Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 834
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
Не съм много наясно, ама трудовата книжка не е ли някакъв вид личен документ, могат ли да я искат така насам-натам? На мен винаги са ми я искали чак след подписване на договор.
Копие от трудовата книжка се изисква при кандидатстване за позиция в държавно предприятие.

# 286
Не съм много наясно, ама трудовата книжка не е ли някакъв вид личен документ, могат ли да я искат така насам-натам? На мен винаги са ми я искали чак след подписване на договор.

Да, личен документ е. И като такъв има функцията да удостоверява определени факти. Съответно всеки, който има интерес да узнае тези факти, има право да я поиска. Собственика на трудовата книжка пък има правото да откажа да я предостави. Това, разбира се би могло да има последствия, както ако откажете да си покажете личната карта в банка например.

Трудовата книжка или копие от нея следва да се представи на работодателя преди подписване на договор. Чрез нея се определя стажът на бъдещия служител, който служи за определяне на доплащането за прослужено време. Което пък доплащане е задължителен елемент от възнаграждението с постоянен характер и следва да се определи още на етап "подписване на договор". Да, може да се определи и по-късно, но не е напълно коректно.

# 287
  • София
   Момичета, стиискайте ми палци. Утре съм на първото си интервю за работа от много време насам. Чувствам се неподготвена, но дано ми дойде музата. В предпоследната фирма работих 14г, включая и двете години майчинство и рядко съм ходила на интервю, защото си обичах работата, колектива, фирмата. Кризата не ми позволи да се върна на работа, отсъствала бях 2 години и въпреки дългия ми стаж там и това, че се бях доказала, работодателят ми предпочете да се разделим, поради намалял обем на работа и по-високото ми заплащане, спрямо това на колеги. Чисто технически персоналът беше прехвърлен в новорегистрирано дружество, а аз бях останала като служител на фирма, продадена на нигерийци, с непроизносими за мен имена. (не че има отношение към темата, ама още ми е мъчно май)
   Следвата фирма, в която започнах работа, като че ли не беше избирала от много хора за мястото. Бях препоръчана, след отказа на одобрен кандидат и не мисля, че интервюто беше определящо в избора им. Тази фирма не съществува към настоящия момент и по тази причина си търся нова работа.

# 288
Цитат
психологична методика

Това пък за какво е? И изобщо къде е мястото на психолога в подбора на персонал....За мен е погрешно психолози да са HR-и (лично мнение).

И ролеви игри някакви са ми супер безмислени. Простото интервю може да ти даде толкова много информация без да разиграваш кандидата.

# 289
Аз съм чела, че при сключване на договор с агенция за подбор, а не директно с фирмата, за която ще работиш...заплатата е по-ниска.

Има страшно много агенции ментета. Редовно пускат едни и същи обяви, а като те извикат на интервю те карат да подписваш договор с тях, защото видиш ли иначе нямало как да ти търсят работа и да те представят, включително и за конкретното интервю. В договорът пише, че имаш и задължения, че ако си намериш работа сам - длъжен си да ги уведомиш и писмено да се откажеш от договора. Laughing Дори те карат да си препишеш СВ-то на тяхна бланка.Ама разбира се, колко по-готино е на работодателя да се представи СВ, написано на крак и на криво, отколкото разпечатано.

Тотални глупости.

Първо--договора, който се подписва на място в агенцията не се регистрира никъде, той не е трудов, не е граждански, не е договор за работа....той е посреднически. Подписва се, защото вие самите не искате да има агенции ментета. Това Ви го гарантира.

Не е задължително като подпишеш договор да работиш през агенцията, заплатата да ти е по-ниска. Това са вариации, всеки работи различно. СВ-то не се преписва, това е някаква регистрационна форма. Повечето агенции представят друга допълнителна информация за кандидатите на работодателите която е дошла по време на интервюто.

Хубаво е да ги уведомиш. Вие искате да са коректни, защо това да не е двустранен процес.  Peace

# 290
Проблемът с някои агенции е, че не са никакви агенции. Няма кандидат работодатели, обявите са фалишиви и се пускат през 1-2 седмици, а единствената цел е да напълнят рафтовете си в офиса със СВ-та и името им да се върти в интернет. Не е особено приятно човек да се разкарва за интервю, независимо дали е безработен или се е измъкнал от работа, и да има някакви надежди. Но да приемем, че в БГ е в реда на нащата да има фалшиви агенции за имоти, фалшиви агенции за подбор на персонал и какво ли още не фалшиво.

Аз лично предпочетох да отида и да приключа официално договора с агенцията, ей така за всеки случай. То беше ясно, че нищо няма да ми търсят  Mr. Green

Аз не се сещам за нито една такава агенция. И няма логика да има такава. Все пак тези хора не печелят пари от въздуха, а и няма да стоят без пари. Затова и винаги съветвам--ХОДЕТЕ В ДВЕ-ТРИ които са най-големи. Това са Адеко, Изи консулт и Менпауър. Не се занимавайте с малки агенцийки, чиито име не сте чували.

# 291
Никога не бях чувала, че може да се сключи договор с агенцията вместо с работодателя.  Shocked Shocked Shocked Shocked

А нещо за тази агенция? P&P Bulgaria.
Служителката им беше любезно момиче. Професионално интервю макар и дистанционно. Без глупави въпроси.

Като чуя "Какво Ви мотивира?", "Коя е любимата Ви книга?", "Кои са слабите Ви страни?" и т.н. и т.н. ... направо експлоадирам и набързо приключвам интервюто. Не знам как не разбраха, че тия въпроси бяха мУд'Ьерни в края на деветдесетте!
Какво ме мотивира - парите естествено. Слаби страни - обикновено капан, в който попадат кандидатите и започват да оригиналничат с цел да покажат слабостите си като адски очарователни подробности.

Да, може да се сключи директно. Има такава услуга и тя не е от вчера. Компанията, в която работя в момента така нае първите си хора (60 човека) в агенцията, в която работех по онова време. Направиха го, защото нямаха никакъв мениджмънт, и не знаеха как ще потръгнат нещата. Това им спести доста разправии. Затова го правят компаниите. Други го правят защото искат хора само за определен период от време, а не за постоянно.
Тази услуга я предлагат по-големите агенции.

P&P Bulgaria не са лоши, но зависи за каква позиция.

Относно въпросите, къде са Ви ги задавали???? Не мога да си обясня какви колеги имам....

# 292
Ами да. И други подобни. Наскоро... не помня коя компания точно...
Телефонно интервю предварително. Въпрос: "Как бихте описали себе си като служител с три думи". Отлично! Прекрасни просто. Инак въпросното интервю се проточи 40 минути. Да, задаваха и смислени въпроси конкретни "Използвате ли vlook up?", "Как следите дали договорите не изтичат?" и т.н.  Но винаги има за цвят и аромат по някоя простия.

Но вече определено няма да им забелязвам и да се ядосвам.

Моя приятелка, живееща в Лондон, онзиден ми обясни как ходила на интервю за работа 2 дни в седмицата нощни смени да разопаковат и подреждат пристигащата стока в магазин на Zara. Показали им парче плат и да нарисували кандидатите примерен тоалет на Лейди Гага. За бога това е нощна работа 2 дни в седмицата, не дизайнер. Предварително някой е решил кое къде ще стои, а ти само разопаковаш и нареждаш по номера.

Как можахме да вземем баш простотиите на американци и европейци не знам.

# 293
  • Тра-ла-ла
Тотални глупости.

Първо--договора, който се подписва на място в агенцията не се регистрира никъде, той не е трудов, не е граждански, не е договор за работа....той е посреднически. Подписва се, защото вие самите не искате да има агенции ментета. Това Ви го гарантира.

Не е задължително като подпишеш договор да работиш през агенцията, заплатата да ти е по-ниска. Това са вариации, всеки работи различно. СВ-то не се преписва, това е някаква регистрационна форма. Повечето агенции представят друга допълнителна информация за кандидатите на работодателите която е дошла по време на интервюто.

Хубаво е да ги уведомиш. Вие искате да са коректни, защо това да не е двустранен процес.  Peace

Аз говоря за различни агенции и за различни случаи. В единия случай иде реч, че се подписва договор за посредничество, в другия случай - трудов договор (конкретно съм чувала за Менпауър - по-ниски заплати, липса на ваучери и т.н.)

Това, че подписах договор с агенция да ми търси работа....по какъв начин ми гарантира коректност? Обявите им (5-6) бяха едни същи и се въртяха над 1/2 година, после завъртяха нови 5-6. А, да, бе, не са намерили подходящи кандидати Laughing Много коректно, няма що. Чели/чули, че така се прави от големите риби и дай да пляскаме договори. А и написах в поста си, че съм отишла официално да приключа договора.  Peace И да, точно СВ-то си преписвах. Дадоха ми една бланка в прасковен цвят, връчиха ми копие от моето изпратено СВ и ми казаха да го препиша. Колкото и нереално да ви се струва....така беше. Седяхме над 10 човека и пишехме като първолаци Laughing
Аз не се сещам за нито една такава агенция. И няма логика да има такава. Все пак тези хора не печелят пари от въздуха, а и няма да стоят без пари. Затова и винаги съветвам--ХОДЕТЕ В ДВЕ-ТРИ които са най-големи. Това са Адеко, Изи консулт и Менпауър. Не се занимавайте с малки агенцийки, чиито име не сте чували.
Това, че не се сещате, не значи, че не съществуват Tired Явно вие работите на по-високо ниво. В БГ има толкова малки фирмички във всички сфери на дейност, които симулират дейност или се опитват да направят с пр*дня боя. Грубо казано, но е истина. Каква е логиката н аконкретната агенция ли? Нямат грам клиент, измислят си обяви, за да набират СВ-та и кандидати. И после да кажат на работодателите "Вижте колко силна фирма сме. Имаме хиляди кандидати" И небрежно ще покажат рафтовете, пълни с папки със СВ-та. Това е история от преди 3 години, но агенцията и до сега върти едни и същи номера. Колкото до предложенията за Адеко, Изи консулт и Менпауър - до сега не съм попадала на обява от тяхно име, която да ме удовлетворява и да е в моя бранш.

# 294
Имам позиция, която вече година е отворена. И обявата се подновява периодично. Като работодател сме повече от чудесни и напълно изрядни. Просто за конкретната позиция, нашата сфера на дейност не е най-атрактивната. И с посредници работихме - резултат нулев. Така че, може да се случи една обява да се подновява много дълго време, защото никой от срещнатите кандидати не е бил подходящ. Да, рядкост е, но се случва.

Колкото до по-ниските заплати и липсите на ваучери - това е проблем, идващ от работодателя, а не от агенцията. Агенцията предоставя това, което работодателя и каже и съответно заплати. Ако работодателя е решил, че персонал под наем е начин да спести от ваучери, това си е негово решение. Но вероятността да е така е никаква. Защото на агенцията се плащат освен всички разходи на служителя, комисионна и ДДС за услугата. При всички случаи излиза по-евтино да си наемеш служителя сам и да му дадеш 60-те лева под формата на ваучери, отколкото да плащаш на посредника. Персонал под наем излиза по-скъпо. И той се наема не, за да пестиш, а когато имаш временна позиция с неясен срок на продължителност.

# 295
Цитат
психологична методика

Това пък за какво е? И изобщо къде е мястото на психолога в подбора на персонал....За мен е погрешно психолози да са HR-и (лично мнение).

И ролеви игри някакви са ми супер безмислени. Простото интервю може да ти даде толкова много информация без да разиграваш кандидата.

Joyголям майтап. Когато учех професора ни каза точно обратното.Не че съм съвсем съгласна. Една от фунциите в отдел човешки ресурси е подбора на кадри, но не всяка фирма разполага с такъв отдел. За други съм забелязала, че в тези отдели правят какво ли не. Много често се наемат психолози за  подбор, те са и подготвени да работят в отдел човешки ресурси. За ролевите игри, те са за тренинги и бидинги. Психолозите не ги използват за подбор. По назад ги споменахме, за да усмеем някой самозабравили се работодатели.

# 296
Основният проблем на психолозите е, че не разбират от бизнес, финанси и бюджетиране. В тази връзка, ако дадена фирма може да си позволи да има и психолог в отдел Човешки ресурси, това ще е само от полза. Но това далеч не е най-необходимия профил за работа в този отдел.  Peace

# 297
Не може да се обобщава така. Това твърдение важи само за психолог, който няма грам опит в друга сфера, а такива са малко.

# 298
Имам позиция, която вече година е отворена. И обявата се подновява периодично. Като работодател сме повече от чудесни и напълно изрядни. Просто за конкретната позиция, нашата сфера на дейност не е най-атрактивната. И с посредници работихме - резултат нулев. Така че, може да се случи една обява да се подновява много дълго време, защото никой от срещнатите кандидати не е бил подходящ. Да, рядкост е, но се случва.

Ами добре де, ZinaSt, като се има предвид, че това е тема за взаимопомощ при търсене на работа, защо не кажеш какво търсите - форумът е голям, може би ще намериш човек, а някой от пишещите тук може пък да се окаже точно с това, което търсиш. Peace Ще помогнеш на някой, и той на теб.

# 299
Колкото до по-ниските заплати и липсите на ваучери - това е проблем, идващ от работодателя, а не от агенцията. Агенцията предоставя това, което работодателя и каже и съответно заплати. Ако работодателя е решил, че персонал под наем е начин да спести от ваучери, това си е негово решение. Но вероятността да е така е никаква. Защото на агенцията се плащат освен всички разходи на служителя, комисионна и ДДС за услугата. При всички случаи излиза по-евтино да си наемеш служителя сам и да му дадеш 60-те лева под формата на ваучери, отколкото да плащаш на посредника. Персонал под наем излиза по-скъпо. И той се наема не, за да пестиш, а когато имаш временна позиция с неясен срок на продължителност.
И е така и не е така, защото тази комисиона се плаща еднократно, а се пести ежемесечно от ваучерите. За другото съм напълно съгласна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт