С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 080
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Аз съм решила след като на Никол и минат / пеене, плуване, танци/, които са от 12,30 до към 1,30 часа. Пише си домашните и след 15, 30 ще ходя да си я взимам, когато не съм на работа. Надявам се на родителската среща да се изяснят тези неща.

# 91
  • ГОре на черешата...
Лелееее, кога сварихте да изпишете 7 страници Rolling Eyes?
Благодаря за новата тема  bouquet!

# 92
  • Sofia
Жасмин, така или иначе или все едно, за мен не е добре таЯ сметка.  Laughing
Затова съм на "Sistema" - шише и контейнер/кутия, показвах ги.  Grinning
Тино, разбрах и ето, че пак го пообсъдихме въпросното шише.  Grinning  Ако си го пропуснала, ето линка, можеш да поръчаш. Simple Smile

Мирама, кофти се е получило със салона ви.
И нашите така ще носят:
Учебник (математика или буквар), учебна тетрадка, и двете обикновени, както ти си писала.
Та понеже в учебника нали имало малко място за писане, се чудя дали изобщо има за какво да го взимаме в къщи, ако пък се окаже, че има, ще взема да купя тези двата и така.  Simple Smile
Имам и Математика - издание от мое време, много я хресвам (всъщност мнооого повече от днешните учебници), та може и с нея да минем в къщи и да не купувам Математика.
Ето я, ако на някой му е интересно.            

За занималнята друго няма да кажа, само още веднъж ще се изкажа по моята болна тема и вече смятам да престана.
Цитат
Грижата за децата на една дръжава .... От тази грижа, както и здравеопазването може да се съди и за нивото в една държава, нали?
Точно така, най-важното! Тази държава плюе и на образованието и на здравеопазването, какво повече да се говори...
Виждам, че все по-ясно ще става за всички. И тези, които за първи път ще имат ученици, ще разберат. За огромно съжаление! Sad

# 93
  • София
Грижата за децата на една дръжава е грижа и на държавата, не случайно е задължително обучението до основно ниво (ако не бъркам).
От тази грижа, както и здравеопазването може да се съди и за нивото в една държава, нали? Когато се прави реформа и за въвежда уж нещо си задължително, би трябвало да се прави като хората, а не напрактика да е невъзможно приложението му.

Peace На сто процента съм съгласна с написаното!
От горчивия опит, който вече имам с т.нар. "Правила за прием на деца в 1-ви клас" в държавно училище, съм на мнение, че нашата държава изобщо не се интересува от децата ни.
Реферат мога да напиша по темата, но тъй като много ми горчи все още, ще се въздържа.
Само за протокола - учебният ден и в нашето (частно, защото нямахме друг избор, след като никъде не искаха моето дете в държавно училище) е до 16:30ч.
Аз работя на смени, които доста често са от 14:00ч. до 22:00ч., таткото работи до 18:00ч. В нашия случай има уреден транспорт от училището, (заплаща се допълнително, разбира се, но пак е вариант), който може да закара детето до баба му (да ни е жива и здрава).
Напълно разбирам родителите, които нямат такива възможности и е нормално да имат сериозни притеснения по въпроса.

Гледам, че повечето от вас сте се спряли на часовник за подарък на детето за първия учебен ден.
Даже видях една снимка на ел. часовник. Та да попитам - децата ви познават ли часовника? Със стрелки или електронен? Имат ли реална представа що е то време и има ли то почва у нас  hahaha
Питам ви, защото моето момче идея си няма от тези неща. Уж се учехме надълго и нашироко как да познава часовника, стрелките, цифрите, деленията; отделих доста време дни на ред, рисувахме заедно циферблати и какво ли не... И пак не съм сигурна, че е вдянал за какво иде реч  ooooh! Бърка отделните части на деня в зависимост от съня си, той спи следобяд и като се събуди пак е сутрин за него. Хич ни няма на тема "Време"...  Tired

# 94
  • София
За надписването на дрехите да кажа моя опит с близнаци. На еднаквите дрехи "бродирам" първата им буква на етикета. В яслата и градината ги бродирах на по-видно място, за да могат учителките да ги различават по-лесно. Въпреки, че имат много малко еднакви дрехи.

Неразбирателството със занималнята може би идва оттам, че учебният процес - писането на домашните е до 15:30 - 16:00 часа. След това децата имат свободно време. Възможно е в училището да са посочили този час като краен.

Аз след родителската среща съм в пОтрес. Оказа се, че нямало да сме в паралелка с немски - не се били събрали достатъчно желаещи. Макар че един от мотивите ни за записване точно в това училище беше наличието на паралелка с немски. Сега и ако плуването пропадне, направо не знам...
Замислих се само аз ли съм толкова незаинтересована, че не съм разбрала, но като огледах другите родители, те явно са си настоявали на английски.

Другото - оказа се, че за нашата стая няма шкафчета - миналогодишните първолаци били три паралелки, сегашните са четири, ние сме последната паралелка и за нас нъцки. Родителите скочиха, че не е справедливо само ние да сме потърпевши и че трябва тежестта да се разпредели между всички паралелки. Но трябва да се действа бързо, а и учителката не ми се видя много инициативна и май няма да има развитие в наша полза. За съжаление предвиждам голямо изваждане в тази връзка.

За помагала събрахме по 50 лева, включително учебник по английски за 17 лв.
Учителката няма прекалени изисквания за подвързване, надписване и разни други финтифлюшки. Хареса ми, че е забранено да се внася храна по стаите - дори и някое дете да си носи от къщи, слиза в стола и яде с останалите. Хареса ми и тоалетната - има и такава с клекало, и такава с чиния.
Хубаво е също, че децата са само 20.

Като си препрочитам поста виждам, че има и хубави неща, но така се сговних и се притесних... Тъпа работа.

Хаха, Морена, помня я таз математика.

Та да попитам - децата ви познават ли часовника? Със стрелки или електронен? Имат ли реална представа що е то време и има ли то почва у нас  hahaha
Моите хора познават часовника, дори този със стрелки, но не мисля, че имат изградена представа за време.

# 95
  • Стара Загора
За занималнята - записала съм го нашия първокласник, пък ще видим как ще потръгне. Естествено че за децата е изморително да стоят на у-ще до 17,30-18,00... НО за съжаление при двама работещи родители без баба и дядо е по-малкото зло, отколкото да се прибира и да стои сам в къщи.  При нас занималнята ще бъде до 17,30 - поне така казаха на РД през юни. При сестра му –тази година ще е 6-ти клас също започнахме с държавната занималня, но не попаднахме на строга госпожа. От там и почти нищо не се правеше на занималнята. Бяха събрани от два класа - около 28 деца, лудница....  Абе написани са домашните, но определено не бях доволна. Втори и трети клас беше на частна занималня - 4 -5 деца. Коренна разлика. Учителката ги чакаше пред у-ще, водеше ги на обяд, след това игра в близкия парк, когато времето позволяваше и не само всичко беше научено и написано, но и допълнително направени диктовки и решени задачи. Оставих я сама да се прибира и справя чак в четвърти клас. Малко дълго стана, но все пак да споделя моя опит.

# 96
Аз не свързвам предлагането на занималня с грижата за децата ни. Тази грижа е основно наша, а това, което се предлага от държавата (в частност училището) е като допълнителна услуга към основния учебен процес.
С това спирам по темата, явно е щекотлива.

Калина познава часовника, затруднява се с часа след и 30мин, но това е нормално.
Има отлична ориентация за време, както спрямо часовника, така и с оглед на сутрин, обед, вечер.
Часовника и е механичен с циферблат. Държах на такъв, а не на електронен.

На родителската среща класната призова за внимателно обмисляне използването на телефони.
Не каза - "забранявам", но беше достатъчно красноречива.
Сподели, че създават повече проблеми, отколкото ползи имат за децата и родителите.

# 97
  • София
И аз благодаря за темата   bouquet

За вземането от училище - сигурно съм споменавала, че при нас 1 и 2 клас са целодневно и не могат да отсъстват следобед. Учеха до 16.40 /явно сега ще е до 16.30/ и учителките оставаха до 17 ч., след което ако има още деца ги оставят при охраната. За след 17 ч. има платени занимания, май идваха от близкото читалище да вземат децата. 3 и 4 клас вече има обикновена занималня - и държавна и частна.
Сборници при нас има много - ЗИП по БЕЛ и мат, отделно по един за следобед, отделно разни допълнителни, за тестове, абе много бяха, бях сигурна, че ще останат непопълнени, но не познах.

Морени, и моят учебник беше същият  Simple Smile
Kally May, как така не са ви приели в държавно училище?

Ей много пишете  Simple Smile
Да допълня за родното образование - аз след всичко прочетено в този форум преди 4 години пуснах дъщеря ми с толкова отрицателно мнение за бг училището, че ми трябваше доста време да осъзная, че не всичко е толкова зле и че всъщност съм много доволна. За  1-4 клас нямам забележки, сега ще видим 5-7 как ще е

# 98
  • Варна
Да споделя :минах набързо днес през личната да я питам за тази здравно-профилактична карта
и тя :ами да давам ти я веднага !Дори бях без детето , попита ме за ръст и тегло и точка
не трябваше ли да го прегледа , измери , изтегли , знам ли ?!
има едно поле :,,проведени имунизации и реимунизации по дати ,,
ами празни редове , аз ли трябва да го попълня това !
егати докторката  Sad

# 99
Много, много ти благодаря, Морена Simple Smile Поръчах току що.

# 100
  • Sofia
Аз забравих за връзването... връзва се Гушкан, още от средата на миналата учебна година. Simple Smile
Имахме тренировъчна обувка и бързо се научи с нея. Simple Smile

Часовника и времето... С часовника е почти готова, точно да избистри след 30те минути остава.  Grinning
С времето е доста наясно - сутрин, обед и вечер, също спи следобяд, не бърка със сутринта следобедното ставане. Вечер си пожелаваме лека нощ, сладки сънища и др. наши си  Grinning, а когато ляга  за следобеден сън пожелавам приятна почивка и сладки сънища.
Знае за слънцето, от къде изгрява и залязва, че по него може да се ориентира за поските. Знае, че земята се върти около оста си за 24 часа и това е нашето денонощие, че то започва и свършва в 12 през нощта. Че когато при нас е ден, от другата страна на земята е нощ и обратно, когато при нас е изгрев, точно наобратно е залез... Знае, дните от седмицата, сезоните (знае, че когато при нас е зима,  другаде на земята е лято, където отлитат птиците да презимуват), месеците на годината, и че за толкова - година, земята обикаля около слънцето.  Планетите познава и съзедието Малка мечка.
Чели сме тези две книжки: (не оставам с впечатление, че се обръща внимание, като препоръчвам/показвам книжки, но хайде пак Wink )

Скрит текст:

И двете са линкове за четене, ако желаете.  

И днес започнахме много хубава книжка - "Вестите пристигат така" - забавна и образователна.

Валети, не би трябвало да е така. Иди с детето, да му направи профилактичен преглед - ръст, тегло, очи... инфо за имунизациите.
Мей, и на мен ми стана любопитно и странно как не са ви приели в държавно у-ще?!  newsm78
О, Тино, за нищо! И пак заповядай!  Hug

# 101
Миналата година и аз попълвах повечето от инфото за здравната карта. Тогава на нас също ни я искаха от училище.
В тази връзка да ви попитам има ли профилактични прегледи за децата ни,предвидени на определени периоди? Като живеехме в чужбина, имах таблица след раждането по месеци и години кога са профилактичните прегледи. Откакто сме в Бг,вече три години, личната ни един път не е споменала.

# 102
  • Sofia
Дъждец, конкретизирано не знам да има - профилактични прегледи.
Ние понеже ходим супер рядко (май веднъж в годината), та педката като ни види и я преглежда/ измерва Гушкан.  Simple Smile

# 103
  • София
Kally May, как така не са ви приели в държавно училище?

Танини, много е дълго за четене, затова го скривам, защото на някого може и да не му се чете.
Ще кажа само, че в държавата Абсурдистан (да се чете България) всичко е възможно.

Скрит текст:
Приемът на деца в 1-ви клас е регламентиран от Инспектората по образование и включва няколко задължителни критерия. С приоритет се ползват децата по местожителство; следвани от децата, чиито родители работят в района на училището; деца, които имат по-голям брат/сестра в училището; после - деца на родители, работещи в системата но образованието.
Това са критериите спуснати от Инспектората. Те са създадени, за да се избегне фактор "време" при подаване на заявленията, (т.е. да не се гледа входящия номер) и да няма опашки от родители от 4ч. сутринта.
До тук всичко изглежда перфектно измислено!
Но нататък!
На академичен съвет всяко училище може да въвежда допълнителни критерии за прием на учениците си. Ето ти не вратичка, а цяла порта за злоупотреби. На подобна се натъкнахме ние в тъй прехваленото 119-то училище, което за наш "късмет" е нашето училище по местоживеене.
В критериите за прием гнидата (без извинение) Диян Стаматов - директорът - в разрез с наредбата от Инспектората, е въвел критерии именно с фактор "време".
Ето критериите за прием в 119-то училище (изкопирани са от сайта им):
КРИТЕРИИ
при наличие на повече от 132 кандидати

1. Деца, подлежащи на задължително обучение в административния район на 119 СОУ - до 50 точки.
/Представя се документ за самоличност на родител с настоящата адресна регистрация/.

2. Деца, които имат по-големи братя или сестри в училището - 15 точки.
/Представя се ксерокопие от титулната страница  на бележника от настоящата учебна година на брата или сестрата./

3. Деца на служители  в системата на средното образование или служители на общинските администрации - 10 точки.
/Представя се служебна бележка от работодателя./

4. Деца на родители, работещи в района на училището –10 точки.
/Представя се служебна бележка от работодателя./

5. Деца от други райони по входящия номер – до 15 точки.
/януари – 15 т., февруари – 8 т., март – 6 т., април – 4 т., май – 2 т./

РАЙОН НА УЧИЛИЩЕТО – 50 точки
жк Изгрев, Дианабад, Мусагеница, Яворов,– 40 точки
жк Полигона, Хр.Смирненски, Гео Милев, Младост 1 – 30 точки
жк Дружба-1, Дружба-2, Младост 1А, Дървеница – 20 точки
жк Младост - 2,3,4, Студентски град, Лозенец, Център и всички останали – 10 точки

Точка №5 е именно критерии с фактор време, който обезсмисля всички останали критерии за прием, защото се оказва, (чиста математика), че едно дете, което живее в "Мусагеница" (40т.), родителите му са подали заявление през януари (15т.), изпреварва дете, което живее на 100м от училището (50т.), но родителите му са подали заявление през април (4т.).
По този начин, а и по куп други варианти на комбиниране на горепосочените точки, децата по местоживеене не са с предимство, а техните родители са нагло излъгани, тъй като критериите са подвеждащо написани, защото "Деца от други райони по входящия номер" не е еквивалентно на "Деца от всички райони по входящия номер". И по този начин Гнидата лишава родителите от правото им на информиран избор, определяйки критерии по негово усмотрение, за да може да приема деца, спазарени под масата (разбирай директния подкуп). Самата шефка на Инспектората Ваня Кастрева е близка приятелска с въпросния директор. Дали се промени нещо, когато се сблъсках челно и със самия Инспекторат, оставям да си отговорите сами. Естествено, преди Инспектората отидох да говоря лично с директора на училището; поиска ми директно пари, за да запишел детето. Казах, че аз пари имам, но няма да ги дам на него за образованието на сина ми. Всички "ревем" от корупционната система във всички отрасли в Държавата, за да ставам и аз част от тази гнусотия.
Само за информация - 119-то е единственото училище в София с такъв критерии "Време" за прием на ученици в 1-ви клас. Дори да бяхме подали заявления и в други училища, нямаше да се класираме, защото не сме по местоживеене и пак щяхме да бъдем изпреварени. А в училище у Факултето, Ботунец и Кремиковци, (където сигурно е имало свободни места и ако Инспекторатът си беше свършил работата, щеше да ме насочи), нямаше да запиша детето си.

И ето защо ние нямахме избор и се записахме в ЧУ.
Изживях истинско дежа-ву от ситуацията с ДГ преди 5 години.
Сега горчилката ми е двойна!
Благодаря ти, Държаво, че се "интересуваш" и "се грижиш" за моето бяло и истинско българче!

# 104
Много, много ти благодаря, Морена Simple Smile Поръчах току що.

Има ги в Буктрейдинг, в Мол България, нашето го купихме от там (писах по-напред). Малкият си го избра, аз бях скептична, защото за първи път виждах такова шише, а и мислех да му купя пак на SIGG (https://www.sigg.com), но това се оказа добро - пробвах вода от чешмата, филтрирана през него и никак не е лоша, а аз вода от чешмата не пия от поне 10 години, не я понасям на вкус. Най-вече е добре това, че тази бутилка ще му стои в училище и ще си налива сам вода, а няма да си разнася всеки ден шишето, за да му пълня вода вкъщи.

Kally May, сега те прочетох - ужасна история! Sad
Но не се учудвам, в тази държава нищо не е наред, та училищата ли да бъдат...

Последна редакция: чт, 04 сеп 2014, 00:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт