Отговори
# 120
Значи съм останала с погрешно впечатление, съжалявам!

# 121
Четенето на првилника за движение на пътищата не те прави шофьор.
И изтипосване на наредба не  значи, че я  разбираш.
Написана без нужния обществен дебат, издиша, това стана ясно на почти всички Wink
Веригата е доста по-сложна и касае пари, не статистика.
Голяма част от екстремно недоносените бебета имат по-голям шанс да оцелеят без увреждания, ако се извадят със секцио. Кислороден глад на мозъка 》дцп, епилепсия и др., ясно е. Вагинално раждане и секцио се заплащат еднакво от ЗК, но реално разходите за секцио са значително по-високи. Болниците нямат сметка да проведат секцио за бебе, от което после не само няма да усвоят пари (защото вероятно ще умре), а и може да им струва допълнителни непокрити средства. Това е само началната нишка, по която да се размишлява.
Остава и етичната страна - бебе, ембрион, отпадък, то принадлежи на родителите си и те имат право да решат какво да правят в рамките на закона (но не този). Да го кремират, погребат или да откажат да го вземат. т.е да го оставят  за екарисаж.  Нелогично, неморално и ако бяхме нормална държава щеше да е незаконно някой да решава вместо родителя.
А дали си струва усилята да се спаси рисково бебе - да струва  си. По този въпрос може да има мнение само човек, който реално е бил в ситуацията. Ей така на теория "ако" не става.

# 122
Хайде сега всички да четем:
1. "Аборт" е загуба или прекъсване на бременност, преди плодът (плодовете) да отговарят на критериите по т. 13.
В точка 13 се говори за раждане, а "преди" означава преди да е настъпило раждане. Аборт се смята за прекъсване на бременност, когато няма раждане. А раждане няма, когато плодът е мъртъв или почине след три дни и е под 800 грама и/или е преди 26 г.с.

На мен в картона ми пише "спонтанен аборт в 28г.с."Не пише -раждане на мъртъв плод.Писали го така,защото във втория вариант трябвало да има вътрешна проверка,защо се е стигнало до там,след като съм се намирала в болницата.И нито ми дадоха да го видя нито нещо друго свързано с детето.

# 123
  • Ямбол
1. "Аборт" е загуба или прекъсване на бременност, преди плодът (плодовете) да отговарят на критериите по т. 13.
В точка 13 се говори за раждане, а "преди" означава преди да е настъпило раждане. Аборт се смята за прекъсване на бременност, когато няма раждане. А раждане няма, когато плодът е мъртъв или почине след три дни и е под 800 грама и/или е преди 26 г.с.

На мен в картона ми пише "спонтанен аборт в 28г.с."Не пише -раждане на мъртъв плод.Писали го така,защото във втория вариант трябвало да има вътрешна проверка,защо се е стигнало до там,след като съм се намирала в болницата.И нито ми дадоха да го видя нито нещо друго свързано с детето.
По тази наредба е било аборт, ако е под 800 грама.

# 124

По тази наредба е било аборт, ако е под 800 грама.
Не беше преди 26г.с.,а в 28г.с. и мога да ти гарантирам,че беше над 800гр.

# 125
  • Ямбол
Ако е била в сила тази наредба, то неправомерно е написано.

# 126
Виждам, че на много хора им е трудно да приемат, че медицинската грижа за новородените не е точно като за възрастни.

Специално за недоносените нещата стоят доста по-особено. Доколкото аз знам, навсякъде в развитите държави има правила кога те да се реанимират и спасяват. Цитирах ви по-горе случай от САЩ. В Швейцария също пишеше, че преди 24 г.с. не се спасяват. Между 22-24 им се осигурява безболезнена и достойна смърт. И т.н.

Голям е и етичният дебат - понеже става все по-лесно да се спасява живота на все по-малки бебета. Но борбата да нямат увреждания няма чак такъв успех.

Изобщо, има много особености и аз наистина съветвам хора, които не са запознати с темата, повече да четат и по-малко да раздават акъл.

В резюме - за преждевременно родените, дори и да са с признаци на живот (щото те примерно не дишат сами - което не е очевиден знак, че са живи) - не се полагат грижи по подразбиране - дори в развитите и богати страни. Не се прави и в България.

Затова и стандартите са много важни - те поставят формален критерий кога е задължително да почне реанимация, независимо от субективната преценка на лекаря за шансовете на бебетата.

# 127
Тази наредба не влиза ли сега в сила? Тоест преди това е било под 600гр и преди 24г.с. Но и при двете в 28седмица вече не е аборт?

# 128
Тази наредба не влиза ли сега в сила? Тоест преди това е било под 600гр и преди 24г.с. Но и при двете в 28седмица вече не е аборт?

Когато аз раждах, ми казаха,че трябва да е над 1000 гр., за да я водят раждане. Изчаках си чинно 3-те дни. Което не пречеше да ме водят като жената с аборта. Peace
П.П. Родих естествено,макар бебето да беше седалищно. Д-р Марков я беше отписал и не си даде зор за секцио.

# 129
  • София
г) "плод" е човешкият концептус от 11-ата гестационна седмица до раждането.

13. "Раждане" е цялостна (включваща плод и плодни придатъци) експулсия или екстракция на плод независимо дали е жив, или мъртъв, който отговаря на следните критерии:
а) телесна маса при раждането 800 и повече грама и/или гестационна възраст 26 и повече гестационни седмици;
б) телесна маса при раждането под 800 грама и/или гестационна възраст под 26 гестационни седмици - при условие, че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия.

оттук си правя извода, че ако плодът е под 26 г.с. и е роден жив, живял поне 3 денонощия, е все раждане. Следователно, колкото и да е малко бебето, то тези 3 денонощия би трябвало да се направи всичко възможно да му се осигурят необходимите грижи. Едва ли просто могат да оставят бебето на една маса и да кажат "нищо не правим, чакаме го дали ще живее 3 дни". И през тези три дни детето не разбрах с какъв статус е - аборт (обаче при аборт може ли да се роди жив плод?) или живородено или живороден плод. Много засукана работа.

Вярно, че нататък врътнах набързо, но не срещнах да пише нещо за биологичен отпадък.

# 130
Андариел,нас ни водеха аборт с живо роден плод.

# 131
Следователно, колкото и да е малко бебето, то тези 3 денонощия би трябвало да се направи всичко възможно да му се осигурят необходимите грижи.

Не разбрах откъде следва. Както казах, дори в по-богати и напреднали страни не се прави всичко възможно под някакви параметри. Поне не и в обикновените болници.

# 132
  • София
е, да де, не пише изрично, че следва. Може за параметрите в България да пише в някоя друга наредба, но преди да се установи детето дали и какви увреждания има и дали са под или над долната черта за по-нататъшни действия, то пак трябва да бъде поддържано живо, нали така! Едва ли след раждането просто го мятат да си стои без никаква грижа. Като се роди нали се опитват все пак да го реанимират, за да се види дали ще изплаче, а ако изплаче да се поддържа дишането му, за да може да бъде прегледано.

# 133
То няма увреждания, просто е много малко и незряло. Мозъкът му е на половина от това на доносено новородено, очите му недоразвити, дробчетата неразгънати, кръвоносните съдове крехки и пукащи се, стомахчето не работи, гръбначният мозък не произвежда червени кръвни телца и т.н. Вероятно е с инфекция, щото вътрематочните инфекции са основна причина за преждевременни раждания.

Примерно, статистически шанс да оцелее: 5% при най-съвременна апаратура. И примерно статистически шанс да има сериозни увреждания, ако оцелее: 95%.

При това си представи, че такова бебе се роди в някоя затънтена болница на ръба на фалита и на лекарите хич не им е очевидно, че ако поддържат бебето живо още един ден някак си, после някой ще им плати труда и медикаментите.

Има огромна разлика между бебе 500 грама, 900 грама и 1,5 кг. Не ги разглеждайте просто като по-дребнички новородени.

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 08:06 от jp

# 134
  • София
значи работата е заради пари и кофти оборудване и статистики и потенциални проверки и търсене на отговорност, а не защото бебетата нещо не са наред. Въпрос на късмет къде ще се роди - дали в София или в други градове. И всичко това накуп прави промените още по-гадни.

Общи условия

Активация на акаунт