Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 862
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
  • София, св. Троица
Малко въпроси към ЛЛЛ, че ме е страх да не разваля нещата с кърменето..

И преди съм писала, но да напомня, че бебо е на 3 седмици и половина и от самото начало е почти изцяло на коластра и после на кърма (само първите 2 нощи му даваха АМ в болницата). Обаче напоследък започна много да реве вечер и да иска да суче още и още. Давах му по няколко пъти, например вчера е сукал 3 пъти по 40 мин в итнервала от 7 до 10 вечерта. И пак рев и смучене на юмруците. При което реших, че не му стига кърмата и 2-3 вечери му давам добавка АМ, изпива към 30-40 милилитра и малко след това заспива (пак с друсане и гушнат). Може и да са колики, а не глад, но е факт, че АМ го успокоява (понякога и на гърда заспива, но после се буди). Четох обаче, че това е порочна практика и може да доведе до по-малко кърма и ми се иска да има друг начин. Кажете обаче какъв, след като редувах двете гърди на едно хранене, той порева, дадох пак първата, пак ревам дадох втората..в общи линии правех, каквото съм чела, но според мен просто вечер имам по-малко кърма, а той е по-гладничък. Другото, което ме притеснява е наддаването. Откакто ни изписаха на 21.08 е наддал около 400 грама- за 2.5 седмици. Общо за месеца като гледам ще му се съберат максимум 600 грама. Това не е ли адски малко, чета за другите бебоци, че наддават по килограм и отгоре? А моят е много лаком, не е до дете, според мен е до количество кърма. Той винаги е готов да суче, да хапне АМ„ дори вода когато съм пробвала. Иначе по принцип не му давам нищо (сокове или чай), само глътки вода за плакнене след кърмене и то рядко. В началото се кърмехме на режим (в болницата и първите дни у нас), сега сме по-скоро на поискване, освен ако не сме навън- тогава може да се случи да го оставя да пореве гладен 20-30 мин, докато се приберем. И последен въпрос- нормално ли е, че едната ми гърда сълзи, т.е. пуска капки мляко и ми мокри дрехите на всеки 2-3 часа, ако не съм го сложила? А другата нито капка. Същевременно тази, която пуска, ме боли при засукване около минутка всеки път, а другата почти не. В такъв случай мога ли всеки път да започвам със сълзящата гърда, защото ми е кофти ако е на другата тази да капе и да губим от ценната течност (а с цеденето нещо не сме добре, последните пъти много малко изцедих и ми беше неприятно, предпочитам бебе-помпичката). Много мерси за всичко, дано въпросите ми са били ясни!
ПП Забравих да кажа, че всяко хранене ни е поне 30 минути, понякога и до час (нощните по 30 и понякога заспива на първа гърда и не го будя, дневните по 40-50 мин и му давам и двете гърди). Не го ограничавам, освен понякога след 30та мин да сменя гърдата, дори да не е готов да пусне. Правилно ли е или да му давам по-кратко да суче (и по-често евентуално?)

Здравей Пипи2013,
Чудесно е, че се стараеш да откликнеш на потребностите на бебето си и се стараеш да кърмиш на поискване. Peace Притесняваш се, че бебето ти плаче вечер и иска да суче по-често от очакваното. Притесняваш се и че и кърмата вечер може да не му стига. Дали не преминава през криза на растежа? Това е период от време, през който бебето изглежда сякаш е ненаситно и иска да суче много по-често от обичайното. По този начин, то показва на майката, че е преминало в друг етап на развитие и може да му трябва повече кърма. С честото сукане, то се стреми да стимулира гърдите на майката, така че те да отговорят на нарасналите му потребности. Ето защо в такава ситуация е важно майката да предлага кърмене, винаги щом бебето покаже такава потребност. Обичайно за няколко дни или седмица, количеството на кърмата се регулира и след това кърменето се връща в по-предвидим ритъм.
Би ли споделила, малко повече за това каква организация на кърмене имате? Колко кърмения имате за денонощие?Колко пъти се случва дохранването за денонощие и по колко милилитра? Как разбираш, че бебето ти суче ефективно? Какво се случва по време на едно кърмене? Споделяш, че кърменето продължава по около 30-40 минути, макар и да не е необичайно за много бебета, все пак е добре да се обърне внимание на това дали бебето суче добре и ефективно през това време. Компресията на гърда, обикновено помага. Как се получава тя при вас? Дали бебето употребява залъгалка?

По отношение на наддаването, тази статия може би ще интересна за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325

Няма данни даването на вода, т. нар. изплакване на устата на бебето да предотвратява появата на млечница, както и обратното – не даването да предизвиква гъбична инфекция. Много майки не са давали вода под каквато и да е форма на новородените си бебета(какъвто всъщност е и съвета на СЗО относно изключителното кърмене) и не са имали проблем, за разлика, от други, които пък стриктно са давали. От друга страна давайки дори и малки количества вода, може да се намали общия прием на млякото за денонощие. Дори при 5 мл вода, ако има 8 или 10 хранения това са около 40-50 мл по-малко прието мляко.

Естествено е за много майки, в първите седмици след раждането, а понякога месеци, от гърдите спонтанно да потича кърма. Това може да се случва  и докато бебето суче  се дължи на действието на хормоните, особено ако в този момент бебето паче. Когато една кърмеща майка чуе плачещо бебе, всяка клетка на нейното тяло знае, че има гладно бебе и то трябва да бъде нахранено. Добра идея може да е гърдите да се редуват. Ако всеки път започваш кърменето от една и съща гърда, това би могло да доведе до там, че едната гърда(тази от която бебето започва първо да суче) е по-стимулирана и по-производителна от другата. Повечето майки предпочитат двете им гърди да са горе-долу еднакво производителни.

Виждам, че си от София и за това ще си позволя да те поканя, както и другите момичета от София, на някои от следващите събития на Ла Лече Лига. На място би могла да зададеш и още въпроси, както и да обсъдиш с консултантите ни по кърмене начина, по който бебето суче. Всички събития на Ла Лече Лига са безплатни и всички бебета са добре дошли.

Следващите 2 събития в София са:
24 септември, сряда, 11.00 "Play Park" - мястото за забавление на цялото семейство! Bulgaria Mall, Бул. България 69, етаж 3
Ла Лече Лига среща, тема: "Подготовка за кърмене, първи дни с новото бебе"

25 септември, четвъртък, 11:00 ч., Мандала – център за цялостна трансформация, бул. Кн. Мария Луиза 58, ет. 5 (сградата с Карфур) - достъпно за детски колички
Ла Лече Лига среща , тема: „Захранване на бебето и хранене на семейството“

За повече информация можете да следите страницата ни във ФБ https://www.facebook.com/lllsf/timeline

bouquet

# 406
  • София, св. Троица
Момичета незнам какво да правя, питам и вас и ЛЛЛ:
От скоро бебка взе да спи по цяла нощ след баня чак до сутринта 6-7ч., така пропуска едно ядене. Кърмя я отначало. Бяхме днес на консултация, откакто ни изписаха (минаха 16 дни) до сега е качила общо 600гр., от които последната седмица едва 150гр. Преди седмица в болницата тежеше 3,400гр.,  изписаха ни 2,900гр., а днес при педиатърката беше 3,560гр. Днес лекарката ми каза, че си наддава добре и да не я будя в 12ч, но мнооого се чудя дали няма да изостане така? На ръст се роди 49см., а сега е 50см. Хем искам да си я оставя, хем нещо ме притеснява, че няма да й достига. Изобщо бебетата качват ли равномерно или не? Как така в първите дни дръпна толкова, а сега по- малко. Точно когато взе да пропуска по едно хранене...  ooooh!

Какво да правя....  Confused

Здравей Съни*,
чудесно наддаване за първите 2 седмици. Hug За това време повечето бебета възстановяват рожденото си тегло. По отношение на наддаването, можеш да обърнеш внимание на тази статия Средно наддаване на тегло при кърмените бебета
Първите 6 седмици се счита, че бебенцата са по-уязвими и затова може да е добра идея майката да поема инициатива за хранене, тогава когато бебето спи по-дълго. За това през този период и препоръките на редица световно признати педиатрични организации по света са бебетата да бъдат кърмени между 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 пъти е минимума. Повечето бебета биха се нуждаели от сукане поне 10-12 пъти за денонощие, като е добре да имат не повече от една 4 часова пауза от сън. 

След 6-тата седмица, ако ти и бебето се чувствате добре и тя наддава добре, тогава би могла да й се довериш и да я кърмиш, когато тя се събуди, т.е. на поискване.

bouquet

# 407
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ (в темата ми във форум Кърмене нико не ми пише):

На кърма е бебето и от днес по обяд е с маслено зелено ако. На консистенция е както преди - редичко с по-твърди безформени частици, като по-сурово приготвени бъркани яйца. На мирис си е както преди - характерния сладникав мирис с оттенък на сирене...

От вчера вечерта аз съм на антибиотик - Зинат, пробиотик Линекс и имуностимулант Бронхо-ваксом.
Тя, също от вчера, по друга причина Smile на Фунгостатин, капя и вит. С в нослето.

Да е от лекарствата? Да се притеснвам ли само заради цвета?

Здравей Coming 2 life,
Не е необичайно бебето понякога да има зеленикави изпражнения. Може би тази статия ще представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16599.msg312466#msg312466
 Също така, се случва, когато майката приема АБ, бебето да проявява характерните странични ефекти на АБ, като на пример диария, обрив, гъбички..., което не прави съответния АБ несъвместим с кърменето, ако лекаря е преценил, че е подходящ.

Ако тези зелени слузести изпражнения продължават, може да е добра идея да се консултираш с педиатъра и да обсъдиш евентуално изследване за наличие на бактерии...

Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас.

bouquet

# 408
kremolin, вие в кой район сте, че аз разбрах,че се носело вино и здравец в църкавата Thinking
Трябва ли да се отиде предварително да се уговори с попа в църквата или директно си отиваме?
Аз съм от Русе, нищо не ми искаха от църквата. Аз ходих предварително да си уговоря час, че в нашата квартална църква Отеца не е винаги там.

# 409
  • София
Аз не се оплаквам от килограми - странна бременност беше: само +5 кг, 10 дни след раждането бях -10 и за сега ги задържам, без да съм направила нищо, дори гледам да ям повече, че още боря анемията и нещо ми се сбрица имунната система. Но коремът ми е в ужасно състояние, както винаги след раждане. С много тънка коремна стена съм, стърчи ми стомаха над пъпа (да, не ниско дору, а по нависоко), особено като се нахраня. Тя че матката сигурно още не се е прибрала надолу, е ясно, но е отврат на външен вид. Мускулите ми просто не се събират отпред и трябва да работя  по въпроса, а не знам от кога е разрешено да се правят коремни преси и от кой вид е добре, че май биват хпоне 2 вида. След 1 седмица стават 2 месеца от раждането. Ще се престраша тогава да направя преси. Дали? Посъветвайте ме. И от кои?

Днес си направих карта за намаление в ДМ и напазарувах и си взех куфарчето + мостричките, които се полагаха за регистрацията. Свиркайте при промоции на нещо интересно - много ми е близко магазинът, почти всеки ден го подминавам, но все бързам с бебата и не смея да вляза с количката. Днес имаше промоция на РЕКС . нещо от рода да купиш 2 продукта и ти дават течен препарат за пране от 1,5 л.

# 410
  • София
Въпрос към ЛЛЛ (в темата ми във форум Кърмене нико не ми пише):

На кърма е бебето и от днес по обяд е с маслено зелено ако. На консистенция е както преди - редичко с по-твърди безформени частици, като по-сурово приготвени бъркани яйца. На мирис си е както преди - характерния сладникав мирис с оттенък на сирене...

От вчера вечерта аз съм на антибиотик - Зинат, пробиотик Линекс и имуностимулант Бронхо-ваксом.
Тя, също от вчера, по друга причина Smile на Фунгостатин, капя и вит. С в нослето.

Да е от лекарствата? Да се притеснвам ли само заради цвета?

Здравей Coming 2 life,
Не е необичайно бебето понякога да има зеленикави изпражнения. Може би тази статия ще представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16599.msg312466#msg312466
 Също така, се случва, когато майката приема АБ, бебето да проявява характерните странични ефекти на АБ, като на пример диария, обрив, гъбички..., което не прави съответния АБ несъвместим с кърменето, ако лекаря е преценил, че е подходящ.

Ако тези зелени слузести изпражнения продължават, може да е добра идея да се консултираш с педиатъра и да обсъдиш евентуално изследване за наличие на бактерии...

Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас.

bouquet

Акото ни не е слузесто, поне не бих го нарекла така. От вчера е просто зеленикаво, което не би ме притеснило, та това маслено-зелено вече не е на дневен ред (може би идеята за "слузесто" е дошла от думата "маслено", но така описвам цвета, като от маслена боя, тъъъъмно наситено зелено) - та сега е жълтеникаво-зеленикаво. Мирисът му е... никакъв. Или никакъв особен. Мирише на характерното напикано върху памперс (малко химична миризма се получава, само напикания памперс, не сте ли забелязвали) с лекия елемент на кърмаческо-сладникаво-серно, една миризна, която даже ми е симпатична, нали си е на моето бебе  Mr. Green. Последен ден ми е на антибиотик, ще видя как ще протекат нещата после. След 3 дни пък имаме консултация заради друго нещо с друг педиатър, та и тя ще си каже мнението, ако й представим такъв особен вид аки.

Още 1 въпрос към ЛЛЛ: Днес след профилактичното капане на физиологичен разтвор в нослето, около 10 минути по-късно, хлапето кихна и от нослето се показа бяло лигаво секретче. Понеже онзи ден бях при педиатърката заради съмнение за хрема (прохърква след събуждане, докато се напъва, но когато започне да суче диша чисто през нослето, без никакъв хрип или затруднения както икогато спи диша през носа със затворена уста по същия начин) и тя каза, че е ОК детето, даже по гърлото не вижда стичане на нищо, та се питам - тези секретчета с този бял към леко жълтеникав цвят може ли да са от засъхнала кърма, която е била върната и вкарана в носа? Просто процедурен въпрос на този етап, не че се притеснявам, но се чудех. Има ли характерен цвят секретът от кърма?

# 411
  • София
Момичета, в тази тема никой не подкрепя никого, а наградите се печелят с гласуване чрез бутон "харесва ми".

Харесайте изказването на Би ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=798468.new#new ) и напишете и вие мнението на вашите сладури за ваканцията, за да ви подкрепя и аз!

# 412

Днес си направих карта за намаление в ДМ и напазарувах и си взех куфарчето + мостричките, които се полагаха за регистрацията. Свиркайте при промоции на нещо интересно - много ми е близко магазинът, почти всеки ден го подминавам, но все бързам с бебата и не смея да вляза с количката. Днес имаше промоция на РЕКС . нещо от рода да купиш 2 продукта и ти дават течен препарат за пране от 1,5 л.

И пуфис имаха промоция, но не обърнах внимание, защото аз не ги харесвам!
Аз вече отнесох 3 куфарчета Simple Smile Утре съм пак там за памперси и ще прибера още един Simple Smile

# 413
  • София
По думите ви се оказва, че търся люлки, които сами се люлеят.
fiona, по повод люлката, която се люлее сама, ето с тази е синът ми. Има и опция да се превърне в шезлонг с вибрация, но откакто я имаме само люлката се ползва - оставям го и да си спи там - люлее се, пее му.

# 414
ижинка, гледах аз в продавалник тази и още някаква bright star. Искам да са двете еднакви, та ще търся повече. Притеснява ме да не скърцат тези, които са 2ра употреба. Я кажи, тази издава ли някакъв шум при люлеенето?

Какви промоции на ДМ с тези куфарчета? Аз утре ще ходя, споделете да намажа и аз нещо.

Да се похваля пристигнаха ми някакви пари на картата 3600, явно накуп изплащат и за близнаците и бебешките. Но аз очаквах по-малко.

# 415
  • Варна
Момичета, в тази тема никой не подкрепя никого, а наградите се печелят с гласуване чрез бутон "харесва ми".

Харесайте изказването на Би ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=798468.new#new ) и напишете и вие мнението на вашите сладури за ваканцията, за да ви подкрепя и аз!

Готово! Моите деца пък какви изказвания пуснаха, особено Филип  Mr. Green:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=798468.msg29016993#msg29016993
Който иска, да даде по едно "харесва ми", че играта свършва утре. Praynig

# 416

Какви промоции на ДМ с тези куфарчета? Аз утре ще ходя, споделете да намажа и аз нещо.

Да се похваля пристигнаха ми някакви пари на картата 3600, явно накуп изплащат и за близнаците и бебешките. Но аз очаквах по-малко.
Купуваш детски стоки за поне 25 лв. и ако имаш карта бейби бонус /ако нямаш отнема 2 минути да ти я издадат, само искат акт за раждане да покажеш - на мен не ми искаха обаче/ и ти подаряват едно много симпатично картонено куфарче със закопчалка.

Добра изненада са ти направили от НОИ Simple Smile Аз пък на 11-ти си получих първия болничен и също останах изненадана от бързината - очаквах ги към октомври чак, та добре ми дойдоха.

# 417
ymemansi, аз също получавах два пъти някакви пари, обаче не ми е ясен произходът им  Mr. Green . Предполагам са болничните. Нямам онлайн банкиране, само мога да виждам сумата по картата ми. Ще трябва да отида до близкия клон да проверя. Онзи ПИН от НОИ явно няма да го получа скоро, та ще си проверявам  в банката кое какво е.

# 418
  • Sofia
Привет момичета,
как сте? Аз нали го похвалих моя младеж, че добър че спи, от вчера коренна промяна, може и да е нещо което съм яла, но нощес не беше обичайна нощ идеше ми да вия за сън, та така, не е ревал, но пръцкаше нервно и ака поне два пъти и с рев, та колики ще са били и не малко, давам абоколикен от два дни и може и да си въобразявам, но положението не е добро, с Колифа май беше по ок, или може би защото давам и еспумизан Л Thinking
Та буди се сто пъти, кърмихме се поне 4 пъти  Blush Shocked ядох торта с орехи възможно ли е да е от нея?

ymemansi
твоят младеж колко е сега, знам че се роди големичък 4,500 май, нали?

ivelle честита месечинка и на вас  bouquet

Ана София дано всичко е наред и опасенията ти да са напразни да се оправяте бързо.

И аз днес бях в ДМ oтряза ме мацката нямала съм акта, да съм го снимала на телефона само да го свери и щяла да ми даде да се регистрирам. Взех си пъфис изгодни са 94 за 20 лева, на нас те не ни пропускат и ми допадат. Имаше една майка с количка на касата и си взимаше нещо с розов потник Coming да не би да беше ти?

Харесала съм изказванията на малките ви сладури chocolina i Coming Hug

Надявам се тая нощ да поспя, че не знам къде ще съм утре сутрин, каката добре че е на гости на баба си:)

# 419
  • Варна
fiona, ПИК-а от НОИ не го ли получи веднага?! newsm78 Доколкото си спомням, преди 5 години, като го вадих, ми го дадоха на място, веднага след подаването на заявлението. Rolling Eyes

ivelle, честита месечинка! Все се каня да питам, как е при вас положението с бъбречето, явно не е толкова страшно, колкото ви наплашиха, докато беше бременна?! Hug

Като ви чета и тук, и във ФБ, как нямате нищо или почти нищо за сваляне след раждането... направо се спихвам... Качих 25, като излязох от болницата, бях -6 кг., досега съм свалила още 5 кг. и ми остават още 14 кг. за сваляне... Днес свекърва ми се изцепи (не знам с каква цел и защо го каза - според мъжа ми - без да иска, според мен - нарочно, за да ме засегне), че този път можело и да не отслабна като предните пъти... Гадно ми стана, ама ме амбицира още повече да си върна предишното тегло... не че съм си мислела нещо друго... Close

В тази връзка, Ели, направо съм потресена от държанието на твоите свекъри! Shocked

Monikqe, не вярвам да е било от орехите, виж, ако тортата е била шоколадова, по-възможно ми се струва. А може да е и просто в период на растеж. Peace

Имах 2 памперса на Пуфис, подарък от родилното, от онези "Фешън", дето ги рекламират - харесаха ми, та, като свършим запасите от Памперс, сигурно ще минем на тях. Peace

Общи условия

Активация на акаунт