Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 35

• 91 705
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Ирайн, искрено съжалявам. Витамин Б12 има голяма роля. За себе си установих дефицит и вече поръчах таблети за смучене.

# 706
Аз мисля, че приключих с кърменето (по мое желание) на 1 година и 7 месеца на младежа (преди това дъщеря ми кърмих 2 години и 3 месеца). С нея нямах неразположения при отбиването, но сега имам. Усещам напрежение в гърдите, нямам бучки, но има напрежение. Надявам се да е от предстоящия цикъл.

Аз си пусках наскоро кръвни изследвания и днес ги погледнах.139 хемоглобин  Shocked Никога, от както съм го изследвала е съм имала толкова висок хемоглобин.Аз съм с анемия, желязодефицитна и с лек дефицит на Б12.
Та се чудя дали да не пусна и на детето да видя дали му се е качило, че преди няколко месеца му беше 89 и давах желязо. Може пък и неговия да е скочил така до небето.
От 2 месеца пия добавка Б12, но не всеки ден и се чудя дали не е от нея. Толкова години се мъча, накрая за 2 месеца съм отишла във висотите  hahaha

Иначе, продължавам да го кърмя. До преди 10 дни бях бременна , но бременността приключи. Имах неразположения по време на нея, но сега нещата си влизат в крачка-кърмата пак се увеличи, вече не ме боли и изнервя толкова.

Определено е от б12.

# 707
  • над кукувичето гнездо
Ирайн,  Hug

Да споделя - моят ендикринолог, който много уважавм и смятам за много добър по призвание, как ме хвърли в оркестъра преди няколко дни. Преди все ми казваше, или на съпруга ми, ако той е отишъл с резултатите от изследванията ми, да кърмя колкото може повече... чудесно е, че кърмите, да продължава да кърми, кърмете до когато можете... последния път като му казах, че още кърмя и хлапето е на година и пет месеца, и той така подскочи  Shocked Да съм спирала била, много опасно било за мен...бебето след годинката не получавало кой знае какво, а за мен рискът от остеопороза в напреднала възраст е много висок бил, не можело да се компенсира с калциеви добавки и Вит Д. Едно време продължителността на живот била по-кратка, за това бабите ни не са имали остеопороза, пък сега продължителността на живота се е увеличила и можело вече да се прояви. И т.н. Сега съм в шах, защото му имам силно доверие от една страна, а от друга не ми се иска да повярвам в тези теории. А нямам време да седна да ровя за доказателства в научни журнали. Rolling Eyes

# 708
Според мен си пий добавка калций и витамин Д и си кърми колкото ти и детето искате. Риска от остоепороза може и да се увеличава, не знам, но риска от рак на гърдата намалява с 4% (по спомен) за всяка година кърмене. Аз около година пиех на дплехерц актив мама, те са и за кърмачки, след това спрях. Ето ти една произволна статия от гугъл http://www.puls.bg/health/baby/news_13888.html , според която кърменето намалява риска от остеопороза.

# 709
  • София
Всъщност, кърменето е превенция и срещу остеопороза.  Често се изброява в списъците с " плюсове" на кърменето.
Това пише в една статия на Ла Лече Лига
Another important element used in producing milk is calcium. Because women lose calcium while lactating, some health professionals have mistakenly assumed an increased risk of osteoporosis for women who breastfeed. However, current studies show that after weaning their children, breastfeeding mothers' bone density returns to prepregnancy or even higher levels (Sowers 1995). In the longterm, lactation may actually result in stronger bones and reduced risk of osteoporosis. In fact, recent studies have confirmed that women who did not breastfeed have a higher risk of hip fractures after menopause (Cummings 1993).
Естествено, заболяването се случва заради много фактори и ако има наистина недостиг, едно изтощаване на организма може и да повлияе.

# 710
  • над кукувичето гнездо
Мда, поразрових из научните статии. Споменава се, в изследване сред турски жени през 2015 г, че няма връзка между кърмене и остеопорпза. Обаче, едни корейци, също 2015 г, смятали, изчислявали стрували, правили, казват, че има риск от остеопороза при по-продължително кърмене. Но там се спрягат и разни цифри от порядъка на 70 месеца кърмене, което простата аритметика казва, че е  5-6 години...така, или иначе, съм далеко от мисълта да кърмя в голямото междучасие в първи клас, така че си отдъхвам...хю... Peace

# 711
isa_pisa д-р Начев  Sunglasses Mr. Green най-вероятно  Hug На мен ми обясняваше, как, детето като стане на 1 г. вече ще се храни с всичко и аз отдааавна нямало да кърмя и ще мога да си направя необх. изследвания  Sunglasses Премълчах си , че имам други намерения  Crossing Arms Кърмех до 2ги 1м.  Wink

# 712
  • над кукувичето гнездо
Пу, да не му е уроки! Simple Smile Това да му е "недостатъка"! Вече ми е по-спокойно, пък като одъртея ще му мисля. Дано тогавашното ми аз да не мрази решението, което сегашното ми аз решава... Crazy

# 713
  • София
isa_pisa д-р Начев  Sunglasses Mr. Green най-вероятно  Hug На мен ми обясняваше, как, детето като стане на 1 г. вече ще се храни с всичко и аз отдааавна нямало да кърмя и ще мога да си направя необх. изследвания  Sunglasses Премълчах си , че имам други намерения  Crossing Arms Кърмех до 2ги 1м.  Wink
Същата работа. Само си го пуснах през ушите и кърмих допреди 2 месеца.

# 714
  • NE
Едната ми колежка има много тежка остеопозроза и е факт, че никога не е имала деца и не е кърмила.

# 715
  • София
Аз съдя от наблюденията ми върху животни-гледала съм котки и много хамстери  Laughing Тези, които не са раждали се разболяват доста по-рано и то обикновено нещо в долната част на тялото.Или директно възпаление на детеродните органи, или нещо на бъбреци, пикочните пътища.
Не знам дали и при хората е така, но ми е направило впечатление, че явно на животните се отразява, когато органите им не с аизпълнили фукциите си. Говоря за некастрирани.Котката ми е кастрирана без въобще да ражда и е здрава като бик  Laughing 

А и ако има едно заболяване, то то може да е съпътствано и от други или да е в следствие на тях и може би затова жената не е успяла да има деца. Имам близка, която също няма и видимо не му отдава значение, но знам, че не е по неин личен избор, правила е опити.Затова използвам думата успяла.

# 716
Рискът от остеопороза - наистина, калций се извлича от костите през бременността и кърменето, но в последствие се възстановява, дори нивата се повишават. В този смисъл, кърменето е превенция срещу остеопороза.

Абсолютно нищо няма да ви стане, ако кърмите над годинка (за здрав човек говоря). Горе-долу докъм три години децата имат повишена нужда от мляко.

# 717
Здравейте, дългокърмещи мами!
За мен е истинско успокоение, че намерих пристан тук в тази тема. Кърмя вече две години и постоянно слушам за качеството на кърмата непоискани съвети от двете баби най-вече.
Сега предстои детето да тръгне на ясла и се притеснявам, че обедният сън идва пак след кърмене....

# 718
Не се притеснявай. Децата не са глупави и много добре знаят откъде идва млякото. Дъщеря ми тръгна на ясла на година и пет месеца. Сука до 3+ години и нито веднъж не е правила номера със заспиването в ясла.  bouquet

# 719
  • София
А и жените там имат опит.Със сигурност не е първото дете, а и не само кърмени деца заспиват трудно.
Може би е добре първоначално да не споделяш, че го кърмиш  Peace Те вкарват личното си мнение и за всеки рев на детето сочат кърменето като причина. 
Моето скоро също тръгва и не смятам въобще да им казвам.

Общи условия

Активация на акаунт