Отговори
# 90
Жив плод, за който трябва да се полагат грижи, независимо дали е във или извън майката. Ако доживее третия ден, става човек, ако недоживее, се смята за аборт, биологичен отпадък.

Ей, не схвана и това е... Няма такова нещо като "жив плод извън майката". Има новородено, за което се полагат грижи и за което се говори в стандарта. Но за да има "новородено", трябва да има "раждане". А не аборт на "жив плод".

# 91
  • Сф
Жив плод, за който трябва да се полагат грижи, независимо дали е във или извън майката. Ако доживее третия ден, става човек, ако недоживее, се смята за аборт, биологичен отпадък.
Ако не бъркам нали е било 600 грама досега , защо вдигат на 800?Тъпо е .

# 92
И защо този жив плод да няма право да има име, родители, погребение и др. в случай, че не оцелее?

Трябва да си абсолютен изрод, за да определиш, че живо човешко същество е биологичен отпадък, само защото видиш ли, не отговаря на нужния грамаж и не оцелее определения срок!!! Това е жестоко и нечовешко!
Не може така да се заличават човешки същества, та на това дете сърчицето му е биело дори и няколко часа.

# 93
  • Ямбол
Доколкото разбрах, целта е да ни се подобри статистиката. Бебетата, които умират и са между 600 и 800 грама се водят от статистиката като смърт на човек. А лекарите казват, че са много малко случаите, в които такива бебета доживяват(под 800 грама) и затова за да не пълнят статистиката с мъртви бебета, решават да вдигнат границата и така всяко бебе, което не доживява 3 дни и под цитираните параметри, не влиза в статистиката, а се приравнява към останалите аборти.

# 94
  • Ямбол
.....
Трябва да си абсолютен изрод, за да определиш, че живо човешко същество е биологичен отпадък, само защото видиш ли, не отговаря на нужния грамаж и не оцелее определения срок!!! Това е жестоко и нечовешко!
Не може така да се заличават човешки същества, та на това дете сърчицето му е биело дори и няколко часа.

[/i]
Сърцето бие и на двумесечен плод. Ти и за него би нарекла изроди онези, които не го кръщават?
Тази част на морала не искам да коментирам, дали да си го кръщават и погребват, защото моите възгледи са съвсем различни, но не желая да ги споделям. Аз коментирам само наредбата.

# 95
Гестационна седмицаШанс за оцеляване
23 гестационна седмица  17%
24 гестационна седмица  39%
25 гестационна седмица  50%
26 гестационна седмица  80%
27 гестационна седмица  90%
28-31 гестационна седмица 90-95%
32-33 гестационна седмица  95%
34 + гестационна седмицаПочти като при доносено бебе

Да, сърцето бие от 6г.с., но в утробата на майката, не извън нея. Смятам, че разликата е огромна.

Това, че за теб детенце живяло два часа или два дни е отпадък, не означава, че и за родителите му е!!! Те трябва да имат право на избор как да се отнесат с него. Ако не искат да го виждат е едно, но да им се отнеме това право е друго.

Стистиката, която съм копирала по-горе е за световен мащаб. Както се вижда дете, родено в 25г.с. има 50% шанс да оцелее. Малък процент ли е това? Това, че в България процента не е такъв се дължи на условията, компетентността на лекарите и усилията, които полагат за тези бебета. И ние вместо да направим нещо, за да оцеляват повече дечица, си променяме статистиките както ни е кеф.  

# 96
  • Сф
Доколкото разбрах, целта е да ни се подобри статистиката. Бебетата, които умират и са между 600 и 800 грама се водят от статистиката като смърт на човек. А лекарите казват, че са много малко случаите, в които такива бебета доживяват(под 800 грама) и затова за да не пълнят статистиката с мъртви бебета, решават да вдигнат границата и така всяко бебе, което не доживява 3 дни и под цитираните параметри, не влиза в статистиката, а се приравнява към останалите аборти.
Е за чий..й е тая цел - значи е безмислена наредбата или обслужва някакви интереси на болниците свързани с плащането-при всички положения обижда родилките, а и допуска хм, незаинтересованост на лекарите за плод под 800грама.Аборта всички знаем до кога е безопасен.Е когато се роди мъртво бебе разбирам аборт да е , ама иначе дразни това наименование за плод до 800 г Sad

# 97
  • Ямбол
....
Стистиката, която съм копирала по-горе е за световен мащаб. Както се вижда дете, родено в 25г.с. има 50% шанс да оцелее. Малък процент ли е това? Това, че в България процента не е такъв се дължи на условията, компетентността на лекарите и усилията, които полагат за тези бебета. И ние вместо да направим нещо, за да оцеляват повече дечица, си променяме статистиките както ни е кеф.  [/i]

Тази наредба не отменя този шанс за оцеляване, дори и един да е този процент.

# 98
Лиляна, не знам дали схващаш колко тъпо обяснение е това със статистиката.

Статистиката не е някаква самоцел. Иначе да въведем критерий за раждане - 3 кг и 37 седмица, а другите да видим ще оцелеят ли до 1 година. Обзалагам се, че ще имаме най-чудесната статистика в света за смъртност сред децата до една годинка. Нещо пречи ли ни?

А шансът за оцеляване намалява драстично, защото така написана наредбата не задължава лекарите да третират бебетата под 800 грама като новородени и да им осигурят съответната медицинска грижа.

# 99
  • Ямбол
Лиляна, не знам дали схващаш колко тъпо обяснение е това със статистиката.
....
Възможно е, не споря. Само предполагам, не съм я писала аз все пак тази наредба.

.....
А шансът за оцеляване намалява драстично, защото така написана наредбата не задължава лекарите да третират бебетата под 800 грама като новородени и да им осигурят съответната медицинска грижа.
Наредбата няма за цел да задължава, но и не ги освобождава от отговорност. Има закон, който ги задължава и той е по-силен от една наредба, в случай, че някой като теб я разчете погрешно.

# 100
Лиляна, естествено, че наредбата не променя шанса за оцеляване.  Но тези, които са измислили тази малоумна наредба и тези, които я намират за нормална, казват, че шанса на бебета, които не отговарят на критериите бил малък. Е извинявам се, но 50% не е никак малък шанс.

Как може в цял свят критериите да се занижават, защото медицината се развива и все повече бебета оцеляват, а ние да завишаваме критериите???

Какво правим ако едно бебче, което не отговаря на зададените критерии почине поради лекарска некомпететност?? Ще му търсим отговорност за смъртта на отпадъка ли?

П.П. не наричам изроди, онези, които не го кръщават, а онези, които им отнемат това право и заличават човешки живот с лека ръка!!!!!

# 101
Дълго време се чудех какво да пиша по темата и в крайна сметка се отказах, защото според мен нещата са много по-сложни от едното оцеляване. Все пак човек се ражда, за да живее, а не за да оцелява. Тълкувайте както искате.

Ще ви кажа само, че аз родих преждевременно в 23-а седмица близнаци със завидното тегло 600 грама и 550 грама. Още като ме приеха, лекарите казаха, че започнели родова дейност, нищо няма да могат да направят за бебетата, защото са под прага на жизнеспособност, който за държавата, в която живея, е 28-а седмица. Контракциите започнаха след 6 часа, бебетата се родиха след 12 часа. По-нататък няма какво да разправям, но на никого не пожелавам да преживее това.

# 102
  • Пловдив
Лиляна, аз съм съгласна с теб за начина, по който би следвало да се тълкува тази част от наредбата и за значението, което това има, но явно формулировката и поражда спорове, вижда се и от тази тема, и ако болниците (или част от тях, като горнооряховската) и касата разбират и прилагат правилата така, както казват jp и dobra, проблем ще има.

Белисима, изобщо не е ясно с какво те ядоса Кристина1980, според мен ти не си я разбрала - тя ни най-малко не е обвинила родителите в нещо, не е намеквала, че всички трябва да мислят и постъпват като нея, белким намалее броят на живите деца с увреждания. А твърде голям риск новороденото ми дете да остане с тежко увреждане вероятно и аз не бих поела.

# 103
  • Ямбол
Лиляна, естествено, че наредбата не променя шанса за оцеляване.  Но тези, които са измислили тази малоумна наредба и тези, които я намират за нормална, казват, че шанса на бебета, които не отговарят на критериите бил малък. Е извинявам се, но 50% не е никак малък шанс.
....
Шансът може да е голям, но практиката да показва друго. Или може би даваш равенство на шанс и практика и ще кажеш, че 50% от бебетата с тези показатели са оцелели?

# 104
Белисима, изобщо не е ясно с какво те ядоса Кристина1980, според мен ти не си я разбрала - тя ни най-малко не е обвинила родителите в нещо, не е намеквала, че всички трябва да мислят и постъпват като нея, белким намалее броят на живите деца с увреждания. А твърде голям риск новороденото ми дете да остане с тежко увреждане вероятно и аз не бих поела.

Би ли ми казала кой ти казва кога има твърде голям риск за увреждания ? Познавам доносени деца болни от неизлечими болести, и недоносени -здрави, без помен за увреждания ? Всичко при недоносените е в сферата на предположенията. След раждането синът ми беше с ретинопатия втора степен. За един месец нямаше помен от нея. Трябваше да се откажа от него, защото може да остане сляп ? ДЦП се диагностицира около 18 месечна възраст. Когато научиш диагнозата може би трябва да се откажеш от него ? Не се изказвайте така категорично без да сте в тези обувки. Не знаете как ще реагирате, ако ви дойде до главата !

Общи условия

Активация на акаунт