Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 854
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
.. а като те извикат на интервю те карат да подписваш договор с тях, защото видиш ли иначе нямало как да ти търсят работа и да те представят, включително и за конкретното интервю. В договорът пише, че имаш и задължения, че ако си намериш работа сам - длъжен си да ги уведомиш и писмено да се откажеш от договора. Laughing

Не мисля, че някой се вълнува от тези договори. Подписвала съм такъв, но не съм се занимавала да ги информирам - не е като да са ме търсили повече. (Може би е по-различно, когато си квалифициран и влизаш в подбора за по-сериозни позиции?)

Не виждам какъв е проблема с агенциите, освен че в някои случаи се държат особено неадекватно и ти губят времето. Не съм им фен, но не бих отказала интервю, само защото трябва да общувам с тях. (До тогава докато не ме карат да се прибера след интервюто и да им напиша мотивационно писмо за работа като продавачка, за да ме обмислят за показване пред работодателя Laughing ).

# 241
  • Сф
Аз съм чела, че при сключване на договор с агенция за подбор, а не директно с фирмата, за която ще работиш...заплатата е по-ниска.

Не винаги е така. В повечето случаи агенцията просто си взима комисионната, а служителят се наема в компанията и от заплатата не му се взима нищо.

# 242
  • Тра-ла-ла
Проблемът с някои агенции е, че не са никакви агенции. Няма кандидат работодатели, обявите са фалишиви и се пускат през 1-2 седмици, а единствената цел е да напълнят рафтовете си в офиса със СВ-та и името им да се върти в интернет. Не е особено приятно човек да се разкарва за интервю, независимо дали е безработен или се е измъкнал от работа, и да има някакви надежди. Но да приемем, че в БГ е в реда на нащата да има фалшиви агенции за имоти, фалшиви агенции за подбор на персонал и какво ли още не фалшиво.

Аз лично предпочетох да отида и да приключа официално договора с агенцията, ей така за всеки случай. То беше ясно, че нищо няма да ми търсят  Mr. Green

# 243
  • Сф
Аз затова изрично подчертах, че говоря за големите и утвърдени ЧР агенции, а не някакви си измислени семейни фирмички.

# 244
Аз затова изрично подчертах, че говоря за големите и утвърдени ЧР агенции, а не някакви си измислени семейни фирмички.
Именно. Simple Smile
Моят конкретен опит с агенции - MINDS и Easyconsult, в различни периоди на търсене на работа. Т.е. с Майндс аз не търсех, те ме намериха и решиха, че могат да ми предложат по-добри места.
Та и с двете агенции отидох на по едно интервю, но след това изпратиха профила ми на няколко компании. С Майндс аз самата реших да не приема едното предложение, защото не се чувствах готова за такава крачка, а от работата на Easyconsult имах 2 предложения от общо 3 интервюта с работодатели. Така че според мен въобще не е толкова лошо да се работи с големите агенции, както каза Мираж.

# 245
Никога не бях чувала, че може да се сключи договор с агенцията вместо с работодателя.  Shocked Shocked Shocked Shocked

Всъщност чувала съм де. За нископлатена работа в чужбина. Имам приятелка, работеща като камериерка в хотел в Лондон. Та нейният договор е с агенцията, а не директно с хотела. Естествено от това посредничество намалява чистият кеш в джоба ѝ, но явно там българите на нископлатена работа се явяват нещо като трета ръка хора, които трудно се опълчват.
Когато го разбрах бях възмутена. Тогава даже си помислих - ето нещо, което даже и в банановите републики като нашата, не се случва. Поне това. Ама не би!

А нещо за тази агенция? P&P Bulgaria.
Служителката им беше любезно момиче. Професионално интервю макар и дистанционно. Без глупави въпроси.

Като чуя "Какво Ви мотивира?", "Коя е любимата Ви книга?", "Кои са слабите Ви страни?" и т.н. и т.н. ... направо експлоадирам и набързо приключвам интервюто. Не знам как не разбраха, че тия въпроси бяха мУд'Ьерни в края на деветдесетте!
Какво ме мотивира - парите естествено. Слаби страни - обикновено капан, в който попадат кандидатите и започват да оригиналничат с цел да покажат слабостите си като адски очарователни подробности.

# 246
Ето нещо интересно по горенаписаното:

"Google иска да знае дали кандидатите могат да се справят с трудни проекти
Компанията е известна с това, че когато интервюира кандидати за работа им задава всевъзможни странни въпроси и главоблъсканици – например от типа “Каква е вероятността като счупите пръчка на 3 парчета да успеете да ги подредите във формата на триъгълник?”. Обаче напоследък в Google се отказват от този тип въпроси, тъй като са установили, че те не им помагат да намерят хората, които са им необходими.  

Сега, интервютата за работа в Google, включват въпроси за конкретния опит на кандидатите – например от типа “Дайте пример за ситуация, в която се е наложило и вие сте решил труден аналитичен проблем”.

от тук

# 247
Слаби страни - обикновено капан, в който попадат кандидатите и започват да оригиналничат с цел да покажат слабостите си като адски очарователни подробности.

Тъкмо вчера четох в линкед ин обратното, че трябвало силна страна да извъртиш като слаба.

Скрит текст:
На първото ми интервю, на което ми зададоха този въпрос, бях 20 годишна и отивах за пръв път на професионално проведено интервю, изцепих "Ами нямам слаби страни!". Дамата отсреща  Crazy "Сигурна ли си?". Аз newsm78 newsm78 newsm78 позамислих се, и понеже бях отишла 15 минути по-рано на интервюто и трябваше да ги изчакам докато ме приемат, а ме приеха 5-10 минути по-късно, казах "Винаги ходя навсякъде по-рано и трябва да чакам много, защото другите закъсняват!". Тя направо се засмя Grinning Взеха ме, де.

О, Гугъл за мечтата на всяко IT Grinning Кандидатствала съм, но силно подозирам, че дори не са ми разгледали сивито. Четох някъде техни данни, че на една обява получават по 50 000.  Crazy

# 248
  • Сф

А нещо за тази агенция? P&P Bulgaria.
Служителката им беше любезно момиче. Професионално интервю макар и дистанционно. Без глупави въпроси.

Слаби страни - обикновено капан, в който попадат кандидатите и започват да оригиналничат с цел да покажат слабостите си като адски очарователни подробности.

Ходила съм в P&P, симпатично момиче, но позицията не беше моята.

Добре тогава, кажи ти как отговаряш на въпроса за слабите страни. Защото е доста по-добре да измислиш нещо по-нестандартно и искренно от колкото да изпльоскаш нещо от рода ами много съм работлива и оставам в следработно време, или пък няма слаби страни...

# 249
Мен ли питаш, MiraJ*?

Не отговарям на подобни въпроси. Предварително информирам за това. Ако искат подобно събеседване, просто не съм техният човек. Слабите ми страни си ги има в CV-то (в "умения и компетенции").

Да представиш силните си страни като слаби - ами за мен това е типично оригиналничене. Зная, че ситуацията го налага. Кандидатите не са виновни.

Скрит текст:
Скромната ми мисъл е, че няма човек, който да отговори напълно откровено за това. Повечето хора имат все някоя от тези обичайни слаби страни в работна среда:
понякога прехвърлям работата си на друг;
понякога се разсейвам;
понякога представям екипната работа като своя;
стремя се да се издигна повече отколкото да задобрея на позицията, на която съм;
с някои колеги не се разбирам и страня от тях;
въпреки фирмената тайна понякога обсъждам заплатите на колегите си;
намирам начин да заобиканям някои фирмени политики

и т.н. и т.н Нали знаете... дреболии  Wink Повечето от нас правят поне едно от споменатите. Или не е така? Първите четитири обикновено са слабости на мениджърите. Долните - на обикновения служител.

# 250
Дали някой може да ми каже агенция HRS за кои фирми набират служители? Благодаря!

# 251
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Дали някой може да ми каже агенция HRS за кои фирми набират служители? Благодаря!
За които им възложат, мисля че нямат профилиране. Аз съм работила с тях например за офис мениджър, водила съм разговори за подбор на финансов анализатор.
Добри професионалисти са, разбират си от работата. Мисля че част от тях са бивши служители на една голяма агенция.

# 252
За които им възложат, мисля че нямат профилиране. Аз съм работила с тях например за офис мениджър, водила съм разговори за подбор на финансов анализатор.
Добри професионалисти са, разбират си от работата. Мисля че част от тях са бивши служители на една голяма агенция.

Затова изобщо не ми се обадиха, с какъвто и да било отговор...

# 253

Сега, интервютата за работа в Google, включват въпроси за конкретния опит на кандидатите – например от типа “Дайте пример за ситуация, в която се е наложило и вие сте решил труден аналитичен проблем”.
[/quote]
Между другото, мен точно пък този въпрос ме ужасява. Откровено слабата ми страна е, че не мога да давам примери - нито по време на семеен скандал, нито на интервю. Работиш постоянно с хора, проблеми, трябва да можеш да ги забравиш и да минеш на следващия казус, аз лично бих се побъркала, ако не ги пускам толкова бързо покрай себе си, и определено няма да съм по-продуктивна, ако вместо за утрешните задачи в края на деня мисля за великите си решения и житейските уроци от деня, с които да блесна пред ЧР.

Дайте съвет как безопасно да се измъкна от такива ситуации?

# 254
Най-простите решения обикновено са и най-добрите решения.

Казваш им го именно така както си го написала. По-ясно и да искаш няма как да го измислиш.
Макар че винаги могат да те контраатакуват с въпроса - "Ако не помните добрите си решения, как ще се възползвате от натрупания опит?"

Общи условия

Активация на акаунт