Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2014, 14:02 ч.

Майчинство при осиновяване

 • 86 071
 • 196
 •   1
Отговори
# 180
 • I am in my own head most of the time
 • Мнения: 689
Анонимен, благодаря ти много за изчерпателния отговор Simple Smile

# 181
 • samokov
 • Мнения: 109
Здравейте момичета искам да ви попитам нещо.Аз съм осиновителка на две деца.Първото е осиновено 2017г.и ползвах една година майчинство докато навърши 2г.И след това бях в рлатен отпуск и през това времи ни предложиха второто детенце.Него го осиновихме 01.11.2018г и си подадо  документите за майчиство до навършване на 2год.
Но днес случайно се заговорих с една майка също осиновителка тя го и осиновила 2019г и тя каза че ще получава майчинство за детето и 3год имало промяна при осиновените да се получава майчинство 2год от датата на осиновяване.Дали е така момичета.Ако е възможно някой да ми съдейства да ми го разясни ще съм много благодарна.

# 182
 • Мнения: 4 623
След последните промени всички осиновителката на дете под 5-годишна възраст имат право на 1 година високоплатена майчинство - 90% от средномесечния доход за последните две години. След изтичането на тази година, ако детето не е навършило 2 годинки имате право на останалите месеци до 2-я му РД. Например. Ако детето е било на 8 месеца към датата на влизане на съдебното решение в сила, то ще получавате 12 месеца майчинство до 1 годинка и 8 месеца на детето, с.ед което ще имате право на 4 месеца от втората година, което е 380лв (ако не греша).
Ако осиновите детето на 13-весечна възраст, то ще имате право само на 1 година майчинство, защото междувременно детето ще е навършило 2 години.
Ако осиновите дете на 4 години и 3 месеца (примерно) то ще имате право на майчинство само за месеците до 5-я РД на детето.

# 183
 • samokov
 • Мнения: 109
Благодаря за отговора момичета

# 184
 • София
 • Мнения: 280
Здравейте!
Има ли регламент какви документи трябва да представя пред работодателя след делото за майчинство или каквото ми поискат?

# 185
 • Мнения: 4 623
Аз уведомявах касиерката и тя вземаше нужната декларация и после я носеше в НАП. Искаше ми и акт за раждане (удостоверение за раждане) на детето. За първото ми поискаха и копие от решението. Тогава го дадох, като преди това заличиха с коректор всички лични данни. После разбрах, че на работодателят не е нужно съдебното решение и няма защо да го иска. Още повече, че Русенския и някои други съдилища не дават на осиновителите екземпляр от съдебното решение.
Та да си знаете - на работодателят не му е нужно съдебно решение. Това си го проверява НАП по служебен път!
За второто дете, вече бебе и по общия ред за деца до 1 годинка (тогава) се опитаха да ми искат пак съдебно решение, но не представих. Просто ги уведомих, че не им е нужно по никакъв начин, защото детето е бебе и не искат съдебно решение на колежките дето си раждат децата. Проблем от НАП не е имало.
Пред работодателя - декларация, че ще ползвате майчинство по член. ... и копие от удостоверението за раждане. Друго не е нужно.

# 186
 • Пътеводителят е достоверен, действителността често греши!!!
 • Мнения: 1 210
И на мен счетоводителката ми иска копие от съдебното решение. Представила съм - при мен ситуацията не позволяваше да имам претенции и да противореча. Постъпих на работя през февруари, а пък предложението ми дойде през май тази година. Имаха пълното право да ме освободят, защото бях и в изпитателен срок, но не го направиха и съм ОК да им представя каквото искат.
Аз попълних декларация, добавих копие от акт за раждане и още нещо, обаче забравих какво беше, освен съдебното решение.

Стана ми интересно за съда в Русе. Нашият син го взехме от Бургас - хората даже 4 оригинални екземпляра, с мокър печат и подпис, ми дадоха. То едното трябваше да остане при социалните, друго, мисля че при издаването на акта за раждане ми го взеха... Трябват си.

# 187
 • Мнения: 127
Доколкото си спомням още през 2009-2010  беше взето решение да не се дава копие от съдебното решение.2010г. осиновихме голямата дъщеря от Русе и копие нямам от съдебното решение.Тогава само от Русенския съд недаваха.Дадоха ни писмо в плик с който отидохме да си я вземем от дома.Преди да го занесем в дома, малко нелегално направихме копие на това писмо и с него подавах документи за майчинство.През 2014 декември месец беше делото ни за малката дъщеря във Велико Търново също не ни дадоха съдебно решение.Тъкмо бяха взели и в този съд да недават копие от съдебното решение.При вземането на детето от дома ни дадоха служебна бележка в която имаше номера на делото .Попълних нужните декларации и по служебен път си провериха нещата.

За социалните и за Общината за  издаване на Свидетелството за раждане съдът си пращаше копията служебно.

Последна редакция: вт, 15 окт 2019, 10:32 от galian_75

# 188
 • Мнения: 4 623
Х.2013 и VII. 2014 и в двете съдилища (Пловдив и Шумен) ми дадоха екземпляр от съдебното решение. Според мен не е редно осиновителите да не разполагат със съдебното решение, да не говорим, че там може да има данни за произхода на детето. Нали вече се говори за отпадане на тайната, т.е осиновеният да получи право на достъп до информацията за произхода си?

# 189
 • София
 • Мнения: 280
Днес в Плевенския съд подадох молба за препис от решението и удостоверение, което било точно за пред работодателя. Служителката подчерта, явно е имало такива случаи, че в преписа от решението има важна информация като дати и имена и въобще не е нужно да го представям, а точно за майчинство е удостоверението.

# 190
 • София
 • Мнения: 298
Може да забелите с коректор данните, които няма нужда да се виждат от всички (имена и ЕГН на биологичната майка; старите имена и ЕГН на детето, дати на раждане и други, ако има) и да преснимате в този вид съдебното решение за счетоводството. Аз така направих и ми го приеха без да задават въпроси.

# 191
 • Мнения: X
И аз направих копия на съдебните решения. И в двата случая първо копирах, после заличих с коректор всички данни, които не смятам, че трябва да стават достояние, а после отново копирах. Така първо е по-чисто, второ няма вероятност да се изстърже коректора и да се открие заличеното. Второто съдебно решение беше излишно дълго и подробно, поради което реално сглобих подобие на първото, от важните за ситуацията пасажи. Оставих първите 6 цифри от старите ЕГН-та, за да има все пак някакъв ориентир, че става дума за това дете.
Скрит текст:
За първия вече не помня, но за втория съм сигурна, че касиерката ни само погледна решението за справка, вероятно по отношение на датата на влизане в сила на решението.
Като цяло документите, в хартиен вид, дори и не се носят в НОИ вече. Всичко става по електронен път. Декларациите, които попълваме, остават при работодателя.

Удостоверението, което в Плевен издават, очевидно е за да спести тези еквилибристики, за което адмирации.
За пореден път обаче се вижда, че няма единна процедура, което е безумие, за мен. Всеки съд иска подновяване на различни документи (от минимума, включващ медицинско и свидетелство за съдимост, до пълен набор), има разминавания и по отношение определянето на дата за делото (което пък е нарушение на правилата), съдебните решения съдържат коренно различен обем информация (в първия случай беше само най-важното - данни за съда и самото решение, а във втория - един куп информация относно нас и детето, мотиви на социалните и съда и пр... за сметка на това първия път чакахме два часа да ни направят екземплярите, докато във втория те ни чакаха готови и само попълнихме някакъв документ и платихме таксата - не повече от 5 минути работа), някои пък даже и не давали. Как няма да ми дадат решението, като ние сме ищци и трябва да имам документ за изхода от делото? Ако се наложи нещо по-нататък, с какво ще докажа как и какво се е случило? Да, има го в компютрите, ама...
Въпроси, въпроси...

А иначе... Не се дават копия нито при социалните, нито в Общината. Изпращат им се такива по служебен път. Въз основа на такова се издава и акта за раждане в 3-дневен срок след получаване на съдебното решение. В нашия случай и двете удостоверения са издадени по-малко от седмица след влизането му в сила, т.е. пращат ги бързо.

Едва след получаване на Удостоверение за раждане може да се подават документи за майчинство, избор на личен лекар и пр.
Скрит текст:
И като казах "ЛЛ", понеже има хора, които не са наясно и в самите служби... Прави се първоначален избор на ЛЛ, директно при избрания от нас доктор... Втория път ме пращаха в ЗК, а там глупост след глупост... и като се запънах , че няма да им давам съдебно решение, че и "с всички данни на детето и БР", след консулт с юрист, се установи, че няма никакви новости и се процедира както и с първото дете, а именно, по споменатия вече начин.
При нас разликата дойде от това, че първото ни дете не беше имало ЛЛ до осиновяването, за разлика от второто. Та поради това, видиш ли, не било избор, а смяна. Да, ама не. Избор е, защото това лице, с това ЕГН и това име, не е имало ЛЛ.

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 14:52 от Анонимен

# 192
 • Мнения: 4 623
Анонимен, с първото ми дете си наложи да отидем на лекар още на следващия ден, след като я взех. Моята лична я прие, но постави условие да я запиша при нея. Съгласих се. След като си взех новото удостоверение за раждане отидох в здравната каса и казах, че искам да сменя синята книжка. Щом разбраха за какво става въпрос го направиха без проблем. След това избрах ЛЛ.
За второто дете постъпих по същия начин. Смених книжката и направих избор на ЛЛ. И двата пъти никой не се е опитвал да ме убеди, че не е избор, а смяна, още повече, че децата са от други области.

# 193
 • Мнения: X
Както казах, Мама Ру, въпрос на кадърност на служителите. При първото дете директно при лекарката отидохме и попълнихме документите. Но той беше от дом и реално не е имал ЛЛ. При второто тази  година лекарката ни прати в ЗК. Отидох и обясних за какво иде реч, а те ми поискаха старите данни на детето, за да го отпишат от стария ЛЛ. След моя отказ и консулт с юридическия им отдел стигнахме до логичния извод, че няма нужда от смяна и ще правим избор. Дали е отписано детето от стария ЛЛ, нямам идея. Би трябвало служебно да се е случило, но дори в ЗК не бяха сигурни, че това ще стане.
Както става ясно, и тук няма яснота и единна процедура.

Как взимаш синя книжка, без да си избрала лекар?
За големия я получихме от ЛЛ известно време след избора, а за малката трябва да отида по някое време в ЗК да я взема. Сега било така.

Ние също водихме децата преди официално да сме избрали лекар. (Техният ЛЛ не е същия като нашия. Първия път бяхме препоръчани, а втория - по подразбиране.) Не можех да чакам, докато имаме необходимите документи и отидохме "нелегално".
По-горе говоря за официалната процедура.

# 194
 • София
 • Мнения: 280
Аз днес изпратих удостоверението от съда на работодателя.
Ходих в Столична община за акт за раждане, оттам ме пратиха към ул. Кракра за по-бързо, но тъй като ми искаха решението от съда, а нямах ко
пие за мен се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт