На море в Гърция 2014 - XI

  • 60 799
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Наистина тази година навсякъде таксуваха хляба, за водата не съм сигурна. Хляба беще междо 50 цента и 1 Е на човек.   ...


И на Халкидики ли? В Корфу таксуваха хляба и водата, но реших, че просто са по- стиснати.

# 286
  • Мнения: 1 194
Зорита,
много полезни постове,
имам един въпрос, свързан с калмарите:
на две места в Гърция (Галаксиди и селото ни в Пелион м.г. - Лефокастро) съм яла калмари не на кръгчета панирани, които е логично да са обработени и замразени, а цели малки животинки - с тубата, пипалцата и т.н. Те са и мнооого по-вкусни от другите и доста повече ми приличат на пресни като вкус и консистенция. Какво мислиш?
Такива хапнахме миналата година в една таверна до плажа на Илия, Евия. На въпроса ни пресни ли са калмарите, собственика обясни, че са замразени, но са много хубави и не излъга. Сервираха ни точно такива, каквито ги описваш и наистина бяха много вкусни.
Аз панирани калмари не поръчвам, а на скара и са винаги целите, заедно с пипалата, както Параход ги е описала. На повечето места в менюто ги има в два варианта - пресни и замразени, като понякога пресните са по-скъпи, но могат и да са на една цена със замразените. Преди време един грък ни беше казал, че всички са замразени, да не се заблуждаваме, че има пресни. Като четa zorita, май си е така. А най-вкусните калмари ядохме миналата година на Лефкада, просто бо-жест-ве-ни  Heart Eyes

# 287
  • Мнения: 284
Аз от толкова мнения и коментари много се обърках. В четвъртък мислим да пътуваме с моя мъж и май се насочихме към Ситония. Някой може ли да препоръча хубав плаж и хотел на първа линия по възможност да има и детски кът за дете на 2 години.

https://www.facebook.com/KtimaAmitsa.Studios
От тук се върнахме миналата седмица и сме супер доволни. Ново е, много чисто, има си всичко необходимо. Всяко студио си е с отделена веранда и полянка. Няма голям детски кът, има една пързалка, но пък децата могат да тичат на воля. На един завой от плажа Платания е и на 5 мин. с кола от Сарти и от един друг много хубав плаж къмпинг Валти. Всъщност, ако търсиш хотел с изхранване, това не е такъв, но пък храна в околността има в изобилие Laughing

В Сарти не са ни таксували хляб и вода.
А относно малките калмари с пипалцата, от магазина директно на барбекюто и станаха прекрасни  Laughing
http://kkovachka.snimka.bg/travel/greece.834968

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 17:01 от k_lina

# 288
  • Мнения: 4 292
Момичета, това което знам аз е, че маркирани не маркирани водата, хляба, а дори и десерта, са си калкулирани в крайната цена. Според мен никой не се е минал, ако са подарък, то те са включени в храната, или има изнесен куверт там около 2 евро, ако не са просто си ги плащаш, както навсякъде и това е.
 На мен ми стана мъчно днес, когато мой близък ми разказва колко безкрайно недоволни останали от някакви таверни в Аспровалта. Толкова била лоша храната, че само за това говореше от цялата почивка и как не би препоръчал Гърция на приятели. Пак тези прословути супи, как били, какви били. Това, което аз съм забелязала от роднините на мъжът ми, че пилешка супа например не я броят за ядене. Имат я между другото, основно когато някой е болен или за малки деца, да блудкава е, но няма как да търсим нашенското навън.
 Параход, много си правя с нашите менюта и аз това исках да отблежа, мъжът ми все се шегува какви сме магьосници , в едно меню можеш да срещнеш пица, спагети, шницел по виенски, капама Grinning

# 289
  • Мнения: 284
Моного е лоша храната в Гърция, толкова е лоша, че сега не си влизам в половината есенни дрехи Laughing Даже дребния, известен с кльощавината си и той заглади косъма Laughing Ама супи не е ял де, на пилешки шишчета с бекон наблягаше и тахан с мед.

# 290
  • София
  • Мнения: 4 714
Моного е лоша храната в Гърция, толкова е лоша, че сега не си влизам в половината есенни дрехи Laughing Даже дребния, известен с кльощавината си и той заглади косъма Laughing Ама супи не е ял де, на пилешки шишчета с бекон наблягаше и тахан с мед.


Даа, мноого лоша храна. Laughing
И аз така с есените дрехи. И то само за 6 дни. hahaha

# 291
  • София
  • Мнения: 783

Тази тераска от снимката с масичките я видях преди два дни  Heart Eyes Предлагат я за романтични вечери, но не сме се интересували от цената.

# 292
  • София...........
  • Мнения: 1 027
Привет момичета Simple Smile
Вчера се върнахме от Лефкада - уникална е!
По-късно ще разкажа доколкото мога - не съм описателна като някои дами тук   bouquet

# 293
  • София
  • Мнения: 679
В около 90 % от случаите на нас са ни таксували хляба и водата /в бутилка/, или мезето под формата на маслинова паста, скордаля и пр, обикновено пише "куверт". На места, на които ни познават почти винаги ни носят десерт. Прави ми впечатление, че често разпитват къде си отседнал, може би планират инвестицията под форма на десерт. По повод калмарите: малките цели също могат да бъдат пресни или замразени. Миналата година на Пелион, на едно място ни предложиха пресни, като подчертаха, че са много хубави, беше малка порция за 12 евро и наистина бяха по-различни на вкус от другите, но аз и замразените си ги пукам с голям кеф.

# 294
  • София
  • Мнения: 3 797
А къде горе долу се намира?

sisi73
Ако си още там, ТУК някъде се пада.

desitto
Писала съм за този хотел, да не повтарям, с две думи.
Единственият му проблем е, че е далеч от плажа, на самия път.
Ако има нещо друго питай, имам и снимки, но в момента не мога да ти ги пусна.
Заслужава си...

# 295
  • Мнения: 158
Зорита,
много полезни постове,
имам един въпрос, свързан с калмарите:
на две места в Гърция (Галаксиди и селото ни в Пелион м.г. - Лефокастро) съм яла калмари не на кръгчета панирани, които е логично да са обработени и замразени, а цели малки животинки - с тубата, пипалцата и т.н. Те са и мнооого по-вкусни от другите и доста повече ми приличат на пресни като вкус и консистенция. Какво мислиш?
Такива хапнахме миналата година в една таверна до плажа на Илия, Евия. На въпроса ни пресни ли са калмарите, собственика обясни, че са замразени, но са много хубави и не излъга. Сервираха ни точно такива, каквито ги описваш и наистина бяха много вкусни.
Аз панирани калмари не поръчвам, а на скара и са винаги целите, заедно с пипалата, както Параход ги е описала. На повечето места в менюто ги има в два варианта - пресни и замразени, като понякога пресните са по-скъпи, но могат и да са на една цена със замразените. Преди време един грък ни беше казал, че всички са замразени, да не се заблуждаваме, че има пресни. Като четa zorita, май си е така. А най-вкусните калмари ядохме миналата година на Лефкада, просто бо-жест-ве-ни  Heart Eyes

Точно за тези цели калмарчета говорех. Пристигат в кашони от Патагония по 5 или 10 кила. Шоково са замразени в момента на изваждане на улова. После се размразяват, почистват ( което си е доста трудоемко и се иска майсторлък, за да остане цяло мекотелото) и порционират. Не търпят да стоят в хладилник и постоянно се свиват с всеки час.
Тайната на пърженето е  да е макс. горещо олиото, брашното да е от жълтото и по-едро смляно, пускаш ги един по един в кошницата, изчакваш малко без да клатиш дръжката, колкото да хване коричката и да не се отлюспи после, чак тогава няколко пъти се раздрусват, за да излезе водата от тубичките и се получават най-прекрасните пресни калмари на света. Ако се прекали с пърженето се свиват и стават гумени. Олиото е редно да се сменя на не-повече от 10 порции, защото след това стават сгърчени и като варени с подобие на панировка. Могат да си го позволят, защото повсеместно се използва палмово масло за около 2Е/10литра или нещо от сорта.То издържа на висока Т и не прегаря бързо като слънчогледовото.

По-едрите екземпляри са на размер – Л, ХЛ, ХХЛ ( само за класни кръчми) и се предлагат цели на скара или пържени на кръгчета. Почти никой не доставя готови и нарязани кръгчета (роделес) поради високата цена. Друго един да е на тръстиката цял ден за 20Е и да чисти кашони с калмари и да кълца и порционира. За мостра винаги има пресни и щедро украсени с резени лимони и гюрлюк.

Храната наистина е много гадна тук, как иначе бих си сменила гардероба с 2-3 номера по-големи дрехи. Начинът на живот и климатът предразполагат към безсрамен мързел, следобеден сън, смучене на фредо еспресо и лупане на карти и табла. Особено по островите, там пък е още по-гадно  Mr. Green

# 296
  • Мнения: 4 123
Просто не мога да повярвам колко много страници се изписаха за храната в Гърция...., за мизерните 1-2 евро за хляб и за липсата на десерт като комплимент...

Каквото е било преди година-две - било си е, сега може и да е различно, и те са в криза, или просто туристите са наблегнали повече на хляба та затова са започнали и да го таксуват.

# 297
  • София
  • Мнения: 679
Не виждам нищо лошо да се споделя опит - ние лично не държим нито на десерт, нито ни притеснява куверт от 2 евро.

За уточнение към горния ми пост: под пресни калмари имах предвид от големите, бяха пръжнати не точно на колела, а по-скоро на неравни парчета.

zorita, повтарям и други, но споделяш изключително ценна информация  Peace.

# 298
  • Мнения: X
Просто не мога да повярвам колко много страници се изписаха за храната в Гърция...., за мизерните 1-2 евро за хляб и за липсата на десерт като комплимент...

Каквото е било преди година-две - било си е, сега може и да е различно, и те са в криза, или просто туристите са наблегнали повече на хляба та затова са започнали и да го таксуват.



A за какво да говорим? За хотела до 150 км. от България, задължително на първа линия, задължително на пясъчен плаж без таралежи, задължително с изхранване, задължително храната да е хубава заради децата, задължително в град с магазини и лекар, задължително в град с детска площадка, и последно, но най-важно - евтино.

На мен лично постовете на Зорита са ми изключително интересни и полезни. Както между впрочем и другите.

# 299
  • Пловдив
  • Мнения: 692
 Подкрепям напълно горния пост!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт