Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 868
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Току-що ми се обади един кандидат за работа, да ме попита дали се обаждаме на всички кандидати, за да им кажем, че не ги одобряваме. В смисъл дори и на тези, които изобщо не мислим да каним на интервю! "Обаждате ли се или те трябва сами да се досетят?" Ама то, с извинение, такива луди кандидатстват, все едно изобщо не са чели обявата! Дори съм сигурна, че и не помнят къде и за какво пускат СВ-та...

# 226
Oтчет:
Отидох на интервюто. Оказа се, че обявата, на която съм кандидатствала не била подходяща за мен. Бреееййй! Предложиха ми по-висока позиция с определено по-високо заплащане (знам, че е по-високо, защото и в момента работя това, но се налага да сменя работното място). Не могат да ми кажат работно време и заплата (!?), защото не ги знаели. Предлагат ми среща с работодателя. До тук всичко е супер и аз вече аха, аха да литна... Нооо (винаги има но!) офертата за работа е в Пампорово и трябва да отида там на интервю, ако евентуално работодателя ме хареса! Пфффф...

За протокола - живея в Бургас и въобще нямам никакво намерение да ходя в Пампорово!  Naughty  Crossing Arms /Освен, ако не дават около 2000лв заплата  Mr. Green /

Та... записвам се в темичката ви! Ще следя с вас, ще ви стискам палци, стискайте ми и вие на мен!  Praynig
През последните 5, 6 години съм наемала много хора да работят в нашата(скоро няма да е нашата  Mr. Green ) фирма и ще се опитам да бъда полезна с опит.  Simple Smile

# 227
Момичета, търсим програмисти Simple Smile
http://www.jobs.bg/f2501874
http://www.jobs.bg/f2501862

Това са двете наши обяви Simple Smile
Бързо ще намерите кадри, обявите са чудесни! Жалко, че съм в други сфери на програмирането.

В момента удрям на камък, но не губя надежда. Нещото, което ми направи впечатление е, че при обявите от чужбина, макар и отговора да е отрицателен винаги ми пишат или се обаждат, че не съм одобрена, докато за българските обяви съм чакала с месеци някакъв сигнал, че изобщо са ми получили CV-то.

# 228
Върба, днес пуснахме още една обява:
http://www.jobs.bg/f2504229
Ако току-виж е от твоята сфера  Simple Smile

# 229
Забелязах, че в тези обяви е посочено и възнаграждението. Това нова практика ли е? Досега никога не ми се е случвало да кандидатствам по такава.

# 230
Забелязах, че в тези обяви е посочено и възнаграждението. Това нова практика ли е? Досега никога не ми се е случвало да кандидатствам по такава.
Практика е основно в тази сфера на дейност, защото има голямо търсене на кадри.
Ех, да съм знаела навремето какво да уча... ooooh!

# 231
Какво ви е мнението за следната ситуация:

Търсене на работа през Jobs.bg. Изрично сложена отметка само на "Обяви от Фирми/Организации".
Харесвате си обява, на която е посочено име на фирма Хикс. Кандидатствате. Обаждат ви се за интервю и се оказва, че обявата е пусната от Агенция за набиране на персонал, но никъде в обявата това не е посочено. Името на Агенцията и на фирмата, от чието име е обявата са различни.

За мен става въпрос. Реших да си сменя работата. Кандидатствах тук, там. От тази обява ми се обадиха и хем искам да отида на интервю, хем категорично не желая да се занимавам с Агенции. Точно затова и използвах опцията да търся обяви само от фирми директно търсещи служители. Чувствам се подведена по този начин. Имам чувството, че злоупотребяват с данните ми, опита ми, СВто ми и т.н...

п.с. Тъй като ме събудиха вчера много рано и аз не се осъзнах да ги питам още по телефона, защо ми се обаждат от Агенция, след като съм кандидатствала на обява, подадена директно от фирма.  ooooh!

Съвет? Да отида ли на интервюто? /Уточнвам, че към момента не съм "притисната до стената" и мога да си позволя да прескоча интервю.../

Има вариант компанията работодател да не търси сама изобщо хора. Аз лично съм работила по такива проекти, където всичко е минавало през мен като агенция.
Така, че Вие сама решавате дали да се занимавате с агенции, но имайте предвид, че не винаги са лош избор.

# 232
  • КиТ
Добре чакайте да питам аз Crazy
Значи в едно компания имам един отказ днес,обаче аз видях,че имат друга обява и попитах при отказа,може ли за там да кандидатствам  Crazy Жената ми каза,че те са независими обяви една от другата,за това може...  Crazy
Пратих си СВ-то и едно уникално Мотивационно,щото не върви да пратя нещо като преди  Joy и чакам.
Въпроса ми е според мен се представих добре на интервюто миналата седмица/дори ги смаях Blush/просто не пасвах точно за тази позиция,биха ме викнали за второ интервю нали  Thinking
Много се надявам,за това питам  Grinning

# 233
  • Сф
Аз пък не мога да разбера какво толкова ги нападате агенциите.
Лично аз предпочитам компании, които минават през големите и утвърдени агенции т.е. преотстъпват търсенето на кадри на квалифицирани хора, а не се правят на пишман ЧР-и и сами да си ги търсят. Освен това щом имат пари да минават през агенция, явно не им се свидят да дават и на служителите.
В допълнение- имала съм няколко случая да отида по една обява в агенция и след това да ми се обадят, че профилът ми пасвал и за позиция на друг техен клиент. И така реално с едно ходене и интервю те ми разпращат СВ-то на няколко работодателя.

Pelenė, аз мисля, че биха те викнали за другата позиция, ако отговаряш на изискванията. При мен се е получавало така на няколко пъти. Успех  Peace

# 234
Практика е основно в тази сфера на дейност, защото има голямо търсене на кадри.
Ех, да съм знаела навремето какво да уча... ooooh!
To не е само до едното учене... Не всеки го бива. А пък иначе познавам бол програмисти, които не са учили "висше" за такива.

# 235
  • София
В популярна българска фирма търсят старши счетоводител. Изпращам си автобиографията както си му е реда. Чакам почти месец и не ми се обаждат. Тъй като познавам човек от "Човешки ресурси" и имам телефонния му номер звъня, за да се информирам получили ли са го, има ли развитие или съм отхвърлена. След още няколко дни получавам обратно обаждане, че търсят различен профил. Аз съм магистър по Финанси, имам 15 години стаж като счетоводител, от които 3 като главен. Какво различно би могло да се изисква в профила?

# 236
  • София
MilenaZ, щом имаш опит като гл. счетоводител - хорта се познават, света е малък.Не те търся сигурно защото са решили, че не отговаряш на изискване за по-особенни счетоводни услуги. Говоря за чисто професионални, не мислете друго. Все пак има  полузаконни тънкости ...

# 237
Ама нищо против агенциите, дори днес проведох интервю по скайп представете си със служителка от Human capital store по позиция за Офис сътрудник във фирма работеща с тях , дори бях приятно изненадана от поканата , сега остава да чакам хубав отговор от другата компания  Praynig Laughing

# 238
В популярна българска фирма търсят старши счетоводител. Изпращам си автобиографията както си му е реда. Чакам почти месец и не ми се обаждат. Тъй като познавам човек от "Човешки ресурси" и имам телефонния му номер звъня, за да се информирам получили ли са го, има ли развитие или съм отхвърлена. След още няколко дни получавам обратно обаждане, че търсят различен профил. Аз съм магистър по Финанси, имам 15 години стаж като счетоводител, от които 3 като главен. Какво различно би могло да се изисква в профила?

Вероятно опита трябва да е по-различен. Те си знаят най-добре този, когото търсят с какви фирми ще се занимава. Вероятно твоя опит до момента не съвпада с търсения от тях.
А и рядко някой би ти предложил позиция старши счетоводител, след като си била главен.

# 239
  • Тра-ла-ла
Аз съм чела, че при сключване на договор с агенция за подбор, а не директно с фирмата, за която ще работиш...заплатата е по-ниска.

Има страшно много агенции ментета. Редовно пускат едни и същи обяви, а като те извикат на интервю те карат да подписваш договор с тях, защото видиш ли иначе нямало как да ти търсят работа и да те представят, включително и за конкретното интервю. В договорът пише, че имаш и задължения, че ако си намериш работа сам - длъжен си да ги уведомиш и писмено да се откажеш от договора. Laughing Дори те карат да си препишеш СВ-то на тяхна бланка.Ама разбира се, колко по-готино е на работодателя да се представи СВ, написано на крак и на криво, отколкото разпечатано.

Общи условия

Активация на акаунт