Сладко/конфитюр от сини сливи и орехи

• 30 154
  • 18
  •   1
Отговори
Може ли да споделите изпитана рецепта за сладко от сини сливи,предполагам,че във фурната е по- вкусно.

# 1
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Веднага: изпитана от няколко поколения в нашия род.
3 кг сини сливи
1 кг захар
1 кафена чашка оцет
1 чаена чаша вода
5-6 карамфилчета

Сливите почистени от костилките, нарязани на две. Ако искаш да е като конфитюр и да се размазва по-равномерно, ги режеш на по-дребнички парченца.
Слагаш в тава и печеш на около 180-200 градуса. Бъркаш от време на време. Когато водата изври и вече са изпечени (то се разбира, не се иска да си голям специалист), вадиш от фурната и ги натъпкваш плътно в сухи бурканчета (ако пък ги и затоплиш малко във фурната, си направила всичко перфектно). Затваряш веднага с капачките и обръщаш. Важно: ако няма стерилизиране, ползваш само нови капачки, които малко преди да стане време за затварянето, ги сваряваш за пет минути в една тенджерка. Пет минути, след като водата заври, ги махаш от котлона, изцеждаш от водата и още топли ги завинтваш. Обръщаш бурканите и чакаш да изстинат. После ги прибираш в килера и това е. Може и да стерилизираш бурканчетата, но си е излишен труд.

Тавата трябва да е дълбока, защото при печенето се увеличава обемът и да не вземе да прелива във фурната, че става мазало. Трябва да си сигурна, че водата е извряла напълно, преди да извадиш тавата от фурната. Ако го оставиш "водняво", има опасност да ти мухляса.

Това е. Става лесно, за два-три часа. Правя така също ябълки, круши, дюли, праскови, вишни и череши.
На сливите карамфилчета за аромат, а на останалите плодове - 5-6 листа индрише. Череши и вишни без нищо допълнително.

# 2
Много ти благодаря за подробното обяснение,супер си!
Утре сутрин се залавям за работа!

# 3
Забравих да ти кажа за орехите - не ги слагам, защото, ако ти остане за другата година, орехите си променят вкуса и развалят вкуса на сладкото. Но ако направиш, колкото ще изядете, можеш да ги сложиш в тавата при печенето.
Има и друга рецепта и съм я правила преди, но тя е висш пилотаж и е много сръткава. Сливите се белят, много внимателно се изважда костилката, киснат се във варна вода, после на мястото на костилката се слага орех, а още по-добре белен бадем. Варят се в захарен сироп.
Ако искаш, ще потърся рецептата. Отдавна не съм ги правила, та не я знам наизуст.

# 4
Тази първата рецепта по ми допада,а за орехите тогава няма да салагам,че не знам колко ще изядеме,за пръв път ще правя,надявам се да им допадне на домашните.Подариха ни една касетка със сливи,домашни и ми е жал да ги хвърлям та затова се сетих за сладкото на баба ми от едно време.
Още веднъж голямо благодарско за рецептата  bouquet  bouquet  bouquet.
Ще пиша какво съм сътворила!

# 5
Ако имаш много сливи, може и мармалад да направиш. Смилаш сливите и на 1 кг готово пюре добавяш 500 г (ако са мн сладки може и по-малко) захар. Вариш в голяма тенджера на котлона докато се поизпари водата и преди да свалиш от котлона 1 ч.л. лимонтозу. Още горещо написпваш в буркани на винт и обръщаш докато изстинат. Идеално за мазане на филии или палачинки.

# 6
Баба правеше такова сладко, слагаше и парчета тиква.

# 7
Сладкото стана превъзходно,още веднъж огромно благодаря за рецептата,точно този вкус търсех.  bouquet  bouquet  bouquet
Ще си запиша и предложението за мармалад,но за догодина!

# 8
Пипче, много се радвам. Ама наистина не може да се сбърка, освен ако не го забравиш. Joy JoyСъс здраве да си го хапвате зимата.

# 9
Лесно,рецептата точна и най-вече вкусно!

# 10
Здравейте!Ако не е проблем искам да използвам темата и за моето питане Simple Smile
Мъжът ми иска сладко отсини сливи,което да е от цели парчета -т.е. прото сливите да са разделени на две,небелени и варрени със захар и вода.Дали ще се получи така?Лимонтозуто за какво се слага?Може ли без него?Има ли значение каква е захата?

# 11
Мария, дадената по-горе рецепта е точно такава - сливите се разделят на две, за да се махне  костилката. Слага се оцет вместо лимонтозу. По принцип сините сливи се пекат. Ако ги свариш, става мармелад с люспи от сливи.

# 12
Едно от любимите ми сладка.
Става перфектно за кифлички и подобни.
http://inagg.blogspot.com/2012/09/blog-post_11.html

# 13
Едно от любимите ми сладка.
Става перфектно за кифлички и подобни.
http://inagg.blogspot.com/2012/09/blog-post_11.html

Не е ли прекалено много 30 кг захар на 6 кг сливи? newsm78 Или е някаква грешка?

# 14
3 kg, разбира се))))

Общи условия

Активация на акаунт