Частни училища - информативна тема 4

• 64 517
  • 724
  •   1
Отговори
# 405
Блис, относно математиката си в грешка, не можеш на едно дете да му налагаш да решава задачи, или иска или не.

Можеш, и още как.  Mr. Green
Но трябва да има и капацитет, ако няма, ако щеш го дръж по 10 часа да седи със сборниците, ефект нулев.

Но за личните срещи с ръководството и аз съм съгласна, че трябва да ги има. Ние се срещнахме със зам-директорката на Св.София преди кандидатстването, 15 минути разговаряхме и я питахме за всичко, после ни разведе и ни показа училището, общо половин час ни отдели жената. Това наистина доста ни хареса, не е информационното затъмнение на НУКК. Там за 8 години никога не съм говорила лично с директорката, а дори и не научих коя е зам-директор. А кандидатите дори не могат да видят и училището, няма ден на отворените врати.  Crazy

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 08:32 от Анонимен

# 406
Жасмин, имах предвид, че може да изманипулираш детето/ както аз правя с теблета Wink/, да го мотивираш, но да го накараш, става трудно, особено в по-късна възраст...... особено на ниво състезателна математика и постигане на отлични резултати / видях, че стипендията е за първо място, това значи решени задачи без грешка, макс точки/

# 407
......Той и преди си имаше предпочитания към математиката, но сега сам иска да решава" повече и по-трудни задачи", това на забележката към kodbg, че родителите карат децата да се подготвят усилено за състезания и от там степендия.

Не съм твърдяла това... ако нямаш талант и интерес към математиката, който и както и да те кара резултатът няма да е дори задоволителен. Друга беше забележката за стипендията.

И изобщо разговора се изроди от момента в който започна да ми се обяснява колко хубаво училище е ПЧМГ, а аз все пак говоря за Питагор. Има си няколко сериозни разлики и повечето от пишещите тук за ПЧМГ си нямат абсолютно никаква представа за условията, организацията и нивото в Питагор. Да не говорим, че тези хора дори си нямат представа и никакъв опит с частните училища в София на ниво ПУК и начално образование... След 4-ти клас, след 7 клас... да Ок. Чета ги внимателно защото там имат опита и са доста по компетентни от мен, но за всичко останало са само разсъждения каквито и аз като родител без опит (както ми беше намекнато) правя.
Скрит текст:
Страничните наблюдения на съседния клас не се броят за опит  Laughing.

Разбира се че ще отида в деня на отворените врати. И среща ще поискам. Все пак първото впечатление може да не е идеално, но ако второто ме задоволи, подобно нещо няма да ме откаже.

п.с. В Света София бяхме две семейства. Отделиха ни повече от час и половина. Бях се подготвила с въпросник  Mr. Green за да не забравя нещо. Зам. директорката ми направи много добро впечатление - точна, конкретна и открита, дори на провокативните въпроси. Училището е хубаво, но имам още малко време да мисля дали по сериозния натиск в това училище би бил подходящ за моето темпераментно и непокорно дете.

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 09:24 от Анонимен

# 408
Bliss, твоето дете, като мине пробния ден в двете училища, може да прояви предпочитание, чуйте го и него. То най-добре ще усети атмосферата.
Между другото, вече не започна ли записването за пробните дни, да не изпуснете срока?

# 409
Е, щом детето е непокорно и темпераментно, може и да не го приемат в " Света София".
Жасмин е права, важно е и предпочитанието на детето. Мисля, че е рано за записването на пробните дни в СС, имам спомени, че миналата година беше след НГ.

# 410
  • В офиса
Училището е хубаво, но имам още малко време да мисля дали по сериозния натиск в това училище би бил подходящ за моето темпераментно и непокорно дете.

Ти мисли, но ей това тук е форумски мит. т.е. мит е, че там виреят само послушни, изпълнителни и старателни деца.
Класната на сина ми се оправя по-добре с него от мен самата. А има още поне 5-има диваци същите като него, че и повече. Другите класове май са по-кротки. Обаче на нас са ни сложили мастер джедая по палавите момчета и нямаме грижи.

# 411
Мисля, че е рано за записването на пробните дни в СС, имам спомени, че миналата година беше след НГ.
Рано, рано, но колкото по-рано се запишеш, имаш по-голям шанс да те приемат. Към края, като останат няколко незапълнени бройки, вече е зор. Ние се явихме почти накрая, аз нещо се бях объркала кога започва записването, повечето деца вече бяха приети и си мислех, че няма да ни вземат.
За Питагор също четох родители, бяха се сетили да се записват за пробен изпит, след като беше свършило кандидатстването. А то и в двете училища е през зимата, не както аз мислех, че се кандидатства към края на учебната година.

Обаче на нас са ни сложили мастер джедая по палавите момчета и нямаме грижи.
Joy Joy
Вашата класна наистина изглежда доста строга. Нашата е душичка, но и децата в класа ни са доста кротки. Което не пречи да се поступват отвреме-навреме по приятелски.

# 412
Подали сме заявление още миналия месец. Изобщо не е рано. Имаха срещи с родители две седмици октомври и две седмици сега декември. Ще направят графика и ще се обадят януари кога ще е нашият пробен ден - започват първите дни на февруари.
И аз смятам, че в Света София има и доста палави деца. Имам пример пред очите си.  Mr. Green
А моята дъщеря е голяма актриса, та да видим как ще се представи.

# 413
  • София
Здравейте,
аз също се присъединявам към мнението, че личната среща с ръководството е за предпочитане. Естествено е майките на деца на 5-6 години да се тревожат повече при избора на училище. Все пак на тази възраст децата са още малки и има много повече неизвестни за родителите, защото детето им не е попадало до този момент в училищна среда, съответно не са сигурни и как ще възприеме детето им промяната. А все пак става въпрос за решение, което се отнася до човек. Изборът на училище не е като да си избираш, примерно, обувки. "Ако не ми харесват, ще си купя други" не върви с училището. Рискът от стрес от едно преместване за детето не е маловажен фактор. Затова е и разбираемо желанието на родителите да получат повече информация преди да направят избор. Естествено в по-горните класове, нещата са други. Не познавам много родители, които да са искали лична среща в АЕГ преди да решат децата им да кандидатстват там Simple Smile
За сравнение ще дам за пример Рьорих, където дават възможност детето да прекара няколко пробни дни в училището, не за да го изпитват, а за да имат възможност родителите за малко по-реална преценка. Когато имам повече време ще опиша и впечатленията ми от това училище от срещата преди време с тях, тъй като в темата има малко информация за него.

# 414
  • София
Жасмин, имах предвид, че може да изманипулираш детето/ както аз правя с теблета Wink/, ......, става трудно, особено в по-късна възраст......
Присъстващите не сме такива разбира се, ние не сме манипулативни родители. Просто съм чувала, че има родители, които цял живот манипулират децата си  Embarassed, те не са във форума със сигурност.

Аналогично на поговорката, какво стои зад всеки успял мъж, аз смятам, че зад всяко успяващо дете/младеж стои амбициозно семейство. Какви са взаимоотношенията вътре в тези семейни клетки не ми е работа - манипулират ли се, мотивират ли се, бият ли се, обичат ли се. Не бива да се бърка с обратното съждение - не всяко амбициозно семейство успява да произведе амбициозни деца  Simple Smile

Тинкърбел, външният авторитет е голяма работа при такива деца, бащата също. От опит с все още буен, една глава над мен младеж  Embarassed И синът ми имаше една джедайка в началното училище - яка и добра леля, която беше достатъчно зряла и интелигентна да не прави истерии и да не ги укротява, а да приема, че децата буйстват. Уважава я доживот, дълго време после ходеше на лагери с нея, класът отдавна го няма, почти никой не живее в онази махала, но поддържат контакт. Много съм й благодарна, че ги ограмоти безусловно - преподаваше с лекота и без да се втелява кое и колко било трудно, нищо не беше трудно, децата били умни, и предишния й клас били такива. Действнието се развива в училище, в което има и ромчета. Та и аз като Ели, такъв опит не бих заменила за друго. И затова в крайна сметка и малката е в ДУ и не мисля, че е ощетена, но пък вижда шарения свят.

# 415
Аз манипулирам синът ми, поне се опитвам, признавам си Embarassed
Има един тънък момент с палавите деца в СС, има родители, на които не може да се откаже, т.е. предполагам техни са палавите деца Wink

# 416
Започнахме вече срещите в избраните от нас училища-посетихме 2,ще посетим още 2.
За мое съжаление Веда са извън общата тенденция за месеци на прием и сигурно няма да могат да се включат в училищата,от които ще избираме. За тези които се интересуват-дали ще примат ПУК и колко деца,ще стане ясно чак началото на м.март.

# 417
Аз манипулирам синът ми, поне се опитвам, признавам си Embarassed
Има един тънък момент с палавите деца в СС, има родители, на които не може да се откаже, т.е. предполагам техни са палавите деца Wink

Е сега... Mr. Green изваждам дълбокия смисъл от думите ти и ти казвам, че НЕ не са минали по втория начин.  Wink

# 418
  • София
И моят син е от палавите в "Света София", както не веднъж съм казвала. И не, не е влязъл по втория начин. Подобни намеци, за което и да било дете, не ви ли оставят след това едно неприятно чувство в устата?  newsm78

Изненадвам се, че вече толкова рано започва записването за пробните дни в "Св. София". Преди само 4 години когато кандидатстваше синът ми, записването беше чак края на януари. Аз като силно нетърпелива бях звъняла в началото на декември Blush Добре е че го научих сега, защото живот и здраве, догодина ще кандидатства дъщеря ми.

# 419
  • София
Започнахме вече срещите в избраните от нас училища-посетихме 2,ще посетим още 2.
За мое съжаление Веда са извън общата тенденция за месеци на прием и сигурно няма да могат да се включат в училищата,от които ще избираме. За тези които се интересуват-дали ще примат ПУК и колко деца,ще стане ясно чак началото на м.март.
Io_io, моля да споделиш впечатленията си от двете посещения.

Общи условия

Активация на акаунт