С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 110
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
Направо оставам безмълвна от това което чета. Цяла година водих Никол в желаното от нас училище / предучилищна/ и не работех , точно за да съм сигурна ,че ще я приемат. ooooh!

Не сме учили часовника и не сме се учили да се връзва.Понеже познава цифрите добре се справя с електронен часовник.

В училището на сина приемат до дупка. Няма бройки. Ето миналата година  бяха 32 деца в клас, сега имаме нови . Tired На кого му пука ,че учебния процес няма да върви нормално.Още една година ни остава в това училище и дай боже да ни приемат в желаното.

# 121
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Morena, преглеждам предложенията ти с интерес, много от тях сме чели, други имаме, но не е проявил интерес и сме ги оставили за по-късно. имаме си  руски учебник по математика за 1 клас Simple Smile чакам да получа нашия и да направя сравнение Simple Smile
Мишо се забавлява с този, дано и неговият е направен така цветно и интересно

за занималнята не ми се иска да ровя пак, но май се налага.
при нас е задължителна за първи клас. надявам се да са се съобразили и да са я предвидили до 16:30, защото ако смятат да изкарат детето на студа и дъжда навън и да стои само и да чака ние да дойдем ще се разделим бързичко с нея.

мога, и даже искам да е в частна занималня, но след като е задължително да е в училище - там ще е, поне докато видим кое накъде отива.

# 122
  • София
Kally May, за часовника - електронен е нашия, защото със стрелките не се оправя. Иначе горе-долу има представа от времето - в колко се прибира баща му ( и ако закъснее му отброява минутите на закъснение Grinning), в колко трябва да яде, кога са му любимите предавания, в колко трябва да се ляга. И така пита по 100 пъти колко е часа.

Ние тази година ще се оправим със свършването и взимането от училище, защото съм си вкъщи по майчинство, но догодина и с 2-те деца и ранно взимане - просто незнам. Sick

Здравната карта не е ли тази, която си е стояла досега в детската градина и си я взехте? Защо нова?

Моля ви разведрете малко темата, защото стана много нагнетена с тези мисли за образованието.  baby_neutral Аз по принцип съм човек с негативна нагласа, но сега се старая много да се настроя положително, за да не повлиявам на детето, на което без това още от сега не му харесва да ходи на училище.
Иначе не, че не сте прави - нашия набор имахме проблеми за влизането в детска градина, сега за училище, после ще е така и за университетите, за работа и така..... няма да се оправим.

# 123
Home raider този здравен картон/ карта/ си остава за теб. Личната дава друг за училището. На някои места се купува и тя само го попълва, нашата си има готови бланки и го принтира  попълнен.

# 124
  • София
Морена - и аз следя книжките...благодаря за споделеното...И с тетрадките ме налегнаха спомени...
Чак треска не ме трене, нито мен, нито госпожицата...Гледам да е спокойна и с позитивна нагласа...МОже би покрай записването ме тресеше повече треска  Laughing и прехода от ДГ в у-ще като че тогава го мислех повече....
ЧАсовник - естествено, че ще има за подарък и двете баби искат точно това да подарят Laughing избрахме с циферблат и там където са минутите примерно е отбелязано 55 45 40 35и т.н. Като цяло познава часовника, но пък мисля, че с такив тип още по-лесно ще свикне с минутите за "без"  примерно и т.н. http://get.bg/product_info.php?cPath=1885_1393_1329&products_id=166251 - нещо такова, но няма да е този...
Относно критерия местоживеене - тази година в краталното ни училище, всички /повечето първокласници живееха на съседната улица  Laughing та и това не е критерий...Всеки може да си направи временна адресна регистрация...Следващия критерий беше месторабата и всичките 73 деца бяха с точки от двата критерия....което естествено не е така, защото все пак в квартала се познаваме  Grinning малко или много..Както и да е...
Пари за шкафчета събирахме на юнската родителска среща....защото се оказа, че в стаята за нашите деца няма....Боядисахме и цокъла, защото беше в не добро състояние.....Никой не ни е карал на сила...Беше гласувано на самата родителска среща, можеше и нищо да не правим....Единствено държавата подменя старите чинове /а те наистина си бяха стари/ по някаква програма и слагат маси.....
Относно образованието - позитивно съм настроена, също така съм настроена да не очаквам всичко от училището...В държавната ДГ госпожите се справиха прекрасно, надявам се и сега в държавното у-ще да е така...Относно учебниците имам забележки, но с обща помощ - у-ще, ние като родители и опита от соца Grinning /поне ние с таткото сме учили тогава и още помня синтактически разбор на изречението и не само това  Laughing/, надавям се да се справим и изучим децата подобаващо...

Последна редакция: чт, 04 сеп 2014, 09:31 от EmiR

# 125
Home raider за университетите няма да е така, даже има незаети места-защото се плаща  Peace
няма планиране , никой не го интересува , че после няма да има къде да се работи
за жалост такова е бг образованието, но не може без него
за мен важното е да се научи да чете и пише правилно, да възпитам любов към книгите и колкото може повече чужди езици
другото е за обща култура, история, география и т.н.
това е мое лично мнение и просто го споделям  Peace

# 126
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да разведря обстановката Simple Smile

лятото бяхме на частна занималня и учителката се оказа невероятен Човек и Професионалист

Simple Smile Simple Smile Simple Smile има вероятност тя да е на занималнята в училище Simple Smile Simple Smile Simple Smile

разказвала съм как получихме предупреждение, че ако не запишем детето в подготвителен клас ще бъдем наказани.
имаше и предложение за училища: едното беше в Младост 2 или 3, а другото май Обеля Simple Smile Simple Smile Simple Smile малкия е регистриран на адреса на баща си, на 20 метра от 112 СОУ, там е учил и баща му, но явно не бяхме за там

# 127
  • София-Младост
Изпуснах темата малко, после ще си я прочета назад. Бързам да споделя впечатленията от вчерашната първа РС... Някой помнят сигурно разочарованието ми, че синът ми не беше приет в по-близкото до нас училище, където учи преди време сестраму и го записахме в 39 СОУ в Младост-2, София... с надеждата да случим на преподавател Simple Smile
Четири паралелки са в първи клас и ние сме "Г"...учителката, за мое първоначално съжаление не ми е "любов от пръв поглед"...млада е, което не е кусур, но за първи път ще води първи клас(дано да е успешно). До мин.г. е била в майчинство, а преди това е водила подготвителна група. Нищо лошо, като майка първото, което ми мина през ума е "дано детенцето и да е здраво", защото с малко дете...знаете.
Има много лек говорен дефект...или не е такъв не знам, но има нещо в изговора като Л.Дилов-син, но много минимално, но мисля и се надявам да не е проблем. Ама ми се наби...хареса ми, че не беше стресната и притеснена.
Плюсовете от това у-ще, занималнята е в същата стая, с отделен индивидуален преподавател за всеки клас поотделно. Няма да има сборни класове с желаещи деца за занималня. И въпросната г-жа много ми хареса, чак съжалих, че не е тя класната  Grinning Личи си, че има опит и даже на моменти се включваше в помощ на по-младата си колежка.
26 деца са, повече момчетата...и за огромна радост моя едно приятелче от детската градина...че иначе съвсем се бях отчаяла.
Толкоз...на 23.09. отново ще има РС...дано ги разредят после  Mr. Green

# 128
  • СОФИЯ
Morena,  би ли споделила от къде са комплекта будилник и ръчен часовник?  Изобщо не бях мислила за подаръци за първия учебен ден, но идеята много ми допадна и това ще бъде моята изненада за децата, въпреки че всичко останало като раници, моливи, нови дрешки, маратонки, бюра и т.н. също са си подаръци  Wink 
Вчера мина и нашата РС. Училището все още е в ремонт и е като строителна площадка, не виждам до 15-ти как ще се справят.  Стаята трябва да се боядиса, да се подновят щори ..., което ще се организира от нас - родителите.
Има решение за първи клас - без телефони, което реши дилемата ми, дали децата ми да носят или не.
За занималнята са необходими някакви постелки - килимче или одеяло, което след 15.30ч. да се ползва за игра на земята - размествали чиновете и децата играели на земята. Та сега съм в чуденка какво е подходящо за целта - нещо леко, меко и пъстро...
С наближаването на датата, все повече започвам да се вълнувам, а мислех, че с всичко сме готови и място за притеснение няма....  Praynig

# 129
  • София
Morena въпреки че не благодаря след всеки пост, съм изключително благодарна за книжките които споделяш, както и на Светлето за информацията за сборници които са читави.
Дали може да помоля авторката на темата да ги постави в началото - нещо като библиотека да имаме? Ако вече не е късно, разбира се.

Пари за шкафчета събирахме на юнската родителска среща...
Можеш ли да ми дадеш малко повече инфо - колко пари, откъде, колко време отне изпълнението? Може и на лични да минем, че и без моите драми темата върви със страшна скорост. 

За занималнята са необходими някакви постелки - килимче или одеяло
Шалте няма ли да е подходящо, или ще спарва? Или може да вземеш от тези поларените одеяла - леки са за носене и съхнат много бързо.

# 130
  • Някъде в облаците
Благодаря за новата тема ..... само 9 страници  Party
Kally May, изчетох мъките ти със 119. По стечение на обстоятелствата за него имам индиректна информация, защото почти цялата група от ДГ на Мире е там. От близките ми училища, дори и 31 СУЧЕМ не кара толкова брутално през просото по отношение на критериите за прием и най-вече - редовността на приетите първокласници. Изразът ти за директора е много точен. Това е поредният директор, който прави добър PR и създава перфектен външен имидж на училището. Дано да се покрива с реалността.

# 131
  • София
Добро утро,
макари да е почти обед докато ви дочета.

Исках да кажа за личните карти. т.к. са необходими за да се издаде карта за градски транспорт, в случай че ви трябват. На нас определено ще ни трябва. Та миналата седмица се опитах да купя и по книжарниците нямаха, като ми казаха че от МОН още не са ги разпратили, защото са заети да печатят фрайери за първолаците. Подходих добронамерено, че не е съсвем истина и писах на МОН.
Ето го и отговора
Скрит текст:
1.      Ученическата книжка и ученическата лична карта за учебната 2014/2015 година трябва да са отпечатани през 2014 година.
2.      Няма проблем с отпечатването на тези два документа за тази учебна година – всички заявени количества са налични. Разпространението на двата документа се осъществява от „Образование и наука“ ЕАД чрез регионални дистрибутори. Всяка книжарница по желание получава необходимия брой документи от тях.
3.      По информация от „Образование и наука“ ЕАД разпространението на ученическата книжка и на ученическата лична карта в книжарниците започва от 29.08.2014 г.
4.      Регистрирането на ученическата книжка и на ученическата личната карта в училищата се извършва след 15.09.
Освен това за София има и карта за родител плюс ученик за цяла градска мрежа и тогава ученическата става само 10 лв. на месец, но при издаването трябва да се покаже акта за раждане на детето, както и двете карти да са за един период. Услуга от която също мисля да се възползвам.

Иначе часовникът го познава от миналото лято. От зор, защото казах, че сладолед се яде в 16ч.

# 132
морена аз не разбрах тези будилници откъде си ги купила
много са хубави и имат и надписи с реалните минути, което е супер защото ние още не познаваме часа

# 133
  • София
Забравих да кажа, а не ми дава да си редактирам поста.

От сайта http://detstvoto.net/, от който Морена сподели последната книжка, миналата година изтеглих старото букварче и по него се учи младежът да чете.

# 134
  • Sofia
Оффф ама форумът ми е в някакъв ужасен бъгав формат тази сутрин, не знам къде е проблема. Иконките не работят, фрифтове, цеветове, тагове - нищо! Не се оплаквате вие, само в моя комп ли е?! Друго всичко ми се отваря нормално, само бг-мам'та не. Thinking newsm78  

Скай, благодарност не съм искала/очаквала, но то ни вопъл, ни стон и си мислех, че изобщо не се забелязва. Разбрах сега, че няколко все пак обръщате внимание, няма да ми е толкоз тъпо. Благодаря ви за вниманието! Smile

Еми, ние сме спокойни, няма вълнения. Моите чувства (отрицателни за у-щето и образованието) са си мои, споделям ги с ММ и вас, щерката е в неведение за тях.

Ала-Бала, и ние подминаваме близкото ни (на 3мин пеша) у-ще , ама по наш избор. Исками се онова, в което сме да беше на мястото на близкото ни, ама...
Разбирам притесненията ти, дано са неоснователни. Hug

HI, при вас поне се опитват малко да подобрят условията (понеже такива за целодневно обучение не знам да има в бг държавно у-ще) за следобяда.

HI,The Invisible Комплектът часовници е от ибея (аз почти всичко на Гушкан, пък и на нас де, купувам от там или др. английски сайтове).

mmm_, благодаря ти за инфото за картата за гр. транспорт! И Гушкан се учи по моето букварче, имам си го. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт