ПАРИЖ 9

• 57 215
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • пак на Рив Гош
Брой по 2 минути на спирка и по 5 на прекачване  Peace.
В сайта на транспортната компания ми дава 36 минути, айде, от мен 40  Laughing

Освен това, в метрото няма давност. Час и половина се брои при смяна на  автобус/автобус, автобус/трамвай и трамвай/трамвай между първо и последно валидиране (но без отиване и връщане: тоест, не може с един билет да слезеш на спирка, да свършиш каквото имаш за 15 минути и после да ползваш същия билет на връщане или да продължиш със същия номер автобус или трамвай).

# 706
. Час и половина се брои при смяна на  автобус/автобус, автобус/трамвай и трамвай/трамвай между първо и последно валидиране (но без отиване и връщане: тоест, не може с един билет да слезеш на спирка, да свършиш каквото имаш за 15 минути и после да ползваш същия билет на връщане или да продължиш със същия номер автобус или трамвай).

Това не съм го знаела.... newsm78 Не виждам логика защо да не може да се ползва един и същ билет  след 15 мин. за същия номер автобус....или пък на връщане? Как ще се разбере, че съм ползвала същия номер или пък че се връщам?  В интерес на истината , сещам се, че аз не съм ползвала билети, а магнитната карта, която само се докосва до валидиращото устройство(така ли се казва Embarassed?)

# 707
Здравейте и от мен  Simple Smile. Предстои ми пътуване до Франция от 13 до 18 март. В Париж ще съм с две нощувки, на 16-ти и 17-ти. Като преди това ще съм в Лимож при роднини. Въпросът ми е такъв: тъй като разстоянието от Лимож до Париж  е голямо и не желая да разкарвам домакините, искам на 16-ти да пътувам с влак /или автобус, ама май е по-скъпо/. Най-изгодното, което намерих е за 62 евро /двама души сме/. Някой осведомен може ли да ме информира дали офертата е добра или може да се намери и по-евтино? Мерси  Praynig

Последна редакция: пт, 30 яну 2015, 13:47 от Yanita888

# 708
Здравейте,

снощи се завърнахме от Париж и макар лошото време и екстремното кацане в БГ мога да кажа само ЛАУ!!!! #Crazy Каквото и да се напише или снима..Париж е неописуем! Затова няма да разказвам а просто, ще кажа: Париж трябва да се види, да се усети, да се вкуси...!

Малко полезни съвети: Париж е напълно реално обиколим почти пеша, още повече че на всяка крачка има какво да се види. Относно метрото: много е важно билета да се валидира. Случваше ни се билета да се е размагнетизирал или да не може да мине (някои минаха без да се валидират и си заплатиха глобата от 33 евро:-)). Относно това, че билета не може да се ползва след като веднъж си излязъл от метрото, автобуса и трамвая не съм сигурна, защото имаше момент в който ни пусна...за щастие не можахме да се убедим дали е правилно:-) бяхме за 1 спирка.

За тези, който ще ходят февруари имайте предвид, че последният етаж на Айфеловата кула е в ремонт до края на февруари. Пантеона също се реставрира и неможахме да видим махалото на Фуко, за което аз ужасно съжалих.
Не разчитайте на последното корабче за круиза по Сена в нашият случай 9,30 p.m., защото ако няма хора круиза не се състой.

Горещо препоръчвам хотела, в който бяхме:
http://www.hotel-eiffel.com/hotel-villa-garibaldi/en.php
На 15 мин от Айфеловата кула. На оживения булевард Гарибалди, пълен с заведения, пекарни, хранителни магазини и барове, който вечер бяха пълни. Близо до латинския квартал, Люксембурските градини и Монпарнас. Персонала е изключително любезен, чистеше се всеки ден, като се сменяха кърпи и чершави, дори подреждаха иначе ужасно разхърляната ни стая  Rolling Eyes
Може да се резервира от booking, tripadvisor и от сайта на хотела. Ако е от сайта на хотела блокират сума за първата нощувка около 5 дни преди пристигане и при пристигане я отблокират.

Използвахме бусчетата на:
http://www.bluvan.fr/en/rates-transfer-airport-paris.html
Изключително коректни и точни. Чакаха ни на летището с табела. Ние бяхме 8 човека и запълвахме цялото бусче, но може да се поръча и като споделен шатъл. Излезе ни по 15,50 евро на човек на посока от летище до хотела.

Това е което се сещам, ако някой има чуденки ще опитам да съдействам.
Благодаря на всички, който споделят тук и спестяват много лутания и нерви   bouquet

Последна редакция: сб, 31 яну 2015, 17:23 от veselina_ch

# 709
Ето един сериозен форумец: veselina_ch  !
Влезе в темата с въпрос, но не забрави обратната връзка! Браво!
Радвам се, че Париж ви е харесал и се радвам, че сме помогнали макар и с малко пътуването да бъде по-леко!

# 710
veselina_ch, хубав и полезен разказ..... Казваш да не се разчита на последния круиз по Сена, а аз мислех точно това да направим, за да видим нощен Париж... А дали тези водните шатъли се движат до по-късно? Ние имаме вечерно посещение на Лувъра в петък и ми се искаше преди да се приберем в хотела да се разходим с корабче по реката.. Ама явно ще трябва да измествам корабчето преди Лувъра... Също да попитам за Luxembourg palace има ли посещения сега, четох някъде, че входа е безплатен. Така ли е?

# 711
На сайта на Baobus е дадено работно време  до 19,00 а на круйзните последно корабче в 21,30. По принцип круизните корабчета тръгват от Айфеловата кула и от Pont Neuf до колкото аз се ориентирах. Ние бяхме на Айфеловата кула в 21 часа и бяха приключили, но видяхме едно корабче да се прибира, което може би значи че в 20 часа е имало. Разчитахме на билети на място, може би ако се закупи онлайн и са резервирани е някаква гаранция. Може да попитате и предходния ден. Но все пак по това време на годината се стъмва рано, така че има шанс за вечерен круиз.
Да кажа, че какъвто и план да се прави на място бързо се променя..така че...нека има импулс Wink

В Luxembourg palace не влязохме...макар че бяхме в градините Simple Smile Аз пък търсех там другото копие на статуята на свободата, но нито го намерих, нито всички които питахме знаеха за нея Simple Smile

Друго което се сещам полезно е приложението Visit Paris by Metro или RARP: Subway Paris за Android, който работят офлайн и по всяко време може да провериш как да се придвижиш. Приличат на нашият BGmaps Simple Smile На мен ми свършиха чудесна работа.

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 01:49 от veselina_ch

# 712
Да събирам идеи за предстоящо пътуване в Париж.

# 713
  • пак на Рив Гош
Също да попитам за Luxembourg palace има ли посещения сега, четох някъде, че входа е безплатен. Така ли е?

Да внеса малко яснота. Palais de Luxembourg е седалището на горната камара на френския парламент (Сенатът) и не е отворен за посещения на принципа на класически музей или забележителност  Peace. Всички посещения са с предварителна резервация. За индивидуални посетители има организирани посещения една събота месечно от 10ч30 до 14ч30. Записванията стават по мейл (visites@senat.fr) или по телефона, но се опасявам, че чакането ще е дълго.

Иначе да, не се плаща за вход (поне доколкото знам).

# 714
veselina_ch И аз благодаря за прекрасно споделения разказ  Simple Smile А какво точно означава да е валидиран добре, защото сме гледали клипове в youtube за процеса от купуването до преминаването през онази машинка?  newsm78

# 715

В Luxembourg palace не влязохме...макар че бяхме в градините Simple Smile Аз пък търсех там другото копие на статуята на свободата, но нито го намерих, нито всички които питахме знаеха за нея Simple Smile

2012 е пренесена в Музея "д'Орсе". Има и друго копие, на островче в Сена, вижда се от Айфеловата кула.

# 716
  • София
veselina_ch И аз благодаря за прекрасно споделения разказ  Simple Smile А какво точно означава да е валидиран добре, защото сме гледали клипове в youtube за процеса от купуването до преминаването през онази машинка?  newsm78
няма такова понятие "валидиран добре" #Crazy.
Той или е валидиран или не. Няма средно положение Peace.
Това е толкова елементарно, че няма смисъл да гледаш клипове. Слагаш билета или картата във  валидатора, разположен на бариерите за входа на метрото и той излиза от следващия валидатор, който е на 50 см. от първия, след което бариерата се отваря. Това означава, че е валидиран Simple Smile Ако не излезе от втория валидатор не си валидирала билета и бариерата не се отваря Simple Smile

# 717
  • пак на Рив Гош
roje, то не е за смях, ама на мен добре щеше да ми се отрази едно гледане на клипче за валидирането на билетите в софийското метро. Първия път гледах като в небрано лозе къде се пуска билета, опитах всички процепи, а лелката на гишето сигурно ме помисли за хваната от гората или държана години наред далеч от цивилизацията Laughing

За размагнетизираните билети - може да ги смените на гишето на метростанцията. Но за всеки случай, избягвайте да ги държите в непостредствена близост до мобилен телефон или закопчаващ се с магнит джоб  Peace. На мен така навремето билети и карти ми се размагнетизирваха редовно, докато не се усетих, че ги държа в чантата в джоб, закопчаващ се с магнит. Преместих ги и повече нямах проблеми.

# 718
  • София
хахаха, Роца, права си за Софийското метро Peace.
Освен, че минаваш през дясната, а не през лявата бариера /като отида в чужбина и докато свикна колко пъти се блъскам от грешната страна Joy/ билета ти се валидира само в един валидатор.
По-лошото е с  електронните карти newsm78 там дори и аз не се оправям, макар всеки ден да пътувам поне по 5-6 пъти с метрото. Защото валидаторите им са поне три четири вида, разположени на три четири различни места на бариерите на различните станции. Особено на Опълченска винаги го улучвам поне от третия опит Joy

# 719
 Grinning За валидирането: билета излиза от другата страна, но вратата не се отваря, също светват и различен цвят светлини. В нашия случай моите глобени приятели са решили просто да минат от друга врата след друг пътник решавайки, че билета все пак се е валидирал а вратата е развалена  Laughing. Не разбрах,  защо на спирката на Дефанс имаше една свободен вход и си минаваха хора, но ние все пак си закупихме билети (от Дефанс за центъра билета е 2,75 евро) и си се валидирахме.

Също при смяната на RЕR-а от Версай с трамвай 2 до Дефанс, билетите минаха през машината но светваше червено. Една учтива французойка ни обясни за размагнетизирането и че може да се сменят, но на следващата спирка нямаше гише за билети а само устройство на което се плаща с карта. За да ви позабавлявам, ще ви кажа че видяхме хайка контрольори и ги "подгонихме" Laughing. Бяха много любезни и написаха собственоръчно дата и час на билета.

Роца, Roje22 забавлявайте се вие Mr. Green, но мойте приятели не живеят в София т.е. не ползват редовно метро, за първи път пътуваха навън без "водач" и съответно за първи път "изпробваха" някое европейско метро. Иначе ДА, Парижкото а й всяко друго метро са доста по-добре отганизирани от нашето и са на еднакъв принцип. Аз дори мисля, че за всеки европеец нашето ще му се види доста по-сложно въпреки, че е само 2 линии.  Laughing

Sashosiana благодаря за отговора. Така ситуацията, защо французите ни гледат странно се изясни  Mr. Green

оо и тук е мястото да кажа, че всички французи бяха много любезни и говореха английски дори и когато казваха, че говорят "малко"  Peace

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 22:29 от veselina_ch

Общи условия

Активация на акаунт