Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 716
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Британика редовно имат обяви в джобса. Голямо текучество ли имат или е фиктивна обява - аз в това се съмнявам.

# 316
Скрит текст:
Отивам в Британика на интервю. Crazy
Стискайте палци!

newsm10 Успех!

Аз ходих на моето интервю. Изключително любезна и ориентирана(ако мога така да определя) жена го проведе. Чувствах се много добре и някак си на правилното място. Без излишни глупости. Точни въпроси, точни отговори. Няма "Аммм, ъммм, ама това, ама онова...". Впечатлена съм!
Мисля, че аз също се справих добре. Simple Smile
Каза, че утре до обяд трябва да се види с още 3ма души (от общо 6 поканени) и ще реши кой да е. Също така каза, че ще ни звънне на всеки поотделно за да информира дори да не се е спряла на нас.
Иска ми се да се спре на мен (заплата, работно време - всичко ми допадна), но ако избере друг - ок. Абе толкова мн ми хареса дамата, че чистосърдечно ѝ пожелавам да си избере най-подходящия колега.  Simple Smile
Успех - дано ти си избраната! Стана ми любопитно, ако не е тайна коя е фирмата в която кандидатства?

Moже ли да споделя утре след като разбера резултата? Все пак много хора четат форума и да не ядосам нещо евентуалните си работодатели.  Laughing Макар, че аз само ги похвалих.  Laughing

# 317

И е така и не е така, защото тази комисиона се плаща еднократно, а се пести ежемесечно от ваучерите. За другото съм напълно съгласна. Peace

Нищо подобно. Еднократна е само таксата за подбор. При наем на персонал има ежемесечна комисионна в размер на обикновено между 10 и 20% от цялата стойност на разходите.

Давам пример: Ако служителя взима 1000 лева бруто, разхода на работодателя е тези 1000 лева плюс още малко под 200 лева за осигуровки за сметка на работодателя. Или общо 1200 лева.

Ако обаче човека е под наем, на него пак му се плащат 1000 лева бруто, но работодателя плаща още между 10 и 20% от тези 1200 като комисионна на фирмата (всеки месец) и отгоре на всичките тези суми идва и 20% ДДС. Или разхода става между 1600-1700 лева. Един вид работодателя плаща всеки месец по 400-500 лева отгоре на агенцията, за да ползва този човек през нея, а не да го наеме при себе си. Колко трябва да са тия ваучери, че да излезе сметката?

Просто искам да обясня, че наема на персонал далеч не се прави, за да се пести.

Последна редакция: вт, 21 окт 2014, 18:24 от ZinaSt

# 318
Ако служителя взима 1000 лева бруто, разхода на работодателя е тези 1000 лева плюс още малко под 200 лева за осигуровки за сметка на работодателя. Или общо 1200 лева.

Аз ли нещо не разбрах?
1000 лева бруто. Разходът е 200 от страна на работодателя. Служителят получава обаче 800. Защо тоталът да е 1200?

# 319
Осигуровките са една по-голяма сума от това, което ти е разлика между бруто и нето заплата - делят се между теб и шефа ти, но не помня съотношението, май 40% от работника и 60 от работодателя или обратното беше?

# 320
Ice Queen Разбира се! Стискам палци отговорът да е да!

# 321
  • в 1001-та нощ
Ако служителя взима 1000 лева бруто, разхода на работодателя е тези 1000 лева плюс още малко под 200 лева за осигуровки за сметка на работодателя. Или общо 1200 лева.

Аз ли нещо не разбрах?
1000 лева бруто. Разходът е 200 от страна на работодателя. Служителят получава обаче 800. Защо тоталът да е 1200?

Заплатата бруто включва заплатата нето - това, което служителят получава чисто и удръжките, които работодателят прави за осигуряване и данък. Освен това, работодателят плаща също осигуровки за служителя и те за него също са разход над заплатата бруто  Peace

Заплата бруто= заплата нето + удръжки за сметка на служителя (осигуровки за сметка на служителя и данък)

Разход на работодателя= заплата бруто + осигуровки за сметка на работодателя

Ice Queen, чудесна емоция, дано пъзелът е сглобен  Blush

L'Agent  Hug дано е полезно  Blush

kopche, знаеш си цената  Blush успех Sunglasses

# 322
Може би не съм се изразила разбираемо.
Заплата бруто 1000 лева (от нея служителя получава около 700 лева чисто, а останалото са осигуровки и ДОД за сметка на служителя). Отделно и работодателят има своя част от осигуровките, които са близо 190 лева.
Т.е. работодателя плаща почти 1200 лева, за да получи служителя 700 лева.
Това, ако служителя е нает при работодателя. Ако е нает през посредник, работодателя ще плати 1600-1700 лева, за да получи служителя 700 лева чисто.
Надявам се така е по-ясно.

# 323
  • Тра-ла-ла
А каква е гаранцията, че работодателят не избива комисионната за агенцията за сметка на заплатата на работника?! Работникът няма как да се усети докато не получи вътрешна информация как вървят заплатите и че неговата е по-ниска. Все пак да си признаем, че сме запознати какво представлява масовият работодател в БГ. Примерно шефчето е решило, че няма да се мине с повече от 1200лв за служител, независимо дали е вътрешен или външен, и за да си получи агенцията комисионната - просто се намалява заплатата на работника с благословията на работодателя

# 324
  • София
Скрит текст:
Отивам в Британика на интервю. Crazy
Стискайте палци!

Мисля, че няма да си очарована от интервюто. Британика хич не са желан работодател, само името им голямо.  ooooh!

Много голямо текучество има там...

А аз след 3тото кандидатстване в рамките на месец и половина и нулева реакция реших, че обявите им са фиктивни

Не са фиктивни, наистина търсят хора, но ОТЧАЯНИ хора, готови да се хванат за първата срещната работа.
Като ти чета коментарите по темите направо забрави за Британика, имаш много да ги хейтваш после Peace

Добре, аз съм от отчаяните. Търся от доста време и имам нужда от работа. Дали има смисъл да им пратя пак? Заплатата предния път май беше обявена, нещо около 500 лв ми се върти... на мен ми звъняха по тел, но май им се сторих прекалено квалифицирана, а английския ми пък на средно ниво...

П.С. Някой има ли инфо къде ще е новия магазин на Пикадили? Пише в Младост 4, а според мъжа ми ще е до ИКЕА.

# 325
  • Сф
nimfi4ka, според мен не си струва, защото да издържиш макс 2-3-4 месеца и ще си биеш камшика, а през това време може да си намерила нещо по-сносно.
Британика на интервютата се държат мега нагло и надуто, бият се в гърдите колко са добри, а са въздух под налягане. При груповите интервюта ви разделят на двойки и ви карат с другарчето да се поразпитвате добре и после ти да представиш другия. Ами ако аз не искам да споделям с някакви непознати? Следват мега малоумни въпроси, напомпани с яка доза самочувствия, смени от по повече от 12 часа, дали си склонна и какво ще направиш, ако колежката, която ти поема следдобедната смяна се окаби болна. И ти изкарваш повече от 12 часа смяна, на другия ден пак, защото тя все още е болна. Но това разбира се не се плаща допълнително, защото на всеки мжое да се случи да е болен  ooooh! ooooh! ooooh! И всякакви от този род унизителни условия, които ти поставят.
Говоря за административните позиции, не за учителските

# 326
А каква е гаранцията, че работодателят не избива комисионната за агенцията за сметка на заплатата на работника?! Работникът няма как да се усети докато не получи вътрешна информация как вървят заплатите и че неговата е по-ниска. Все пак да си признаем, че сме запознати какво представлява масовият работодател в БГ. Примерно шефчето е решило, че няма да се мине с повече от 1200лв за служител, независимо дали е вътрешен или външен, и за да си получи агенцията комисионната - просто се намалява заплатата на работника с благословията на работодателя
Никаква не е гаранцията, напротив. Лично аз знам за големи компании, в които възнаграждението варира с 200-300 лв., именно защото работодателят се е възползвал от такъв тип посредничество. И следва неприятната изненада за служителите, наети през агенция за подбор. За една и съща работа - две различни заплати. И хората се дразнят, но им се обяснява примерно, че било заради разликата в компетенциите или трудовия стаж, примерно. Ако щеш.

# 327
Аз съм била наета през агенция и имаше голяма разлика с колегите от фирмата-майка, така да я нарека Laughing Никой не ни е лъгал, че е заради стаж и компетенции, знаехме си защо е. Доста успяха на по-късен етап да си се прехвърлят към фирмата-майка по други проекти.

# 328
Различавайте посредничество за намиране на работа и договор през подизпълнител, защото са много различни неща.

Договорът за посреднически услуги с агенциите е тяхно законно задължение и е чисто формално. Ако си намерите работа през обява на агенция, те си получават хонорара от работодателя, а вие си получавате заплатата, за която сте се договорили и сте си служител на фирмата, за която е била обявата.

Ако работите за подизпълнител, тогава работите за фирма XYZ, но си получавате заплатата от подизпълнителя. Най-големите подизпълнители са Софика, Адеко, Куестърс и в момента сила набира Сойтрон. В този случай може да има разлика в заплатите и в привилегиите.

Някой беше питал за P&P. Точни са като посредници. През тях попадат много интересни и ексклузивни предложения.
Manpower за мен са много тромави, комсомолско ми е общуването с тях.
Adecco имат прилични рикрутъри, но в посредническата сфера работят с най-ужасните работодатели. При тях ходят тези, които са пускали, пускали обяви, видели са всеки, когото могат да видят и най-накрая са решили, че явно трябва да платят на агенция, за да им намери човек.  Другото звено им е за тях самите - обяви по позиции, за които са подизпълнител. Двете трябва да се разграничават. Adecco пращат и едни дълги и досадни тестове.

# 329
отчаяние е доста силна дума..., но все пак хорята трябва да се издържат някак си, нали? smile3547 smile3547 smile3547

Общи условия

Активация на акаунт