Отговори
# 285
jp, цитираната от мен кп е за диагностика и лечение на новородени и там посоченото от теб не фигурира.
неонатолозите поемат детето след отделянето му от утробата на майката, за дейността им акушеро-гинекологичния стандарт за аборт не се прилага.

Неонатолог въобще не присъства при аборт, камо ли да поема нещо.
Няма новородено без да има раждане - което е естествената причинно-следствена връзка между работата на акушерите и на педиатрите.

Защо пишеш глупости?????????

Това дали ще се впише в регистъра като раждане или аборт се решава след 72 часа.
Когато има преждевременно раждане неонатолог чака в залата или пристига веднага!
Той поема бебето и го реанимира!
Къде си раждала, бе жена? Shocked

# 286

Къде си раждала, бе жена? Shocked

happy mama®, и аз това се чудя  Peace

# 287
неонатологът работи в болницата. при раждане на дете с признаци на живот следва да бъде повикан, ако не е в родилна зала.
преди родоразрешаването следва да се направи т.нар. дородова консултация с неонатолог, т.е. още преди раждането той ще е наясно, че в болницата има такъв и такъв случай. поначало следва да присъства в родилна зала, ако по време на консултацията е установено, че детето има сърдечен ритъм.

Това в стандарта за АГ ли го пише?

Майка ми е педиатър - тя ми каза, че ги викат в родилна зала само само ако акушер-гинеколозите преценят, че ще се ражда бебе, което е достатъчно зряло да живее (т.е. че ще е раждане, а не аборт). Каза, че ще провери по-късно от какво формално се ръководят те - но няма да е от стандарта за неонатология, си мисля.

Това, че неонатологът знае, че някъде в болницата нещо става, не му вменява никакви задължения все още. А сърдечен ритъм има и в 4 месец преди раждането - но едва ли някой предприема мерки да уведоми неонатолог в тази фаза на бременността. Та долна граница някъде има.

# 288
Ох, спри вече, че се излагаш! Stop

Неонатолог се вика задължително! Naughty
Той няма как да гадае дали бебето ще е ОК, преди да е излезнало.
А първите минути са най-важни! Naughty
Писах какво се случи с бебе без наличен неонатолог и апаратура.

Пак те питам къде роди първото си дете?

# 289
При случая в Горна Оряховица бяха ли повикали неонатолог?

# 290

Аз пък ти казвам, че никой няма да извика неонатолог в средата на пети месец при започнало раждане. Нито в четвърти.

В Майчин дом родих - макар и да нямам идея защо ме питаш така настоятелно.

# 291
Dеsɣ, не е бил викан неонатолог, защото болницата не разполага с такъв. това беше и едно от обвиненията към лекарите - че е трябвало, а не само повикали специалист от плевен.
болницата в го има само педиатър и за съжаление липсата на специалист по-късно доведе до смъртта на друго недоносено дете.

# 292
болницата в го има само педиатър и за съжаление липсата на специалист по-късно доведе до смъртта на друго недоносено дете.

В много болници извън големите градове няма неонатолози и на раждането присъстват просто педиатри. (Неонатолозите са вид педиатри.)

# 293

Аз пък ти казвам, че никой няма да извика неонатолог в средата на пети месец при започнало раждане. Нито в четвърти.

В Майчин дом родих - макар и да нямам идея защо ме питаш така настоятелно.

А ти ще искаш ли да ти реанимират бебето в тези месеци? Rolling Eyes
Смяташ ли, че е разумно?

При случая в Горна Оряховица бяха ли повикали неонатолог?

Вече писах за това.
Много е важно бебето да се роди в правилната болница.
В останалите случаи и да викат, той откъде и кога ще дойде, е Божа работа. ooooh!

# 294

А ти ще искаш ли да ти реанимират бебето в тези месеци? Rolling Eyes
Смяташ ли, че е разумно?

Не, разбира се. Затова и казвам, че долна граница е съвсем естествено да има. Не смяташ ли, че е разумно? Под някаква зрялост на плода за никого не е полезно да се опитва да поддържа живота му.

# 295
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?pageid=397

Това са всички медицински стандарти.

За живородено дете, накратко:

1.4. Критерии за живородено дете и основни групи, определени съобразно теглото при раждане и гестационната възраст.

1.4.1. Живородено дете е новороденото, което проявява признаци на живот (дишане, сърцебиене, движения на волевата мускулатура и/или пулсации на пъпната връв, т. е. наличие на кръвна циркулация). При липса на тези признаци плодът се означава като мъртъв.

1.4.2. Плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако отговаря на следните
критерии:

1.4.2.1. Телесна маса при раждането 600 и повече грама и/или гестационна възраст пълни 22 или повече седмици независимо дали е роден жив, или мъртъв.
1.4.2.2. Телесна маса при раждането под 600 г и гестационна възраст под 22 пълни седмици, ако е роден жив и е живял поне три денонощия.

Ето, това пише в наредбата за Неонатология.

Граница има и тя е 22 седмици.
Какво повече?
Според мен трябва да е поне 24, но така са преценили специалистите.

# 296
Това са старите стандарти. На тази страница в този за АГ също пише 600 грама/22 седмица.

Има нова наредба и за неонатология: http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … p;categoryid=7106

В нея това за жизнеспособността е махнато и пише:

"1.4.1. Определение за живородено дете – съгласно медицинския стандарт по акушерство и гинекология"

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 15:24 от jp

# 297
Добре, приемам че е така, значи живородено дете се смята до 72 часа след раждането , независимо от тегло и седмица.
И за него се полагат грижи.
Защото не знам някой, някъде, да остави бебе без обгрижване до 72 час, и да чака на Всевишния.

# 298
Добре, приемам че е така, значи живородено дете се смята до 72 часа след раждането , независимо от тегло и седмица.

А това къде го прочете?

# 299
В акушерския стандарт.

Общи условия

Активация на акаунт