Отговори
# 135
значи работата е заради пари и кофти оборудване и статистики и потенциални проверки и търсене на отговорност, а не защото бебетата нещо не са наред. Въпрос на късмет къде ще се роди - дали в София или в други градове. И всичко това накуп прави промените още по-гадни.

Да, по-скоро е така. И е вярно това - разликата между София и повечето провинциални болници е много голяма точно в този аспект. И като специалисти (а неонатолозите в България са все по-кът), и като оборудване, и като финансиране, и като всичко.

# 136
значи работата е заради пари и кофти оборудване и статистики и потенциални проверки и търсене на отговорност, а не защото бебетата нещо не са наред. Въпрос на късмет къде ще се роди - дали в София или в други градове. И всичко това накуп прави промените още по-гадни.
Горе-долу това е.  Ако някой е запознат има ли други болници на специален бюджет освен МД?
Чета, че и в градове извън София практикуват местене на бебета след определени параметри във втора болница, по нова клинична пътека.

# 137
  • София
мен ме притеснява това, че има едно ничие поле, в което хем има родено бебе, хем е живо, пък не е и съвсем аборт... И всичко на милостта и късмета на кой лекар и къде ще се роди бебето. Господ да ни е на помощ с такива наредби!

# 138
  • Ямбол
Тези три дни и преди са били в наредбата, доколкото разбирам, промяната е само в грамовете и седмиците.

# 139
Ако се роди бебе, което не отговаря на критериите и болницата похарчи за него 3-4000лв примерно и то почине преди третия ден, какво се случва с тези разходи, изплащат ли се от ЗК? И въобще дали се осъществяват?

# 140
Статията е манипулативна.
В наредбата не пише нищо за отпадък. Naughty
След като се е родило живо, всяко бебе се обгрижва.
Друг е въпросът в коя болница се е случило това и каква апаратура има.

Белисима, обърни внимание, че Кристина е преживяла това...
Некоректно е да я нападаш!

# 141
След като се е родило живо, всяко бебе се обгрижва.

Не е вярно това. Нито у нас, нито по света. И си има причини.

Ето една история от Англия: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1211950/Premature-baby-l … k-care-limit.html

Накратко - там границата, над която се опитва реанимация е 22-23 седмица. В случая бебето се е родило 2 дни под нея, живяло е два часа, никой не се е опитал да поддържа живота му.

Тук също има такива случаи - просто се водят аборти и жените не виждат въобще бебетата.

# 142
Да подкрепя jp. На моите близнаци, родени в началото на 23-а седмица, никой не е поддържал живота им, дадоха ми да ги видя, защото аз поисках, и общо взето, спряха да дишат в ръцете ми - това е практиката в Белгия. И да, води се аборт, а не преждевременно раждане.

# 143
Да подкрепя jp. На моите близнаци, родени в началото на 23-а седмица, никой не е поддържал живота им, дадоха ми да ги видя, защото аз поисках, и общо взето, спряха да дишат в ръцете ми - това е практиката в Белгия. И да, води се аборт, а не преждевременно раждане.

Да, разбрах, но в наредбата пише, че се води раждане, ако бебето е живо поне 72ч.
То само няма да живее, ако не му се окаже помощ.
И по-долу в статията д-р Слънчева пише,че се грижат за бебетата.

# 144
  • София
на мен точно това ми е абсурдно. Още повече щом бебето диша самостоятелно. Бебета, които са по-късно родени и не дишат самостоятелно ги интубират, а тук бебе, което има сили да диша и то час-два, го чакат дали ще се пребори самичко или не. За описаното в чужбина говоря. Няма как без преглед да знаят дали детето има тежки увреждания. Все повече си мисля, че на децата все още не се гледа като на хора.

# 145
на мен точно това ми е абсурдно. Още повече щом бебето диша самостоятелно. Бебета, които са по-късно родени и не дишат самостоятелно ги интубират, а тук бебе, което има сили да диша и то час-два, го чакат дали ще се пребори самичко или не. За описаното в чужбина говоря. Няма как без преглед да знаят дали детето има тежки увреждания. Все повече си мисля, че на децата все още не се гледа като на хора.

Не знам за час-два дишане. Моите дишаха не повече от половин час, ако това изобщо се нарича дишане. Направените впоследствие изследвания показаха, че бебетата са абсолютно здрави и нормално развиващи се за гестационната седмица. Както казах по-рано, просто моят организъм не издържа - шийката на матката се отвори, вероятно поради по-голямата тежест. А аргументите на лекарите тук бяха, че дори да оцелеят, тези бебета, родени толкова рано, ще бъдат с много тежки увреждания. Предполагам, че са прави - божа работа! Във всеки случай случката е гадна и не се забравя, дори след успешна бременност. Както казваше моята психоложка - никога няма да забравиш, но един ден ще се събудиш и случилото се няма да те кара да страдаш. И тази мацка се оказа права!

Сега ви пожелавам да сте живи и здрави, да не ви се налага да четете и препрочитате наредбата и дечицата ви много да ви радват!

# 146
Тук има ли определение за родени под определена седмица да не се полагат грижи ?

# 147
Сега ви пожелавам да сте живи и здрави, да не ви се налага да четете и препрочитате наредбата и дечицата ви много да ви радват!

Hug

Съжалявам, ако в тази тема съм била прекалено образна или нетактична.

Аз леко се колебаех дали въобще да пиша. Обаче го правя, защото мисля, че повечето хора нямат добра представа за специфичните проблеми при едно преждевременно раждане - добър пример е схващането, че щом се роди живо бебе, лекарите се предполага да положат всички усилия да го запазят живо максимално дълго.

Преди Макове за Мери и много хора не предполагаха, че родителите не могат да получат мъртвородените си деца и да ги погребат.

# 148
  • Пловдив
Тук има ли определение за родени под определена седмица да не се полагат грижи ?
Ами нали за това е цялата тема и спорът в нея. Simple Smile
Че има примери на обгрижвани и поради това оцелели деца под актуалната за дадения момент граница, е сигурно.

----
Гадно преживяване е това с близнаците, да. Sad По-гадно, отколкото да се родят мъртви.

# 149
Ами нали за това е цялата тема и спорът в нея. Simple Smile
Че има примери на обгрижвани и поради това оцелели деца под актуалната за дадения момент граница, е сигурно.

Има, ама обикновено са в големи специализирани болници, които не се финансират само по клинични пътеки. И рисковете се поемат от специалисти, дето са виждали 2 и 200 и имат що-годе добра идея за шансовете на конкретните деца.

Общи условия

Активация на акаунт