Алкохолик

• 16 878
  • 66
  •   1
Отговори
Здравейте,

Регистрирах се наново във форума, защото имам и друга регистрация, от която не искам да пускам тази тема.
Имам проблем с моя съпруг. Пие много. Пие всеки ден. Започва винаги вечер след работа, обикновено около 7 и пие до 12-1. Ако пие бира – 2 литра не му мърдат, литър вино, твърдият алкохол не знам колко е /не всичко на куп, де/. Напива се, шефели. На другия ден помни всичко, няма бели петна. Ако излезем с приятели пак се напива. Просто не може да спре. Намира някакво разтоварване в алкохола. Разхождаме се с приятели, сядаме на някое заведение, всички пият по 1-2 бири, той може и до 6 да стигне. И накрая започва да шефели, да се залита. Хората му се подиграват. Последно време ситуацията съвсем се влоши. Миналата седмица бяхме със съседите пред входа, не съм му броила бирите, но накрая така се залитна, щеше да си разбие главата. Вчера бяхме с 3 приятелски семейства на барбекю. Отидохме около обед, в 6 часа само той беше пиян. Останалите мъже си бяха ок. По едно време разреждаше ракия с бира:( Прибрахме се, аз му оставих малката и влязох в банята. По едно време чуван неистов рев – изтичах, тя седи на врата на дневната и се дере, а той спи като пън. Прикипя и му казах, че се махам и ми е писнало от изцепките му. Събрах си багажа, взех си детето и се качих в колата. Не знаех къде да отида, не исках да тормозя приятелите ни или роднините. Говорих с него 10000 пъти по телефона, той ме молеше да се прибера. Поставих му условие – спира да пие и се прибирам, или продължава да си пие и никога няма да ми види очите вече. Каза, че не може да спре да пие. Какво толкова, така намирал разтуха, не бил имала лошо пиянство и тн. 
Опитвала съм какво ли не. Говорила съм с добро, подхождала съм с разбиране, предлагала съм му да иде на лекар/психолог/група, поставяла съм ултиматуми... Резултатът винаги е един и същ. Той просто не спира. Баща му е същият. Според мен проблемът се корени в семейството му, защото там пиенето се толерира. Под пиене имам предвид напиване.
Когато не е пиян е прекрасен, разбираме се отлично, работлив е, вкъщи прави всичко, умира си за детето и за мен. Не ми кръшка, всички пари носи вкъщи, не запива никога сам с приятели, винаги излизаме тримата. Социални сме, имам доста приятели, особено сега лятото, през вечер сме по градинките. Зимата посрещаме постоянно гости – или ние ходим.
Финансово сме добре, и двамата имаме хубави работи, не се лишаваме от нищо.
Аз му угаждам на прищевките, секс правим 4-5 пъти седмично /преди да е започнал да пие за вечерта или пък сутрин/.
Само пустото пиене ми тежи Sad
Обичам го, но нямам сили вече. Не мога да живея с алкохолик, не искам детето ми да има такъв пример. Ако го напусна, ще се оправям и сама, имам добра заплата, няма да лишавам малката или себе си от нищо, но как да се реша на такава стъпка?

# 1
И друг път съм го казвала, баща ми е алкохолик. Той също е бил кротък, душата на компанията, превърна се в парцал, майка ми е по-голям парцал и от него, съсипана от това да го спасява от самия него. Не смеех да каня деца в къщи, не знаех какво може да видят, присъствала съм на отвратителни сцени, това ми е изкривило възприятията на макс. Един нормален празник не сме имали, все бях на тръни. 8-9 годишна си имах календар, в който отбелязвах дните, когато е пиян, защо съм го правила, не знам. Беше на лечение- 2 пъти, първият път издържа година без алкохол, 2-рия път с прибирането вкъщи започна. Никога не бих причинила това на децата си, никога.

# 2
  • София
По принцип, след като сам е казал, че няма/не иска/не може да спре… не знам какво друго ти остава да направиш…
От друга страна -4-5 пъти седмично секс, как точно се връзва с непрестанното му пиене от 6-7 до нощите? Откъде има енергия тоя човек…. От колко време е така, преди детето да се роди?
На кои прищевки му угаждаш?
Последно – шефели? Я пак, пробвай пак, че почвам да се съмнявам да не си почерпена и ти. Хора, в българския език няма дума „шефели”, инак всички те разбрахме какво вероятно искаше да напишеш….

# 3
Заваля говора по-добре ли е?

Преди да се роди детето, да. За секса съм написала - преди да започне да пие правим. Или сутрин. Има енергия, става за работа свеж.

# 4
Здравейте,
...............
Само пустото пиене ми тежи Sad
Обичам го, но нямам сили вече. Не мога да живея с алкохолик, не искам детето ми да има такъв пример. Ако го напусна, ще се оправям и сама, имам добра заплата, няма да лишавам малката или себе си от нищо, но как да се реша на такава стъпка?

Хич не е трудно да се решиш - освен себе си, трябва да спасяваш и детето. С баща алкохолик отговорността за тебе ще е двойна.
(Не знам защо така се получава, но често наблюдавам наследственост по мъжка линия.)
Ако Ви обича повече от алкохола - ще спре или поне ще опита да се лекува. Според мене това си е болест, де. Но ако болният отказва лечение, няма причина жена му да жертва себе си и детето.
Желая ти успех, каквото и да решиш. Hug

# 5
Ще  споделя опит с близко семейство . Мъжът с  много престижна професия , страхотен характер , но  страстен любител на алкохола . Не можа да се откаже . Позволи си всички възможни терапии , но не спря да пие . Жена му не издържа и се разведе .  Умря сам като куче и абсолютно деградирал .
Според мен е абсолютно изгубена кауза да се занимаваш с алкохолик . Ще започне да крие пари за да може да си купува все повече и повече пиене , ще започва да пие от сутринта , на работа . Това няма как да остане незабелязано от работодателите . Ще си загуби работата  - това още повече ще го тласне към алкохола . Няма да има нищо друго значение  , освен това да се напие . Изключително тъжна картинка . При нашите близки се случи точно това . Нищо , нищо положително не мога да кажа за съжаление .

# 6
Аз също съм на мнение, че отказването е много трудно. Имам много примери.., които не свършват добре за съжаление. Или трябва да вложиш цялото си старание, търпение и воля и да му дадеш да разбере, че не спре ли да пие- си тръгваш, и то наистина, а не да си говорите по телефона и да се моли, или просто спестяваш на себе си и най-вече на детенцето този кошмар и му осигуряваш нормално детство. Аз също знам какво е да се притесняваш вечер баща ти как ще се прибере от работа, ще те изложи ли пред децата, пред съседите, в училище. И да-аз никога, ама никога не бих търпяла детето ми да израстне в такава среда.

# 7
Сто пъти съм казвала - няма пряка връзка между характер и влечение към алкохол/други зависимости  Peace Не само лошите хора развиват пристрастявания - дори по-често е обратното - умни, реализирани хора тръгват по този път.

Алкохол/наркотици, хазарт са израз на вътрешно състояние, а с течение на времето организмът развива зависимост, но и толерантност към веществата, спира да контролира приетото количество и т.н.

Лично аз съм виждала много малко хора, които са преодолели подобно желание. Обикновено е за някакъв период и после се почва отново. Има значение самата предразположеност на човека, не само социалната му среда

ПП Стана ми тъпо, че коментирам такава тема, а мацката на аватара ми почина от препиване  Tired

# 8
Започне ли се веднъж, няма ли воля да спре от раз, рядко нещо помага. Покойният ми втори баща съсипа живота на две деца и две жени, на техните родители, на своите също, не миряса от това пиене и накрая от това умря, млад на 50 години.
Предвид ужасният ми живот, тормоз и мъка, предвид това че в началото на тридесетте си години баща ми пиеше по литър водка и нищо му нямаше, а само десет години по-късно от 50-100 мл. вече беше видимо пиян, предвид това че нещата от година на година стават все по-зле и по-зле, а човек деградира като личност от алкохола, аз те съветвам- бягай, докато си млада, детето ти е малко и не сте се напатили.

# 9
Много съжалявам. Имам такъв пример в семейството. Чичо ми-невероятен човек,АКО не е пил. Разби си семейството,разби си живота,а сега разбива и на баба и дядо. Непрекъснато са в страх (пиянството му е много лошо).Вместо да си живеят старините спокойно,той им вгорчава живота. Лежа по клиники,опита да се самоубие... Много ми е мъчно за него,аз много го обичам.
Не искам да те натъжавам,но според мен ако той сам не пожелае,няма как да спре!

# 10
Те, пиещите, са доста изобретателни - намират начин да се скрият от близките си. Проблемът официално е налице, тогава когато заради пиенето започне да занемарява и неглижира професионалните си задължения и тези към семейството. Случи ли се този момент - взимай детето и дим да те няма, защото това е началото на края

# 11
  • София
Народът си го е казал отдавна: Жени до време, пиенето - до гроб.
Няма надежда за алкохолика, ще създава все повече проблеми.

# 12
Проблемът е налице и без да се стига до остро неглижиране на задълженията. Само предвид това че  е пиян или попрекалил с алкохола, на него не може да се разчита да кара, да гледа детето и пр. елементарни битовизми.
Да не говорим, че снощният си личи. Днес, утре, една година ще е свеж сутрин, постепенно обаче ще придобие вид на типичното кърканде.

# 13
Ако си решила наистина да го напуснеш, добре. Но ако се надяваш, че пред заплахата от развод, той по силата на волята си ще спре да пие и това ще реши проблема, вероятно ще останеш разочарована. Ако е истински алкохолик, или няма да спре, не защото не иска, а защото не може сам. Или ще спре, ще започне бавно да полудява, и в един момент пак ще започне.
Алкохолизмът е болест, прогресираща при това. Лечението започва с осъзнаване и признаване на проблема.

Малко инфо

Скрит текст:
ПИСМОТО НА АЛКОХОЛИКА

Аз съм алкохолик. Нуждая се от Твоята помощ. Не ме упреквай, не ме обвинявай, не ме проклинай. Не би ми се сърдила, ако бях болен от туберкулоза или диабет.
Алкохолизмът също е болест.
Не ми изливай алкохола, това просто е напразно, тъй като така или иначе ще намеря начин да си доставя друга бутилка.
Не ми позволявай да Те ядосвам. Ако ме атакуваш с думи или физически, само ще затвърдиш лошото мнение, което имам за себе си. Аз вече достатъчно мразя себе си.
Нека Твоята любов към мен и страхът за мен не те водят до това да правиш нещата, които аз самият съм длъжен да правя. Ако поемеш отговорността за всичко, ще ме отучиш да бъда отговорен за своите постъпки. Ще имам все по-голямо чувство за вина, а ти ще се чувстваш наранена.
Не приемай моите обещания, ще обещая всичко, за да изляза от неприятности. Но характерът на моята болест ще ми попречи да удържа на обещанията си, дори и на тези, за които отначало мисля сериозно.
Не ме заплашвай, ако нямаш намерение да изпълниш заканите си. Ако веднъж си взела някакво решение, спазвай го.
Не вярвай на всичко, което Ти казвам, това може да бъде лъжа. Отричането на очевидни факти е симптом на моята болест. Нещо повече, най-често бързо губя уважение към тези, които лесно мога да излъжа.
Не ми позволявай да имам надмощие над Теб, не ми давай възможност да те използвам. Любовта не може дълго да съществува без справедливост.
Не страдай заради мен и не се опитвай да ме спасиш от последствията на моето пиене.
Не лъжи, не плащай заради мене сметките. Такова поведение намалява или избягва кризата, която би могла да ме мобилизира да търся помощ.
Докато продължаваш да ме спасяваш от всяка неприятност, ще мога да отричам това, че имам алкохолен проблем.
Преди всичко научи колкото е възможно повече неща за алкохолизма и Твоята роля по отношение на мен.
Идвай на отворените сбирки на АА. Участвай редовно в срещите на Ал-Анон. Чети литература и поддържай личен контакт с членове на Ал-Анон. Това са хора, които могат да ти помогнат ясно да видиш цялата Твоя ситуация.
Обичам Те
Твой алкохолик

# 14
С обещания не става!Ще започне да крие алкохол, на невероятни места или ще спре за месец и след това ще навакса.Алкохолика не може да спре ,не че не иска!!!Аз дете нямам ,може би и за това останах да се боря заедно със съпруга си с болестта.Има много добро отделение за алкохолно и наркотично зависими във Варна -"Университетска болница"Света Марина".За да ти се изясни ситуацията прочети и какво е "ко-алкохолизъм" ,на мен ми помогна!!!Стискам палци и не забравяй ,че няма невъзможни неща,стига човек  много да го иска!!!

Общи условия

Активация на акаунт