НВ-ВМХ, част 83

• 40 264
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
Момичета супер сте! Благодаря ви за линковете..ще се чете много.. Hug Peace

А колкото до вените - виждат ми се  в нормално състояние, не като тренирам... Peace Все едно както на някои по деколтето им е по тънка кожата..ей така ми стана и на мен и по раменете и по бедрата Thinking

пълно с грешки, прощавайте ooooh!

Последна редакция: сб, 06 сеп 2014, 04:07 от *Semora*

# 541
  • Пловдив
Жижи, тези симптоми могат да имат куп обяснения, липсата на протеин не е единственото Wink От нисък витамин Д може и да боледуваш често, и да си отпаднала. Също мисля, че понижена функция на щитовидната жлеза може да доведе до отпадналост, а също и желязодефицитната анемия със сигурност може. За честото боледуване друга причина може да е недостиг на цинк. А когато на човек му се яде сладко, причината може да са или колебания на кръвната захар/инсулина, или хормонални смущения, или може би наистина недостатъчен прием на протеин.
Шоки,така е,може да се дължи и на др.фактори,така че ще започна да ги елиминирам един по един.Започвам да пия вит.Д,ще увелича и протеина.Щит.жлеза си я изследвах в началото на годината и беше добре,така че не е това.Мисля,че на моменти ям наистина малко протеини,например за целия ден 4-5 яйца и 100-на грама сирене и от там идва проблемът.

# 542

Момичета, бях писала за липсваща менструация преди няколко месеца. Ето резултатите от хормоналните изследвания:

TSH (тиреотропен хормон) - 1.210 mIU/l
Пролактин  - 214 mIU/l
LH (Лутеинизиращ хормон) -4.52 IU/l
FSH (Фуликул стимулиращ хормон) - 3.02 IU/l
Естрадиол - 516.10 pmol/l
Тестостерон - 0,52 nmol/l
Прогестерон - 1.38 nmol/l

Идеи, освен хормонална терапия? Храна и витамин Д е ясно, но друго дали ще е нужно?

# 543
Да попитам отслабващите със сух протеин - какъв вид взимате и колко често. Замествате ли хранения с него? Какво друго добавяте към шейка?

# 544
Water_Lilly, може ли да дадеш референтни стойности? Това, което веднага се набива на очи е, че ЛХ/ФСХ е над 1 и вероятно става въпрос за поликистоза и липса на овулация. Може ли малко подробности - от кога нямаш менструация? Какви други симптоми имаш? На кой ден са правен тези изследвания?

# 545
  • SA
Water_Lilly, всички хормони в началото на цикьла ( 3-4 ден) ли са ти правени?
Ако е така, на мен ми изглеждат добре. За поликистоза се мисли, когато LH  трикратно надвишава FSH и сьотношения 1/1 , 1,5/1 мисля, че са нормални. 
Аз да се похваля, че днес си купих един такьв ластик:
Скрит текст:

Само трябва да потьрся подходящи за него упражнения сега.

И да питам Вив - от тези широките ластици имаше само някакви за пилатес:
Скрит текст:

Обаче идея си нямам дали са подходящи за друга цел, освен за пилатес, на какьвто нямам намерение да наблягам.  Simple Smile

# 546
На мен също ми направи впечатление съотношението ЛХ/ФСХ - то би трябвало да е горе-долу 1:1, а тук е 1,5:1 - в този случай може да има поликистоза, но може и да няма. Май при поликистозата са характерни по-високи съотношения - 2:1 или дори 3-4:1.

Но мисля, че прогестеронът също е под долната граница, което може да е от липса на овулация (ако прогестеронът е на 21-ия ден).

# 547
  • SA
Ами за прогестерона - ако е изследван на 3-4 ден от цикьла, нормално е да е по-ниськ.

# 548

Не знам на кой ден е, менструация липсва от 6 месеца. Не ще и не ще. Наложи се да ми правят ЯМР, преди това ме погледнаха дали не съм бременна (всякаш има как, при тези стойности), и ми казаха, че имало нещо, което приличало на кисти, имам го даже в епикризата. Отивам на гинеколог, нямала съм кисти. Оф, май ще се ходи в друг кабинет, за нам-кое-мнение.
Иначе, ето ги направо с референтните стойности.
http://prikachi.com/images.php?images/187/7588187T.jpg

# 549
  • SA
Лили, хормонална терапия ли ти предлагат?
Поликистоза не ми изглежда много вероятно да имаш, поне от спомените ми за това, което си писала за себе си, а и мисля, че и изследванията не насочват кьм такава ( дори андрогените са ти ниски).
Дали преди спирането на цикьла ти не си отслабнала бьрзо/ по-стриктно ограничавала храненето, сьчетано с тежки тренировки? Забелязала сьм, че при някои жени това сьчетание може да доведе до спиране на цикьла. Но само при някои. Аз например на какьвто и свиреп глад сьм се подлагала и то не за кратко време и колкото и да сьм отслабвала, това никога не е водело до подобни нарушения в цикьла ми.

# 550
Не, аз си се въртя около едни 42-3 кг, смущение имах миналата година май месец, когато вдигнах до 46. После станах пак 43 и всичко беше точно.
Най-малко бях 39 кг, като и тогава беше по часовник. В последно време какво стана, не знам. И тренировките промених, мислех да не е от това, но не. А и гинеколожката каза, че може да са допринесли, малко, но категорично не е там причината. Стигнахме до извода, че най-вероятно е стрес. Иначе, хормонална терапия, да.

# 551
  • SA
Ох, ти сигурна си с мальк рьст, но това 39 кг. ми звучат малко плашещо.  Embarassed
Да не би пьк да си намалила значително мастната тькан ?

# 552
Ми, те си бяха плашещи. 156 съм.
За мастната тъкан... А, де newsm78 Ама пък проблем имах и когато бях 46, а повярвай, не беше мускул Grinning
Не знам, мисля си класиката - вит Д, вит Б12, хубава храна и сменям гинеколожката, че нещо с тази не се разбираме.

# 553
Лили, може да е хипоталамична аменорея - тя се получава при спортистки от претрениране и напомня на поликистозата, но не е същото. Не знам дали това е твоят случай, но вероятно не е поликистоза. Щом 6 месеца нямаш цикъл, значи въобще не овулираш. Вит. Д със сигурност няма да ти навреди, а може и да помогне (дано!). Но иначе гледай да не ограничаваш калориите, намали тренировките, хапвай и мазнини, и протеини, а може да поувеличиш и въглехидратите, ако в момента си на много нисковъглехидратно хранене. Опитай да ограничиш и стреса - това е трудно, но все пак... Не знам дали би могла да имаш полза от масло от вечерна иглика, но можеш да си вземеш и да пробваш. newsm78 С две думи, грижи се за себе си и се надявам да успееш да коригираш нещата! Hug

Знам, че ИТМ не е най-добрата мярка, но твоят в момента е 17,66 - прекалено ниско. И сигурно имаш повечко мускулна маса, така че мастната ти тъкан никаква я няма, а това може да ти спира цикъла. При трениращите с повече мускулна маса, без значение дали мъже, или жени, ИТМ е завишен, а при теб е определено поднормен (долната граница е 18,5).

Ето една статия за хипоталамичната аменорея: http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=1192 Моля, обърнете внимание, че за поддържане на менструален цикъл са необходими 22% телесни мазнини.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2014, 18:35 от Cioccolata

# 554
  • SA
Да, и аз миля, че Лили най-вече трябва да оптимизира тегло/ хранене/ тренировки.
В тази позиция аз лично бих прекратила всякакви тежки тренировки за няколко месеца, с нормално хранене ( имам предвид некетогенно, но пак ВМ-НВХ) и избягвайки по вьзможност всякакьв стрес.
Отделно вит.Д, рибено масло, масло от вечерна иглика и други добавки.
Иначе с пиене на хормони ще се наподоби цикьл, но без овулация и без нормалните хормони на тялото да имат отношение.

Общи условия

Активация на акаунт