ПАРИЖ 9

• 57 350
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • Burgas, Bulgaria

Знам,че в различните заведения цената на макароните (десерта) е относителна. Само в сладкарници ли се продават или има и в някой супермаркети? На първата страница, където пише всичко за кухнята на Франция, отворих линковете, но не във всички имаше ценова листа на тях.

Радмилка, макарони се продават и в супермаркетите, и в хлебарниците, и в специализираните за това бутици, като естествено цената е най-ниска в супермаркетите, но там и качеството е най-ниско, защото става въпрос за фабрично производство. В AUCHAN например 10-12 макарона в кутийка се продават за 7-8 евро. Не че не са вкусни, но ако си опитвал от Ladurée   ще намериш разликата Simple Smile. В хлебарницата до нас пък се продават на кг - 100 гр (5-6 бр.). струват 5 евро, а в бутиците като  Ladurée например 4 бр. струват 8 евро.

# 571
Благодаря за бързия отговор! Очаквах по фрапантни цени в бутика. Със сигурност тогава ще опитам от там ,а за спомен ще си купя от някой супермаркет да видя разликата.  Simple Smile  chef

# 572
  • Burgas, Bulgaria
Извинете ме, в бързината пропуснах! ooooh!

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на всички! Много здраве и усмивки и нека късметът бъде редом до нас! lovekiss

Скрит текст:

Радмилка, а що се отнася до разписанията на метрата това са актуалните часове. http://www.ratp.fr/en/upload/docs/application/pdf/2011-11/premie … niers_departs.pdf

пп. Преди малко видях и цената на макароните в хлебарниците PAUL , които се срещат почти на всяка крачка в Париж. Там за 12 броя цената е 8.85 евро.

Последна редакция: пт, 02 яну 2015, 21:03 от mamsity

# 573
  • пак на Рив Гош
За много години!

Благодаря за бързия отговор! Очаквах по фрапантни цени в бутика. Със сигурност тогава ще опитам от там ,а за спомен ще си купя от някой супермаркет да видя разликата.  Simple Smile  chef

Аз бих ти препоръчала, ако имаш възможност, да си купиш за спомен от някоя пекарна (обикновено цените се въртят около 0,8 - 1 евро за бройка). Тези от супермаркетите са с много ниско качество, оибкновено замразявани, и с не толкова добър крем. В пекарните имаш повече шансове да попаднеш на прилични макарони.

Информация от вчера: тъй като 1ви януари обикновено е дата за вдигане на цени, билетът за метрото поскъпва (единичният билет става 1,80 евро)
Отдело поскъпва и парикрането по улиците и се районира: в районите 1 -11 става 4 евро/час, в районите 12 - 20 - 2,40 евро/час. Освен това става платено и в събота, като и през месец август (досега безплатен).

# 574
...
Информация от вчера: тъй като 1ви януари обикновено е дата за вдигане на цени, билетът за метрото поскъпва (единичният билет става 1,80 евро)
Отдело поскъпва и парикрането по улиците и се районира: в районите 1 -11 става 4 евро/час, в районите 12 - 20 - 2,40 евро/час. Освен това става платено и в събота, като и през месец август (досега безплатен).

Роца, благодаря за актуалната информация!(оцветявам в червено, за да го променя в новата тема)

# 575
  • пак на Рив Гош
Тъкмо гледам едно предаване за емблематичните френски десерти, та се сетих да споделя за любителите на сладкото, че наскоро видях, че Tarte Tropezienne (тарта от Сен-Тропе) са отворили магазин в Париж, близо до пазара Сен-Жермен (метро линия 10, Mabillon).
Тази тарта става известна през 50-тте години, когато Роже Вадим снима в Сен-Тропе "И бог създаде жената" с Брижит Бардо. Та снимачният екип много харесвал тази тарта, приготвена от местен пекар от полски произход, Александър Мика, адаптирал рецепта от своята баба. Брижит Бардо му предложила да я нарече "тарта Сен-Тропе" и оттогава тартата става все по-популярна. Представлява бриошови блатове, между които има лек крем (чиято рецепта се пази в тайна) и отгоре е поръсена с едра захар. Страшно вкусна и доскоро можеше да се намери само в южна Франция.
Ако ви представлява интерес, може да се разходите до парижкия магазин.

# 576
Препоръчвам ви един хотел, от който имам много добри впечатления - Grand Hotel Dechampaigne
Намира се на успоредната улица на Rivoli (много близо до Chatelet, Pont Neuf, Louvre). Цените са изненадващо ниски, на метри е от входа на метростанция Chatelet, Les Halles (еквивалента на софийската "Сердика", там спира и RER, тоест не сте задължени да се занимавате RoissyBus, Garnier, Chatelet).

http://www.hoteldechampaigneparis.com/en/

# 577
Благодаря ви за ценните съвети. Ще ви послушам, от супермаркетите ще си вземем само да пробваме както пишат предходните пътешественици франзела със салата и т.н. Нямам търпения да опитам различните неща в тези прословути парижки пекарни.
Роца аз съм голям любител и ценител на сладкарството и това за тази тарта сега предизвика кулинарния интерес в мен. Благодаря и за информацията за метрото!

# 578
  • пак на Рив Гош
Радмилкаа, щом си падаш по хубавото хапване, съветът ми е да не купувате франзели ("багет" по тукашному, което значи "пръчка" или "палка") от супермаркет  Peace. В повечето случаи не ги правят на място, а получават замразени и само ги пекат в магазина. На следващия ден франзелите са сплескани и еластични и гадни на вкус. По-добре потърсете традиционна франзела ("багет традисион") от кварталната пекарна. За да може една франзела да носи името "традиционна", тя трябва да е направена само от брашно с определени характеристики, вода, мая и сол, без допълнителни набухватели и консерванти. Те са доста по-вкусни, дори и на другия ден в сравнение с обикновените франзели, макар и малко по-скъпи (в наше село, например, 1,10 евро срещу 0,85 евро за франзелата).

За макарони, аз лично съм всеотдаен почитател на Пиер Ерме, не само заради качеството, но и заради гамата от вкусове.

Не помня дали съм споменавала в темата, ама тъй и тъй отворихме приказки за сладкиши, за магазина/ателието на Кристоф Мишалак (Michalak Masterclass) на 60, rue du Faubourg Poissonnière 75010,(метро линия 7, спирка Poissonière или линии 8 и 9, спирка Bonne Nouvelle). В него може да вземете десерт за из път, като видът им варира всеки ден: http://www.christophemichalak.com/t/category/les-produits-frais-du-jour. Цената е сравнително висока за една порция (около 7 евро), но е възможност за малък досег с висшото сладкарство.
Отделно, К. Мишалак има и киоск за еклери с и без пълнеж (казва се "Choux d'enfer") близо до Айфеловата кула (като вървите към спирката на метрото Bir Hakeim на линия 6).
За незапознатите, Кристоф Мишалак е част от френския отбор спечелил световната купа по сладкарство през 2005-та година и е главен сладкар в хотел "Плаза Атене".

Има и доста други места за любителите на сладкото, но както и гореспоменатите, не са савсем нискобюджетни.

# 579
Роца добре,че има такива хора като теб, които са толкова добре запознати с вкусът на Париж. Ще си търсим пекарните тогава. Този е голям сладур, преди бях попадала на неговите вкусотии и в инстаграм, сега ще разгледам и уебсайта, който си ни пуснала.   chef  chef  chef  chef  chef

# 580
  • София
Не помня дали съм споменавала в темата...

Споменавала си го, но никога не е излишно отново да се припомни  Heart Eyes, отдавна беше. А отиде ли в Плаза Атене?

# 581
  • пак на Рив Гош
Опс, съжалявам, че се повтарям  Embarassed
(понякога се обърквам къде какво съм писала  Blush)

Не, още не съм ходила. Мислех да е за 40ия ми рожден ден, но последните 2 години все не съм наоколо по това време  Grinning. Може би тази година...

Роца добре,че има такива хора като теб, които са толкова добре запознати с вкусът на Париж.
Това е, защото обичам да си похапвам (и ми личи  Mr. Green), отделно се интересувам и от кулинария, френска и друга.

И, за да не е само спам, датите за зимните разпродажби (ако някой пътува по това време): от 07 януари до 17 февруари 2015.

# 582
Аз колкото повече чета за Париж,толкова повече неща ми идват на главата.
Дали някой може да препоръча готини филми, свързани с градчето (или поне да се развива действието там)? Понеже вече съм набелязала кои книги да си купя и изчета се сетих и за филмчета. В замунда като напиша и излизат няколко, но ако има някой от вас, който е гледал конкретен и му е харесал, ако може да сподели. Благодаря предварително !  Popcorn Popcorn Simple Smile

# 583
Дали някой може да препоръча готини филми, свързани с градчето (или поне да се развива действието там)? Понеже вече съм набелязала кои книги да си купя и изчета се сетих и за филмчета. В замунда като напиша и излизат няколко, но ако има някой от вас, който е гледал конкретен и му е харесал, ако може да сподели. Благодаря предварително !  Popcorn Popcorn Simple Smile

Ето един от мен:
http://www.imdb.com/title/tt1605783/

# 584
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Ето един от мен:
http://www.imdb.com/title/tt1605783/

Тъкмо щях да го напиша ... Първия път като го гледах не следях толкова сюжета, колкото: "А, и от тук минахме! А помниш ли зад това беше еди какво си?" ... и т.н. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт