? Не казвам, че трябва да е поликистоза, само размишлявам какво може да бъде въз основа на опита ми с хормоналните ми хаоси. Hug

# 558
При мен също съотношението ЛХ/ФСХ беше 1,5, но в различните източници пише различно. Мисля, че това съотношение не е толкова определящо, колкото други неща.

А при Лили вероятно проблемът е от много тренировки плюс прекалено контролирано хранене, като резултатът от двете е силно намаляване на мастната тъкан. Няма как такъв индекс на телесната маса да е здравословен, колкото и иначе ИТМ да не е добър критерий за здраве. Peace

# 559
Захар и инсулин не съм.
За процент мазнини, не знам, не съм се мерила.
Въглехидрати уж ям, ама май ще ги вдигна още.
Тренирам 3, максимум 4 пъти седмично, и то не с тежестите, с които тренирах преди. А последния месец не съм и докосвала тежест, по други причини.
Див ямс имам, ще започна да го пия.
На ехографа в окръжна, казват, имала съм кисти, гинеколожката твърди, че не съм имала. Друга гинеколожка, преди 3 месеца, също твърдеше, че нямам кисти и ме натъпка с оргаметрил. Други оплаквания, имам - необичайно окосмяване, по 2-3 черни косъма на брадата и гърдите. Личната също твърди СПКЯ. Не знам...

# 560
  • София
Добро утро  Hug
и аз като Лили се бях нашашкала че ми изчезна цикъла, но се появи. Но 6 месеца са много време, търси доктори да вкараш нещата в ред, по възможност без противозачатъчни. Факт е наистина, че и при мен един казва имаш поликистоза, друг казва нямаш-това ти е яйчниковия резерв. Имам хормони говорещи за поликистоза, били в ред, слаба съм и от това можело да е....абе..оставете ме мен да ви говоря за доктори.
На мен най ми помага Инофолик /Инозитол и фолиевак-на/. Въпреки всичко, след раждането имам много редовен цикъл, овулирам и т.н.
Охо, като прочетох и това за космите...и аз съм така, вкл. и по вътрешната част на бедрата и корема.
За мен правилното е да ти предизвикат цикъл, тогава да пуснеш пак хормони, захар и инсулин и тези на надбъбречната жлеза, щом тестостеронът ти е в норма.

# 561
Лили, необичайното окосмяване може да е сигнал за СПКЯ все пак... Не е лошо да направиш изследване и на андрогени, и на инсулин (това, което сме коментирали многократно - ОГТТ - обременяване с глюкоза). Преди това обаче няколко дни трябва да поемаш по много въглехидрати - към 200 грама на ден. Иначе изследването ще покаже нереалистично високи стойности.

Обаче мисля, че може и да не е СПКЯ, защото си спомням, че на една друга мацка, която отдавна не се е обаждала, бяха започнали да й растат малко черни косми и й беше спрял цикълът. Тя имаше тежък колит и от него беше отслабнала много. Предполагам, че от отслабването са се разбъркали хормоните и мисля, че и при теб това е причината, а не СПКЯ. Когато тя започна да си възстановява килограмите, се възстанови и цикълът.

По отношение на окосмяването, мисля, че при СПКЯ е характерно не просто тук-там някой по-плътен черен косъм, а увеличено окосмяване спрямо нормалното. Нерядко например жените трябва да се бръснат или редовно да си епилират горната устна и брадичката (в американските форуми споделят). И също имат застъпено окосмяване по гърдите и/или по корема. На мен такива отделни дебели косми ми напомнят повече на положението при жените в менопауза, затова си мисля, че не става въпрос за поликистоза, а за това чудо хипоталамична аменорея, за която споменах вчера.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2014, 08:29 от Cioccolata

# 562
Хормоналните проблеми не са лесни за диагностициране и мисля, че дори СПКЯ е всъщност сборен етикет, който се лепва на състояния с различни причини, а не с една и съща етиология - просто медицината за момента се чеше по главата, така да се каже, и нещата не са съвсем ясни... Rolling Eyes Аз имам приятелка, която отслабна много (свали към 50 кг) с нисковъглехидратно хранене. Тя беше типичен пример за СПКЯ - сериозно затлъстяване, окосмяване по горната устна (не 1-2 косъма), нередовен цикъл. Изследвали я и така и не могли да кажат какво й е, ама казали, че не е нещо сериозно. ooooh! При коремна операция, несвързана с яйчниците, хирургът й ги огледал и ги "обелил", щото били целите в кисти - така й възстановиха цикъла. Тя пък се бореше с окосмяването с козметични средства, а с килограмите се пребори с промяна в храненето. Но така и не й беше поставена диагноза СПКЯ, макар че според мен си беше класически случай. Но Лили не е същият случай все пак, макар че определено има и слаби жени със СПКЯ (може би към 20% са слаби или дори често с поднормено тегло, познавам и такава девойка - тя пък е с много силна ИР, но й казали, че понеже няма проблеми с килограмите, може да си яде всичко, само да внимава да не напълнее ooooh!). Абе, думи нямам по отношение на диагностичните средства и способности на много от лекарите и на медицината като цяло, поне в това отношение. ooooh!

# 563
Попринцип съм и със СРДЧ и гастрит. Преди нямах проблем с качването на кг, даже имах наднормено тегло, в един момент нещата се обърнаха. Когато тежах 39 кг, менюто ми се състоеше от банички и шоколад. Лошото с кг при мен е, че аха-аха кача 1-2 кг, след това ги смъквам. Мазнини не ограничавам, калории също, абе щом и мед взех да ям...
Но, определено ще помисля за начин за редуциране на стреса. Пък все някога, ще се получат нещата.
Благодаря за съветите, момичета  Hug Знам си аз, че тук бих получила адекватни такива.

# 564
Лили, не е лошо да направиш и изследване на инсулина, защото може пък да имаш такъв проблем...

Между другото, този оргаметрил, който си приемала, не предизвика ли цикъл? Shocked

# 565
Предизвиква. За тези 6 месеца, изкарах 5-дневен курс с него, дойде ми за 3 дни. Следващия месец дойде пак, за 3 дни и до там. Отказах повече да го пия, честно казано, заявих, че предпочитам без МЦ, отколкото с ПМС, предизвикан от такъв тип лекарства. Затова сега търся други начини.

# 566
Да, ясно...

# 567
беше ми се увеличило окосмяването като пиех протеинови шейкове

# 568
  • Пловдив
Момичета,знам че се е коментирало,но пак ще попитам как е добре да се приема вит.Д?По време на хранене,преди хранене,след хранене?И според вас кое е подходящото количество за 7г.дете?Започнах с 2 капки Вигантол,но се чудя дали не е малко.

# 569
Да попитам отслабващите със сух протеин - какъв вид взимате и колко често. Замествате ли хранения с него? Какво друго добавяте към шейка?

Суроватъчен или матричен взимам аз. Също предпочитам изолат.
Можеш да го разбиеш със студена вода и натрошен лед - става много вкусен студен коктейл. Аз също го обичам много с кисело мляко - добре разбит, става супер и с добавени плодове - малинки, къпинки и т.н. Ако е по-гъсто млякото става като крем - аз слагам вътре и малко сурови ядки.

Общи условия

Активация на акаунт