Частни училища - информативна тема 4

• 64 466
  • 724
  •   1
Отговори
# 225

Е има и родители, които не са взели още никакво решение и още не им е дошло времето за решение и затова четат тук;)

E, не тях имах предвид Grinning

Впрочем забелязал ли си, че най-големите експерти по всичко, най-категоричните във възгледите си и най-убедените в правотата си са все мами на малки деца. С малки изключения няма да срещнеш редовно и категорично пишеща мама на гимназист в горните класове. Май приказват най-вече тези, които още не знаят, а тези които знаят (вече) предпочитат да си мълчат Twisted Evil Помисли за това докато събираш информация Grinning

Аз пък съм забелязала точно обратното в тази тема и безкрайните спорове: за и против частното образование, за и против АК, за и против СС, за и против наблягане на английски в началното училище и т.н.... да не изреждам всички теми които мине не мине започват да се точат на нов глас.

# 226
Bliss, хич не си права за това. Изкарайте една година в ЧУ и ще видиш, че не всичко е цветя и рози.

Мецане, според мен само подготовка от детска градина не е достатъчна за училищата, в които  приемът е с някаква форма на препитване/изпит. Работа вкъщи по книжки като Мисли бързо на изд. Фют и Азбука на мисленето е достатъчна за ЧУ. Все пак частните училища са платени и доста скъпи, така че напливът не е чак толкова голям в сравнение с Шилер и Италианския лицей.

# 227
Bliss, хич не си права за това. Изкарайте една година в ЧУ и ще видиш, че не всичко е цветя и рози.

С кое не съм права? И изобщо не съм твърдяла, че ЧУ е цветя и рози. Смятам, че имам ясна представа за плюсовете и минусите и на едното и на другото. И просто се старая да чета всички мнения, като отсявам явно пристрастните такива. А те не са малко. И са доста категорични в опитите си да защитят собствения си избор от преди няколко години. Тук коментират разпалено и повтарят все едни и същи позиции във всяка тема по няколко пъти все едни и същи родители на отраснали деца.

# 228
  • София
Тук коментират разпалено и повтарят все едни и същи позиции във всяка тема по няколко пъти все едни и същи родители на отраснали деца.
Bliss, това че едното дете на някой е отраснало не значи, че и другото е изкласило. Това в личен план и за мен самата.

Тези няколко родители са/сме в теми като тази от 10 години и сме свършили много работа. Включително по идентифицирането на рекламни и крайни "потребители", с личен интерес, а не просто пристрастия. С огласяването и напомнянето за безкрайно много проблеми, които засягат децата ни. Ако не се включвахме редовно и ясно, не можеш да си представиш колко знайни и нови герои ще наводнят с "информираното" си мнение.

И всичко това няма общо с твоята рязкост и информираност, които контрастират с участието ти в една информативна тема. А ако има по-малко рязкост, убедена съм, че ще се включат и родители които не са доволни от избора си.

# 229
Още едно ( почти предпоследно включване) по темата за езиковото обучение и АК Simple Smile
Включванията на ЧС и биб.биб се доближават най-много до моето мнение...И Русалке, не ми се сърди, но както сама каза, че всеки има право на мнение - единствено това ме провокира да пропиша по темата - с идеята да сме си взаимно полезни Wink
Нека родители, които имат колебания за своя избор, да са информирани, че може детето в 8ми клас в Американския колеж да научи всичко (почти всичко необходимо по английски език, започвайки от нулата, така че в края на годината да е достигнал до нивото на връстниците си, изучавали 7 години английски в Алианс, СС и други подобни)- т. е. не е проблем незнанието на английски , нито е необходима специализирани курсове за влизане в Колежа - в това отношение може да се има доверие на 100% на официалните твърдения на АК. Peace
Няма да влизам в конкретика, но определено методиката и професионалните умения в Американския колеж по отношение на овладяване на английския език за такова кратко време  заслужават моите уважения и респект.

# 230
Няма да влизам в конкретика, но определено методиката и професионалните умения в Американския колеж по отношение на овладяване на английския език за такова кратко време  заслужават моите уважения и респект.

Информация, която някой ако сподели наистина ще е полезна за мен.
Неколкократно, хора с деца в АК споменават, че няма място за притеснение - ако детето е с високо ниво на владеене на езика в 8-ми клас, системата в АК е такава, че ще му бъдат намерени занимания и няма да му бъде скучно.
Тук идва основния според мен въпрос, върху който никой не е хвърлил светлина и ще е от съществена полза ако някой се престраши да го направи.

Какво точно означава - ще му бъдат намерени занимания? Запълването на времето е лесно постижимо, но важното е да е полезно.
Имам предвид доколко гъвкава е системата в АК - например, има определен брой часове, отделени за изучаване на английски в 8 клас, да кажем 25 на седмица. При констатирано високо ниво при дадено дете как се процедира - от тези 25 часа то започва примерно да се занимава 5 - 10 часа в специална група с английска литература например, а в останалите 15-20 часа му се дава възможност да избере задълбочено изучаване на нови дисциплини - например 3 часа допълнително химия, 5 часа допълнително спорт, 6 часа допълнително математика, 10 часа допълнително втори език?
Според моите разбирания това означава полезно запълване на програмата на деца, които влизат с добър английски в АК.
Ако се има предвид, че фиксирания брой часове за английски си остават за този предмет, а по време на тях подготвят детето на свръх ниво, това аз смятам за загуба на време, едно защото подобно свръх ниво не е необходимо, второ, защото то ще бъде плавно достигнато във времето до завършването.

Надявам се, че е ясен въпроса ми - има ли възможност за промяна на броя заложени часове, както по английски, така и по всеки друг предмет и замяната им с обучение по друг предмет ако бъде преценено, че ученикът е постигнал необходимото за края на съответната година ниво по дадения предмет още в началото й?

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 10:13 от kodbg

# 231
  • София
Извинете за лаишкия въпрос, но не ми става ясно с какво се кандидатства за прием в АК? Нали има есе на английски език, като елемент на изпита?

# 232
Извинете за лаишкия въпрос, но не ми става ясно с какво се кандидатства за прием в АК? Нали има есе на английски език, като елемент на изпита?

Няма есе на английски език, есето е на български, което знам дори аз, който нямам понятие от АК. Също така има още 4 модула, за които не се изисква никаква специална подготовка и не са типови задачи, а такива, които се решават от обща култура и поради това на сайта на АК пише, че не съществуват курсове или методика за подготовка за техния изпит и че те никого не са оторизирали да извършва такава подготовка.

E, не тях имах предвид Grinning

Впрочем забелязал ли си, че най-големите експерти по всичко, най-категоричните във възгледите си и най-убедените в правотата си са все мами на малки деца. С малки изключения няма да срещнеш редовно и категорично пишеща мама на гимназист в горните класове. Май приказват най-вече тези, които още не знаят, а тези които знаят (вече) предпочитат да си мълчат Twisted Evil Помисли за това докато събираш информация Grinning
Да, напълно си права и аз също бях от тях. Сега, когато вече от половин година почти ходим на градина, вече изобщо нямам категорично мнение и видях, че ако за някого нещо е добро, за друг не е и че всичко е индивидуалнох и много различно. И не може да се обобщава и да се казва - това училрище или градина е хубаво, а онова - лошо, защото зависи за кого какво е хубаво и кой какво търси и кое му е важно. Най-важното е децата да са живи и здрави, а пък прекалените амбиции, особено от най-ранна възраст, не винаги са съвсем оправдани и не винаги водят непременно до нещо много добро.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 10:29 от Татко Мецан

# 233
  • София

Няма есе на английски език, есето е на български, което знам дори аз, който нямам понятие от АК. Също така има още 4 модула, за които не се изисква никаква специална подготовка и не са типови задачи, а такива, които се решават от обща култура и поради това на сайта на АК пише, че не съществуват курсове или методика за подготовка за техния изпит и че те никого не са оторизирали да извършва такава подготовка.

Много мерси! Не ми се връзваха нещата, как племенницата искаше да кандидатства там тази година, пък не е упражнявала писане на есета по АЕ- което упорито твърди, че е част от изпита моя мъж.
Ние сме далеч от гимназиални страсти в нашето семейство, още сме на детска градина  Grinning, но понеже в последните има няма 5 страници се вихри темата и не можех да разбера, ако се кандидатства с есе на АЕ, как така ще има деца с голямо разминаване в нивото.  Сега като се върне от работа ММ, ще го извадя от заблуждение!

# 234
  • София
Имам предвид доколко гъвкава е системата в АК - например, има определен брой часове, отделени за изучаване на английски в 8 клас, да кажем 25 на седмица.
Вероятно няма да хоресаш отговора ми, но това знам, това споделям.

Броят часове произтича от акредитациите на училището. За да се издаде българска диплома има правила и те се спазват в АК. Съответно часовете се взимат и точка. Трябва да се учи АЕ в подготве някакъв брой часове. Ще се учи, ако искаш да вземеш годината и да продължиш нататък. Ние сме свикнали да мислим за даденост, че примерно 1 НЕГ или СМГ си ги има и никакви свободни часове, липса на нейтив спийкъри, прием над одобрената бройка, пиене и пушене с учители няма да променят тази даденост. Американците не приемат за даденост факта, че им е разрешено да издават диплом за средно образование тук и се придържат към правилата.
Оттук идва и подходът, че всеки ще бъде занимаван според нивото му, но няма да бъде освободен под никакъв предтест и под никаква форма от нито един час. Стана дълго, но мисля, че е важно за контекста.

Оттук насетне и аз като други потребители считам, че владеенето на АЕ на определено ниво е достатъчно за осмокласник и ако няма гениални литературни заложби, не виждам с какво толкова полезно може да се запълни времето му. Ок, четат книги, говорят си, чудесно, но трябва детето и семейството това да го влече и дори и да намират смисъл. Не е точно случаят на нашето семейство и на детето ми. И оттам идва учудването ми защо да натискаш детето в прогимназията, а после в 8-ми клас да дреме.

И след всичко казано вероятно трудно ще повярвате, но системата в АК е гъвкава. Всяко дете според нуждите и интересите си получава възможност в часовете, в междучасията или след тях самостоятелно или с преподавател да упражнява и работи върху уменията си. Това в частта насърчаване. Който пък не спазва правилата тръгва по пътеката с предупрежденията и наказанията.

Овладяването на АЕ по личното ми мнение е най-малкото предизвикателство в АК. Както вече писах средата е англоговоряща и все едно да заведеш здраво дете на ДГ в Германия и след година-две да очакваш да не знае езика адекватно на възрастта си. А и не мога да си представя децата потопени в тази среда да си мислят "Не мога, бе, не мога да го разбирам този език". Нива на овладяване според мен няма - всички го овладяват, но в контекста на собствените си езикови способности. Едни от нас почти не говорят и трудно се изразяват и на родния си език, дори да са свърхинтелигентни. На други им е лесно да плямпат по всякакъв повод и начин и да са увлекателни за аудиторията, дори когато нищо не казват, а просто дърдорят.

# 235
Също така има още 4 модула, за които не се изисква никаква специална подготовка и не са типови задачи, а такива, които се решават от обща култура и поради това на сайта на АК пише, че не съществуват курсове или методика за подготовка за техния изпит и че те никого не са оторизирали да извършва такава подготовка.

На времето дъщеря ми обичаше да ходи да се катери по съоръженията на Коколандия в Борисовата градина. За да се представиш добре на най-трудния кръг няма някаква специална подготовка и успяват децата, които имат добра физическа кондиция. От време на време кръговете се променят за да е по-интересно на децата и да има нови предизвикателства.

Та представи си, че подобно съоръжение се използва за изпит за някакво военно училище примерно. Никой няма да знае как точно ще бъде конфигурирана пътеката и затова смело може да се каже, че няма нужда от предварителна подготовка. Да, ама я си помисли по време на изпита дали ще има разлика в представянето на тези, които са повярвали, че няма нужда от подготовка и тези, които са тренирали сериозно скално катерене или спортна гимнастика? Wink Нищо че не е точно същото упражнение. Други деца пък може да ходят на курсове по принципно подобни съоръжения с надеждата да усвоят специфичните техники и да понатрупат специфични сила и умения.

Това естествено няма нищо общо с изпита за АК, само си чеша езика Twisted Evil

# 236
Та представи си, че подобно съоръжение се използва за изпит за някакво военно училище примерно. Никой няма да знае как точно ще бъде конфигурирана пътеката и затова смело може да се каже, че няма нужда от предварителна подготовка. Да, ама я си помисли по време на изпита дали ще има разлика в представянето на тези, които са повярвали, че няма нужда от подготовка и тези, които са тренирали сериозно скално катерене или спортна гимнастика? Wink

Разбира се, това е така и дете-математик ще се справи много по-добре на изпита в АК от дете със слаба математическа подготовка, също така дете, чело много литература и писало есета, сигурно ще се справи по-добре с есето от тези, които са зле по БЕЛ и не могат да си формулират добре мислите. Но тези неща са част от общата култура, която трябва да има един седмокласник и която те оценяват. Ако децата от МГ се справят най-добре на изпита в АК, това не е толкова заради математическата им подготовка, а поради това, че там получават много висока обща култура и тренинг да мислят, в тази връзка и отличник от друго училище също би се справил добре на изпита ми се струва.

# 237
Татко Мецан, преди време бяхте споменали, че детето ви ходи на бебешки английски (или немски беше). Какви са отзивите  Simple Smile

# 238
  • софия
Здравейте, извинявам се, че нахлувам в темата, но имам дете в АК в  9 клас. Тя не беше добре подготвена по ниво на езика. Останалите, които имаха предишна подготовка - категорично не бездействаха.Те, доколкото знам от дъщерия ми, всеки ден осъзнаваха, че имат пропуски и се научаваха да структурират правилно своите писмени изпитвания, есета и т.н. Дори в класа за най-ниско ниво на английския, в който беше дъщеря ми, започнаха да изучават езика от ниво В2. АК не губи времето на учениците си, а ги научава на нови, непознати за тях умения.В АК най-малкия проблем за учениците е научаването на английския език.

# 239
Татко Мецан, преди време бяхте споменали, че детето ви ходи на бебешки английски (или немски беше). Какви са отзивите  Simple Smile

Нищо не научи. Ходи целият курс, около осем месеца, и дори има диплома:) Другите деца, доколкото знам, също не научиха нищо. Веднага след курса знаеше супер максимум 10 думи, ама максимум толкова, защото понякога - и то само понякога - посочваше части от тялото, за които го питаш на английски. Вече и това е забравил, не разбира на английски абсолютно нищо. А на български разбира всичко, включително много сложни изречения и вече говори с простички изречения.

Общи условия

Активация на акаунт