Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 894
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Доколко е практика HR-ите да се обаждат в предходни местоработи за мнение за кандидатите? И каква тежест има едно такова мнение при крайното решение за назначаване?

Считам за крайно неетично да разтръбиш, че някой си търси работа, преди да си го наел. Пък било то и не настояща, а по-предходна във времето работа. Светът е малък и познати дебнат от всякъде. Препоръките са нещо много хубаво, но ги проверявам само, ако имам основателно съмнение в истинността им. Иначе просто ги приемам. Случвало се е, ако нещо ми направи впечатление, да търся мнение от предходен работодател. Тогава обаче, след като се представя и обясня за какво става дума, моля да ме свържат с някой, който има наблюдения върху представянето на служителя, понеже искам да питам конкретни неща. Никога не са ми отказвали. Случвало се е да не може да се получи веднага. Оставям координати и чакам. Винаги са били отзивчиви. Но всичко това, винаги и само по време на изпитателния срок. Преди това не е редно, а след това няма смисъл.

Информация преди наемането мога да си позволя да потърся, само ако имам достатъчно близък човек, който знам, че ще подходи почтено във всяко едно отношение. За по-голяма яснота, познавам огромно количество HR-и на всякакви позиции. На 98% от тях не бих звъннала, преди да съм наела човека. Но имам едни 2% много близки приятелки. Отговорни и почтени към работата си хора, на които мога да си позволя да звънна. И те са ми звънели. Даже имам много прекрасна история по този повод.

Скрит текст:
Във фирмата, в която работех, имаше една дама, която уволниха. Причините бяха доста лични, но като цяло, тя беше човек с много потенциал, попаднал на грешното място. Моя близка приятелка беше пуснала обява (и то скрита, без работодател). Имаше си причини да направи така, различни от това, че работодателя е лош. И тя ми се обади. Защото и се сторило невероятно, че при скрита обява е получила толкова качествено CV. Трябваше и човек, на който да делегира много сериозни отговорности. Знаех за какво става въпрос, защото с тази си приятелка не се бях виждала от месеци. Беше затрупана. Хубавото на неформалната препоръка е, че можеш наистина да си напълно неформален. Казах и всичко. И силни и слаби страни. Разпитах я за това каква ще е работата, колко реално място за взимане на самостоятелни решения дава позицията. Накрая силно и препоръчах дамата. Казах и да се абстрахира от основанието за прекратяване на правоотношението. Оказах се права. Аз започнах да си виждам приятелката, която се беше отървала от много несвойствена и работа. А въпросната дама, до толкова си попадна на мястото, че много бързо израстна. И не само, че беше доволна от работата си, а миналата година по Коледа се обади да ми сподели, че са я избрали за Мениджър на годината. Беше искрено благодарна. Не знам как е разбрала, че аз съм я препоръчала. Никога не съм го коментирала с никой. Но това беше един от онези моменти, в които обожавам работата си Simple Smile

# 136
  • Тра-ла-ла
А ако кандидат служителят не се е разделил с добро с бившия си работодател...к'во правим? Обажда се ЧР да получи информация и бива залята от отрицателни коментари. И? а) Вярва им б) Не им вярва

# 137
Да се включа и аз - на последната ми работа, въпреки дългогодишните си отношения, в крайна сметка разбрах, че са ме лишили (според мен абсолютно неоснователно) от някои допълнителни бонуси, които всички други колеги в офиса получаваха. Освен това, в трудовата ми книжка беше записана една длъжност, аз вършех нещо съвсем друго реално, заплатата по ТК беше наполовина на тази, която взимах - все неща, за които не се замислях много. Но когато разбрах и това за бонусите, ми докривя ужасно.
Та в подобна ситуация, не съм сигурна, че бившите ми началници биха споделили какво и как съм работила реално. Може да решат, че ги проверяват от някоя институция и... язък, че съм кандидатствала в новата фирма. Дори в препоръката ми (не съм я чела задълбочено, признавам) пише общи дрън-дрън неща от рода на "отговорна и отдадена на работата", но не мога въобще да се сетя пишеше ли каква изобщо е работата.
Имам един въпрос към кандидатстващите - ако сте в моята ситуация, която описах горе, бихте ли напуснали?

# 138
  • Тра-ла-ла
Няма пък да кажа! , преди това си намери нова работа. Иначе ДА, аз бих напуснала. Това си е жива подигравка от страна на работодателя

# 139
А ако кандидат служителят не се е разделил с добро с бившия си работодател...к'во правим? Обажда се ЧР да получи информация и бива залята от отрицателни коментари. И? а) Вярва им б) Не им вярва

Новият работодател има пълното право да чуе и двете страни. На интервюто всеки получава шанс да сподели защо е напуснал дадена работа. Споделя каквото прецени. Редно е и бившия работодател да получи шанса, да изложи своята гледна точка. Казвам редно е, а не задължително е. Това ще се случи само, ако представянето ви в началото не е било убедително и новия работодател има нужда и от второ мнение, преди да реши дали да ви задържи. (Или ако новият работодател си умира за интриги, но тогава и да ви уволнят, няма за какво да страдате. така или иначе сами ще избягате след не много време.)

От една страна е добре, когато на интервюто ви попитат защо напуснахте предишната си работа да сте откровени. Имайте едно на ум, че може да се обадят на този работодател и да попитат за неговото мнение по повод напускането ви. От друга - винаги може да се случи човек да попадне на грешното място. И няма нищо срамно и лошо в това.

Но като цяло - да, права си. Чува новия работодател двете версии и решава на коя да повярва. Със сигурност, ако ти се справяш добре на новото си работно място, това какво ще каже стария работодател няма да е фатално. Ако обаче представянето е колебливо, може и да не се получи. Може да не се получи и ако стария работодател каже, че по време на пробния период си била идеална, но в момента, в който си подписала безсрочния договор, нещата коренно са се променили. И вероятно новия работодател ще повярва, защото това далеч не е екзотика. Случва се постоянно. И тогава - парен каша духа.

Кандидатстването за работа си е руска рулетка. Но и наемането на нов човек е също толкова рисково. Страхотии съм виждала, след заветния безсрочен договор. Монетата има две страни и те не са толкова различни. Бъдете откровени и работете съвестно. И преди и след изпитателния срок. И тогава няма да се притеснявате от предходните работодатели. Има работодатели, които само като ги видя в CV и знам защо човека е напуснал. Изобщо не го питам. Куците пилета се знаят. Сред работодателите повече, сред служителите по-малко. Но се знаят. И се виждат.

# 140
  • София
Е то пък като ти дава една сигурност тоя безсрочен договор, та...
Всеки момент може да се разделите "по взаимно съгласие" или друго основание.

# 141
  • Тра-ла-ла
ZinaSt, Peace
В колко от случаите обаче се дава шанс и на двете страни и в каква последователност?! Мен, ако ме питат защо се раздели с бившия работодател  - бая неща трябва да разкажа в своя защита, но от етична гледна точка ще ги премълча, а и са брутални. Но дори не знам какво точно да кажа. Ако кажа - "Не се вписвах в екипа" - директно си правя харакири. Но реално беше така - не пасвах в екип на клюкари, интриганти, лъжци, крадци и вулгарни хора. Но да кажем, че съчиня какво приемливо обяснение защо. В следващият момент ЧР звънни на бившия ми шеф и онзи излива една кофа помия, подразнен от факта, че примерно не подвих опашка, а отидох и с цената на скандали си взех парите. На кого ще повярва ЧР? И как ще се защитя, ако след мен някой ме е наклепал? Аз вече съм имала своя шанс да обясня и нямам право на поправителен.

Според мен това със звъненето на бивш работодател не е много приемливо в България, при условие, че в 80% от случаите "разводите" са изключително драматични, къде заради лоши служители, къде заради нагли работодатели. Може би само в определени среди препоръките вършат работа

# 142
Човек не бяга от хубавото, следователно винаги има причина да напуснеш и това с препоръките ми се вижда глупаво

# 143
Извън темата от последните постове... да попитам нещо..

Мислех, че Кока Кола в България е представена от гръцкия франчайз - Халеник. Вчера обаче ми се обадиха от Изи Консулт, за да уговорят интервю за работа в Кока Кола. Реагирах, че не проявявам интерес тъй като съм ималала обаждане преди време от друга агенция за подбор. И в процес на раговора е станало ясно, че те (Халеник) предлагат граждански договор (Явно нямат възможност да назначат всички бройки като служители.)
Но човекът ме прекъсна, че не става дума за франчайза Халеник, а друга Кока Кола. Намирали се някъде към Ситняково (Халеник е на Околовръстното над Младост 4).

И аз съвсем се обърках. Нима в България  има две Кока Коли?

Уговорихме се да се чуем в понеделник. Днес почивам. От сутринта търся и не мога да намеря сайт, в който да е видно, че има друга Кока Кола, с адрес, телефони и т.н.

# 144
Има Coka Cola Enterprises. Американска компания, която бутилира за Западна Европа. От 2013 г. имат офис, който се намира в Сердика Център. CCE е различно от Coka Cola Hellenic. Последната доколкото знам е гръцка.

Ето и линк към сайта им:

http://www.cokecce.com/

# 145
О! Изненадана съм. Благодаря за информацията. Бях взела вече да си мисля, че нещо съм недоразбрала.

Едва от 2013? Хм... Thinking Имате ли инфо за условията на работа?

# 146
  • София
Защо ме търсиш? да не би да е ставало дума за пепси кола? Преди години продадох мой апартамент на техния шеф за България. Тогава офиса беше над Ситняково.
А от позната, работеща в кока кола на околовръстното знам, че има и друго представителство. Но кои и къде са не е ставало дума.

# 147
Единственото, което знам е от две статии в Google:

http://www.vesti.bg/pari/biznes/malka-no-vazhna-pobeda-za-bylgariia-5692611

Втората статия обаче нещо не ми се отваря, тя е от capital.bg.
Тази седмица бях на първо интервю, но не мога да ти кажа за условията, тъй като изобщо не сме ги коментирали. Може би зависи за каква позиция се кандидатства. Казаха да очаквам обратна връзка за евентуална втора среща.

# 148
Тази седмица бях на първо интервю, но не мога да ти кажа за условията, тъй като изобщо не сме ги коментирали. Може би зависи за каква позиция се кандидатства. Казаха да очаквам обратна връзка за евентуална втора среща.

Именно при тях ли? И какво? Нищо ли не казват на първо интервю? Само те задават въпроси, така ли? Имаш ли впечатления от държанието? HR-ът на ниво ли е или се задават типичните мамбо-джамбо въпроси от рода на "Как се виждате след 5 години?"?
Разбира се ако искаш да споделиш де.

Ще ти кажа и защо разпитвам за подробности. Физически се намирам в Пловдив. Освен това работя. Не ми се взема ден отпуска и да пътувам до С-я без да знам поне базови положения.

Aisha, ами не, точно Кока Кола. Защото човекът подробно обясни да не ги бъркам с Hallenic, които са на околовръстното над Младост 4

# 149
  • в огледалото на живота
Мираж,честито за хубавата новина   bouquet
Това в спойлера напълно подкрепям което си написала  Peace
Ето и аз така бях като теб и вече работя по специалноста си.
Много съм щастлива!
Вярно,за определен период за сега,но нищо не се знае занапред ... Wink
Успех на всички търсещи в намирането  Hug

Общи условия

Активация на акаунт