Вече сме ВТОРИ клас

• 48 484
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Колко познат въпрос дискутирате! И дъщеря ми от края на лятото стана неузнаваема. Мечтая си за онова сладко малко дете, което беше.  В същото време не знам как да се държа с нея. На моменти съм груба, после ми става съвестно. Втриса ме какво ще бъде по време на пубертета.

# 706
  • София
Моят също има изблици, реагира доста бурно, особено на забрани. Засега успяваме с малко повече приказки да успокоим топоката. Наложи ми се обаче да проведем разговор за наркотиците, защото попаднахме на предаване по тв по тази тема и той взе да задава въпроси. Малко неподготвена ме хвана, но поне придоби основни знания по въпроса.
И също извън учебната тема да питам, ако има някое от дечицата с шини- как възприема носенето им. Бяхме на ортодонт, в четвъртък ще му срежат френулума на горната устна, че е доста дебел и зъбите са раздалечени и до края на месеца слагаме шини. Той засега е ентусиазиран, да видим докога.

# 707
Нищо общо няма с пубертета. Ако децата са по- натоварени, отколкото могат да носят, те се уморяват, отчуждават, разболяват и т.н. А може да има и куп други причини, но те са индивидуални и аз за непознати семейства не мога да гадая.
Един пубертет трябва да сме минали ние с големия, но аз така и не го усетих като пубертет. Просто човекът си расте и се променя, което е нормално за всяка възраст, особено в моменти на съзряване.
Тази година с младежа си комуникираме по- добре и той е по- кпощоет. Една от причините затова е, че по- малко време прекарва в занималнята- там определено се измаря и изнервя повече. Такъв шум е. Другата- че училището вече не е нещо ново за него, запознат е с изискванията и е свикнал с новото си положение. На допълнителните занимания си ходи с удоволствие, но те са му и по- интересни, няма такава камара деца и шумотевица, затова там не се изморява толкова. Напротив, зарежда се.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 08:31 от Judy

# 708
  • София
Дъщеря ми е с шини от лятото.Приемат се чудесно.Дори са повод за хвалби.Има още едно  дете в  класа с шини  доколкото знам.Сега ги правят цветни, с  картинки  , блясък и т.н.... Това е  за добро и в името на красотата;-) подигравки тук  нямат място.Другият вариант е да се подиграват  че е с криви зъби.При нас  са повод за гордост дори.Тя казва че ще е тъжно ако някое дете е с криви зъби и  родителите му не му сложат шини за да ги коригират....Дано и при вас няма проблеми с това.Мисля  че трябва да проявяват разбиране помежду си така както и за децата с очила- просто  нужен аксесоар в определен етап от живота в името на здравето;-)

# 709
  • София
Така... Диктовката направи за 5 мин и 20 сек. с 5 грешки. Надявам се някои да са били от бързане. Бихте ли споделили при вас какви бяха резултатите?
Шини носи отдавна (и горна и долна). Никога не са я притеснявали, по-скоро са били повод за гордост. Обаче говори много неясно с тях. На нея не й прави голямо впечатление, но на този, който я слуша не му е лесно:)  Поради тази причина и фактът, че многократно ги губи (единият път така й не се намериха и трябваше да се правят нови) с ортодонтката решихме да ги носи само нощем.

# 710
Зависи си от диктовката.
Научи се, че проверката е задължителна и на нея редовно си открива по някоя и друга грешка.

# 711
И при нас предстоят шини. Може ли да споделите, моля, на лични, къде водите децата и колко пари ви излязоха. Ние сме се насочили за консултация към д-р Ирена Хасара, защото нашият зъболекар работи с нея. Най-вероятно ще направим консултация и с друг специалист.
Има деца с шини в класа. Не им се подиграват. Малката сподели, че трудно говори едното момиченце с шините.
При нас продължават проблемите с зъбчето. Вече са отворени два зъба, снимка правихме, всичко изглежда наред. Изпи си антибиотика, отокът спадна, температура вече няма, но от време на време се появява болка. Почвам да се чудя дали не е от растящото ново зъбче. Зъболекарят не иска да го вади млечното, защото било рано и трябвало да пази място. На баткото чак сега му падна същото, а той е на 11. Днес пак имаме час, да видим...

# 712
  • София

При нас продължават проблемите с зъбчето. Вече са отворени два зъба, снимка правихме, всичко изглежда наред. Изпи си антибиотика, отокът спадна, температура вече няма, но от време на време се появява болка. Почвам да се чудя дали не е от растящото ново зъбче. Зъболекарят не иска да го вади млечното, защото било рано и трябвало да пази място. На баткото чак сега му падна същото, а той е на 11. Днес пак имаме час, да видим...

Бети, за кътник ли става въпрос. Имай предвид, че ако е много развален, няма смисъл да стои до 11 години. На Алекси му се развали така единият кътник, болки, дълбаене, нищо не помогна, защото продължаваше да се възпалява. След като известно време стоя отворено, понеже иначе се подуваше, го извадихме. Просто изчакахме да порасне последният кътник за да си отиде на мястото и после го извадихме.

# 713
Да, Понтесче, става дума за кътник. А шестицата вече отдавна порасна. И аз си мисля, че трябва да се извади, въпреки че девойката се ужасява от тази мисъл.

# 714
  • софия
Да се включа по темата и аз за шините, Дани носи от юли месец, горна и долна шина, денонощно носене , сваляне само при хранене и спорт. Сложихме ги по рано за да свикне да не фъфли толкова.
Не е казал да са му се подигравали, вземали са му кутийката и са си я подхвърляли, но госпожата е реагирала и оттогава не се е оплаквал. Изпитвам ужас всеки ден дали не ги е загубил, веднъж ги увил в салфетка и добре, че лелките в стола са проверили и не ги бяха изхвърлили ooooh!, цената им е 1300 лева Rolling Eyes, ортодонтаката ни е чудесна, малко ни е далече в Надежда чак, шините ги взехме на изплащане. Телефон вече няма , загуби 2 броя от началото на годината, но те не бяха скъпи, затова съм в ужас за шините.
Имаме първата шестица в бележника по домашен бит. Simple Smile

# 715
  • София
tzvetihc, нашите шини така заминаха - увити в салфетка в стола, когато се усетихме, боклукът от училището беше изхвърлен в уличния контейнер..
Шините (горна + долна) излязоха 800 лв, като това включва всичко (чувала съм, че при  някои ортодонти се заплащат посещенията за корекция на апаратчетата - при нашата това е включено в цената). Според мен е много добър и внимателен зъболекар и ортодонт - цялата рода ходи при нея, голямата ми дъщеря е с коригирана захапка благодарение на шините и брекетите, които тя й направи. Работи близо до пазара на Римската стена.
Judy, по назад някой беше дал конкретна диктовка с молба да проверим за колко време я правят децата ни, за да "си свери часовника". Мен пък ме вълнува и с колко грешки я правят. Жалко, че никой не се включи.

Ето го пак текста на диктовката: "Дойде есен. Вятърът прогони лястовичките на юг. Врабчетата това и чакаха. Те се преселиха в лястовичето гнездо. Цяла зима врабешкото семейство прекара в чуждия дом. той беше нависоко, недостъпен. Котаракът дори не се спираше под него."

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 11:45 от Лекси

# 716
  • София
Диктовката я написа за 10мин, като тя ако пише сама, а не в клас, пише по-бавно. Грешки две - врабОшко и на високо.

# 717
Лекси, къде е тази диктовка?
Ние правихме доста лятото от един сборник и може и да я е писал.
Ще я позная вероятно, ако сме я минавали. Изписахме лятото три тетрадки с диктовки, но пък сега пише почти без грешка, освен на пунктуацията, която не са взимали и която ще си научи, като му дойде времето и на някои завъртени думи, за които не са учили още правилата за писане /напр. сродни думи с определени представки, които винаги се пишат по един и същ начин/.
Откъм време диктовка от 7-8 изречения /нормални, не от по две- три думи, само/ си я прави спокойно за пет минути, но още толкова време му давам да си проверява, т.к. за мен тази част от писането е изключително важна и държах да свиква и с това. При нас времето не е проблемно, проблемно е изписването на ясни и добре свързани букви.

Цитат
Дойде есен. Вятърът прогони лястовичките на юг. Врабчетата това и чакаха. Те се преселиха в лястовичето гнездо. Цяла зима врабешкото семейство прекара в чуждия дом. Той беше нависоко, недостъпен. Котаракът дори не се спираше под него.

Ако за тази иде реч, то тя е по- кратка от тези, които правехме в края на лятото. Значи твърдо максимум пет минути за писането. Казах вече, че давам отделно за проверка. Ще му я дам довечера и ще докладвам за грешките. На прима виста не виждам трудни думи- познати са всичките. Откъм пунктуация определено няма да сложи запетаята в предпоследното изречение, ако не му я кажа. Но ще видя, все пак. Може и "нависоко" да го напише отделно "не"-то, но не съм сигурна.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 13:21 от Judy

# 718
На този етап от образованието им, трябва ли като им прави диктовка да казваме къде има пунктуация?

# 719
  • София
Припинателните знаци в края на изреченията не ги казвам, запетая пред че, но и а също, тиренцето след по и най също не диктувам. Останалите ги диктувам.

Общи условия

Активация на акаунт