На море в Гърция 2014 - XI

• 60 803
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
Това беше в Неа Ираклица, но и в Перамос е същото. Много заведения и все празни и нормално при тези цени.....
Ние в момента сме в Неа Перамос ..... За разлика от вас ние попадаме на все пълни заведения.....
spinki, гърците обядват и вечерят доста по-късно в сравнение с това, което е прието у нас, така че може би затова не сте попаднали на пълни заведения. Случвало се е като отидем в 12,30 да обядваме и да ни кажат, че обедното меню още не е готово. Обикновено сме от първите и за обяд, и за вечеря.
Освен това, от всяко заведение може да си вземете харана за вкъщи, което с малки деца е доста по-удобно. Ще спестите време, пък и някое евро Wink

Супи, тази година ядохме за 1-ви път в Ормос Панагиас, обикновено наблягаме на риби, октоподи и калмари. Рибената чорба беше по 9 евро, но много голяма порция с много месо вътре, огромни парчета от рибни филета. Сервитьорът, хем беше българин, не сметна за необходимо да ни каже, че големината на техните супи няма нищо общо с нашенските, а ние поръчахме и други неща, та стана сериозно преяждане, ама от кое да се откажеш  Embarassed От маджите обичам пастицио и мусака  Heart Eyes Иначе, зелен боб имаше навсякъде, разни варианти на картофи също. Пък и една гръцка салата да си поръча човек и е готов с яденето, особено за обяд.  

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 22:57 от Mur

# 256
Ние също сме от хората, влюбени в гръцката кухня и определено храната им ни допада много (повече от турската, която също сме опитвали). Салати, морски дарове и риба, гироси, патладжани, тиквички, скара и всякакви мръвки и разбира се мусака, пастицио и пълнени чушки и домати са неизменна част от менюто ни. Не съм усещала липсата на нищо там, а за супите-според мен е някак си нормално да са включени към обедното меню и да не присъстват за вечеря.

# 257
  • София
Момичета, резервирах си една нощувка през букинг-а в Камена Вурла за междинната ни спирка..тъй като не обичам да си раздавам номерата на картите, избрах една оферта където пишеше, че не е необходимо потвърждение с кредитна карта. На самата поръчка пише че плащането ще стане на място в хотела, но също така пише, че не може да се канселира безплатно резервацията, а при неявяване дължа 100% от сумата.. не че възнамерявам да не се явя, но ми стана интересно ..като нямат данни за картата ми как точно ще ми вземат тази неустойка..някой  да се е сблъсквал с подобно нещо?

# 258
  • София
Момичета, резервирах си една нощувка през букинг-а в Камена Вурла за междинната ни спирка..тъй като не обичам да си раздавам номерата на картите, избрах една оферта където пишеше, че не е необходимо потвърждение с кредитна карта. На самата поръчка пише че плащането ще стане на място в хотела, но също така пише, че не може да се канселира безплатно резервацията, а при неявяване дължа 100% от сумата.. не че възнамерявам да не се явя, но ми стана интересно ..като нямат данни за картата ми как точно ще ми вземат тази неустойка..някой  да се е сблъсквал с подобно нещо?

Аз. Нищо не съм плащала все още. Тази година ми се промениха датите в отпуската и се наложи да тръгнем три дни по-рано. В хотела, в който имахме резервация нямаше места и букнах един друг за трите нощувки. Пишеше че не е проблем да се паркира  в близост. Като пристигнахме се въртях 40 минути и не можахме да паркираме, ядосах се и просто си намерихме друг хотел. Получих мейл че не съм се явила и резервацията е канцелирана, пишеше че се дължат пари, ама не са ми ги искали и не са ми писали повече. Не знам  при следваща резервация, ако дам данни за карта какво би се случило, но не мисля че ще ми ги дръпнат от самия букинг. А и хотела пишеше че приема само кеш. Та това е моя опит с неявяване на резервация, която не може да се откаже.

# 259
  • Бургас
Парите не се дърпат от Букинг-а, а от хотела. В нашата резервация беше описано, че 21 дни преди настаняване дължим 50% от сумата. Бях забравила и в тази карта нямаше толкова пари, а бяхме на друга почивка и нямаше как да вкараме още в картата. Писах на управителя с молба да ни запази резервацията и че до 2 дни ще добавим сумата. Той ми отговори след 3 дни, но така и не дръпнаха остатъка от сумата. Два дни преди да напуснем хотела пак си дръпнаха остатъка до цялата сума. Само попитахме на рецепцията дали всичко и ОК.

# 260
  • София
Steltion, аз не съм остаяла данни за карта, но пък в предишна резервация съм си давала картата и се чудя дали няма да ми дръпнат оттам парите..ама пък не би трябвало букинг-а да ми раздава номера на картата на хотели, които само не са поискали този номер.. Naughty
Тодоричка не би било редно при бъдещи резервации да ти  удържат пари  за тази неустойка..а между другото аз си резервирах този хотел, точно защото пше че в близост има безплатен паркинг..
 newsm78

# 261
  • Варна
Ех че хубаво замириса темата , освен на море и на гурме  smile3501 smile3501 smile3501
Темите гръцка , турска кухня са си цяла вселена.Да направя една основна разлика.Вчера се върнахме от Турция и там на всеки 10 метра буквално има огромни табели ЧОРБА и нормално има поне ТРИ супи - пилешка , шкембе и някаква крем супа , а в по специализираните заведения нормално супите са поне 5.Никъде на видяхме рибена чорба.Турските супи или са крем или са като нашите и като консистенция и  долу горе като вкус.В Гърция обаче супите в нашето понятие направо липсват освен пилешката и рибената и то на много малко места.Гръцките супи в нашите разбирания са малко по рядка яхния.В градче като Едипсу след като обиколихме десетина таверни в една от тях ни казаха ''елате утре , ще ви направим'' и вече си ходехме там.И пак да си кажа , че самата идея да остане човек гладен в някоя от двете страни ми изглежда меко казано абсурдна.

Съвсем ясно е , че пренаселването на Северна Гърция с нашенци , руснаци , румънци , сърби и македонци силно сваля както качеството на храната тАка и на настаняването.Опита показва , че по ниските цени на храната и спането по на юг из Гърция компенсират около половината от транспортните разходи.Още едно сравнение -при почти единтични условия като път , настаняване и храна самоорганизирани пътувания с разлика от месец в Гърция излезе двойно като пари в сравнение с Турция.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 19:21 от peterky2002

# 262
Гръцката супа няма нищо общо с нашенските супи. В различните райони на Гърция има различни варианти. Предимно се приготвя със заявка. Тук на Парос я приготвят  така:

Сварява се цяла риба/риби.
Внимателно се изважда в голям съд и се обезкостява (ако са малки рибоци и разнородни се нареждат в плато цели).
В бульона се сваряват зеленчуците - лук, морков, картоф, стрък целина. Пасират се.
Има два варианта на сервиране :
1. Кремообразната течност в супена чиния, гарнирана с зентинец отгоре , а рибните филета/цели рибки в отделна чиния.
2. В голяма  супена чиния се поставя месото и отгоре се гарнира със зехтин.
Така разделени изтрайват в хладилник над 5 дни.

Другият вариант на супа е “След малко ще Ви направим“.Във всяка кухня има сварени картофи, тиквички или други зеленчуци. Гореща вода, кубче зел. бульон, нарязани  сварени вече зеленчуци, един кръг с пасатора, гарниране със зехтин и магданоз..........и воала!

По-рядко се поръчва падзаросупа ( червено цвекло), същата операция се повтаря с пасатора.
Така има и каротосупа (моркови), колокитосупа тиквички).

С две думи, гърците си поръчват от предния ден, за чужденците има винаги ........
Ние никога не поръчваме супа.

В повечето случаи храната е прясна, няма ги измикярствата на нашите ресторантьори, има няколко трика за “пресните калмари“ и октоподи, но като цяло собствениците на заведения не рискуват да пробутват застояло. Много бързо се разчува, а където има туристопоток постоянен, просто не си струва. Предпочитат да изхвърлят или да изхранват персонал и камериерки от близките хотели.
Когато сервитьорът идва с поръчка винаги се пита ( или се отбелязва на втория екземпляр, който остава в кухнята с буква Е (елинес- гърци) и Кси (ксени-чужденци) дали клиентът е грък или чужденец. Ако сте редовни посетители всяка година и Ви познават се минава в категорията “ редовни клиенти“ и се сервира като на гърци.

# 263
  • София
Е, zorita, много навременно включване с този пост   bouquet  Друго си е вътрешен човек да ти разкаже как се случват нещата Hug
На Санторини ми направи впечатление, че във всички таверни, в които сядахме, си беше отбелязано, ако морските дарове са замразени, нещо, което не съм виждала в Северна Гърция.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 21:08 от Moharet

# 264
  • Пловдив
Аз съм виждала отбелязано за замразени при морските деликатеси на Ситония , хубаво е да си знае човек Simple Smile   .
zorita  , каква е разликата в сервирането на гърци и на чужденци? Таксуват ни хляба , водата и десерт дават рядко, а друго има ли-нещо като двойни менюта възможно ли е ?  

# 265
  • софия
Тази година за първи път наблюдавах подобно "явление" на Евия - за гърци и не гърци. За гърци, в повечето случаи, имаше комплимент от заведението. За другите - не.

# 266
На Скиатос цените бяха по-високи отколкото на Ситония това лято. Питаха ни дали искаме хляб, а порцията (както пишеше) беше 1 евро и се състоеше от 4-5 кръгчета франзела. Десерт ни донесоха на едно място, но накрая в сметката, която естествено беше на гръцки, имаше 2,50 евро, които не разбрахме какво са. По принцип не си разваляме вечерта и си плащаме това, което пише на касовия бон, но повече не повтаряме мястото. А хареса ли ни някъде - почти всяка вечер сме там.

# 267
  • София
Тази година за първи път наблюдавах подобно "явление" на Евия - за гърци и не гърци. За гърци, в повечето случаи, имаше комплимент от заведението. За другите - не.

Аз също го забелязах тази година. Нито веднъж не ни дадоха десерт. Винаги ни таксуваха хляба и водата. Два пъти в едната кръчма не ни дадоха и касов бон със сметката.

# 268
Ние десерт на Ситония имахме, с едно изключение, но 2-3 пъти ни се случи да ни питат предварително дали искаме десерт (беше диня двата пъти). Единият път проверих дали после е включена в сметката, защото никога досега не са ни питали - не беше. Другите пъти не съм гледала.
Да си редовен клиент на заведение е много приятно, получаваш хубави комплименти  Heart Eyes Ние като нацелим добро зеведение, не експериментираме и често ставаме редовни клиенти.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 22:40 от Mur

# 269
И на Корфу беше същото - хранехме се основно в 2-3 заведения, защото бяха в близост до хотела ни - тоест може да се каже, че бяхме от редовните клиенти и сервитьорите ни разпознаваха - нито веднъж не ни предложиха комплимент във вид на десерт, вода - един-единствен път на обяд, а сметките ни винаги са били над 50 евро. Всъщност, на нито една от останалите маси не носеха подобни неща - независимо гърци или чужденци. Чужденците - англичани, германци, французи - можеха да бъдат разпознати по това, че ядаха основно спагети, пици, евентуално скара. Ние опитахме всички местни специалитети и мога да кажа, че бяха приготвени на ниво, големи порции. Заведението, което посещавахме редовно, предлагаше и супи - както на обяд, така и на вечеря.
За сметка на това в Мецово ни предложиха и вода, и десерт,без да го таксуват - кисело мляко с мед, както и сметката беше написана на покривката накрая на ръка.
В Янина също ни предложиха десерт безплатно - някаква пита с плодове отгоре - не съм попадала на подобен десерт другаде.
При пристигането си в Янина попаднахме на един италиански ресторант и решихме да рискуваме, защото бяхме гладни - само италианска кухня - но още със сядането на масата ни попитаха каква вода искаме - газирана или не - и ни донесоха стъклена бутилка, а не кана - естествено без да я таксуват.

Така че, всичко е много относително.

Общи условия

Активация на акаунт