Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 27

• 55 807
  • 813
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Моят беше 1:570 ако помня правилно.
По принцип освен тези стойности се гледа и на феталната морфология длаис е вижда нещо притеснително. Ако не се вижда, се опитай да си по-спокойна.
Иначе може да си поискаш амниоцентеза, която в крайна сметка ще махне всички съмнения.Носи известен риск, но доколкото съм чела(когато аз се чудех дали да я правя) се случва рядко.
Има неща, които увеличават риска-възраст, ниво на хормона на бременността.

# 541
Здравей при мене с първата бременност  първият БХС беше 1:470 ,заради голямата НТ3,2 мм.Ходих на ФМ като след нея ме убедиха че всичко е наред с бебето и моята следяща лекарка по ЖК също беше категорична и аз не правих амниоцентеза .Направих само и втория БХС и тогава излезе 1:1900 и комбиниран от двете 1:690.Така че не се притеснявай отиди при някой добър специалист по ФМ и той ще прецени дали има смисъл от амниоцентеза

# 542
БХЦ за мен също е статистика. Най- добре е да се разчита на добра техника и специалист за ФМ. Ако трябва на две различни места отиди, та да ти е спокойно. Успех!

# 543
  • Варна
Вторият БХС винаги или почти винаги дава по-голям риск. Ако първият е бил ОК и всичко на ФМ е наред аз лично не бих си причинила втория... Чак пък амниоцентеза заради БХС-то, рискът от Даун при Моника е 2-3 пъти по-нисък от риска при АЦ.

# 544
Привет,

пиша ви с огромно безпокойство и моля да ме извините ако въпроса ми не е подходящ за тази тема.
Става дума за резултат от БХС във втория триместър  ..
При проверка като резултат ми излиза 1:490 за Даун ..
Коментирали са бременни около мен някакви числа от рода на 1:5000 , 1:3000 ...
Притеснявам се за моят резултат.
Четох, че притеснителни са под 1:250, моето е почти толкова отгоре, но предполагам знаете мисълта как може да те подлуди.
Първо се успокой! Hug Peace
Резултатът от БХС-то ти е много добър. При резултат по-висок от 1:100 се препоръчва амниоцeнтеза, а при резултати между 1:100 и 1:1000 - допълнителен биохимичен скрининг в 15-20 г.с.. По-важно е дали бебето има носна костица и колко мм. е NT (нухална транслусенция). Ако НТ е под 3 мм., всичко е ОК.

А кога е направен БХС (в коя г.с.) понеже виждам, че пишеш, че това е резултат от изследване във втория триместър?

# 545
БХС е направен в 15 г.с.
Имам запазен час при доктор Марков за ФМ , но е чак на 8-ми декември, много се притеснявам.
Лошото е, че знам малко за БХС като цяло, бях няколко дни в обкръжение на доста бременни и коментираха резултатите си от първия триместър с някакви големи числа, както казах в предния пост 1:2000, 1:5000 ... а аз подходих несериозно в първия триместър и не го направих, защото всички ми казваха, че съм млада, на 26, няма смисъл да го правя, няма смисъл да се травмирам, ако в семейството ми, както и в на моя мъж няма или поне не са се наблюдавали (няма как да знаем назад във времето) вероятността е ... видиш ли нулева... И аз как се доверих изобщо, как се подведох и си казах няма да равя... Да, ама като ги чух онези майчета да коментират, че е престъпление ако не се направи и аз отидох в 15 седмица.. Не знам, четох много в интернет, четох и много от коментарите на проф. Кременски, той споменава, че това са нормални стойности за втори БХС, ама хайде де.. до пролет ще се превъртя ..

# 546
  • Варна
Значи лично според мен е голяма грешка да се прави само втория БХС. Или първия или и двата. Вторият винаги дава голям риск, нормално е резултатите на майките, правили първия да са 1: четирицифрено число, също така нормално е при втория да са 1:трицифрено. Нищо плашещо не виждам в твоя резултат, абсолютно нямаш причина да се филмираш само на база на него.

# 547
Значи лично според мен е голяма грешка да се прави само втория БХС. Или първия или и двата. Вторият винаги дава голям риск, нормално е резултатите на майките, правили първия да са 1: четирицифрено число, също така нормално е при втория да са 1:трицифрено. Нищо плашещо не виждам в твоя резултат, абсолютно нямаш причина да се филмираш само на база на него.
Абсолютно съгласна съм с това мнение! Peace Втори (късен) БХС винаги резултатите му се тълкуват с тези от първия, но тъй като ти не си го правила, не трябва да се шашкаш от нищо. При положение, че беше направила и ранния, сега резултатите ти най-вероятно щяха да са четирицифрено число. Няма нужда да се стресираш и травмираш допълнително, в крайна сметка БХС е изследване, което само статистически определя риска от някои аномалии, но никога не може да ти даде 100% гаранция има/няма ли някакво хромозомно увреждане. Peace

Някъде към 18 г.с. направи подробна ФМ - на нея специалистите гледат за физически параметри по бебето, които със сигурност са индикация за наличието на проблем. Така например ако лицевия ъгъл е по-малък от 90о, ако има носна костица, размера на гънката на вратлето е в еди-какъв-си диапазон и прочие показатели, то бебо си е съвсем добре и нямаш поводи за притеснение! Peace Hug

# 548
Дано тревогите ми  са напразни ..
ФМ ми е със запазен час, когато съм в 23 г.с.,това беше възможно най-ранният час,  но още утре ще се обадя на д-р Папукчиев и ще коментираме резултатите.
Това, което прочетох (нали се сещате какво четене падна) е, че ако е над 1:300 не се препоръчва амнио, както и се смята, че риска е нисък.

# 549
Спри да се притесняваш, резултатите са ти нормални.  Peace Hug

Я кажи като ти правеха БХС и снемаха мерките на бебето, лекарят какви размери на гънката на вратлето измери и видя ли дали има носна костица и евентуално дали я е измерил?

# 550
Не знам какво мери, но в последствие, когато питах за това ми казаха, че за втория БХС не се гледа гънката и костицата и съответно може и да не се измерва. Това, което видях, че е нанесъл е диаметър на главичката и дължина на бедрото. Побъркаха ме тези лекари.. Аз спрях да ходя на работа за да изкарам една лека и приятна бременност, а се оказва, че умирам от притеснения по здравните ни заведения ..

# 551
Не знам какво мери, но в последствие, когато питах за това ми казаха, че за втория БХС не се гледа гънката и костицата и съответно може и да не се измерва. Това, което видях, че е нанесъл е диаметър на главичката и дължина на бедрото. Побъркаха ме тези лекари.. Аз спрях да ходя на работа за да изкарам една лека и приятна бременност, а се оказва, че умирам от притеснения по здравните ни заведения ..
Диаметър на главичката, дължината на бедрото и обиколката на коремчето са трите стандартни маркера, които док ще ти следи при всеки преглед на видеозон и по тях ще гледа дали бебето расте нормално/равномерно.

В случая не лекарите, а ти самата се вкарваш във филми и се психясваш излишно. Просто се успокой! Знам че е трудно, но с малко воля става. Нужно ти е спокойствие, за да не вредиш на бебето с непрекъснатото ти безпокойство.

За твое успокоение да ти споделя за моя БХС - в 13 г.с. го правих и при мен резултата беше 1:280. Оказа се, че неправилно ми е снета мярката на вратлето (а дори разлика от 0,1 милиметър дава голямо отклонение в крайния резултат) и също като теб се шашнах, консултирах се дори с проф.Керменски и той ме посъветва, ако мога да направя нова ФМ, на която правилно да измерят НТ. Обаче не успях да се вместя в срока и затова направих подробна ФМ в 16 г.с. Там лекарката ми разглежда бебето близо час и търсеше различни аномалии по плода, които са индикация за Даун и други заболявания, но слава Богу, всичко беше наред. Както и по-горе ти споменах - има ли носна костица или пък ако лицевия ъгъл е под 90о - бебчо си е наред. Потърси в някоя друга клиника свободен час, който да е по-скоро или пък ако се обадиш в Марковс и обясниш за притесненията ти, все ще могат да те вместят по-напред в графика. Защото и самата амниоцентеза е със срокове, след които направата и няма смисъл.  Peace

# 552
Благодаря ти, още утре ще звънна за по-ранен час на ФМ ..

# 553
Благодаря ти, още утре ще звънна за по-ранен час на ФМ ..
Успех!  bouquet
И само спокойно - всичко ще е наред с бебчето ти! Peace Hug

# 554
  • София
Моят първо БХС също беше в 15 седмица, както и първата ФМ, която между другото беше на един апарат в МД, който надали е толкова добър като при специалистите по това. Но всичко се направи спешно, трябваше до 2-3 дни да направя всички изследвания, които съм пропуснала.
После в 18 с. на истинска ФМ се гледа мисля, че една кост на ръката, също и стъпалата погледнати отдолу(доколкото разбрах има проблем ако някак се разминават и стоят неестествено). Гледа се и дали небцето е затворено. Бебето ми има рудиментарен пръст, което понякога е признак за Тризомия, но се гледат някои признаци, като небцето например. Та щом е затворено(т.е. няма заешка уста), значи всичко е наред и е някакъв отделен симптом.
Какво друго се гледа...май нещо на очните ябълки. Доста неща са.
Във Фемина почти винаги има свободни часове, звънни да ги питаш. На Марков съм звъняла и месец и половина предварително и нямаше.
В крайна сметка до 20 седмица винаги може да направиш амниоцентеза, ако не може да се успокоиш и стресът ти идва в повече.
Аз се чудех дали да я направя, но въпреки проблемното начало на моята, всичките съмнения...реално специалистите по ФМ не ми препоръчаха да я правя. На мен дори гинеколожката от ЖК е специалист по патологични бременности, всеки божи ден прави амниоцентези. Та щом те не писнаха веднага да ходя, значи е имало много други причини да се смята, че всичко е наред.
Затова не се психирай от тези числа, на ехографите ще се види по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт