И преди съм писала, но да напомня, че бебо е на 3 седмици и половина и от самото начало е почти изцяло на коластра и после на кърма (само първите 2 нощи му даваха АМ в болницата). Обаче напоследък започна много да реве вечер и да иска да суче още и още. Давах му по няколко пъти, например вчера е сукал 3 пъти по 40 мин в итнервала от 7 до 10 вечерта. И пак рев и смучене на юмруците. При което реших, че не му стига кърмата и 2-3 вечери му давам добавка АМ, изпива към 30-40 милилитра и малко след това заспива (пак с друсане и гушнат). Може и да са колики, а не глад, но е факт, че АМ го успокоява (понякога и на гърда заспива, но после се буди). Четох обаче, че това е порочна практика и може да доведе до по-малко кърма и ми се иска да има друг начин. Кажете обаче какъв, след като редувах двете гърди на едно хранене, той порева, дадох пак първата, пак ревам дадох втората..в общи линии правех, каквото съм чела, но според мен просто вечер имам по-малко кърма, а той е по-гладничък. Другото, което ме притеснява е наддаването. Откакто ни изписаха на 21.08 е наддал около 400 грама- за 2.5 седмици. Общо за месеца като гледам ще му се съберат максимум 600 грама. Това не е ли адски малко, чета за другите бебоци, че наддават по килограм и отгоре? А моят е много лаком, не е до дете, според мен е до количество кърма. Той винаги е готов да суче, да хапне АМ„ дори вода когато съм пробвала. Иначе по принцип не му давам нищо (сокове или чай), само глътки вода за плакнене след кърмене и то рядко. В началото се кърмехме на режим (в болницата и първите дни у нас), сега сме по-скоро на поискване, освен ако не сме навън- тогава може да се случи да го оставя да пореве гладен 20-30 мин, докато се приберем. И последен въпрос- нормално ли е, че едната ми гърда сълзи, т.е. пуска капки мляко и ми мокри дрехите на всеки 2-3 часа, ако не съм го сложила? А другата нито капка. Същевременно тази, която пуска, ме боли при засукване около минутка всеки път, а другата почти не. В такъв случай мога ли всеки път да започвам със сълзящата гърда, защото ми е кофти ако е на другата тази да капе и да губим от ценната течност (а с цеденето нещо не сме добре, последните пъти много малко изцедих и ми беше неприятно, предпочитам бебе-помпичката). Много мерси за всичко, дано въпросите ми са били ясни!
ПП Забравих да кажа, че всяко хранене ни е поне 30 минути, понякога и до час (нощните по 30 и понякога заспива на първа гърда и не го будя, дневните по 40-50 мин и му давам и двете гърди). Не го ограничавам, освен понякога след 30та мин да сменя гърдата, дори да не е готов да пусне. Правилно ли е или да му давам по-кратко да суче (и по-често евентуално?)
Здравей Пипи2013,
Чудесно е, че се стараеш да откликнеш на потребностите на бебето си и се стараеш да кърмиш на поискване.
Притесняваш се, че бебето ти плаче вечер и иска да суче по-често от очакваното. Притесняваш се и че и кърмата вечер може да не му стига. Дали не преминава през криза на растежа? Това е период от време, през който бебето изглежда сякаш е ненаситно и иска да суче много по-често от обичайното. По този начин, то показва на майката, че е преминало в друг етап на развитие и може да му трябва повече кърма. С честото сукане, то се стреми да стимулира гърдите на майката, така че те да отговорят на нарасналите му потребности. Ето защо в такава ситуация е важно майката да предлага кърмене, винаги щом бебето покаже такава потребност. Обичайно за няколко дни или седмица, количеството на кърмата се регулира и след това кърменето се връща в по-предвидим ритъм.Би ли споделила, малко повече за това каква организация на кърмене имате? Колко кърмения имате за денонощие?Колко пъти се случва дохранването за денонощие и по колко милилитра? Как разбираш, че бебето ти суче ефективно? Какво се случва по време на едно кърмене? Споделяш, че кърменето продължава по около 30-40 минути, макар и да не е необичайно за много бебета, все пак е добре да се обърне внимание на това дали бебето суче добре и ефективно през това време. Компресията на гърда, обикновено помага. Как се получава тя при вас? Дали бебето употребява залъгалка?
По отношение на наддаването, тази статия може би ще интересна за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325
Няма данни даването на вода, т. нар. изплакване на устата на бебето да предотвратява появата на млечница, както и обратното – не даването да предизвиква гъбична инфекция. Много майки не са давали вода под каквато и да е форма на новородените си бебета(какъвто всъщност е и съвета на СЗО относно изключителното кърмене) и не са имали проблем, за разлика, от други, които пък стриктно са давали. От друга страна давайки дори и малки количества вода, може да се намали общия прием на млякото за денонощие. Дори при 5 мл вода, ако има 8 или 10 хранения това са около 40-50 мл по-малко прието мляко.
Естествено е за много майки, в първите седмици след раждането, а понякога месеци, от гърдите спонтанно да потича кърма. Това може да се случва и докато бебето суче се дължи на действието на хормоните, особено ако в този момент бебето паче. Когато една кърмеща майка чуе плачещо бебе, всяка клетка на нейното тяло знае, че има гладно бебе и то трябва да бъде нахранено. Добра идея може да е гърдите да се редуват. Ако всеки път започваш кърменето от една и съща гърда, това би могло да доведе до там, че едната гърда(тази от която бебето започва първо да суче) е по-стимулирана и по-производителна от другата. Повечето майки предпочитат двете им гърди да са горе-долу еднакво производителни.
Виждам, че си от София и за това ще си позволя да те поканя, както и другите момичета от София, на някои от следващите събития на Ла Лече Лига. На място би могла да зададеш и още въпроси, както и да обсъдиш с консултантите ни по кърмене начина, по който бебето суче. Всички събития на Ла Лече Лига са безплатни и всички бебета са добре дошли.
Следващите 2 събития в София са:
24 септември, сряда, 11.00 "Play Park" - мястото за забавление на цялото семейство! Bulgaria Mall, Бул. България 69, етаж 3
Ла Лече Лига среща, тема: "Подготовка за кърмене, първи дни с новото бебе"
25 септември, четвъртък, 11:00 ч., Мандала – център за цялостна трансформация, бул. Кн. Мария Луиза 58, ет. 5 (сградата с Карфур) - достъпно за детски колички
Ла Лече Лига среща , тема: „Захранване на бебето и хранене на семейството“
За повече информация можете да следите страницата ни във ФБ https://www.facebook.com/lllsf/timeline

За това време повечето бебета възстановяват рожденото си тегло. По отношение на наддаването, можеш да обърнеш внимание на тази статия 
Утре съм пак там за памперси и ще прибера още един
Доколкото си спомням, преди 5 години, като го вадих, ми го дадоха на място, веднага след подаването на заявлението.