Частни училища - информативна тема 4

• 64 549
  • 724
  •   1
Отговори
# 375
  • София
В "Св. София" в началната степен един учител ли ги води - както е в държавните?
Един учител им е основния + учители по музика, рисуване, театър, спорт

# 376
Цитат
Би било интересно да конспектираш различията ни.
Не си се заяждала директно с мен - да, заяждаш се с училище, което познавам добре. Ще ти опонирам ако смятам, че не си права, независимо кое от 3-те училища, които познавам визираш. Не виждам нищо нередно в това.

Учудващо е колко лесно губиш самообладание и вместо да търсиш информацията в мненията започваш да ругаеш грубо опонента си.
Успех в избора на училище,  което задоволява претенциите ти за внимание, обзавеждане, обучение и среда.

Интересно колко лесно обвиняваш хората в собствените си грехове. Нито съм загубила самообладание, нито пък съм те ругала. Просто отбелязах факт, който обяснява грубиянското ти отношение към всеки позволил си да каже нещо не чак толкова положително за училището от което получавате образование безплатно за разлика от всички останали ученици нестипендианти. Никак не е абсурдно това и е важно да бъде отбелязано. Всички останали, които си плащат имат интерес също разбира се, но е доста по-различен от твоя или поне има много сериозен нюанс. Мненията ви с Параход са поднесени по коренно различен начин и са доста различни. Критика при теб не видях. Напротив, нападки за отправено критично мнение. Както вече беше казано, ясно си личи кой е пристрастен и безпристрастен.

И пак с характерните за теб  нападки и тон - кой лесно или трудно вади важна информация  Mr. Green Mr. Green... Каквото ми трябваше като инфо за теб и мнението ти за ПЧМГ(и всъщнсот и за други училища) го получих.

Не знам доколко е добре в ПУК и началната степен да е един учител или пък да са повече?!?!?!? Но категорично не подкрепям изразеното тук преди време мнение, че до 4 кл. не си заслужава частното образование. Разбира се не на всяка цена и не при какви да е условия. Но първите години за мен са най важните от гледна точка формиране на навици, дисциплина и отношение към ученето и знанията.

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 15:02 от Анонимен

# 377
Детето на Код учи безплатно в ПЧМГ, това ли е ябълката на раздора?  newsm78
Ако получава плюсовете (и минусите) му без пари, е нормално отношението му към тях да е различно от тези, които си плащат.

Като за без пари училището е супер, много ясно.

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 15:07 от Параход

# 378
  • София
bib.bib , тогава промяна не виждам ... Питагор върви със същата сграда и по-висока такса, която вероятно е същата като на ПЧМГ, но отчита целодневното ...
Ели, моето мнение е различно и говоря за Питагор и неговите такси спрямо първоначалната и запазена и до момента политика за ниски такси в ПЧМГ. Нямам лоши намерения, просто съм на различно мнение и то ще си остане такова  Simple Smile

По принцип имам особено мнение за не едно и две от училищата в София, около които витае ореол и това важи и за държавни и за частни. И никак не се срамувам да си споделям мнението, защото се базира на опита ми, децата ми се справят с лекота, така че по-добре да си казвам, може на някой и да съм полезна  Simple Smile

# 379
Детето на Код учи безплатно в ПЧМГ, това ли е ябълката на раздора?  newsm78
Ако получава плюсовете (и минусите) на училището без пари, е нормално отношението му към тях да е различно от тези, които си плащат.

Не мога да разбера и аз. Изразих съвсем нормално впечатленията си от проведен разговор и той поне за втори или трети път ми скача. При това с характерния му начин да обижда иронично. Нещо спомена че съм искала червен килим и прочие  Mr. Green
И аз това казвам. Важно е да се знае, защо отношението му е различно. Бях го пропуснала. 

bib.bib подкрепям

# 380
  • София
bib.bib , разбрах те.  Аз за Питагор нямам впечатления, само някакви предположения. И съм на онова особено мнение, че за нищо на света не бих заменила първите 4 години в държавното у-ще на каката за  което и да било частно у-ще. Та дори и частното у-ще на мен да плаща  Laughing Обаче нещата в образованието се менят, за жалост бързо и в лоша посока, и с малката не знам дали ще имам същия късмет.

Иначе дай Боже всяко дете, като детето на код, да се пребори за стипендия!!
Отстрани може да изглежда лесно и сладко, но реално е положен много труд.

# 381
Не знам доколко е добре в ПУК и началната степен да е един учител или пък да са повече?!?!?!?
Аз също имах колебания, преди да започнат, но сега смятам, че е добре да са повече.
Една от причините е, че основната учителка е типичната по-суховата леля-педагог (въпреки че някакви мои приятели се скъсаха да я хвалят колко е добра). Децата спазват по-голяма дистанция с нея и много се кефят на младежите в другите дисциплини, които са по-неофициални с тях. То го предполага и материалът им, а класната все пак идва от системата на МОН и е длъжна да преподаде общообразователния материал.

Предполагам, че ако имат неустоимо очарователен учител/-ка, могат да изкарат и с един. Обаче ако той се окаже греда, кво прайм?
А моето дете беше и в по-неформална детска градина, където ги гледаха и занимаваха доста на брой и различни хора (пак голяма част младежи), та е свикнала със схемата. Аз и в градините не си представям как една учителка не би луднала с едни и същи деца цял ден...

-----------------
Интересно ми е ЕliG и други, ако имат желание, да доразвият тезата си какви са неопровержимите предимства на държавното училище в степента 1-4 клас? Наистина ми е интересно да знам. За мен и мъжа ми децата-идиотчета бяха главен фактор да се откажем от него. Имаме сходни биографии и преживявания в различни градове и училища. Били сме 1 клас преди 30+ години, преди демокрацията.

# 382
Ако получава плюсовете (и минусите) му без пари, е нормално отношението му към тях да е различно от тези, които си плащат.

Разбира се е различно. Децата, учещи със стипендии в ПЧМГ имат възможност да избират между него и другото добро математическо училище в София - СМГ. Затова са по-критични в някои аспекти на образователния процес...
Това с  безплатното учене, вместо да му се радвате като че ли го превръщате в недостатък? Абсолютно неразбираемо.
Всеки има възможност да учи безплатно в ПЧМГ и децата, които утвърждават най-често името му го правят.
Повярвайте, спечелването на стипендия по никакъв начин не те прави по-пристрастен от неспечелването й.
Спечелената стипендия означава, че детето би било в свои води в несъмнено най-доброто общинско училище в периода 5-7 клас в София и съвсем естествено на преден план излизат значително повече изисквания и съмнения.
Струва ми се странен смисъла, който влагате в безплатното учене. Това не е подарък, това е извоюван с ужасно много труд и време успех, който пожелавам да радва всеки от вас в някой момент.
Просто, не слагайте под един знаменател стипендиите на АК и ПЧМГ например. Едните са извоювани изцяло с постижения, а при другите има допълнителни съставни.

# 383
Ели, аз пък не бих подтиквала, камо ли насилвала детето ми (било то и след 4 клас, а не толкова малко като моето) да се бори за стипендия, а за знания. При това преди всичко не само в една насока (математика), а в малко по широк спектър. Но разбира се това е моята визия за развитието на детето ми.  

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 15:34 от Анонимен

# 384
Код,
аз не знаех изобщо, че в гимназиалната степен училището има стипендии, които покриват таксата; от недомлъвките в темата ми се стори странно и затова попитах. Няма нищо лошо, разбира се, напротив - поздравления за успеха на детето.

Обаче, ако аз бях в твоята позиция, определено нямаше да се меткам на материалната база, ако ме разбираш. Едно дете с високоспециализирани математически таланти и умения - и родителите му - е естествено да се вълнуват основно от начина на обучение и възможностите за по-нататъшно развитие на знанията му, нежели от фасадата и настилката в двора. Туйто.
А родителите на първолаци, които плащат бала пари, съвсем нормално имат малко по-различен набор критерии. Затова и твоите мнения не са много меродавни по тази точка.
Та - и ти си прав, и Блис е права. И аз също Grinning

# 385

И отделен учител по английски, защото имат всеки ден по 2 часа английски.  Peace
Всъщност, класната води само математика и БЕЛ, всичко друго е при отделни учители. Така е до 3 клас.
После, в 4-ти клас отиват при друга класна и ако тя преподава по БЕЛ, имат друг учител по математика. И обратното, т.е. от 4 клас всеки предмет е при отделен учител.
Тогава вече ги разделят и по английски на 4 групи - А и В най-напреднали, C и D - не толкова, там включват и новите ученици. Всяка група е при отделен преподавател. Така децата от един клас могат да са при 4-ма преподаватели по АЕ.

# 386

И отделен учител по английски, защото имат всеки ден по 2 часа английски.  Peace
Всъщност, класната води само математика и БЕЛ, всичко друго е при отделни учители. Така е до 3 клас.
После, в 4-ти клас отиват при друга класна и ако тя преподава по БЕЛ, имат друг учител по математика. И обратното, т.е. от 4 клас всеки предмет е при отделен учител.
Тогава вече ги разделят и по английски на 4 групи - А и В най-напреднали, C и D - не толкова, там включват и новите ученици. Всяка група е при отделен преподавател. Така децата от един клас могат да са при 4-ма преподаватели по АЕ.

Но това не важи напълно за ПУК нали? Поне аз останах с такова впечатление. Ако греша, поправи ме.   bouquet

# 387
Kodbg, чудесно е, че ги има стипендиите и че детето ти се е преборило.
Цитат
Спечелената стипендия означава, че детето би било в свои води в несъмнено най-доброто общинско училище в периода 5-7 клас в София и съвсем естествено на преден план излизат значително повече изисквания и съмнения.
СПоред мен другите имаха предвид, че когато даден родител плаща окоо 4000евро за такса, изискванията му се качват в сравнение със случая, когато детето учи дори в най-елитното безплатно общинско училище.

Пиша през телефона и докато публикувам, преди мен е обсъдено същото.

Цитат
Били сме 1 клас преди 30+ години, преди демокрацията.
Наскоро писах в друга тема, че все едно съм живяла на друго място. Нямала съм проблем нито до 7ми, нито след това с тормоз в училище или деца-идиотчета. Тук попаднах на 1-2 теми, където родителите се оплакваха от тормоз. Особено 4-7клас. Явно нещата много са се променили, а и има голяма доза късмет.
Иначе за мен плюсовете са, че се спестяват парите до 4ти клас, когато вече децата са доста по-ориентирани.

# 388
  • София

Права си, Жасмин. Как можах да изпусна английския Blush
В началната степен класната води и Човекът и обществото и Човекът и природата.
Важно е да се отбележи, че за разлика от държавните училища, където началната степен (имам предвид с един и същи класен ръководител) е до 4-ти клас включително, в "Св. София" е до 3-ти клас, както беше по наше време.

# 389
Код,
аз не знаех изобщо, че в гимназиалната степен училището има стипендии, които покриват таксата; от недомлъвките в темата ми се стори странно и затова попитах. Няма нищо лошо, разбира се, напротив - поздравления за успеха на детето.

Обаче, ако аз бях в твоята позиция, определено нямаше да се меткам на материалната база, ако ме разбираш. Едно дете с високоспециализирани математически таланти и умения - и родителите му - е естествено да се вълнуват основно от начина на обучение и възможностите за по-нататъшно развитие на знанията му, нежели от фасадата и настилката в двора. Туйто.
А родителите на първолаци, които плащат бала пари, съвсем нормално имат малко по-различен набор критерии. Затова и твоите мнения не са много меродавни по тази точка.
Та - и ти си прав, и Блис е права. И аз също Grinning

http://www.parvamatematicheska.com/index.php/pchmg/finansovi-uslovia
Параход, информацията е от години на сайта.
И да, аз споделям моето мнение,  което не виждам защо да го прави пристрастно.  
Да ме убедиш, че мнението на Bliss е правилно не можеш - моля, върни се назад в темата и провери за какво съм се включил - за нежеланието й да се включи в Отворените врати и  оплакването от липсата на персонално внимание.
Последващото написано е опит за отговор, на предположенията, че след като фасадата е окаяна трябва и учебните стаи да са такива, изказани от хора, незапознати с училището.

Но си напълно права - мненията ми не са меродавни за Питагор наистина, това най-малкото е училище, което не познавам, а и за съвсем други класове.
Факт, че всичко написано от мен визира ПЧМГ като училище, но не смятам, че това го прави пристрастно. Или още повече, че тази стипендия, за която се хванахте неразбираемо защо за мен се отразява в мненията ми.

ПП - Едно лирично отклонение по отношение на пристрастността - за нея има причини.
Всяко отлично учебно заведение има общност от настоящи и бивши възпитаници, които го поддържат и смятат за свое задължение да спомагат развитието му. В България примерите не са много и са частични, да кажем донякъде АК, СМГ,  НПМГ, НЕГ, АЕГ, МГ та от други градове.
Не виждам негатив малкото младо ПЧМГ да започва да създава общност, която го подкрепя...

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 16:00 от kodbg

Общи условия

Активация на акаунт