"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 203
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Мартин каза, че няма да променя нищо. Казва, че се е изкушавал да го направи, но това би провалило подсказките, които е заложил , че това е именно така, както е.
Т.е. ще жертва предвидимостта (макар да се съмнявам, че много неща са отгатнати) за сметка на достоверността.

Това съм го пропуснал. Simple Smile
Ами супер, дано да е така. Simple Smile

Джон,
ами аз гласувах за твоя любимец Сняг, ама само защото нямаше опция, че никой няма да седне на трона Wink
Първоначално в това бях убеден сам за себе си, че в края на епоса никой няма да седи на трона в КЧ, а останалите живи хора от Вестерос ще се върнат към първичното и към живота, който в най-далечните години е представлявал хармонията на старките (първите заселници) с горските чеда и заобикалящия ги свят.
Сега обаче откакто е почти сигурно, че сериала ще изпревари книгите не съм вече така убеден, не заради друго, а заради фактора телевизия и тъпи американци, които непременно ще искат да видят кой е крайния победител в Играта на тронове...  Close

# 556
  • Варна
Аз гласувах, че искам Егон на ЖТ, в комбинация със Санса смятам, че ще са идеалната двойка, която да управлява.
Харесвам Егон защото е Таргариен (или Блекфир, все тая), защото е добронамерен, хубав Mr. Green и възпитан.

Diavolo , аз не очаквам хората да се върнат към природата, т.е. назад в развитието си. Скок в цивилизацията ще има, но според мен няма да е назад.

П.П. Джон Сняг коя е Джени вещицата?

# 557
 аз също очаквам хората да се върнат назад - най-малкото очаквам в края масово да повярват в старите богове, половината от Вестерос и в Р'хлор другата половина, а разни смахнати вери като тази на Седмината, УБ  и прочие да изчезнат.

Хексе, не ми се търси в момента но вещицата която предсказва на Церсей какво ще се случи, и която е възлова се казва Джени, името  й е споменат от Баристан пред Дани, когато той и казва в танац че същата вещица предсказала как от брака на принц Регар ще се роди наследникът,  който ще окаже влияние за съдбата на цял Вестерос. Именно тази жена вижда Бран.
Извини ме - отивам да обядвам.

Лично моето усещане е че Престола ще бъде поделен от няколко души -  На север ще властва Джон, Тирион ще властва в Кастърли и Долината със Санса, може дори да го направят гарант на юга или нещо такова, а Дани ще си седи на трона с Вик.
Не е невъзможен вариат Станис става крал, Джон - гарант на севера, ама не ми се вярва. Егон го изключвам.

# 558
  • Варна
Джон бъркаш, тази вещица я наричат Маги жабата, като Маги произлиза от майги. Името й не е споменато, но вероятно е баба на Джейни Уестърлинг. Да не би затова да бъркаш?

Защо вярата в Седемте да е смахната?  Thinking
Тя поне е единствената, която не изисква човешки жертвоприношения, смятам я за най-нормалната за момента.

п.П. Аз писах, че искам Егон да е на ЖТ, не го вярвам особено. Tired

# 559
 вярата на Седемте е единствената, която не е истински агресивна. Затова съм убеден че е обречена на изчезване. Нещо повече - в отделни фрагменти тя се доближава до други вери -  Странника всъщност е богът на Безликите. Следователно в нея има секти, нещо което не сме видели досега в жреците на червения бог или дървесните богове. Удавения бог също си позволи сектантство - Виктарион вече има два бога едновременно, той е един вид богомил, ако мога да се изразя така. някой ще каже че дървесните богове не са агресивна религия - но пък са много устойчива.

освен това в Света на Мартин само религиите които се имат отношение към с Другите са от значение (според мен) - а  именно - зеленозрящите, старите богове, Р'хлор, Удавения бог. следователно седемте и богът на Безликите са осъдени да изчезнат сто на сто. Те нямат отношение към Другите.

може и да бъркам и да се казва Маги вещицата, както казах не съм проверил? убеден съм обаче  че Баристан споменава име в танца. по-късно ще потърся.

# 560
Аз гласувах за Денерис защото имам силно чувство за справедливост и мисля, че така е най-редно.
+ това тя не е обикновен човек. Тук ще стане доста заплетено ако Джон се окаже син на Регар.

Джон пък си е чист северняк и не го виждам изобщо в кралски чертог. Освен ако не се вземат с Денерис  я от любов я заради традиции Simple Smile Изглежда малко сапунено, но си е в днкто на книгата и е вероятно.

Надявам се да няма други живи Тарг, щото става още по сапунено Simple Smile

Станис пък все едно прави всичко от дълг и Мел го подклажда още повече.

По принцип много мразя клишето дето нещо било някога си предсказано и всичко се повтаря. Така, че АА  трябва да е Денерис, защото всички очакват мъж и не го търсят където трябва. Само майстер Емон намери грешката в превода, уви умря и няма кой да го чуе Simple Smile

Вярата в 7те много прилича на нашите вяри. Много хора вярват, но доказателства няма.
Старите богове са горски чеда.
Рхлор единствен показва някаква божественост със съживяванията и виденията.
Другите богове и те не са се проявили особенно освен смъртта, дето си взима своето всеки ден Simple Smile

# 561
Съгласна, че Седемте май- много се доближават до съвремието. Вярата в тях към момента на действието е най- малко агресивна и реално няма доказателства, че тези Седем съществуват. Точно както християнството с всичките си арахангели, ангели и духове.
Чедата са Старите богове, които сами предсказаха края си. Червен бог няма, има жреци, които имат своите изключителни дарби, Удавения не е за коментиране, Другите бог нямат и като най- голямото зло във Вестерос би следвало човечеството да се справи с тях, а Многоликият не е бог, а е просто бизнес с малко магия  Laughing.
По пътя на логиката би следвало да остане вярата, която не среща съпротива и не изисква жертви. Тази, която нсои най- малко вреда на маата хора, чиито подръжници нямат да бъдат преследвани и убивани заради убежданията си. Все пак човечеството трябва да прави стъпки напред, както вече беше изкоментирано.

# 562
 според мен именно това че Станис и Джон правят нещата от чувство за дълг и чест ги прави толкова добри възможни крале. Човекът който трябва да седне престола тя да е с невероятно чувство за справедливост и да мисли първо за народа - видяхме какви бяха Робърт и Джофри досега, също и Тивин - никой не мислеше за хората си. Какво значи че е "редно" Дани да спечели трона, обективно погледнато трона принадлежи на синовете (или дъщерите( на Регар и всякакви сестри и братя са отклонение от линията на наследняване. Тронът се предава от баща на дете (най-вече - син), а не от брат на сестра. То и аз  не мога да си представя, как северняците и диваците ще възприемат Дани да ги командва, като няма ни най-малко представа от техните обичаи! точно за това според мен властта ще бъде поделена.

за религиите - има известни аналози
старите богове са ортодоксалната вяра така както са си я представяли някога
Седемта е същата религия, но след като канона  "вковал" в себе си езическите схващания, един вид нещо като богомилство. Всеки светия е част от едно голямо семейство - Девата/Божията Майка, Отеца, Сина,  Св.Георги - Воина, Панталей Пътник и пр.
многоликият е еврейският бог
удавеният - викингският Один
червеният бог ни дава виждането на католицизма - горенето на вещиците, кръстоносните походи.
седемте бога
зеленозрящите са разни  ранни ереси - ариани -мариани и тем подобни
Падането на Вала, ме подсеща за нахлуването на османците  по нашите земи, смъртта на Манс Райдър, за смъртта на Шишман, продаването в робство на жените и децата в лис - за продадените от венецианците роби, а Станис - за Сигизмунд. Ако сметката ми вярна излиза че Джон трябва да е паралелът на Влад Цепеш  Дракула.
Впрочем Станис има и още едно съответствие - войнственият Ричард Платандженет, който ходил от Кръстоносен поход на кръстоносен поход. В такъв случай Другите са войската на Саладин. Независимо дали Станис е Сигизмунд или Ричард той трябва да умре, без  да е изпълнил заветната си цел. него ще го запомнят най-вече с похода му. Най-много да се върне за малко на престола и да го убият в битка (ричард 3).

п.с. какво значи че Дани е необикновена?ако някой има предвид че е таргариен - те половината имат такава кръв - Джон, Вик, куентин, Бен Плум, Тирион,Егон, даже Станис, ренли и Робър Баратеон, също и майстер Емон. Ако имаш предвид че има дракони - то не са се показали всички дракони още, пък и Станис има вълшебен меч. Излиза, че и той е необикновен?

Някой да ми припомни какво беше Тарг?

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 18:57 от Джон Сняг

# 563
  • Варна
Веднъж вече северняците са приемали крал Таргариен, явно може. Wink
Религиите смятам, че съвсем погрешно ги тълкуваш. Монголикия+ Йехова???? Удавения+ Один???

Сравняването на нашествието на чужда враждебна раса с османското нашествие също не мога да разбера. Другите не искат роби или власт, те търсят тотално унищожение.
Я ми припомни кой е вълшебния меч на Станис, защото имам спомени за фокусите на Мелисандра.

П.П. Денерис е необикновена, не изгаря няколко пъти, когато обикновен човек би изгорял.

# 564
Тарг = Таргериен.

За Денерис ти казаха, да си неизгорим е достатъчно необикновенно. 
То вълшебен меч още няма. Денерис няма меч, Станис е ясен. На Джон поне е валирианска стомана Simple Smile
Върти ми се една идея това да е свещ от драконово стъкло която случайно свети и е пагубна за другите Simple Smile

Чедата са били богове за хората защото просто са имали зелнозрящи представители и малко магия. За да си бог трябва да си необикновен, да си по могъщ от обикновенните хора.  Дори и това да не е истина и да си просто по технологично развит ще е достатъчно за известно време.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 19:19 от Balerion

# 565
„Фалшивият ви крал е мъртъв, копеле. Той и цялата му войска бяха размазани в седемдневна битка. Магическият му меч е у мен. Кажи го на червената му курва." Мога да намеря поне още десет места, където се споменава че мечът на Станис  е магически или вълшебен - според случая.  В КЧ  Джофри също коментира как ще му хареса да притежава "вълшебния" меч на Станис. Освен това мечът излъчва собствена светлина и дори си сменя цветовете. дори Ренли признава, че мечът е ефектен. Майстер Емон нарича меча "меч със светлина, но без топлина". ние знаем че меча  е магически и трябва да се закали, просто не знаем дали Станис е човека за меча (най-вероятно не).
Веднъж северняците са приели Таргариен, но единствено те са запазили автономия. Освен това крал Торен е бил единственият който е тръгнал да се бие срещу Дракона. Свободния народ пък никога не са приемали крале, освен Манс Райдър и сега - Станис. Стража имат само двама крале - КнН (свален) и сега Станис. Още нещо Денерис е жена, а на север почитат мъжете, жена много трудно ще се наложи пък ако ще да има двадесет дракона едновременно.
Доколкото си спомням, османците в началото също не са искали роби, това е по-късна тяхна идея основната идея  да завладеят всичко живо., което мърда. Обръщането на хора които се сражат срещу теб в Други веднага ме подсеща за Еничарството и кръвния данък.
еврейският бог е богът на парите (Многоликия)
Удавения бог е викингски бог (железнородените са викинги) - кой освен Один може да бъде? Тор?

окей, ако това че Д. не изгаря я прави необикновена.....  Хрътката които не изгоря в пламъците трябва да е супер необикновен! - дайте той да седне на ЖТ Направо да  няма равен на себе си. Пък той даже няма своя гледна точка.

# 566
  • Варна
Всички знаят за магическия меч на Станис, само че той няма такъв, фокусите на Мелисандра са. Peace

Кога Хрътката не е изгорял? newsm78
Понеже ми е любим герой нямам нищо против да стане крал. Laughing Даже може и да се справя добре, като изключим ниското му потекло би се справил по-добре от Робърт, според мен.

Один е викингски бог, но няма нищо общо с Удавения. Боговете на викингите са смъртни, а не мъртви или немъртви. Один прилича по-скоро на БР.

# 567
Мда Дорнците хич не са се били с Таргариените, да не говорим, че само те остават отделно владение от Обединените кралства на Егон.

А Вярата в Седемте е изключително миролюбива няма що, унищожили са де що има от Чадата, опитали са се да вдигнат бунт срещу Енис 1-ви и сега при първа възможност се въоръжават и организират наново.

# 568
  • Варна

А Вярата в Седемте е изключително миролюбива няма що, унищожили са де що има от Чадата, опитали са се да вдигнат бунт срещу Енис 1-ви и сега при първа възможност се въоръжават и организират наново.

Бумър, андалите са убивали чадата, не заради религията, а са завладявали територии. След примирието не са ги убивали вече. Чадата също са убивали хора, както е нормално при война.
Съвсем обикновена война, не религиозна.

# 569
Цитат
— Е, добре — измърмори Лувин. — Докато тук властвали Първите хора, Мирът устоявал през целия Век на героите и Дългата нощ, и в раждането на Седемте кралства, но накрая дошло време, много столетия след това, когато други хора прехвърлили Тясното море. Първи били андалите, раса от високи, русокоси воини, които дошли със стомана и огън, и със седмолъчата звезда на новите богове, изрисувана на гърдите им. Войните продължили стотици години, но накрая всичките шест южни кралства паднали в нозете им. Само тук, където кралят на Севера отхвърлял всяка войска, опитала се да прекоси Шийката, властта на Първите удържала. Андалите изгорили горичките с язови дървета, изсекли ликовете, изклали чедата, които заварили там, и навсякъде провъзгласили триумфа на Седемте над старите богове. Така чедата побягнали на север…

Войната е била колкото за територии, толкова и религиозна!

Общи условия

Активация на акаунт