"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 415
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Джакен става Пейт заради ключа, с който Пейт разполагаше, отделно и заради свещта според мен. Ако той иска да унищожава драконите, вече знае къде са, но дали има нужните ресурси? Те първа ще рови в библиотеката на цитаделата. Според мен пристигат горе долу по едно и също време. Ако не са в Цитаделата, то те са на кораба. Или търси първи том на едното място, а втори на другото  Laughing

Ако Тирион е глумеца или ще се потвърди Тарг. произхода му или ще пристигне с още някой. И трети вариант - Тирион отива при Денерис и дракона е тя самата и не трябва да вярва на себе си, което е абсолютно препоръчително  Laughing Най- очевидно е действително глумеца да е Варис, ама точно защото е толкова очевидно не е интересно  Laughing
И аз всеки път казвам, че не бива да наблягаме на пророчествата толкова, но специално това пророчество, при положение, че е наполовина изпълнено, каква е вероятността да няма поне пълно съответствие със символиката? Та затова си чоплим.

# 181
  • Варна
Джакен става Пейт заради ключа, с който Пейт разполагаше, отделно и заради свещта според мен. Ако той иска да унищожава драконите, вече знае къде са, но дали има нужните ресурси? Те първа ще рови в библиотеката на цитаделата. Според мен пристигат горе долу по едно и също време. Ако не са в Цитаделата, то те са на кораба. Или търси първи том на едното място, а втори на другото  Laughing

Джакен/Пейт не иска нищо, той е никой.
Някой го е наел, този някой иска книги (не се знае какви, не е задължително да са за дракони) Даже най-вероятно не за за дракони, а са за Другите (Сам взе от Вала, най-старите книги, отпреди няколко хиляди години) Там едва ли се говори за дракони.
Джакен взе ключа и отвори каквото искаше, но не намери каквото искаше и затова остана.
Тъй мисля.. ( в момента Laughing) Thinking

П.П. Имайте предвид, че Джакен би трябвало да е пратен отпреди екзекуцията на Нед, т.е. отпреди войната и раждането на драконите.

# 182
Ако имаш предвид първоначалните му инструкции да са били да стигне до Вала е възможно. Но може да е бил в КЧ по други задачи - може дори да е бил изпратен да убие Нед - примерно Simple Smile. Въпреки че кой би му посегнал на тоз ангел небесен Simple Smile. Не е особено ясно кога е получил поръчката - преди или след раждането на драконите.
Пътувайки за Вала по един или друг начин, Джакен получава информация, че трябва да се запъти към Староград. Явно защото нещото е променило местонахождението си- Сам или книгите. Или и двете в комбинация. Вярвам, че в Сам има нещо специално, иначе досега да беше умрял 100 пъти. Може той да е ключа към разгадаването на някакво послание. И все пак Джакен е убиец, а не крадец, доколкото ни е известно в момента.

А не взе ли Пейт ключа отпреди Джакен да му вземе лицето? Имам някакъв спомен за противоречие със себе си да открадне или не ключа.

# 183
  • Варна

А не взе ли Пейт ключа отпреди Джакен да му вземе лицето? Имам някакъв спомен за противоречие със себе си да открадне или не ключа.

Да, Пейт даде ключа на Джакен/Алхимика. После той го уби и зае мястото му.

Някак странно ми се струва Сам да е толкова специален, че някой да е чул за него, та даже и безлик да му праща. Сам можеше 200 пъти да умре, докато безликия стигне до Вала.

Безликия е отивал при Емон, не при Сам. Shocked

# 184
Да, да.... много съм застреляна. Емон, разбира се. Ама Емон умря и каза разни работи на Сам. Нямам спомен какви, ама бяха интересни. Ако Джакен не го интересуват дракони, за какво му е да търси Емон? Емон се съмнявам да знае нещо за Другите. Само това, което е прочел.

# 185
  • Варна
Прегледах хронологията. Джакен напуска Харънхъл около 6 месеца преди Сам да тръгне към Староград. Т.е. имал е достатъчно време да стигне до Вала и книгите и Емон да са там. Thinking

# 186
Джакен не караше ли Аря да го придружи до Браавос?

# 187
  • Варна

Не, каза й, че монетата се ползва като я даде на човек от Браавос.

# 188

Не, каза й, че монетата се ползва като я даде на човек от Браавос.
Да, ама преди това ми се струва, че говореше тя да продължи обучението започнато от Сирио. (може и да бъркам)

# 189
Казах ви веднъж, че ще трябва да приемем, че Джакен е в тъмниците на Кралски чертог и после пратен на Вала в резултат на негова си грешка, ама вие не, та не.  Малко като с дискусиите защо Бенджен е надянал черното. Ами трябваше Аря да срещне Джакен по някакъв начин и толкова. Да, Мартин е дълбок и логичен писател, но си има някакви начални дадености и може би прекаляваме в търсене на конспирации и загадки във всяко нещо.
Целта му доста вероятно е книгата за последния дракон, чийто единствен екземпляр се пазел в Цитаделата, според Тирион. Явна подсказка. Нямал е работа на Вала, ако е имал, щеше да е там.
И аз попрегледах последната глава на Сам от "Пир за врани". Марвин споменава, че майстерите със сигурност ще пратят свой човек при Денерис и Мастифа иска да го изпревари. Т. е. да чакаме и някой от Цитаделата при Денерис. Може би това ще е парфюмирания сенешал. Thinking

# 190
  • Варна
Мда, разумна идея. Много хубаво отрезвяващо мнение.
Най-логично звучи Джакен да е бил заради своя грешка в тъмниците на КЧ.

Peace

# 191
Абсурд. Не го вярвам. Едва ли при точно тези наемници съществуват такива случайности. Че кой от Кралската гвардия е толкова добър, че да хване Джакен или той да не е подготвил достатъчно добре плана си? Добре, сбъркал е и са го хванали- точно пък той няма да може да избяга. Не ми се вярва. Всичко се случва с причина.

# 192
Той освен всичко друго трябва да пази някаква тайнственост и да не шуми около себе си. Ако е бил арестуван на публично място от много стражи, да речем, няма как да ги избие ей така, пред очите на свидетели. Това, че не е могъл след това да избяга действително е добър аргумент. Виждаме, че един Варис например, си се разкарва из килиите и се прави на тъмничар без особени проблеми. И все пак, тези убийци не са всемогъщи. Потрябва му помощта на Аря да го измъкне от клетката, нали? Какво правехме с Джакен голямата работа и евентуалната му мисия на Вала, ако Аря го беше оставила да се опече? Стават грешки. Не виждам смислено обяснение защо се е отказал от Вала и е свил към Староград. Това с книгите на Емон ми е неубедително, пък и щом Хексе е изчислила, че хронологията не съвпада...

# 193
Аз пък мисля, че не му трябваше помощта на Аря, а му трябваше доверието на самата Аря. 
Другото, което е - ние не сме сигурни, че когато Джакен е напуснал Харънхал е тръгнал веднага към Вала. Което пак ме навежда на мисълта, че е бил в клетката заради Аря.
Нали уж той уби дъртия Грейджой?
Айде да подредим хронологически събитията около него:
- първо е КЧ предполагаме, че е имал поръчка. Кой освен Нед умира? Какво има в библиотеката на КЧ? Кой е толкова опасен, че друг да плати на безлик за смъртта му? Не знаем...
- след това се озовава в клетката пътуващ за Вала. Дори да допуснем, че е попаднал в клетката заради своя грешка, пътуването му и действията му са съдбоносни за Аря. Може да е било умишлено, може да е било поради грешка. А може и действително да е искал да стигне до Вала, но поради обстоятелства независещи от него не може да стигне по първоначалния план. Какво се случва в Харънхал, че той се забавя или отклонява за малко посоката си?
- след това му губим дирите за около 6 месеца, но в същия момент умира Б.Гр. в съмнителни обстоятелства
- след това го срещаме като Алхимика в Староград, където се предполага, че търси нещо или някой. Ако е трябвало да тръгне към Вала след убийството на Б.Грей , то нещото, което е търсил там вече не е там. Това са Емон, Сам, Джили и дивашкото бебе + много важните книги.
- ако пътуването му до Вала още в самото начало е било поради негова грешка, то тогава търси нещо или някой в Староград - тук пак можем да споменем Сам, Емон, книгите от Вала, книгите на Цитаделата и някой друг майстер или сенешала. Изключвам Марвин.

Пропуснах ли нещо?

# 194
И на мен ми беше много странно- как пък така безлик не може да отвори една глупава клетка...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт