Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 35

• 91 704
  • 770
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Може ли да споделя скромния си опит с кърмене и градинка? Противно на опасенията ми, че кърменето ще е проблем, се оказва че не е. Миналата седмица беше първата ни след няколко дни адаптация (игра навън за час-два с децата и опознаване на обстановката). От първия ден, пристрастеното ми кърмаче изкара цял ден, включително със сън на обед и то без истерии. Сама отива и заспива в креватчето, което у нас никога, никога не се е случвало. Нямало е неистово желание за сучене след това. Въпреки това дъщеря ми все още се противи да ходи. Ние веднага превключихме на режим за половин ден без спане там. Причината? Досега дребната е живяла изключително и само по цял ден с родителите си. Изведнъж я запращаме на място, където по цял ден е изолирана от нас. Докато се приберем, направя вечеря, спретна вкъщи и всички други дейности по домакинството, става време за сън - реално няма полезно време, което да прекарваме заедно. Още на третия ден я налегна депресия, затова много бързо се преориентирахме и скъсихме времето на престой в градинката докато не се почувства уверена и сама пожелае да седи по-дълго време там. Та така, не позволявайте да ви сочат кърменето като евентуален проблем за по-трудна адаптация - не би трябвало да е така, дори обратното, с кърмене по-лесно и бързо се утешаваме.

# 721
Благодаря Ви за топлия прием и милите думи. Другата ми болка е, че детето не обича да пие вода...пиеше вода като беше много горещо през лятото, а сега предпочита сутрешния чай с мед. При Вас как се научиха децата да пият течности? Чувала съм, че в градините ги оставят жадни....а това означава да ме задърпа за блузата като се видим.

# 722
  • Плевен
В градината на сина ми,имат чашки за еднократна употреба и децата ходят да пият от тях.жаден никога не се е връщал.Иначе по темата-тръгна направо на градина(без да е бил на ясла) на 3 години,още кърмаче.Проблем със зачестяване на суканията сутрин или вечер не съм имала.Преди да тръгне на градина сучеше вечер само,след тръгване на градина-пак само вечер еднократно(за заспиване).От първия ден заспива сам и спи на обед.Не е дърпал лелята или учителката да суче Simple Smile .Знаят много добре от къде иде млякото.не са глупави децата.Мисля че именно кърменето помогна за супер бързата му адаптация в градината.Никога не ми е плакал сутрин.Като го водя сутрин,повечето деца ги носят на ръце плачещи.Моя тича и си играе с пръчки и листенца и бърбори.Сука до 4,3 месеца,тоест до края на втора група в градината.Сега е в трета и няма проблем.Много бързо мина от ваканционен към учебен режим

# 723
Привет мами, извинявам се за нахлуването в темата Simple Smile Аз съм новокърмеща мама с бебе на месец и половина, която ви чете и ви се възхищава  Heart Eyes Само на кърма сме засега, не познаваме шишета, залъгалки или биберони, никакви други течности не приемаме. В тази връзка искам да ви питам някоя от вас давала ли е биберон на бебо и счита ли, че се е отразило на кърменето? Имам намерение да кърмя дълго & се страхувам да го дам, въпреки че често започна да ползва гърдата за всичко.

# 724
  • София
Здравейте и добре дошли  Hug Не би трябвало биберонът да попречи на кърменето, дори има вероятност да Ви облекчи, защото няма ползва Вас като такъв. Аз така и не успях да науча моето дете на "биба", смених няколко вида без да бъда супер настоятелна и така и не се получи, затова съм отличен пример за ходещ биберон  Laughing

# 725
  • София
При малки бебета не е добре да се дава биберон, но твоето вече отива към 2 месеца и ако сигурна, че суче и се храни добре, може да го използваш с мярка.
Ще кажа и причината  Peace
Когато бебето суче от майка си, заради сукането се отделя хормонът холецистокинин(ако го чета правилно от английски). Той се отделя в тялото на бебето и в тялото на майката, като преминава и чрез кърмата към бебето(затова и някои майки казват, че кърменето ги уморява, а то просто ги успива). Този хормон се произвежда в дванадесетопръстника и успива бебето, създава му чувство за комфорт и ситост. Хормонът има 2 пика на действие-от сукането, а след това от млякото в стомаха. Първия е веднага след хранене-бебето се успива, вторият идва около 30- 60 мин. след него. Има един прозорец около 10 минути след храненето, когато хормонът спада и бебето може да бъде събудено да суче от втората гърда. Затова и съветват да изчакате 30-тата минута след като бебето е задрямало в ръцете ви, за да го преместите на леглото  Laughing 
Това го пиша, защото , когато бебето суче биберон се получава същото, без просто да идва и доза хормон от кърмата.Бебето , обаче, произвежда в собственото тяло и заспива, точно заради този хормон, без да е яло. Затова е добре да се ползва, ако сте сигурни, че се е нахранило и по принцип суче добре.
Ако имате проблеми със засукване и недостатъчно качване, също не е добре да се ползва.

Сега е добра идея ползването да е с мярка(защото бебето е малко и все още се учи), а след месец-два може и повечко, за да си отделяш малко повече собствено време.

# 726
  • Варна
divata kalinka Моето тръгна направо на градина на 3г., беше си кърмаче до към 3г. и 8м., не е имала проблем в детската градина, даже не помня дали им казах, че е кърмаче  newsm78. Преди това бяхме пробвали на ясла като беше по-мъничка и там изрично бях предупредила обаче, но на яслата по други причини я спрях след 2-3 месеца ходене. В градината не е имала проблеми със заспиването, сама си заспиваше, изобщо не са ми казвали да е имало драми, а и тя не се е оплаквала. Като се приберяхме вкъщи първия един час от прибирането го откарвахме в гушкане и кърмене, сутрин като се събудеше също имаше едни 10-15 мин. събуждане с кърмене, почивните дни си карахме постарому, както и преди тръгването на градина. Имай предвид, че в първите седмици от тръгването на градина, може да се увеличи желанието за сукане вкъщи просто защото това е нещо ново за тях и кърменето им помага да се настроят по-спокойно към новата ситуация. За водата за нас беше голям проблем и имах доста тревоги в тази връзка, дъщеря ни също беше от непиещите вода, аз лично процедирах така - първо изрично отбелязах на учителките и лелите, че за нея е много важно да пие много вода и помолихме да и напомнят през деня. Периодично ги помолвахме отново и отново Rolling Eyes (моето детенце беше с вроден проблем и чести уроинфекции), второ много говорихме на дъщеря ни и пробвахме различни тактики да пие повече вода на градината и сама да си иска (при нас не им разрешават сами да си наливат, имат си шишенца в шкафчетата, или им наливат лелите в чашки и имах наблюдение колко е пила). Едва сега в трета група мога да кажа, че разчитам почти изцяло на дъщеря си в повечето дни, че ще се старае да пие много вода. Целта ми беше полека лека да й изградя навик и да не се налага да напомням непрекъснато.
Относно биберона не мога да дам мнение - в първия месец го избягвахме докато се научи да суче, после се почна една кърмаческа стачка, която продължи доста (повече от месец), след третия месец съм я пробвала да й дам биберон, но тя го плюеше и аз не съм настоявала.

# 727
  • NE
Моето дете отказа биберона в мига, в който мина само на гърда. Но детето на приятелка, което беше също изключително кърмено ползваше биберон.

# 728
Въпросът за биберона си е до дете. Дъщеря ми изключително кърмена, си смучеше биберон две години и половина, синът ми на 3тия месец сам го "изхвърли" и не го пожела повече.

# 729
Дъщеря ми ползва биберон-залагалка, но не й го давах много често, за да не привиква

около годинката почти я отказах и на година и един месец вече не го ползваше

биберонът ме е облекчавал в някои случаи, защото тя ми показваше, че иска има нещо в устата, но не искаше на гърда 

# 730
Mного благодаря на всички за коментарите  Hug, до известна степен ме успокоихте.
Имахме проблеми със засукването в началото и все още често помагам, за да хваща дълбоко. Поради това още първия месец имахме мини кърмаческа стачка. Тя е преносено бебе,  роди се 3500, след месец и половина е 5 кг. (първите две седмици на втория месец е наддала 600 грама). Държи си главата изправена, силна е и много лакома, още мъничка успяваше да изсука големи количества за кратко време.
Не съм дохранвала, не се е отделяла от мен, сукала е винаги от гърда, млякото ми още се регулира и е повече отколкото тя изпива.
Въпросът ми дойде, защото в момента (седма седмица) се нахранва бързо и след това се нервира, че от гърдата изтича мляко. Много й се суче, много трудно заспива.
По-скоро бих искала да ме ползва като биберон  Simple Smile Но засега твърдо отказва гърдата ако се е нахранила. Не желая да привиква към залъгалки и да ми намалее прогресивно млякото  newsm78 Ако е само период ще издържа. Засега спим на бял шум.

# 731
Момичета, възникна ми един въпрос.

Останала съм с впечатление, че кърменето спомага за развитие на здрава челюст и не пречи по никакъв начин на естествената захапка на детето, но за пръв път заведох малката на зъболекар, на който в предварителен разговор казах, че още кърмя детето /2 г. и 5 м./. След това пристъпихме към прегледа. Той я накара да стисне зъби и каза, че има голямо разстояние между горните и долните резци, т.е. долните й резци са по-навътре или назад от горните с не повече от см /не мога да определя точно разстоянието/. Той каза веднага да прекратя кърменето, защото то пречело на нормалното развитие на долната й челюст. Вярно ли е това, което ми каза зъболекарят?

Някой може ли да ми сподели повече информация по въпроса или личен опит с посещение при зъболекар. Всъщност аз вече почти не я кърмя, ползваме го само при заспиване и рядко за успокояване.

# 732
Не мога да ти кажа конкретно за кърменето, но приятелка лекар (върл противник на кърменето) ми каза че детето трябва да яде твърда храна и да дъвче, за да се развие правилно челюстта. Предполагам детето ти яде достатъчни количества храна и дъвче.
Има ли някой от рода, който има подобна захапка, може да няма нищо общо с кърменето?
Много често, на който и да кажеш че кърмиш дете на 2 г. и 5 м. ще намери някаква причина да ти каже да спреш....

# 733
Големия му син се оказа с такава захапка, а е кърмен само 11 месеца.
Виж сега на малкия ме притесняват едни бели петна на горните първи резци и обмислям как са се отбием:(.   Той е на 1 г и 10м

# 734
  • над кукувичето гнездо
Големия му син се оказа с такава захапка, а е кърмен само 11 месеца.
Виж сега на малкия ме притесняват едни бели петна на горните първи резци и обмислям как са се отбием:(.   Той е на 1 г и 10м
Моят мъник като беше на годинка му се появи едно бяло петно, по ширина на единия преден горен зъб. Изпаднах в паника и веднага се свързах със зъболекаря си, който ми е приятел. Той се обади на своя колега, работеща с деца, която каза, че понякога се получават подобни петна при промяна в минералния състав на зъба, но отминават. Опастност от кариеси имало, ако се дават въглехидратни неща да се смучат продължително - близалки, корички хляб за повече време, вода със захар и т.н. петната изчезнаха за седмица и сега всичко е наред. Още го кърмя, на година и половина е.

Общи условия

Активация на акаунт