С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 093
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Профилактичен преглед всеки личен лекар е длъжен да направи на пациентите си веднъж годишно.
Това включва всички пациенти на възраст от 1г. нагоре.
Някои лекари викат по график, при други просто вие се обаждате и отивате в удобно за вас време.

# 106
  • София
...119-то е единственото училище в София с такъв критерий "Време" за прием на ученици в 1-ви клас.

Със сигурност мога да кажа, че този критерий го има и в други училища. Точно поради него останахме извън 133-о училище. Имаше нещо от сорта "при равен брой точки за предимство се смята датата на подаване на документите". Разбира се, при вас е по-куцо, защото факторът време носи твърде много точки.

Ние пък, макар че живеем на пъпа на София, се оказа, че не попадаме в административния район на нито едно от близките училища. имам предвид тези райоин, които си определят самите училища в критериите за прием.

Уфф, така се афектирах след тази родителска среща, че не мога да си легна...

Morena, чудесни книжки ни показваш, но май повечето от нас друга треска ни тресе в момента

# 107
Здравейте мили развълнувани родителки Hug
Много хубаво, че има такава тема. Ние сме със същите трепети на прага на училището. Аз много се притеснявам, не дали ще се адаптира, дали ще яде, дали ще се научи да пише и чете. По-скоро имам увереност, че тези неща ще се случат. Притеснявам се много повече от това, че образователната система е много куца и сбъркана, че се дават много домашни, че са по 28 деца и не стига времето да има индивидуално отношение. Страх ме е да не се отврати от училището и да ходи с нежелание, страх ме е и от невъзпитаните деца.
Много ми помогнахте с идеи за шишенцата, за подаръче/не бях се замисляла/, за гуменките. А всъщност чета, че децата ви ще прекарват деня с пантофки или не съм разбрала. Това звучи чудесно, но в нашето училище май няма такава практика, ако само аз го обувам с пантофки пък може да не го възприемат другите деца. Или просто става дума за някакви гуменки, с които да стоят в училище и като се тръгната да си обуват обувките?
Аз съм в сериозно колебание дали да остава в училищната занималня, дали да ходи в частната/лятото я посещаваше/ или пък да наемем някой да го подготвя в къщи ...
Извинявайте за дългия пост.

# 108
  • София
neci, радвам се да те видя тук  Hug В училището, където ще е Боби, практиката е да се събуват на входа и да си обуват вътрешните (един вид) обувки, има ис шкафчета за външните. В другото училище, където кандидатствахме, нямаше такава практика.

Узи, за яд си е това с немския и мен би ме било яд, все пак това си е критерии за избор на конкретното училище.

Тези критерии, според мен и впечатленията ми, са си проформа отвсякъде. В прехваленото 32 (все за него пиша, но имам познати там, а и го обмислях акто вариант) приемат доста деца, които не живеят наоколо и т.н. Та всичко е относително. Kally May , трябвало е да пробвате все пак и в друго училище, но ти разбирам отвращението след сблъсъка, който си имала, вкл. с Инспектората.

# 109
  • Sofia
Узи, не сме ли всички тук разтресени от една треска... кой повече, кой по-малко ?  Simple Smile
Благодаря ти за вниманието!  Grinning

Добре дошла, Неци!  Hug
...Притеснявам се много повече от това, че образователната система е много куца и сбъркана, че се дават много домашни, че са по 28 деца и не стига времето да има индивидуално отношение. Страх ме е да не се отврати от училището и да ходи с нежелание, страх ме е и от невъзпитаните деца.
...
И тук добре дошла на моята вълна. Mr. Green

# 110
  • София
Ние пък, макар че живеем на пъпа на София, се оказа, че не попадаме в административния район на нито едно от близките училища. имам предвид тези райоин, които си определят самите училища в критериите за прием.

По същия начин на една наша съфорумка не са приели детето в три училища, защото не попадали в техните райони. Детето е с ТЕЛК, само да отбележа!!! За какво говорим  ooooh! Sad

Ние, като родители, носим наказателна отговорност ако не пуснем/запишем децата си за задължителното обучение в 1-ви клас. Питам - риторично, разбира се - каква наказателна отговорност носят ти суяци там "горе", когато се сблъскваме с подобни проблеми, а те нехаят?

catty m, какво е трябвало или не да правим, няма смисъл да нищим след свършения факт.
А и ние все пак направихме - ЧУ. Вярвам, че сме направили далеч по-добър избор от всичко, което Държавата НЕ направи за нас. Ако ще да ги изгладувам тези пари!

# 111
  • София

По същия начин на една наша съфорумка не са приели детето в три училища, защото не попадали в техните райони. Детето е с ТЕЛК, само да отбележа!!! За какво говорим  ooooh! Sad

Ние, като родители, носим наказателна отговорност ако не пуснем/запишем децата си за задължителното обучение в 1-ви клас. Питам - риторично, разбира се - каква наказателна отговорност носят ти суяци там "горе", когато се сблъскваме с подобни проблеми, а те нехаят?

catty m, какво е трябвало или не да правим, няма смисъл да нищим след свършения факт.
А и ние все пак направихме - ЧУ. Вярвам, че сме направили далеч по-добър избор от всичко, което Държавата НЕ направи за нас. Ако ще да ги изгладувам тези пари!

Извинявай, сигурна съм, че сте направили всичко възможно. Да сте здрави, пък детето ще го изучите.

Каква наказателна отговорност - ще ти кажат, че ето в Кремиковци място има за твоето дете. Точка. Няма смисъл да се ядосваме по тази тема... кауза пердута ми се струва вече тази държава, за съжаление.

# 112
  • София
Уф, не съм съгласна с вас. Какъв Кремиковци, ние сме в съседен квартал, места има. Да в нашето училище няма, защото също като 119-то е едно от най-желаните, но в другите квартални училища има. На нас също ни е най-близкото и ако не беше сестра им също нямаше да ги приемат. Никакъв шанс нямаха. Но приемат 84 деца, няма как да приемат всички.

# 113
Огромно безобразие е да искаш, но да не можеш да запишеш детето си в кварталното училище!
Според мен, основният критерий за прием трябва да е местоживеенето и никакъв друг критерий да не може да го изпревари. Първо да приемат най-близко живеещите деца, след това да запълнят оставащите места с деца, които покриват други критерии - например, родители в сферата на образованието и т.н.
Иначе се създава и подхранва цялата система за рушвети, описана от Кели.

# 114
Kally may, миналата година и аз подавах документи в 119 за предучилищна. Ние попадаме в районите, но от онфото на сайта бях останала с погрешно впечатление,че събираме точките. Казаха ми,че много съм закъсняла с документите. Така или иначе училището не ми хареса.
Благодаря ви за отговорите за прегледите!

# 115
Благодаря за топлото посрещане момичета Simple Smile
Нещо интересно за дечицата по света. /http://www.boredpanda.com/dangerous-journey-to-school

# 116
  • София
Жасмин, сега остава да обясниш как да стане в малките училища като нашето. Приемат 84 деца това е, няма място за повече. Тази година направиха точкова система и кандидатстване по интернет, за да избегнат спането пред училището, че миналата година родителите чакаха три нощи /с каката чакахме само една/. Районираха квартала - най-много точки за граничещите с училището 3-4 улици, 9 т. за най-близките, ние попадахме в следващите 8 т. и пак казвам нямаше да влязат. Най-близкото училище ни е. Съседчето от първия етаж не влезе. В другите училища има място.

# 117
Жасмин, сега остава да обясниш как да стане в малките училища като нашето. Приемат 84 деца това е, няма място за повече...

Аз написах вече - основният критерий да е местоживеенето. Ако не достигат местата, никакви други критерии да не важат. Да важат само ако останат незаети места.

А вие сте някакъв феномен - на 4-те близки до училището ви улици да живеят 84 първокласника, та да не достигат местата за децата от следващите 2-3 улици. Как е възможно? Явно се намесват и допълнителните критерии в немалка степен, а и рушветите.
Да, точно, сега видях:

Да в нашето училище няма, защото също като 119-то е едно от най-желаните, но в другите квартални училища има. На нас също ни е най-близкото и ако не беше сестра им също нямаше да ги приемат. Никакъв шанс нямаха. Но приемат 84 деца, няма как да приемат всички.

И като погледнеш съучениците на децата, дали всички живеят точно до училището? Съмнявам се.

# 118
  • София
Според мен проблемът е вкоренен още отпреди 6-7 години.
Как пък никой не се "светна", че бейби-бумът от 2006 и 2007 година, който доведе до недостига на места и цялата криза с детските градини, която и до ден днешен не е решена, ще се прехвърли и за първокласниците през 2014/2015 уч. г. За тези 6-7 години можеха да измислят, да регламентират и утвърдят единен, ефективен и честен начин за прием в 1-ви клас. Можеха да тестват, да си създават колкото комисии искат и до тази година да няма такива проблеми. Но тези неща стават с работа. А не като в Инспектората някакви заспали лелки, които по цял ден си клатят краката, да охкат и да пъшкат, че видиш ли телефонът не спирал да звъни  ooooh!

tanini, сигурно е имало училища и то никак лоши, където да има места. Но за това Инспекторатът трябваше да ми съдейства, а те не го направиха. Нямаше как с моя начин на работа, юни месец да тръгна и да обиколя всички училища в София, за да видя дали има места и да си направя елементарно проучване преди да запиша детето в някое от тях. Пък и не става да се записваме в училище на другия край на града, държавно, без осигурен транспорт. От тази гледна точка едно хубаво училище в Овча Купел или Левски примерно, не ни върши никаква работа, просто защото детето няма как да отиде до там самО. А да напускам работа, защото няма кой да ми води и прибира детето от училище, е просто немислимо.

# 119
Morena въпреки че не благодаря след всеки пост, съм изключително благодарна за книжките които споделяш, както и на Светлето за информацията за сборници които са читави.

Общи условия

Активация на акаунт