Вече сме ВТОРИ клас

• 48 486
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
обикновено обсъждаме училищния процес, но искам да ви питам нещо, малко по-различно, но определено свързано:
имате ли чувството, че децата ви вече навлизат в пуберетета? На мен вече ми е доста трудно да комуникирам с него - за всичко ми опонира, спори, понякога ми се развиква.... ooooh!, често въобще не ме чува какво му говоря  ooooh! ooooh! ooooh! 

Pouh, при нас положението е същото от лятото насам е ужасна направо-не дава и дума да и кажа,като и се скарам ми казва: "стига си ми се карала аз съм голяма вече" и не дава да и правя забележки, за всяко нещо има отговор,не можем да и затворим устата  Shocked
А аз често казано едвам я изтрайвам вече,нерви не ми останаха,не разбира нито с хубаво,нито с лошо  Cry Cry

Между другото вчера е останала много доволна от екскурзията,купили са си и печатни книжки и сега където ходят ще им слагат по един печат  Laughing Laughing

# 691
  • София
обикновено обсъждаме училищния процес, но искам да ви питам нещо, малко по-различно, но определено свързано:
имате ли чувството, че децата ви вече навлизат в пуберетета? На мен вече ми е доста трудно да комуникирам с него - за всичко ми опонира, спори, понякога ми се развиква.... ooooh!, често въобще не ме чува какво му говоря  ooooh! ooooh! ooooh! 

И при нас има такива изблици, но са рядкост. Но като цяло забелязвам промяна, че вече пораства и започва да има собствено мнение за нещата. Все още се вслушва в думите ми и се разбираме, но мисля, че това ще е най-много още 2 години, после........не ми се мисли Simple Smile

Пух, опитай се да разбереш дали няма нещо конкретно, което да го тормози и да е раздразнителен. Те момчетата уж по-късничко ги хващат бесовете, затова може да да има някаква причина.

# 692
  • София
Pouh, според мен това не е пубертет. Аз забелязвам, че дъщеря ми е станала нетърпелива. Много говоря по този въпрос, колко важно е търпението, но май няма особен успех. Вчера се обадих на класната, за да попитам  в колко часа се събират за екскурзията /в четвъртък заминават за Троян за една нощувка/ и използвах момента да попитам как се справя детето. Вечерта споделих с дъщеря ми, че съм се чула с госпожата и тя я е похвалила, а нашата се разсърди, че съм била разпитвала. Не можело така, трябвало да я попитам първо нея дали да разпитвам класната.

# 693
Здравейте , може ли да помоля за услуга. Целта ми е да сравня  дали настина сме бавни на диктовка.
За колко време вашите деца ще напишат тази диктовка .
...........
Дойде есен. Вятърът прогони лястовичките на юг. Врабчетата това и чакаха. Те се преселиха в лястовичето гнездо. Цяла зима врабешкото семейство прекара в чуждия дом. той беше нависоко, недостъпен. Котаракът дори не се спираше под него.
..............

Благодаря на отзовалите се  Hug

# 694
На въпроса за трудната комуникация, при нас също го има на моменти.
Няма конкретна причина, нито поводи.
Това е от преумора според мен, поне при нас.
Ставане в 7, занималня - учене, училище после - пак учене, прибиране в 18ч. Преглед на деня - още половин час. Е, ми то остават 2-3 часа да отдъхне детето, в които като се вечеря и се влиза в банята - остават реално дори и по-малко.

# 695
  • sofia
Coffee time, много е трудно да се определи, защото когато му диктувам индивидуално следя неговото темпо, а госпожата диктува на много деца. Също така е много важно как се диктува и определено не е състезание.
Моя също не смогва и изпуска думи при диктовка, но при госпожата от занималнята. В клас се справя по-добре.
Каква трудна комуникация, сутринта се обяснявах на големия защо точно този модул зип посещава и защо не сме го били питали  Whistling
Общо взето 4-5 клас почват с "чупки и стойки". В племеницата си виждам едно мое умалено копие - същия овчи поглед, когато е виновна за нещо, мълчи като г*з и послъгва прилично.

# 696
  • София
това не е пубертет, не бъркайте нещата. пубертет е началото на половото съзряване на организма.

в случая имаме развитие на Аз-а, на себеосъзнаването и себеотстояването. нормално развитие.
и моето дете все по-често започва да ми опонира, ей-така, за спорта. просто за да опита новото преживяване.

# 697
  • София
да, наистина може да не е пубертет, и тогава се питам какво ще правим като навлезем в него  Shocked

един от основните моменти при нас е, че му е трудно да разбере защо ние, родителите, можем да вземаме решенията вместо него, и защо се държим по определен начин, а той не може да го прави.....За мен това е етап от израстването и осъзнаването....ама не мога да се справя с него....

Рени, лятото имахме проблем с едно филмче на ужасите, което едно дете от тенис школата им беше показало, от което се появиха ужасни кошмари....писъци, нощно будене...дори и сега го е страх да се качи на втория етаж сам...през деня. Водихме го на детски психолог, за да се справим с проблема, сега уж се мъчим, но още не го е преборил...та тя тогава обясни, че понеже бил емоционален буйните му реакции се дължали отчасти и на този страх........но ми е много трудно да се боря с емоциите му...и държанието на аз всичко разбирам и сам мога

# 698
  • София
това не е пубертет, не бъркайте нещата. пубертет е началото на половото съзряване на организма.

в случая имаме развитие на Аз-а, на себеосъзнаването и себеотстояването. нормално развитие.
и моето дете все по-често започва да ми опонира, ей-така, за спорта. просто за да опита новото преживяване.

Jam, писали сме едновременно, а ти как реагираш на това?

# 699
  • София
Pouh, трудна работа...

Това е ново и за мен, тепърва се уча как. Давам си сметка, че трябва да му оставям повече пространство и възможности да се отстоява, от друга страна характерът ми е такъв, че трудно приемам възражения, особено за очевидни глупости.

Примерно, казвам "Днес е доста топло навън", а детето опонира моментално "Напротив, много е студено даже!". То смешно чак, ясно е, че спори просто, за да се доказва и да побеждава... Та според настроението и степента на умора - понякога подминавам, понякога не...

# 700
  • София
По принцип е рано още за пубертет. Хормоните почват да набъбват към 10та година при момчетата.
Pouh, опитай се да му обясниш, че вие с баща му сте отговорни за него (дори и пред закона и полицията, ако щеш), че това е ваше задължение в момента (и ще ви държат отговорни), докато порастне, и може вече сам да си взима решенията. Използвай урока им по Околен свят за правата и задълженията. Той не случайно е заложен на този етап.  
И думички като не мога да се справя да не чуваме  Rolling Eyes А като ги натиснат хормоните? Тогава е доста по-страшно. Сега се оправят с повечко говорене и обясняване.
И най-вече се опитайте да го накарате да си контролира емоциите - това ми беше най-трудно с брат му, предполагам, че и с малкия ще е същото. Дано се справим Praynig

Jam, аз като ми каже, че му е топло, веднага го пускам по-леко облечен. Следващия път да си помисли добре дали да спори с мен  Crazy

# 701
  • София
И аз забелязвам промяна, но в положителен смисъл. Моята от 3 годишна е много инатлива, държи последната дума да е нейна, налага се, избухва. Сега забелязвам, че ако се държа с нея като с голяма и зачитам желанията й и й обръщам повече внимание (нещо от което явно има голяма нужда) тя се държи много по-зряло и спокойно. От 4 дни учим заедно и съответно прекарваме повече време една с друга и направо не мога да я позная - отзивчива, спокойна, разумна...
Coffee time, довечера съм на РС на голямата, но ще опитам да вместя диктовката. За мен ще е интересно и колко грешки ще допуснат децата на нея (моята допуска много).

# 702
  • София
От лятото и у нас са налице такива проблеми, опонира, инати се, настоява да е на нейното за глупости, абе тегаво. ПОнякога си изпускам нервите, понякога просто я игнорирам, понякога говоря с нея псокойно, но само когато има шанс да ме чуе поне малко. Ще й дам диктовката да я направи и ще споделя. Оказва се, че й е по-лесно и пише по-бързо в широки редове, отколкото в тесни и широки.

# 703
  • София
Ние сме болни и от днес у дома  Sad - с ангина.
За диктовките - и на мен им се струва, че е бавен, но като говорих с госпожата тя каза, че е от бързите. Според мен доста често се разсейва и това сваля скоростта на писане  Wink.
За пубертета - и на мен ми се вижда рано. Определено има мнение и не приема някакви измислени, немотивирани отговори и откази, т.е. търси причина защо нещо се отказва да речем.
Прави ми впечатление, че е в някаква степен несамостоятелен при писане на домашни - и не защото не може да се справи чудесно и сам, но просто му е по-приятно да се навъртам наоколо...  Crazy.

# 704
Болестите започват, факт, нас също ни боли гърло от няколко дена - само сутрин, но то така се почва. Този четвъртък и петък сме на екскурзия - до Троян и Крушинските водопади - това е първата, на която го пускам с преспиване. Малко ми е напрегнато...въобще не знам какъв багаж да сложа, пари да му давам ли и колко, но вероятно като отиде за първи път и се върне "жив" - ще се кротна и аз  Crazy

За инатливостта при нас промяна няма - такъв си е бил винаги, кога повече, кога по-малко, но той е близнаци и не ме учудва. При нас проблема е повече в това, че е прекалено нежен за момче.

Общи условия

Активация на акаунт