"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 4

• 68 146
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
После пък Ранвир пожела Анмол да заеме напълно мястото му като съпруг, баща и син. Странна и шантава работа, както и молбата му към Рагини. А тя горката се скъса да плаче. И аз с нея - особено като Ранвир издъхна ... cry cry cry
Честно ви казвам,на мястото на Рагини,само задето е посмял да ми отправи такава молба...щях да го заплюя,Ранвир,както е на смъртен одър!  Без преувеличение!!! ... След любов като тяхната,да й пробутва тоз`плужек! ... Брррр! ... Гнусна работа!!!  Sick
Изобщо не харесвам тоя Анмол! (не че ако го харесвах,щях да възприема нездравите предсмъртни желания на Ранвир де!) ... Има нещо зловещо в него...особено,когато изтърси на Ранвир,че искал живота му ... Урочаса го той!  Sneaky

Хаки,фитилдосвай ме ти...фитилдосвай ме...с тез`рецепти!  eat  Тъкмо се бях примирила,че никога няма да опитам джалеби,понеже Бандитка написа,че не може да се направи в домашни условия!  Mr. Green

# 361
За покриването на главите със саритата ....И според мен причината е ,че действието се развива в северните провинции на село,там където традициите си се спазват строго.Не знам как го задържат на главата си обаче-гледам ,че даже и фиби не си слагат както едно време баба ми на кърпата си.... и как не пада това нещо не знам.
Даже ако сте забелязали в присъствието на мъже жените си дръпват силно сарито от главата напред,така ,че изцяло да се покрие лицето и то да не се вижда.Така както днес имаше жени,които стояха отстрани по време на съвета и така се бяха покрили,че не им се виждаха лицата.Вероятно се счита за неприлично да стоиш с открита глава пред чужди мъже.

Haksev,мерси за рецептата....може да се пробвам някой ден.
.
Аз вече няколко пъти правих т.н. халва -грис халвата за която все споменаваха.Слагам в сиропа индрише и става много ароматно.А отгоре поръсвам с канела.
Взимам си и смляно царевично брашно за качамак(опаковката е с индийски мотиви)-много е вкусно,в къщи всички го харесваме. Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 сеп 2014, 19:56 от zhani

# 362
  • Истанбул
Много божествено добър тоз Анмол,чак ми засладнява  Mr. GreenЕдин такъв гладко избръснат с удължено лице и остри черти.Хич не прилича на индиец.Направо безупречен във всяко едно отношение=възпитание на деца,отношение към Алек ,и от др.страна проклина деня в който е поел тази голяма отговорност.

Чудя се още какво ще ни поднесат сценаристите newsm78

# 363
  • Варна
Bandit Queen :

Ето ме, момичета- засега така, благодарение на Лорка,  ще видим  дали админите ще намерят решение. Дано.

Започвам по същество:

Булката

Джолева, съвсем на прав път си за саритата. Отделните региони действително имат специфики в облеклото си, както изобщо в културата, диалекта, храната си и т.н. В щата Раджастан и Гуджрат сарито се премята точно по този начин, (както вече си забелязала), но това пак си е традиционното сари. Просто "паллу"-то ( тоест воалът, с който се покрива главата), е преметнат и защипан по специален начин отпред, затова ти изглежда като пола и блуза. Там по традиция сарито се носи така. А самото сари, за да е стабилно, първо се втъква в дълга права пола, на която тук казват "петикоут" и всъщност се увива около нея. Не знам вие точно как си го представяте- то си е просто един 6-7м дълъг плат. Има ограничител, който бележи къде трябва да се отреже парчето за блузата и тя се шие отделно при шивач. Полата също се купува отделно. Иначе за воала- зависи от  родовите традиции на фамилията. Ако са прекалено консервативни, жените покриват главите си през цялото време, а ако са по-модерно ориентирани, само пред възрастните членове на семейството (или гости) и при религиозните церемонии. По селата по принцип е задължително.

Жани, тези които носят през целия ден главата си покрита, закарфичват паллу-то с безопасна игла. А това покриване на устата е в знак на респект. Както нямат право да произнасят името на мъжа, така и е неприлично да откриват устата си, когато говорят. Така е навсякъде по селата, особено в Раджастан.

Кармата

Линди, права е Сахасрара- Дамини е тази, която драматизира и  приема жеста на господарите като някакво извънредно благородство.  А това,да се дават дрехи на прислугата е всъщност доста разпространен обичай тук. Дори самото заглавие на филма "Утаран" означава буквално "износено" и преносно "втора ръка, втора категория (хора)". На този замисъл се крепи и целият сериал.
Признавам си, че на моменти адски ме е доядявало на Дамини- не защото приема дрехите, а защото сама дава лош пример на дъщеря си. Впоследствие Ича започва да приема всяка милостиня от Тапу като емоционален жест, като нещо възвишено и саможертвено, като знак за обич на истинска приятелка ,  докато Тапу всъщност цели единствено да я държи завинаги подчинена на интересите си  и запленена от "добротата" и. В нея няма нищо емоционално. Емоциите са изцяло присъщи за Ича. Дори виждам в нея копие на Садна...Тапу е практична, тя е досущ като леля си. И ревността и спрямо Вир не е от любов, а е чист инат. Инат и негодувание за това, че Вир дръзна да хареса момичето на прислугата, а не нейна милост. Аз докрая останах с усещането, че тя през цялото време така и не обикна истински Вир, както постоянно хленчеше и твърдеше. За мен лично,това беше просто истерично желание да стане на нейното, отколкото битка за любовта си..

Хепи кидс, Дамини забогатява много по-късно, когато дъшерята на Ича вече е голяма. Училището едва ли е нейно, но мисля, че Ича го беше посветила на майка си и може да му е дала такова име. Дамини означава "светя, грея, осветлявам" и преносно дори "просвещавам". Не съм убедена за училището, но забогатяването на Дамини със сигурност е много далеч още.

Тери, порасналите деца на Тапу и Ича също имат трудни характери и пътища. Между дъщерите на двете Мукта и Мити пламва съперничество, подклаждано отново от лелята. Ича осиновява момченце, но има и истински син след това. Той изнасилва дъщерята на Тапу и също попада в затвора. Дъщерята на Ича пък става жертва на съпругата на човека, когото Ича уби, а тя пък по стечение на обстоятелствата е майка на момчето, с което се залюбва Мити и с когото точно като Ича и Вир, се събира и разделя постоянно...Изобщо съдбата дори на децата им е белязана..Къде е сега Дрийм Тийм,да се възмути от тая постоянна обреченост  Wink Но действително-  Кармата сякаш всячески цели да покаже точно тази белязана съдба на низшите касти..откъдето и да го погледнеш, каквото и да става, все в един омагьосан кръг се върти всичко...

Цветовете

Джолева, аз виждам и приемам  по същия начин продължението на сценария. Дори спрямо традициите тук- почти всичко е нереално и неадекватно. Анмол живее с Раджванш единствено заради желанието на Ранвир. На практика това тук се случва твърде рядко- ако починалият е бил единствен син и семейството държи непременно да има снаха в дома си. Не на последно място и заради внуците, които остават последната следа от сина им, но това не е задължително така. Те затова са "осиротили" Анмол, за да може без проблем Рагини да остане при Раджванш и той с нея. Ако майката на Анмол беше жива, естествено е да настоява снахата да живее в дома и. Положението с Алек пък ми се струва чиста проба "коз" да задържат вниманието с обрата и да привлекат състрадание, респективно симпатии към него, за да има гледаемост. Друго обяснение нямам..Със сигурност обаче е било голяма суматоха в главите на сценаристите..Интересно,защо толкова настоятелно са искали да продължат сериала...

Хаксев, и аз го правя така, но с  нахутено брашно. И грис слагат някъде за по-голяма хрупкавост.

Много дълго стана.
Пропуснатото - утре.
Радвам ви се отдалеч  Simple Smile

# 364
Bandit Queen

Много ти благодаря отново и отново.
Дано администраторите и модераторите намерят решение за да пишеш спокойно

Lora-Di

Благодаря и на теб за това че правиш възможно да четем постовете на Бандитка

и за двете ви Hug Hug  bouquet  bouquet

# 365
  • Varna
Бандитке,
Благодаря ти какчИ  bouquet  Достави ми отново голяма удоволствие Hug

Лорке,
Евалла какчИ, машалла Wink  bouquet Hug

# 366
Момичета, кажете ми, че не полудявам вече....
Ранвир сякаш умишлено не се дръпна...Искаше да даде своя живот на приятеля си, който познава от два дни....Какво е това - приятелска обич, състрадание към нещастието на приятеля....какво е  newsm78 #Crazy Изглежда Ранвир повече обича Адмол  от семейството, повече от родната си дъщеря....Да умреш, за да дадеш своето щастие на друг....това ли е смисъла, който искат да ни покажат....Но чуждото щастие, дали може да стане щастие за Адмол  newsm78
Не, не, това не го разбирам...Сигурно е свързано с тяхната религия с вярата в боговете....Не може да направиш 600-700 епизода, да държиш в напрежение зрителите и накрая да опорочиш всичко....Това са пълни измишльотини. Ако не е свързано с тяхната религия е като фантастика...
Ранвир и Адмол нямат никаква роднинска връзка....Сега Ранвир иска да даде своето семейство - родители, съпруга, дъщеря,  брат на Адмол, защото той си няма......
Според мен, май само Васу е нормална в този сериал....Отказвам се, повече няма да гледам....
Отивам при Калияни....
Не полудяваш, мила. И аз си го помислих същото. Ранвир като, че ли нарочно не се отмести, а се остави да бъде затиснат. Абсолютно съм съгласна с написаното от теб. Това са пълни измишльотини.

# 367
Тези дни щи го пробвам това джалеби и после ще пиша отзиви. Mr. Green

# 368
Здравейте!
Не пиша често,но ви следя. Много се радвам за Куини. Гледах цветовете напред. Сакши се оказва хитра лисица. Докато живее в дома на Раджванш забременява от приятеля си. Когато Васу разбира за бебето , отива и пита Сакши от кой е, а тя отговаря,че е от Алек. Впоследствие я гонят, но тя спасява децата от приятеля й , който иска да ги убие и се връща в къщата. Алек приема бебето и нея и се женят.

# 369
  • Варна
Ранвир сякаш умишлено не се дръпна...Искаше да даде своя живот на приятеля си, който познава от два дни....Какво е това - приятелска обич, състрадание към нещастието на приятеля....какво е  newsm78 #Crazy Изглежда Ранвир повече обича Анмол  от семейството, повече от родната си дъщеря...
Двамата се гледат влюбено,влюбено...все едно са гаджета! ... Чак ме отвращават,на моменти! Sick ... И какви глупости приказваше на Рагини!  Rage  Човек може да си помисли,че иска да я пробута на Анмол! ... ПълнолуДие! ... Ами днешната сцена,с предсмъртния "завет" на Ранвир към Анмол?!!... Чудя се просто,на Киншук,как е могъл да играе такава измислена роля и как устата му се е отваряла,да произнася такива глупости!  ooooh! Ама,сигурно,хванал се е на хорото-къде ще ходи?! ... ooooh!
Искам си сериите от началото на любовта им с Рагини! ... Те са ми любимите! ... Онова беше съвсем друг сериал! ... Ех!

Лорке,
Евалла какчИ, машалла Wink    bouquet Hug
 ЗасрамватИ мЪ,начи!! ... Нищо особено не правя! ... Не заслужавам толкова благодарности!  Grinning ...

# 370
  • София
От по-измислено на още по-измислено Гледам с едно око сериите след смъртта на Садна само  заради навика да гледам филма.  Това все едно не е същия филм-я разузнайте да не се е случило нещо между сценаристите, та така са го претупали. Смъртта на Ранвир е такава измишльотина, че е обида за здравия разум. Да не би екипът да се е изпокарал или нещо подобно!!!?

# 371
Здравейте!
Не пиша често,но ви следя. Много се радвам за Куини. Гледах цветовете напред. Сакши се оказва хитра лисица. Докато живее в дома на Раджванш забременява от приятеля си. Когато Васу разбира за бебето , отива и пита Сакши от кой е, а тя отговаря,че е от Алек. Впоследствие я гонят, но тя спасява децата от приятеля й , който иска да ги убие и се връща в къщата. Алек приема бебето и нея и се женят.

Ужас! Аз не съм гледала всички епизоди натам с въпросната Сакши, но от малкото, което видях разбрах че е ужасна лисица. Няма такъв навлек - а това вече е преляло чашата. Аз гледах едни моменти дето Васу й помагаше - гласеше я да ходи при Алек, ама той непрекъснато я гонеше и й казваше, че обича Садна. Доста грубо се държеше с нея и така се кефех. Една вечер Алек така се вбеси, че я изхвърли и заключи на терасата. Веднъж пък тая същата реши да приспи децата, за да иде при Алек - за целта им сложи приспивателно в чашите. Що за човек трябва да си да посягаш на малки деца - но те май объркаха чашите и тя го испи в следствие на което заспа. Алек въобще не й обръщаше внимание. Тя после май помогна на децата - явно за това дето казваш. Те я обикнаха много. И накрая Алек се съгласи на брак с нея, но й каза, че никога няма да я обича като Садна. А тя тогава уж се беше поочовечила, че говореше на снимката на Садна, че щяла да се грижи за тях и да не я разочарова. Незнам и аз точно, но тази сюжетна линия е още по-шантава. От такова чудовище и лисица каквато беше Сакши да я променят пък чак и да я съберат с Алек - как не. Тъпи сценаристи - идиотщина от всякъде. Садна си е Садна а тази може да си гледа работата. Сега все едно гледаме друг сериал. За мен истинския си е с четиримата сладури и вече приключи... Peace

# 372
Ранвир сякаш умишлено не се дръпна...Искаше да даде своя живот на приятеля си, който познава от два дни....Какво е това - приятелска обич, състрадание към нещастието на приятеля....какво е  newsm78 #Crazy Изглежда Ранвир повече обича Анмол  от семейството, повече от родната си дъщеря...
Двамата се гледат влюбено,влюбено...все едно са гаджета! ... Чак ме отвращават,на моменти! Sick ... И какви глупости приказваше на Рагини!  Rage  Човек може да си помисли,че иска да я пробута на Анмол! ... ПълнолуДие! ... Ами днешната сцена,с предсмъртния "завет" на Ранвир към Анмол?!!... Чудя се просто,на Киншук,как е могъл да играе такава измислена роля и как устата му се е отваряла,да произнася такива глупости!  ooooh! Ама,сигурно,хванал се е на хорото-къде ще ходи?! ... ooooh!
Искам си сериите от началото на любовта им с Рагини! ... Те са ми любимите! ... Онова беше съвсем друг сериал! ... Ех!

Ох не си само ти! И аз си искам старите епизоди, където всички бяха щастливи - Алек и Садна, Ранвир и Рагини ...   Rolling Eyes

# 373
за Хепи Кидс!!! съгласна съм с Хаксев, че в уличното джалеби надали има сметана, както и изобщо дали има сметана в Индия, в тез горещини.. възможно рецепта е адаптирана към намиращи се в Росия продукти.
но все пак ще напиша превода
Скрит текст:
за тесто : 2 ч.ч брашно, 1 с.л. сметана, 1/4 ч.л сода, 2 ч.л грис, 1,5 ч.чаша вода
за сироп : 2 ч.ч захар, 1 ч.ч. вода, 1 с. л лимонов сок и олио за пържене
забърква се тесто като за палачинки, тестото се покрива и се слага на топло място за мин. 2 часа, ако няма топло място, купата може да се сложи в легенче с топла вода
за сиропа - водата и захарта се смесват и оставят да кипне, като завре се добавя лимоновия сок, оставя да опври 5 минути и се изключва
Тестото се слага в шприц или плътен найлон с дупка и се изстисква във врящо олио с кръгови движения за да се получат спирали. Пържат се от двете страни до златисто, изваждат се, като се оставя излишно масло да се изтече,  и се потапят за 10 сек в топъл сироп. За да останат джалеби хрупкави не бива да остават в сипора повече от 10-15 сек.

# 374
Bandit Queen много благодаря за поясненията относно саритата и всичко за което ни информираш  Hug
Лорче благодаря и на теб  Hug
Имам един въпрос, към Бандитката, дано да не е смешен. Защо масово ходят боси, не само в храма  newsm78 Като гледам пътищата са с някакви камъчки, а пък когато Шам носеше Сугна до болницата, трябваше да мине през някакви отровни тръни  Thinking

Момичета, отдавна искам да споделя, че не само аз, а  май и Калияни е "влюбена" в Шам....Когато говори бабчето го гледа с толкова мек поглед....и почти винаги е съгласна с неговите предложения с изключение днес, когато баща му трябваше да се яви пред Селския съвет. Според мен кмета взе правилно решение, защото Маавир наистина ще изкупи земите на селото...Мисля, че Калияни сбърка.....
Родителите на Ананди много са я закъсали. Сега ще останат и без дом....
Сумитра продължава да лъже Бейрон... newsm61

Общи условия

Активация на акаунт