С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 131
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Може, Узи, нямам проучване. Simple Smile
Но казваш, че има условия за това целодневно, така ли?

Хъм, сега като ме попита, се замислих. Понеже нямам по-голямо дете и не съм се интересувала по-надълбоко. Това, което казваш, е логично. В сайта на училището пише това:

Скрит текст:
Целодневната организация на обучението включва:
- Редуване на учебните предмети от задължителната подготовка и веднага след тях часове по самоподготовка, целесъобразно разположени сутрин и след обяд;
- Балансирано разположени часове по спорт, занимания по интереси и игри;
- Обеден отдих с организирано хранене в стола на училището и игри на открито или закрито.
Понеже не знаехме какви въпроси да зададем, не получихме и достатъчно отговори.

# 151
В БГ и да има училища с добре пригодени стаи за целодневно обучение, то те са наистина малко.
За да върви добре този процес, да е удобно и за деца и за учители трябва да има достатъчно място. А училищата не разполагат с такова, поне не и тези в големите градове.
Следват парите и желанието да се направи нещо.

# 152
  • София на морето
Морена, и аз се радвам! Точно това си мислех и аз на РД - за подредбата на чиновете...Реално, не се е променило много от времето, когато аз бях ученичка - а би трябвало... но това е положението за момента... Надявам се поне на спокойна учителка, задружен клас и минимум конфликти и агресия...

# 153
Узи и на сайта на училището на сина пише разни неща, но не е баш така. Дано в цитираното училище нещата са различни.

Само да добавя за младата учителка след майчинство. Големия ми син/ сега 10 клас/ имаше точно такава госпожа и бях супер доволна.  Не беше много млада, но беше след майчинство, с огромно желание и хъс за работа.

# 154
  • София
Ааааа, Морена, виждам и свалям линковете, и им се радвам, и си ги ползвам  Hug
Истината е, че едва смогвам да изчета и често не пиша. Ето, стигнали сте 10та страница, докато се включа  Laughing И песничките си пуснах, и снимките на Гуш гледам.... Просто не пиша. Не се засягай, моля те!
Kally May, звучи абсурдно, тъжно това с приема  #Cussing out Ясно е колко несвършена работа е останала по министерствата. С Кастрева съм имала сблъсък още преди много години - уволни неоснователно, неправомерно директор на едно училище, за да си нареди свой човек.  Върнаха го, но след години дела. И всичко, което беше постигнал като ниво на училището, отиде по дяволите. Отвратителна, гадна, нагла лелка! Последно преди 1-2 години се разправяхме задочно по телевизията заради рекламен театър на кренвирши в ДГ. Някой ден се надявам да си плати за всичките злини.
Ако на някой му е интересно - абсурдите в бг учебниците
Наистина образованието и здравеопазването са критерии за нивото в държавата. Тук то е под нула и копае надолу Tired

# 155
  • София
Simantro, с много точни думи си се изразила!
На мнение съм, че всичко в живота рано или късно се връща - и доброто, и злото. Не тая излишен гняв към тези хора - (Стаматов и Кастрева) - това е деструктивно чувство, а аз не се поддавам. Вярно, че все още ми е гадно от цялата ситуация, но гледам напред и си казвам, че сигурно всичко е за по-добро, най-вече за детето.

Благодаря на всички, които изказахте мнение и изразихте подкрепа към мен!
Оценявам го   bouquet  bouquet  bouquet

Нашата РС я промениха и ще е ден по-рано, на 10-ти.

# 156
  • София
Приемате ли нови членове във вашата темичка!?Моята първокласничка е готова с всички покупки,гледах даже и списъка от 1стр. и всичко сме изпълнили.Дъщеря ми ходи на балет,иначе се чудихме и за АЕ,но първо да видим какво ще е нивото в уч-ще.Днес ни е род. среща и ще видя г-жа и г-жата на занималнята.В нашето уч-ще до 17.30ч има кой да е с децата.

# 157
Групата нещо много нарасна!

Добре дошли на новите и нека да споделят ,а не само тайно да ни четат. Hug

# 158
  • София
Жасмин, естествено, че има и други критерии
Скрит текст:
стандартните - брат/сестра, въпросните 4 улици /децата, които влизат са малко, най-много 5 да са, то по тези улици няма много жилищни сгради, доп. точки имат и децата от близката градина /това дали е честно не знам, но тези децата влизат в училището по традиция от години/, както и родителите, завършили в училището/това го въведоха преди 2-3 години/. Та като влязат директно тези деца и остават много малко свободни места. За там е битката, затова имаше опашки по нощите. Рушвети няма. Винаги като излязат списъците пише по какъв критерий е прието детето. Кварталът не е голям, но е презастроен, познаваме се, дори и само по физиономия. Единственото, което могат да направят родителите е да се регистрират на въпросните 4 улици, но за това вина директорката няма.

Аз честно не знам как може да се реши проблема с местата. Имаше тема преди, предложението да се въведе райониране /всяко дете да учи в точно определено училище по местоживеене/ имаше най-много противници  Simple Smile Угодия няма.

Kally May, съжалявам, но аз не те подкрепям, поне по това, което си написала. Има си критерии, има точки, написани черно на бяло на сайта. Не виждам нищо незаконно. Вие явно не попадате в района на училището и кандидатствате по общия ред, навсякъде е така. А за това, че не сте се поинтересували навреме, не ви е виновна нито държавата, нито инспектората.

Морена, и аз букмарквам  Simple Smile

# 159
Здравейте!
И аз съм нова в темата. Чета ви отдавна, но чак сега пиша.  Embarassed Вече и на мен вълненията за първокласника ми дойдоха повече.
Относно критериите за записване в училище - в нашия град на първо място е местоживеенето, което не попречи на много родители, живеещи извън района, да си сменят адресната регистрация и да си запишат децата там, където си искат. Така централните училища (най-реномираните и желаните) се чудеха как да си приемат всички деца, които са им в района. Е, не успяха.  Rolling Eyes
Гледам повечето родителски срещи са се състояли, а нашата е чак на 10.  ooooh!
Моят син също не е въодушевен от това, което предстои. Доста е чувствителен и мен това ме притеснява много. А че е инат, инат е, но май само вкъщи, ще видим как ще се прояви в училище. С математиката проблеми нямаме, но писането на буквички и сричането хич не му харесва и все се пазари и протака.  Tired Критичен е към себе си и като види, че не се справя, започва да драска или да къса страници от тетрадката.  ooooh! 
Това все едно аз съм го писала, с разликата, че нашата родителска среща е на 8-ми. Simple Smile
Аз не съм купувала още тетрадките и другите нещица - чакам да мине РС. Иначе анцуг и платненки, раница и моливник, както и униформата - са купени.

# 160
  • София
Kally May, съжалявам, но аз не те подкрепям, поне по това, което си написала. Има си критерии, има точки, написани черно на бяло на сайта. Не виждам нищо незаконно. Вие явно не попадате в района на училището и кандидатствате по общия ред, навсякъде е така. А за това, че не сте се поинтересували навреме, не ви е виновна нито държавата, нито инспектората.

Мисля, че не си ме разбрала правилно. Сигурно аз не съм обяснила като хората.
Живеем на 100м. от въпросното училище. Дете от съседния вход на нашия блок е прието, моето дете не е. "Черно на бяло" написаните критерии са подвеждащи, защото има разлика между "други райони" и "всички райони". Държавата не ми е виновна за това, че януари не сме подали заявление, но е виновна, че допуска подобни своеволия в приемането учениците и критерият "Местоживеене" е прах в очите от Инспектората, че си вършат работата. Ами не! Не я вършат. Защото ако я вършеха, щяха да ми съдействат в конкретния случай, както са длъжни да го направят, но не го направиха.

# 161
  • Пловдив
Здравейте и от мен,и моя син е първокласник.Купих днес каквото е по списъка ,взехме униформата (нашата е само пуловер и бяла риза),анцуг за физическо,раница.
При нас незнам сега да има РС,имаше юни месец,и забравих какво казаха за есента,но ще ида да питам.Те почнаха сега да го санират училището и не виждам как до 15 ще стане работата newsm78
Моя син също е много стеснителен,притеснителен,но старателен,и незнам как ще е.Бабите много му натякват-идва училище,свършва вече.И аз много се ядосвам-кое свършва,ама баби.......
Той напоследък взе да ме пита -как е там,какво значи да пише домашни.
Да ви питам-за физическото трябва да се носят гуменките и анцуга (или панталони и тениска)в раницата/торбичка-нали?Не играят с маратонките в които са отишли на училище..

# 162
  • София
Kally May
и аз имах много притеснения за приема в училище, точно защото нашите набори са с повечко деца. Което в министерството с изненада установиха на първото класиране. Shocked
Аз имах други разправии с тях.
Скрит текст:
В документите за участие в класирането е написано, че трябва задължително да се представи Свидетелтво за завършена предучилищна група - детските градини го издават на 30 май. А последния ден в който да представиш документа е една седмица по- рано. Питам в градината може ли по- рано, викат може по- рано но не повече от два- три дни. Питъм в училището, там са какво винаги когато ги питам за нещо, няма проблем, това е формалност, няма начин да не приемем някое дете, спете спокойно. Но мен ме човърка от вътре. Звъня в МОН и ме пращат към някаква дама от Детските градини и почва един разговора на висок тон.
Аз - така и така, защо не сте стиковали двата срока.
Отговор - Всяко училище може да си прави каквото си поиска.
Аз - Знам, че може и за това ви питам, защо не сте съобразили тези два срока да се разминават.
Отговор - Ма обадете се в училището да ги помолите. Това е стандартна процедура.
Аз - Считате, че е номрално вместо да стиковате двата срока, аз да звъня и да се моля на училището. Ми те щом са си написали критериите, на какво основание ще правят изключение за мен.
Отговор - Ма ма, помолете в градина по рано да ви го издадат. Те няма проблем с това.
Аз – Аз не ви питам на кого да се моля, защото вече се примолих на всички. А ви питам вие министерство на образованието ли сте?
Отговор – Да
Аз – А градините към вас ли са?
Отговор – Да
Аз – А училищата?
Отговор – Да.
Аз- А защо не сте стиковали двата срока, а сте ги оставили на произвола?
Отговор – Ма госпожо, има училища още февруари приключват с приема. Какво щяхте да правите тогава?
(Тук вече ми прикипя и пуснах глас)
Аз – Нали през цялото време това ви питам, за какво сте там като два елементарни срока не сте съобразили да разминете. И точно това ви питам, защо вие не ми решавате проблемите. А ми обяснявате щуротии.
Отговор (явно се усети и се притесни за работата си) – Ма ма, права сте, подадете предложение към някаква дирекция.
Как мислите дали 2015г нещо ще се промени?

Сега като гледах предаватено, това са едни лелки, които си треперят за мястото, но не са в състояние да свършат нищо, просто защото толкова си могат.

# 163
  • София-Младост
"В документите за участие в класирането е написано, че трябва задължително да се представи Свидетелство за завършена предучилищна група"
-Е няма как да го искат, особено ако записването започне м.04. То се представя в оригинал, чак когато записвате окончателно детето.
А за подобни своеволия бих пуснала официална жалба до Министерството, особено след такъв разговор по тел.
Няма да се оправи скоро положението...районирането не е решение, няма да забравя как навремето не можех да сменя кварталното у-ще с друго, защото не ми е в района. Нарочихме определени училища за уж по-добри, средствата се разпределят незнайно как и едно има шкафчета, друго не...всеки иска най-доброто за детето си.

# 164
  • София
Здравейте и от мен в темата! Много ми е полезна, тъй като ме е обзела лека паника и много вълнение, чакайки 15.09... Моето детенце е още при баба си, но снощи като го чухме го питах дали иска да се прибира в София, а той ми каза "Да, искам да ходя на училище!"... Това е много хубаво, че има желание да ходи на училище Simple Smile За сега имаме само раница и тук таме някой от пособията от списъка на първа страница...мене ме сърбят ръцете, но изчаквам официално 10.09 да мине РС, за да ни кажат какво ни трябва. Днес ни излезе разпределението по класове - 23 дечица има още 4-5 деца от ПГ.
Интересно ми стана за картоните за училището и аз не знам къде е нашият от градината, вероятно не съм го взела...та другата седмица като се прибере детенце ще го проверим и при личната лекарка за документи...
Нашата занималнята е до 17.30, до 03.10 ще съм отпуска и е лесно, но след това ще ангажираме жена да го взема към 16.30-17.... ще видим как ще се справя. Общо взето това ми е най-голямото притеснение.
Планираме на 15.09 след училище да излезем с неговите приятели от детската (тъй като са в различни училища) някъде да си поиграят и почерпят, някой плейграунд - ще видим.
Телефон за сега ще се въздържам да купим, не съм "за" да се носят такива неща в училище от малки деца..
Доскоро и хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт