Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 864
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Имам няколко въпроса към потребителите, работещи като "ЧР". Завърших спец. Право, но по стечение на обстоятелствата не виждам шанс скоро да ме одобрят за работа по специалността. Кандидатствам и по обяви за офис-асистент и подобни длъжности. Но там пък им се струвам прекалено квалифицирана. В добавка имам и малко дете на 2,8 год., което според мен също е проблем. Казвам им, че имам баба бавачка на разположение, но усещам, че пак има предубеденост. Като добавка мога да кажа, че владея немски език- ниво езикова гимназия и англ. език- ниво В1. Никога не съм работила с езиците и нямам самочувствие за тях. Кандидатствам само по обяви, по които искат работен английски. Ако имате някакви съвети към мен по горните въпроси, както и евентуално какъв курс би ми бил от полза да запиша. Примерно английски език- ниво В2 или евентуално нещо в съвсем друга насока като фотошоп примерно (работила съм като компютърен оператор известно време), за да имам по-голям шанс при намиране на работа. Ще съм благодарна много на всякакви отговори!  bouquet

# 271
Изкарай курс, който ще ти бъде полезен в работата. На днешно време БГ-работодателят много държи на езици /нищо, че понякога изобщо няма да ги ползваш/. Лично аз бих се ориентирала към английския. А фотошопа може да го изкараш и като почнеш работа.

# 272
Имам няколко въпроса към потребителите, работещи като "ЧР". Завърших спец. Право, но по стечение на обстоятелствата не виждам шанс скоро да ме одобрят за работа по специалността. Кандидатствам и по обяви за офис-асистент и подобни длъжности. Но там пък им се струвам прекалено квалифицирана. В добавка имам и малко дете на 2,8 год., което според мен също е проблем. Казвам им, че имам баба бавачка на разположение, но усещам, че пак има предубеденост. Като добавка мога да кажа, че владея немски език- ниво езикова гимназия и англ. език- ниво В1. Никога не съм работила с езиците и нямам самочувствие за тях. Кандидатствам само по обяви, по които искат работен английски. Ако имате някакви съвети към мен по горните въпроси, както и евентуално какъв курс би ми бил от полза да запиша. Примерно английски език- ниво В2 или евентуално нещо в съвсем друга насока като фотошоп примерно (работила съм като компютърен оператор известно време), за да имам по-голям шанс при намиране на работа. Ще съм благодарна много на всякакви отговори!  bouquet

А защо мислиш, че няма да те одобрят за работа по специалността? Наскоро си завършила и нямаш опит ли?

# 273
Така какво описваш скоро ще си намериш работа. Моят съвет е да не се отколоняваш от професията. Пробвай се за стажански програми в началото. Аз например съм психолог, за никой не е тайна ,че в днешно време психолог само с психология не се издържа. Не ме е срам да си призная и колко съм зле с езиците. Но много пъти съм се изкушавала, заради парите да започна работа съвсем далечна от специалността ми, не го правя защото това означава да загърбя последните 10г. затова правя какво ли не, някой от тук знаят че работя със студенти. Изобщо допълнителни дейности, които да ми носят някакви пари, но в същото време да ми остава и време да практикувам и да се развивам по професията.

# 274
Лично аз, като работодател - предпочитам, ако служител се разболее - да се лекува у дома, за да не се заразяват и останалите .... Да си тръгва навреме, за да може да си погледне къщата, да има личен живот  - да зареди батериите за утрешния ден. За какво ми е да виси цяла нощ, а на следващия ден когато ми е нужен адекватен - да ми дреме на бюрото и да не може да има отклик към екипа. И за празниците - толкова е лично и зареждащо, да се откъснеш, да си проветриш главата ....

Алена, бих искала да си мой работодател Simple Smile Наистина, ако по-голяма част от работодателите мислеха като теб, нещата биха били по-различни. И удовлетворението, и самата производителност на труда щяха да са по-големи.

# 275
  • София
tkirilova , пращам СВ-та за работа по спец, но да- нямам опит като юрисконсулт. Има обяви, в които уж не е посочено, че искат стаж, а в последствие се оказва, че не е лошо да имам такъв. Работила съм в адвокатска кантора като стажант около 1 година, пращам и по такива обяви, но явно за там търсят студенти да им работят на безценица и не ми звънят изобщо.
В работата би ми бил от полза курс по юридически английски език, но така се ограничавам само в мойта си област, по която има само по 5-6 обяви на седмица, на които отговарям на изискванията. За други неща ми звънят повече...всъщност за юридическа работа от джобс.бг не са ми звъняли въобще скоро. Пращах св.та пролетта и сега от септември.
yasmina , малко е дълго за обяснение, но тъй като от последната кантора, в която работех не ме осигуряваха изобщо, се наложи преди майчинството да бъда фактурист и в св-то ми пише, че последните 3 години това съм работила,т.е. все едно съм се отклонила от професията..

# 276
  • Пловдив
Здравейте, дами! Simple Smile
От доста време чета темичката, и намирам много полезни неща тук.  bouquet
Сега имам нужда от насока, която не виждам друго място, освен тук, където биха ми я дали.
Става въпрос за автобиографията ми и информацията за стажа.
Ситуацията е такава, че работих в последната ми фирма 2г. и половина - 1 година като крупие, а след това ме повишиха на длъжност Управител Игрална зала.Дотук добре...само дето по документи си ме осигуряваха на старата длъжност. Sad Следователно , аз няма как да докажа, че съм заемала тази позиция  и имам необходимия опит като  такъв...
Въпросът ми е: До колко е удачно това да бъде отразено в СВ-то ми, за да ми бъде от огромна полза в търсенето на нова работа, след като в трудовата ми книжка няма нищо такова?

# 277
jadika пишеш го в св-то и на място обясняваш как са седели нещата. Аз когато имах магазин мой си се водих продавачка за да плащам по малко, в едно учреждение ми поискаха справка от НАП и явно са видяли кода, в св-то не го бях писала. Бях написала собствен бизнес- търговия. В крайна сметка не ме допуснаха и се ядосвах, че е заради това. По късно разбрах от колежка работеща там,но в друг град, че обявата била фиктивна. Длъжни били да обяват свободната позиция......
nimfi4ka Какво да ти кажа, условията ни притискат да действаме като в американските филми. Харесай си две, три кантори. Запиши си час при шефа. Отиди и си предложи услугите. Какво губиш? И не забравяй да инвестираш във външния си вид. Преди това фризьор, добро облекло и подходящи аксесоари. В никакъв случай евтини чанта, обувки и парфюм. За това последното си спомням, че преди години си дадох последните пари, но определено си заслужаваше.

# 278
  • Пловдив
yasmina , благодаря за отговора!
В интерес на истината, това и смятах да направя, но някак си не бях абсолютно сигурна в решението си Wink

# 279
Дръж ни в течение, да ти оказваме подкрепа. Много си зависи и с какъв типаж ще се срещнеш  от другата  страна, дали ще е отзивчив и в какво настроение ще бъде..може и скоро да черпиш виртуално:)

# 280
  • София
На поне 2-3 места са ме осигурявали на една професия, а съм изпълнявала друга, по-висока длъжност.
В СВто пиша по-високата длъжност, естествено.

# 281
Някакви отзиви за Horizons дали имате- разгледах им сайта и отново попадам на агенция за подбор на персонала в което няма нищо лошо де , кандидатствам  за Банков служител - въвеждане на информация но временна позиция  Simple Smile

# 282
  • Пловдив
Благодаря, момичета! Simple Smile
Честно казано, нямам надежда скоро да си намеря прилична работа. Sad Налага се да се ориентирам в някаква съвсем различна сфера, от тази , в която до сега съм се развивала...но се надявам, поне малко, опитът на някакъв вид управленска позиция да ми бъде от полза в търсенето.Като сложим и това, че съм с малко дете (знаем отношението на повечето работодатели какво е по въпроса  Close), имам образование , което за нищо не ми върши работа (Социална педагогика)...нямам опит по специалността, а и не искам да се развивам в тази насока...Става мисия ''почти невъзможна'', но все нещо ще излезе Wink

П.П. А колебанието ми относно стажа в автобиографията бе породено, от едно мое обаждане по обява от вестник.Казаха ми не друго, а да отида на място, до края на работния ден с ТРУДОВА КНИЖКА!!! Не CV, а трудова книжка...та сериозно си се бях замислила...

# 283
Не съм много наясно, ама трудовата книжка не е ли някакъв вид личен документ, могат ли да я искат така насам-натам? На мен винаги са ми я искали чак след подписване на договор.

# 284
  • в 1001-та нощ
По-рано някой сподели, че са му искали копие ...

Общи условия

Активация на акаунт