Малки сме родени , но ще станем силни и големи :)

• 116 928
  • 753
  •   2
Отговори
# 105
Благодаря ви момичета. Ще правим рехабилитацията, пък да видим до къде ще се докараме.

Днес превихме ЕЕГ по искане на Р.Георгиева, което благодаря на Бог е перфектно. За съжаление съм много разочарована от Радославова, че спестява някои меко казано важни неща. Днес ми обясниха, че с неговата клинична картина Войта е противопоказна, защото може да отключи епилепсия. Когато попитах Радославова тя ми смънка, че то друго, освен Войта не работело, ама нямало кой да ми гарантира за епилепсията. За да не е само едно мнение говорих и с Р.Георгиева, която ми го потвърди. За капак се оказа, че от клинични данни до диагноза ДЦП ни дели има няма година и никой не можел да каже от сега дали всъщност това изоставане ще доведе до ДЦП или ще се израсте и навакса с рехабилитацията. След всичко изчетено по въпроса и обсъдено с няколко лекари за себе си взех решение, че не мога да рискувам Петър да отключи епилепсия, поради което продължаваме с търсенето на подходящия за него метод за рехабилитация.

# 106
Доколкото съм запозната Войта е противопоказна при вече изявена гърчова симптоматика  Peace не че ти се бъркам, сигурно имаш основание да не правите такава рехабилитация. Според доц. Чавдаров (и явно всички от неговата клиника) само Войта има резултат, но това не е точно така. Понеже на моето дете се прави комплекс от упражнения, в който е застъпен в голяма степен метода Бобат мога със сигурност да заявя, че с него също се постигат чудесни резултати макар и по-бавно. Препоръчвам ти с две ръце да опитате с Бобат Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 19:56 от *Mariana*

# 107
Марианка, далеч съм от мисълта за тези няколко месеца да съм станала Бог знае какъв специалист. От месеци чета и питам и разпитвам кое е най-доброто. Нали, зараси това аджаба ходим по доктори и плащаме за знанията им  ooooh! Изрично попитах дали трябва да в има както пише. Отговориха ми, че понеже е по-агресивна така да се каже от другите терапии може да отключи епилепсия. От друга страна въпросният Войта и неговите методики не са известни и ползвани в кой знае колко много държави. Това ми дава основанието да считам, че има и друга терапия, която успешно да повлиява въпросните проблеми при нас. Все пак не само в Бг има деца с проблеми, и в другте държави все ги лекуват по някакъв начин. Аз харесвам идеята на Бобат и мисля да се насочим натам, а през това време ще търся и всякакви друго алтернативи.

За себе си не одобрявам начина на работа на лекарите тук. Искам, освен диагнозата си и препоръчаното от тях лечение да ми кажат и какви плюсове и минуси има то. Да ми предложат и алтернативен вариант, ако има такъв и едва тогава с тази налична информация аз да мога да взема решение. Това тук с тези крайни и не до там обосновани диагнози, защото самите те казват, че няма как да поставят тази диагноза толкова рано, и както каза Радославова " политика на клиниката е д не го пишем черно на бяло до 1,6 години" е и аз нямам думи точно какво. А налагането на едно лечение. което според тях е правилното заплашвайки, че иначе детето ще стане инвалид е просто без коментар.
Разбирам, че всеки си има политика и начин на работа, но определено този не е моят.
Не мога да приема, че след като на първи преглед казваш, че не е лошо като идея да направи рехабилитация, защото е рисков, след няколко месеца да ме навираш на кучето в гъза как не ме е грижа за детето ми и заради мен то ще стане инвалид...

# 108
Bellisima82 , пожелавам ти да се отхвърли диагнозата и всичко да е в норма. Praynig Peace Hug
От опит знам, че се случва! Peace

На колко е сега детето?

Моята дъщеря също беше с диагноза дискретна дясна хемипареза и съмнения на невроложката дали ще пише с дясната ръка. Shocked
За щастие детето се разви съвсем нормално и никакви парези няма. Peace

# 109
Не съм много сигурна, но Бобат не е ли за по-големи деца?

# 110
Не съм много сигурна, но Бобат не е ли за по-големи деца?

Няма проблем. И в сайта на клиниката на Чавдаров со пише "9. Алгоритъм на рехабилитация и лечение:
От 1 месец до 1 г. 6 месеца
Кинезитерапия: рефлексно-предизвикано придвижване по Войта, невро-развойно лечение по Бобат и други"

# 111
Ами тогава явно бобата е вашия начин.
Войта е наистина много, много агресивен метод. Да, дава много добри резултати, но бая стресира децата.

# 112
Белисима-пожелавам ти да намерите правилния начин за вашето дете. Hug
След като ЕЕг-то е чисто,може би това намалява вероятността от гърчове. Thinking
Ние сме пробвали Бобат, за мен нямаше голям ефект. Хем нас не ни бяха наплашили толкова с диагнозата.
Защо не пробвате 2-3 пъти Войта да видиш как ще се повлияе детето?
Дано вземеш правилното решение. Peace

# 113
Благодаря, и аз се моля за това, защото вземам решения за още един живот  Praynig Това, което мисля е да започна с по-леките варианти. Становището на лекарите ме възспира от решението да правим Войта. Не съм толкова веща, че да го пренебрегна със смела ръка, а времето си тече и трябва да се започва с нещо. Ако видя, че няма ефект и вече сме изчерпали възможностите за повлияване на проблема, дори с лечение в чужбина ще рискувам с Войта и ще се моля да не ни достигат такива усложнения.  Praynig

# 114
Имай предвид само,че колкото по-рано започнете, толкова по-добре. И наш лекуващ лекар беше Радославова. Доволна съм. Peace

# 115
Да, и това е вярно-колкото е по малко детето, толкова рехабилитацията е по успешна.

# 116
Bellisima, пак ще се включа понеже за нас рехабилитацията е ежедневие вече 5 месеца Simple Smile За мен лошото в ситуацията е, че няма кой да ти каже обективно кой метод за рехабилитация е най-удачен. Едни лекари предпочитат единия, други - другия. Чувала съм мнения, че Войта докарвала хипертонус - никак не съм съгласна, според други - че само тя помага. Със скромния си опит мога да кажа, че децата се повлияват в някаква степен от всеки метод, въпроса е къде ще има категоричен резултат. Войта наистина дава този ефект. Бобат-а не е вярно, че е само за по-големи деца, просто в клиниката на Чавдаров го правят така - на малките само Войта, на по-големите, където вече е неефективно включват техники на Бобат. Аз съм доволна, че тук във Варна правят комплексно по двата метода.
Вярно е, че понякога Войта отключва епилепсия, но тези случаи са редки. Според мен премисли пак дали да не опитате понеже Войта има ефект до 8-9 месечна възраст. Другото, което е важно да се уточни - да, Войта не е приятна процедура, но чак много, много агресивен - хайде недейте така, децата реаргират различно, моето дете понякога чак на третата част се размрънква, не е чак толкова страшно.
Стискам палци нещата при вас да се случат по възможно най-благоприятния начин, разбирам перфектно тежката ситуация, в която си, понеже и на мен ми се е налагало да правя тежки избори относно здравето на детенце, да поемам рискове без да знам кое всъщност е най-добре.

# 117
  • offshore & overseas
Бела, съжалявам да чуя за тревожния развой на събитията при вас, но дано наистина нещата да се развият от тук насетне по най-добрия възможен начин! Praynig

Ние вече правим 4 курс рехаб по Войта, като аз самата изпълнявах първа фаза в промеждутъците м/у два курса у дома, макар и не особено усърдно и не толкова често, колкото ми препоръчваха, за да има ефект. И все пак ефект имаше - детето се размърда и дори в момента е леко напред спрямо коригираната си възраст (дали е зарад Войта или е спонтанно не съм съвсем сигурна, но вероятно е по малко и от двете).

Действително практиката в Св. София е при ранна рехабилитация да се използва само Войта+магнитно стимулиране или плюс електростимулации или плюс логопед и вибрации. Бобат се включва при по-големи деца.

Според мен сам по себе си фактът, че в чужбина не работят по тези с-ми, не ги прави по-малко ефективни, пък и аз честно казано не съм обмисляла варианта чужбина, не и преди да установя, че ефект от тукашната практика няма (обратно на Бела, може би защото нямам финансовата възможност).

Като цяло не бих нарекла Войта агресивен метод. Всъщност методът най-общо казано представлява стимулиране чрез лек до умерен натиск на определени „невро-точки”, чрез което се предизвиква реакция у бебето, която пък се потиска до някаква степен (зарад което някои протестират бурно, а някои и не протестират въобще). Ако човек си обясни нещата така, е малко по-склонен да ги приеме сякаш.

Колкото до Радославова, неприятно ми е да чуя, че едва ли не се е опитала да ти вмени вина, но може би ти си го приела така. Ако е вярно, тъпа постъпка, но и те грешат. Иначе обяснението защо е променила рязко „тезата” си за мен е просто: нещата, които е видяла сега, на по-ранния преглед са били нормални и е нямало начин да се предвиди дали ще ги компенсира или не (било то спонтанно, било с рехаб). Доколкото схващам, все още има шанс да се компенсират.

Пожелавам ти спокойствие и успех в лутането, а най-добре пък въобще да не се луташ, ами, дето се вика, със затворени очи да улучиш точната за вас рехабилитация! Hug

П.П. Днес нашият цокльо става на 8 месеца. Пожелавам си да бъде здрав и да расте силен и спокоен мъж!!

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 10:14 от Мяуче

# 118
Оо,  нямам предвид агресивен, като болезнен, а като реакция на организма, след него. Дали реве или не , не е такъв проблем. На нас на първата рехабилитация ни правиха и малко Войта, но след нея той се превъзбуждаше, по време на сън имаше леки "тикове" . По тази причина сегашното становище на лекарите ме кара да си мисля, че не е за нас. Все пак всяка нервна система е различна и реагира различно. Не съм искала да кажа и, че Войта не работи. Имах предвид, че има някакви алтернативи на този метод, които се ползват на други места.  Peace

За прегледа не ми се говори просто. Не го очаквах честно казано. Накрая, след като ме разрева смекчи тона, но думите си остават...

Честита ви месечинка, Мяу. Да ти е жив и здрав Нико и само положителни емоции да имате   bouquet

# 119
Мамчета някоя да има отговор от НЗОК относно протокола за Синагис ?
Мяуче ти започна ли захранването ?
Като чета за тези рехабилитации и ми става лошо , нашия неонатолог все ни казва ,че нямаме нужда. Въпреки това аз се притеснявам , може би ако профилактично ни беше пратил някъде щях да съм по-спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт