На море в Гърция 2014 - XI

  • 60 796
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 198
В никакъв случай не съм претенциозна, но обичам да си хапвам вкусно.
Ако решим да се прибираме от плаж  на обяд, първо минаваме през таверната и поръчваме. Обикновено казват, че ще е готово за 30 мин. През това време вземаме душ, и изкъпани и сресани отиваме да обядваме или един притичва и взема храната, която хапваме на терасата.
За готвено и манджички лесно може да се ориетирате като изберете менюто за деня.Ето примерно тук са сготвили кюфтета с доматен сос, пълнени патладжани, пълнени картофи, гювеч и пастицио. Какво повече да иска човек?

# 271
  • София
  • Мнения: 113
 Наистина тази година навсякъде таксуваха хляба, за водата не съм сигурна. Хляба беще междо 50 цента и 1 Е на човек.
 Препоръчвам ресторант Athos в Урануполис.
 Гиросите в началото на Агиос Йоанис в Пелион са много вкусни, изобщо там на лоша таверна не сме попадали. В Дамухари ( където има табела, че е сниман филма Мама Мия) направо ни вкараха в кухнята да си изберем от почти 10 готвени манджи. На Пелион ядохме и страхотно телешко с патладжан.
 Ресторант Сто кима в Керамоти ( миналата година го държаха българи и ни глезиха като гърци). Ако някой е ходил там тази година, да каже дали същите хора държат ресторанта. Интересно ми е!


Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 13:40 от nory

# 272
  • Мнения: 287
  Много сме различни хората, да. Освен всички останали причини, за мен Гърция е място за кулинарен туризъм. Призовавам момичетата,които не са останали доволни от храната, да не отписват Гърция съвсем, да и дадат още един шанс. Догодина ще имате предварителна подготовка от форума за места за настаняване и хранене с не толкова високи цени.

  

# 273
  • Мнения: 5 173
Хайде и аз да разкажа за нашата тъй дълго чакана почивка.
Бяхме в Коринос, хотел Анаис, с ваучери. От доволни, по-доволни сме. Хотелът е на брега на морето, със собствен плаж. Никой не ни е търсил такса шезлонг и чадър. Момичето от бара обикаляше и питаше дали някой иска нещо, ако не искаш, няма проблеми. Мн беше контактна и лъчезарна. Такова спокойствие цареше на плажа, че никоя др година не съм почивала толкова добре на БГ черноморие. Плажната ивица е огромна и незастроена.
Персоналът на хотела е вежлив и усмихнат, но английски знаеха само 2 жени, администраторки, обслужващият персонал - по няколко думи и комуникацията беше по трудна с тях, но това са бели кахъри. Стаите се почистваха всеки ден, всеки ден се сменяха кърпите като на нас ни даваха 2 големи и 3 малки (заради детето предполагам), през ден се сменяше спалното бельо. И кърпите, и бельото светеха от чистота. Малко неприятно ми беше, когато се наложеше да стъпвам боса по пода, понеже е с плочки, и всичкия пясък, който неволно сме вкарали, се озоваваше в леглото ни. Понеже госпожицата е все още кърмаче и спа при нас, слагахме завивката от 3-тото, допълнително, походно легло между 2-та матрака на "спалнята", мн мило ми стана, че чистачката всеки път се опитваше да остави завивката навита така, както я правим ние, а не го смятах за нужно. Имахме 3-4 неприятни моменти с падането на летвите от скарата за матрака, особено запомнящо е, когато човекът до мен реши да се обърне по нощите, да паднат 5-6 летви на плочките. Наложи се да спи на походното легло, удобно било.
Храната беше много и разнообразна. Ние бяхме на закуска и вечеря и закуската беше доста богата, според нас. Кафето било слабичко, аз не пия, това според думи на съпруга ми. Вечерите бяха на тристепенно меню и още ми текат лигите по салатата от червено цвекло, много хубава беше, мнооооооооооого! От готвеното винаги имаше поне по 5 вида и никога не са правили проблем ако се наредиш пак за порция. Там за първи път опитах и нахут. Последната вечер имаше и панирана риба, иначе се придържаха към по-общонационални ястия. Ресторантът разполага с 1 столче за хранене, водата за вечеря се заплащаше. Последният ден разбрахме, че имат и меню за консумация извън закуската и вечерята. За последно обядвахме в хотела. Храната е с 0.50-2.50Е по-евтина от кръчмите в Паралия и е също толкова вкусна.  Crazy Хлябът беше комплимент, десерт нямахме.
Едно от нещата, които мн ме впечатлиха е, че са помислили колите да са на сянка. Пред хотела паркингът е на клетки, а те са покрити с някакви пълзящи растения. Помислили са и за родителите с бебета, има си мн удобни рампи, както и асансьор.
Като минус бих отчела наличието на мн комари, ама огромни, като врабчета Crazy и всички се оплакваха. За 3-тата нощ си купихме Райд и спяхме на климатик. Още 1 минус е отдалечеността на хотела от някакво градче, Коринос е на 2-3 км, а Паралия на 5, т. е. не са на пешеходно разстояние. Това не ни пречеше всеки ден да сме в Паралия. Лидл е точно на пътя и паркирахме там, от там и пазарувахме. А най-големият минус за мен е, че през 4-та вечер видях жаби, ама мн. Гъмжеше от тях Sick. Аз имам фобия към жаби и направо си изпаднах в нервна криза от наличието им в непосредствена близост до мен.
Времето беше с нас и само през 2 ден не ходихме на плаж. През последния ден времето беше фантастично и приспах лапето на плажа, а аз успях да изгора. Водата беше чай, мн топла. Беше и чиста, а плажът е плитък.
В този район гъмжи от българи и навсякъде чувахме българска реч. Дори през един от дните преброих 8/10 български коли, паркирани пред хотела.
Като сте заговорили за практиката по кръчмите, да споделя и моя опит. В Паралия на едно място нищо не дадоха като комплимент, но калмарите бяха мн вкусни. На др място - и хляб, и сладолед, като той беше 3 броя, т. е. имаше и за детето, което принципно не яде, но тогава му се зарадва много. От една крайбрежна таверна до хотела опитах и октопод на скара, но не ми допадна, жилав беше, всъщност, не знам какъв тр да бъде де. Всички миди, които ядох там, бяха мн вкусни, пухкави и изобщо не дъхнеха на мазут, както българските, мн, мн ми харесаха.
Като цяло това е най-хубавата ми и спокойна почивка. Определено догодина сме пак в Гърция. Този вариант на почивка, закуска и вечеря, ни допадна. Никога не бих се наела да готвя Stop, то това и вкъщи си го правя, как пик не бих се нагърбила с изхранването на семейството и тогава. Прането по 3 комплекта дрехи на детето + нашите за деня са ми пре-предостатъчни като задължение тогава.

# 274
  • Мнения: 158
Водата се таксува или не по преценка. В последно време слагат филтри на чешмата и пълнят в стъклени бутилки с логото на заведението. Така се избягва купуването на бутилирана вода от доставчик и се предлага безплатно.
Хлябът също се таксува или не по преценка на съдържателите. Възможно е да не е включен в сметката, но пък да има сървиз в размер на 0.50Е на човек до 1Е, в който се включва хляб и вода. Но касов бон си е абсолютно задължителен, а те нека си пишат сметката на покривката.
Няма мерки и теглилки, ревизия не се прави, грамажи на око, няма го този контрол и страх да не те окраде персонала както в България. На един ще таксуват мусаката колкото е в менюто, на друг с 1Е по-малко. Може да си поръчате 2 дни едно и също и да платите различна цена. Един път да има десерт, друг път не. Ако е голяма поръчката комплиментът може да бъде шоколадово суфле, може и диня, халва или мляко със сладко. Зависи изцяло от кефа на шефа, сервитьора и т.н. Винаги има скъп и евтин вариант за почерпка.
За двойни менюта не съм чула, просто когато клиентите са гърци се порционира винаги от току-що сготвеното  от тавата или тенджерата. Националисти са до мозъка на костите и се уважават един друг. Тази черта е нехарактерна за нас българите. За останалите пак има прясна мусака или там каквото е готвено, но е от предния ден или два и е от хладилника. Никога, ама никога не се остава без резерва готвено. Винаги се знае колко порции има в хладилника и колко току ще сготвено и кое от къде се дава и на кого. А дълбоките резерви са във фризера, когато свърши и от двете места  Mr. Green Но пак е било сготвено и замразено прясно.

Пресните калмари са толкова НЕиздържливи, че ако не се обработят термично до края на деня си променят цвета, губят вода и стават нерентабилни за продажба. Ако за една порция пресни калмари са необходими 8  броя цели мекотели, то в края на деня ще са необходими 10, а на следващия ден 13 бр. Ако е един по-едър (реже се на кръгчета), размер ХЛ, в края на деня ще е необходим още половин, за да стане нормална порция.Затова пресни-пресни се изчистват, порционират в пакетчета, придава им се форма на тънка плочка, за да се размразят лесно и се замразяват шоково. При поръчка се размразяват на течаща вода или по преценка на тиганиера си полуразмразява  определено количество, че да не чакат клиентите. Освен, ако не седите над главата на собственика от мястото, където ги излагат, да наблюдавате процеса на изчистване и пържене, че да сте сигурни в прясното. Едни и същи  са калмарите, просто цената е друга. Освен това в морето почти няма нищо. Уловът на местните едва ли може да задоволи дневните количества необходими за изхранване на изгладнелите и зажаднели за морски деликатеси. Ципурата е от развъдници, калмарите от Патагония, октоподите и те. Всяка година става по-зле с количествата уловена гръцка риба.Но прясно винаги има на витрината.Изчистена ципура трае в добър хладилник до 2 (две) седмици, лаврак, сарго, литриня и тем подобните, които се продават на кило изтрайват значително по-малко особено ако са местен улов. Ксифията (риба меч) идва замразена и нарязана на шайби. Тя издържа 2 дена размразена. Барбунята става на каша до края на деня, а дребните риби (гаврос, атерина, марида, гопа) се порционират и замразяват още при получаването.

Октоподите.......... като ги провисят на въжето и ги опърли слънцето стават идеални за скара. Но само до вечерта. После влизат в хладилника, защото и те си променят цвета и стават розови. Да, но на следващият ден пак трябва да се провеси прането на простора, за да плакне окото туристът. Еми то до безкрайност не може, пък гърците не обичат да казват няма или свърши. Та тези пипала от хладилика или отиват във фризера, индивидуално опаковани или се сваряват за хтаподи ладоригани и други мезета с варен октопод, или за макарони с морски дарове. И пак е прясно, но не съвсем.

Πрословутите омари които се плацикат в специални аквариуми. Има три доставни цени - живи омари; живи омари, но предали богу дух по време на транспорта ( защото и те се зареждат от чужбина) и 100% замразени омари. Но цената в менюто е една и съща. Починалите по време на транспорта  се разтеглят  и надписват в торбички. При поръчка на пресен омар, клиентът отива и си избира един мустакат екземпляр от аквариума. Следва циркът с изваждането от водата на хайванчето, претеглянето му пред очите на клиента. Следват два варианта според клиента: или директно се слага в тенджерата с вряла вода, или се пуска в една голяма кофа с морска вода, приготвена предварително и скрита нейде на стратегическо място, а се носи дискретно от фризера друг омар, но винаги същия грамаж, за да не се ощети клиентът.

И пак да подчертая, нищо не се прави в ущърб на нас туристите. Просто е невъзможно всичко да се предложи 100% прясно.  Храненето тук е национален спорт и клиентът е винаги добре дошъл. Хубавите кръчми се знаят, името им се носи от уста на уста. Има си и мърша разбира се, но ето има и този форум,който е безценна информация от първа ръка. Добро планиране +предварителна информация=чудесна почивка.

На всички стягащи куфарите пожелавам приятна и вкусна почивка!


# 275
  • Мнения: 103
Аз от толкова мнения и коментари много се обърках. В четвъртък мислим да пътуваме с моя мъж и май се насочихме към Ситония. Някой може ли да препоръча хубав плаж и хотел на първа линия по възможност да има и детски кът за дете на 2 години.

# 276
  • София
  • Мнения: 113
... хубав плаж и хотел на първа линия по възможност да има и детски кът за дете на 2 години.
Тук само сме хапвали и ми се видя много хубаво, нека кайто е ходил да каже: http://booking.com/32107612da2c0ec98

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 13:37 от nory

# 277
  • София
  • Мнения: 1 374
zorita благодаря ти, това поне за мен е изключително ценна информация от първа ръка.   bouquet

# 278
  • Мнения: X
Аз от толкова мнения и коментари много се обърках. В четвъртък мислим да пътуваме с моя мъж и май се насочихме към Ситония. Някой може ли да препоръча хубав плаж и хотел на първа линия по възможност да има и детски кът за дете на 2 години.

С две ръце за това
http://www.booking.com/hotel/gr/chrissi-ammoudia.sv.html?sid=f89 … c517891210d6ab4X5
Хотел Chrissi Ammoudia на Торони, на западния бряг, страшно ни хареса там миналата година, за съжаление избрахме друго хотелче, а се колебаехме за това и после се оказа, че тоеа изглежда много по-добре, а и е на самия плаж и до повечето таверни, да не говорим за големия двор

Отделно до една от хубавите таверни има голяма детска площадка на самия плаж

# 279
  • Мнения: 13 354
Зорита,
много полезни постове,
имам един въпрос, свързан с калмарите:
на две места в Гърция (Галаксиди и селото ни в Пелион м.г. - Лефокастро) съм яла калмари не на кръгчета панирани, които е логично да са обработени и замразени, а цели малки животинки - с тубата, пипалцата и т.н. Те са и мнооого по-вкусни от другите и доста повече ми приличат на пресни като вкус и консистенция. Какво мислиш?

# 280
  • София
  • Мнения: 228
Здравейте!
Искам да благодаря на всички, които се включиха със съвети и препоръки относно моята кратка почивка в Сарти. Когато отидох там се чувствах като на място, на което вече съм била благодарение на всички Вас.   bouquet Оказа се, че всичките ми предварителни притеснения са били напразни.

И така, ето го и моето мнение за това място, с което не ангажирам никого. Слагам го в спойлер, защото вероятно ще излезе дългичко.

Скрит текст:
Първо, Сарти определено не е място по вкуса ми.  Embarassed Прилича ми на нещо като Китен, а аз не си падам много по такива места. Плажовете не са нищо особено. Плитки са, чисти, но нищо живописно няма. Вярно, виждаш Атон като на ръка разстояние, но само това някак си не ми беше достатъчно. Единствено останах впечатлена от Orange beach. Много красиво място с което да си зарадва човек окото, чиста и топла вода. Пясъчният плаж обаче е много малък и е претъпкан , а плажуването по скали не ми се понрави. Имаше и морски таралежи.
Времето ни беше шарено, както го наричате, но в по-голямата си част слънчево. Дъжд не валя.

Към Хотел Thalassa нямам никакви забележки! Различен е от всичко останало наоколо. Изключително любезен собственик във всяко едно отношение. Да е жив и здрав човека, той единствен ми се притече на помощ и ми развали прословутите 500 евро.  Joy Персоналът както в хотела, така и на плажа също бяха много мили!

Ресторантите/таверните които посетихме бяха:
Kivotos Arche Noah - пълно разочарование! Гръцката салата не беше много свежа, октопода ми го сервираха в чинийка малко по-голяма от такава за кафе и беше поставен върху някакъв сладникав сос, който не ми хареса. Лавракът беше вкусен. Настаниха ни на двойна маса точно до кривото дърво, за което ми разказахте. Тази маса се намира на границата с плажа и малката пътечка до него. По въпросната пътечка имаше постоянен човекопоток, което беше леко неприятно. За обслужването вече разказвах.

Котсарис - хареса ни във всяко едно отношение! Близо до него има и красива църква. Минавайки покрай нея се чуваше хорова църковна песен, която беше много приятна. Ходихме само веднъж, защото ни беше леко далече.

To Pyrofani - също много хубава таверна. Храната е вкусна, а бялото им вино ми хареса страшно много. Бързо обслужване, въпреки, че това място се пука по шевовете вечер. Посетихме я две поредни вечери.

Близо до нашия хотел имаше и една пекарна - αρτοχωρα bakery & patisserie, в която предлагат изключително вкусни неща.

В общи линии е това. Сарти е приятно място, починахме си добре, но не ми влиза в плановете да го посетя отново.  Simple Smile
[/i]

# 281
  • София
  • Мнения: 1 374
Зорита,
много полезни постове,
имам един въпрос, свързан с калмарите:
на две места в Гърция (Галаксиди и селото ни в Пелион м.г. - Лефокастро) съм яла калмари не на кръгчета панирани, които е логично да са обработени и замразени, а цели малки животинки - с тубата, пипалцата и т.н. Те са и мнооого по-вкусни от другите и доста повече ми приличат на пресни като вкус и консистенция. Какво мислиш?


Такива хапнахме миналата година в една таверна до плажа на Илия, Евия. На въпроса ни пресни ли са калмарите, собственика обясни, че са замразени, но са много хубави и не излъга. Сервираха ни точно такива, каквито ги описваш и наистина бяха много вкусни.

# 282
# 283
  • Мнения: 103
http://niamavreme.bg/oferti_za_kolektivno_pazaruvane/detail/19-2 … artziya-3388.html

Някой почивал ли е тук. Гледам пуснали са някакви оферти сега за празниците и пише уж че има някакво намаление. С ваучери някой ходил ли е?

# 284
  • София
  • Мнения: 4 714
Mомичета, нова съм в темата. Писах само веднъж за да споделя имейла на жената при която отседнахме. Peace
Бяхме е Олимпик бийч, на 2 км от Паралия.
Ядяхме главно по кръчмички, и никъде не сме плащали за вода или хляб. Винаги даваха и комплименти под формата на десерт-сладолед или плодове по наш избор.
Може и да е затова, че бяхме между 1 и 7 септември. newsm78
Разбрах, че след 5 октомври почти всичко се затваря в Олимпийския плаж.
Още не мога да се ориентирам в имената на селищата за които пишете, но за догодина смятам да съм подготвена напълно.
На мен ми хареса в Гърция-всичко. Била съм многократно, но само на екскурзия. Тази ми беше първата почивка там, която смятам да повторя още през май догодина-живот и здраве.
Морската храна е любима за мен, а цените които видях изобщо не могат да се сравнят с тези в БГ, много по-ниски са. Да не говоря за качеството- несравнимо. В мусаката и аз съм влюбена и в други кулинарни нещица. Донесох си домашен гръцки зехтин и вино. С една дума-очарована съм. Даже повече от почивка по турските курорти в 5 * хотел. Peace

едит: веднъж не дадоха и бутилка вино като комплимент. Сметката беше 30 евро. 

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 15:51 от MayyaI

Общи условия

Активация на акаунт