"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 299
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна

репликата че Денерис мразела рицари не бе моя аз само отговорих на нея. лично аз мисля че Денерис мразеше наемници защо са продажни, а Санса е тази която мрази рицари. виждам че някой бърка (мисля че това бе Коронис, не ми се връща толкова назад) но не поправям хората.
Санса не мрази рицари, поне за момента. Разочарована е от тях.

Не знам защо Нед старк да не е рицар - горе обсъждахме, че всеки лорд първо се посвещава в рицарство, включително и Станис. не виждам защо Нед да е изключение
На Север няма много рицари. Рицарството е южняшка традиция. И Нед не е бил посвещаван.

Хрътката,  Джофри не му ли даде титлата сър? може и да греша. трябва да проечат пак книгата.

Хрътката изрично казва, че ще приеме мястото в кралската гвардия, но няма да полага клетви.

По важното е -
Идеята  ми не беше кои герои е виждала Денерис, а какъв тип типажи среща - не благородни рицари, а мошеници   като Джора мормон, недостойни за герба на рицарството. А за Баристан досега го обсъждахме и се оказа че не е чак толкоз благороден, поругавайки клетвата си.

Предвид това, че рицари има само във Вестерос е нормално да не е срещала много, а предимно такива които са изгнаници.

# 406
  • Варна

За Бран не знам защо всичик приемат, че той стана много велик, аз мисля че в момента това е един от най-слабите герои и е пасивен наблюдател на случващото се. активните персонажи според мен засега са - Джон (ако е жив) Станис,мелисандра,виктарион, Тирион, Баристан, Давос и Аря. другите персонажи не са активни при тях нищо не се случва и спокойно могат да умрат без да се промени нещо ( изключение на Денерис който е суперпасивна но има дракони и може да промени нещо - а дано)

Бран се превръща в бог. Малко ли е?
Бях дала май в предната тема, цитат от място където се намесва, чрез язово дърво помагайки на Джон да се варгне за пръв път в Дух.

# 407
  • Варна
Вашият Удавен бог е демон — каза след това черният жрец Мокоро. — Не е нищо повече от роб на Другия, тъмния бог, чието име не трябва да се изрича.

— Внимавай, жрецо — предупреди го Виктарион. — На този кораб има набожни мъже, които ще ти откъснат езика за такива богохулства. Червеният ти бог ще си получи дължимото, заклевам се. Думата ми е желязо. Попитай когото щеш от хората ми.  -

и на другите места ще срещенете че УДавения бог е роб на Другия мисля че Клейтън съгс изрлъмжава нещо от тоя сорт на Аша, че се кланят на един от слугите на Другия. А и  мелисандра май загтна нещо такова по-рано на среща с Давос или пък беше с Джон.

Мисля, че просто Р'хлор не обича други богове. Червените жреци и за Седемте сигурно биха казали, че  служат на Другия. Много нетолерантна религия. Crossing Arms

# 408
Много бързо сменяте темите.  Peace
Р'хлор ще се окаже, че не съществува. Зад него стоят друга раса Чада, не бих се учудила зад Удавника да са Млящерите. Всички имат една и съща цел, изтребването на човеците, (или андалите?). Бран и КГ са Първи хора, както и род Ройс от Долината. Ще има връзка по-нататък кой с каква кръв е.

Баратеон не са завзели престола, Джон Арин и армиите на долината са играли огромна роля, като Робърт е бил избран като най-подходящ, защото в рода му има Таргариенска кръв.
Робърт е нищо без Джон Арин. Освен това беше крал за чудо и приказ.  Mr. Green

Към настоящите събития Санса би могла да е  владетелка на Долината и да разполага с непокътната армия, ако си изиграе картите добре. Надявам се при портите да има язово дърво и да се свърже с Бран.

# 409
  • Варна
Към настоящите събития Санса би могла да е  владетелка на Долината и да разполага с непокътната армия, ако си изиграе картите добре. Надявам се при портите да има язово дърво и да се свърже с Бран.

В Харънхъл или на Острова на ликовете, мисля, че другите дървета са изсечени.

П.П. То май и на острова имаше само пънове. Thinking

# 410
                    вече съм вкъщи.

Хексе,

макар чисто теоретично Санса да е в добра позиция тя е твърде зависима от Кутрето за да играе самостоятелно. разбира се ако получи писмото на Джон до Лиса, и обяви че тя е Санса, и вземат че и повярват, и през това време малкия Арин умре, (твърде много "ако"-та) излиза че тя получава Долината по наследство (племенница на Лиса)  и в същото време може да претендира едновременно за Скалата на кастърли (съпруга е на Тирион) и зимен хребет (бащино наследство)и тогава тя може да окаже подкрепа на Джон, но не го виждам това - първо защото отношенията с брат й не са блестящи (тя копира Кейтлин).  второ очаквам Бриен и Джайм да я измъкнат оттам където е. допускам, че ще я съберат с лейди Каменно сърце и че петир ще бъде убит. Освен това мисля, че Санса окончателно се прости с мисълта за зимен хребет, а себе си в Скалата на Кастърли никога не се е представяла .

да,  Червените жреци изповядват нетолерантна религия "има два бога - Р'хлор и Другия". повечето религии са нетолерантни. на старите Богове по дадени места се принасят човешки жертви. същевременно те   не  ти помагат ако няма дървета при теб (пример - Нед и Роб). септоните отказват да приемат за истина думи изречени от неверник (пример - думите на Станис не се приемат за доказателство, защото дружи с неверници). Удавения бог иска човешки жертви и не признава други богове. А учителят на Аря по бойни изкуства (забравих му името) и каза "има един бог - нарича се Смърт. ...И всеки ден му казваме две думи - не днес"
 Безликите пък вярват в един бог с много лица.  "ние не съдим. Само Боговете съдят" е има го и Другия, който е съвсем нетолерантен. посочи ми толерантна религия.
 newsm78
като цяло обаче познанията ни за Другия се опират най-вече на червените жреци и си мисля, че е несериозно да подценяваме факта че всички те твърдят че Удавения бог е демон. за справка  - относно Старите богове мелисандра ги гледа с презрение и твърди че са безсилни, но отношението й към Удавения бог е съвсем друго  - чист гняв. Не мисля че ги слага на едно стъпало. Старите богове за нея са досада, Удавения бог - пречка, проблем

# 411
много извинявай, кои бяха Млящерите, защо реши че Р' хлор не съществува, и кой беше Бурния бог който бил враг на Удавения бог? някои неща съм забравил.

# 412
  • Варна

макар чисто теоретично Санса да е в добра позиция тя е твърде зависима от Кутрето за да играе самостоятелно. разбира се ако получи писмото на Джон до Лиса, и обяви че тя е Санса, и вземат че и повярват, и през това време малкия Арин умре, (твърде много "ако"-та) излиза че тя получава Долината по наследство (племенница на Лиса)  и в същото време може да претендира едновременно за Скалата на кастърли (съпруга е на Тирион) и зимен хребет (бащино наследство)и тогава тя може да окаже подкрепа на Джон, но не го виждам това - първо защото отношенията с брат й не са блестящи (тя копира Кейтлин).  второ очаквам Бриен и Джайм да я измъкнат оттам където е. допускам, че ще я съберат с лейди Каменно сърце и че петир ще бъде убит. Освен това мисля, че Санса окончателно се прости с мисълта за зимен хребет, а себе си в Скалата на Кастърли никога не се е представяла .

Санса не е наследница на Долината, там са Арините, а тя няма нищо общо с Арин. Дори и Лиза не е наследница, Примогенитурата е системата на унаследяване и тя изключва съпругите и техните племенички. Наследник е Робърт Арин, а след него Хари Хардинг.
Доколкото брака на Тирион и Санса не е консумиран, а и Тирион не е обявяван за лорд, не може да претендира и за Скалата.
Единствената и претенция може да бъде за Зимен Хребет и то ако не се намери друг мъжки наследник. А е ясно, че на Север знаят и за възможността Рикон да е жив и за писмото на Роб, който обявява Джон за свой наследник.
Другото за което може да претендира Санса е Харънхъл в качеството си на дъщеря на Кутрето (ако той я узакони).

За нея един династичен брак е най-добрата идея ако тя иска да постигне власт и титла. (Аз се съмнявам тя да го иска вече, но Кутрето го иска)

да,  Червените жреци изповядват нетолерантна религия "има два бога - Р'хлор и Другия". повечето религии са нетолерантни. на старите Богове по дадени места се принасят човешки жертви. същевременно те   не  ти помагат ако няма дървета при теб (пример - Нед и Роб). септоните отказват да приемат за истина думи изречени от неверник (пример - думите на Станис не се приемат за доказателство, защото дружи с неверници). Удавения бог иска човешки жертви и не признава други богове. А учителят на Аря по бойни изкуства (забравих му името) и каза "има един бог - нарича се Смърт. ...И всеки ден му казваме две думи - не днес"
 Безликите пък вярват в един бог с много лица.  "ние не съдим. Само Боговете съдят" е има го и Другия, който е съвсем нетолерантен. посочи ми толерантна религия.
 newsm78

Старите богове и Седемте са напълно толерантни. На вярващия в Старите богове Нед не му коства нищо да построи септа за Кат, а и децата им са възпитавани и според двете религии, на кой каквото допадне.
"Кълна се в Старите богове и в новите" се чува често. Живеят си в хармония, въпреки, че андалите са изсичали язови дървета те са го правели не поради някакъв фанатизъм, а поради практичната идея да не бъдат наблюдавани.
На безликия бог (т.е. този с много лица)изобщо не му пречи да почита всички други богове.

Има такъв прецедент в реалната история - в Древния Рим всички богове са били почитани, дори хората са почитали и чуждите богове, да речем египетските, макар да не вярват в тях. Смятало се е , че колкото повече богове има, толкова по-благословени ще са.
Всичко това до появяването на Християнството - абсолютно нетолерантна религия, която предизвиква другите да са също нетолерантни към нея. Има май известна прилика с Р'хлор.

като цяло обаче познанията ни за Другия се опират най-вече на червените жреци и си мисля, че е несериозно да подценяваме факта че всички те твърдят че Удавения бог е демон. за справка  - относно Старите богове мелисандра ги гледа с презрение и твърди че са безсилни, но отношението й към Удавения бог е съвсем друго  - чист гняв. Не мисля че ги слага на едно стъпало. Старите богове за нея са досада, Удавения бог - пречка, проблем

Ако канона гласи, че всички освен Р'хлор са демони, нищо чудно. Не става въпрос за всички, а за двама души последователи на Р'хлор. Както виждаш нито Виктар, нито железнородените са съгласни с това.
 Тук може да имат връзка и елеметните огън - вода, които са противоположни.

# 413
  • Варна
много извинявай, кои бяха Млящерите, защо реши че Р' хлор не съществува, и кой беше Бурния бог който бил враг на Удавения бог? някои неща съм забравил.

Пуснах линк от Уикипедия за Бурния бог, но явно е потънал сред постовете.

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Storm_God

# 414
Джон Сняг, предполагам, че Многоликия са парите- монетите са с много лица, а Безликите са клон на Желязната банка- теория, към която засега се придържам.

Относно Р'хлор: Мелисандра има видения в огъня също като жената на Емонд Таргариен, а там не се говори за Р'хлор изобщо. Виждам връзка, също както и взаимстване от К'тулу на Ловкрафт, който живее в океана (Удавника).
Има невероятен момент с Берик Дондарион в БоМ когато Ария го вижда за първи път- едноок, в корените на дърво....ехм, ехм....

Пещерите около Мейдънпуул са много важни, мотаенето на Бриен из речните земи ни показа много интересни неща. Мартин нарочно обърна внимание на "говорещите глави" от разказа на Сръчния Дик Краб, Млящерите (Squishers), ципестите ръце на род Борел и не на последно място Кръпчо.

В тези пещери все още живеят Чада, според мен. А в този залив е изчезнала Копривата на гърба на последния жив дракон.

Всичко върви към един финален титаничен сблъсък. Богове няма, чадата дърпат конците, изсякоха им дърветата, но ползват и огън, а БР каза на Бран, че постепенно ще развие Wi-Fi и няма да му трябват дървета.

Манс например е инструмент, също като Мелисандра. БР или друг вдървен (бяха цяла пещера Sick) му е внушил да намери рога на Джорамун и той няма да се спре докато не го намери. А май е в криптите на Зимен хребет, защото точно заради това той замина за спасява "Ария". Плащът му е закърпен с червен конец от Асшай, силна символика, разбира се използвана нарочно. Поне аз си го мисля.  Grinning

# 415
  • Варна
Остана да предполагаме кои ще са прототипите на  Лиф и Лифтразир. Tired

# 416

Толкин?

# 417
  • Варна

Толкин?

От Рагнарок. Последния оцелял мъж и последната оцеляла жена дали продължението на човешкия род.
Страшна каша се вари във Вестерос.

# 418
Ако ще трябва гласувам за оцеляването на двама само....тъжна работа. Мартин да не го избие на руски филм от социализма, не искам да ми е съвсем тъжен края.

Каша е. Безумна. Политическите игри са с цел да разсеят читателя от истинския проблем. Мартин ни хвърля прах в очите със страшна сила.
Интересно ми е какво сънува Кутрето. Освен червенокоски.

# 419
  • Варна
Ако ще трябва гласувам за оцеляването на двама само....тъжна работа. Мартин да не го избие на руски филм от социализма, не искам да ми е съвсем тъжен края.

Каша е. Безумна. Политическите игри са с цел да разсеят читателя от истинския проблем. Мартин ни хвърля прах в очите със страшна сила.
Интересно ми е какво сънува Кутрето. Освен червенокоски.

Краят Мартин  го е обещал битърсуийт.

Кутрето.. червенокоски, кинти, власт.. вестероския вариант на порше.. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт