На море в Гърция 2014 - XI

• 60 822
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Moharet,пренесе ме отново в една прекрасна Октомврийска седмица...на прекрасния Закинтос<3

# 661
Чудесна гледка! А кой месец е най-подходящ за плаж? И кога снасят костенурките? newsm78

Хм, сигурно още през май става за къпане. И докато е топло времето наесен - Moharet споделя съвсем пресни впечатления.
Костенурките са там от средата-края на май до около началото на август, със сигурност през юни-юли.
Moharet, аз също не споря, а още по-малко отричам вредите, които са нанесени. Аз също не одобрявам това, което се прави срещу природата. И в знак на протест (личен) не се качих нито един път на корабче, което показва костенурките на туристите в залива. Но за съжаление няма как да се върне времето. А е хубаво, когато има що годе смислен поглед към бъдещето, това имах предвид. Оттам насетне всеки сам си прави избора. Специално съм обърнала внимание на тези неща в блога си, където разказвам и за костенурките, и за плуването с тях, и за белите, които още се правят.  Peace

# 662
  • Варна
E da де ама не са виновни туристите.Съвсем ясно е , че ако ми предлагат да видя нещо интересно и аз си плащам за него няма как аз да решавам полезно ли е или не!Има си зоолози , еколози .... да решат да го обявят за резерват ли , защитена територия ли , каквото там трябва и да го затворят за достъп.

# 663
  • Варна
снощи, като стъпихме на българска земя и ни заваля снега, не можех да повярвам, че до преди няколко дни съм се къпала в морето, много беше шокиращо. Островът определено беше много празен и спокоен, но си имаше и негативни страни - не всички таверни работеха, на някои плажове духаше, онази синя вода от снимките не беше същата и като заваля и загърмя последната вечер, такъв страх изпитах, какъвто никога досега  Laughing И въпреки това отново бих направила едно късно октомврийско моренце, много добре ни се отрази  Laughing

На Средиземно море , не само в Гърция може да се прави плаж октомври и дори ноември , но си е въпрос на късмет.Само последните 2-3 год. да сравним и ще видим колко е различно.

# 664
E da де ама не са виновни туристите.Съвсем ясно е , че ако ми предлагат да видя нещо интересно и аз си плащам за него няма как аз да решавам полезно ли е или не!Има си зоолози , еколози .... да решат да го обявят за резерват ли , защитена територия ли , каквото там трябва и да го затворят за достъп.

Принципно да, но и не съвсем. Защото по-голямата част от туристите са безкрайно безотговорни и смятат, че щом си плащат, значи всичко им е позволено и нарушават масово правилата.
Факт е, че туризмът не може да бъде забранен. Част от приходите от туризма отиват за издръжката на националния парк, за изследвания, за наблюдения и т.н., които в крайна сметка са започнали да дават положителен резултат. Но иначе експертите дават предписания, въвеждат се правила и много често те нямат ефект.
Дадох примера с личния ми протест, защото през първия ни ден на острова корабчетата потегляха едно след друго и видимо смущаваха костенурките във водата. В края на деня бяха наложени доста солени глоби от страна на бреговата охрана и после беше кротко, но със сигурност ситуацията се е повтаряла многократно. А ние плувахме. Просто плувахме, без екипировка и ги виждахме, без да ги смущаваме. Понякога имахме късмет да намерим плуваща костенурка, в повечето случаи ги гледахме как стоят неподвижни на дъното. За съжаление, доста пъти видяхме и яйцата им на морското дъно - обречени никога да не се излюпят...
От друга страна, да не коментираме какво остава след туристите, които "си плащат". Навсякъде има кошчета и въпреки всичко в края на деня плажът е безумно замърсен. Найлонови торбички, шишета... Като духне вятър, отнася торбичките в морето. Попаднали във водата, те бързо се пълнят и потъват. На костенурките найлоновите торбички им приличат на любимия им деликатес - медузите. Гълтат ги и се задушават...

В този смисъл, подкрепям възмущението на Moharet, но от друга страна не бих се въздържала от посещение на нещо, ако все пак достъпът е отворен, както казва peterky2002. Друг е въпросът, че аз внимавам как се държа, какво оставям след себе си, възпитавам по подходящ начин децата си и говоря за проблемите открито, включително в медиите (както почти всички тук, между другото). А тя промяната винаги започва от единичната случка, илюстрираща проблема и първо е нужна промяна в съзнанието на отделния човек. Така, че и говоренето тук определено има смисъл.  Peace.

# 665
Питах в темата за Солун , но не ми се отговори. Да питам и тук-  има ли отворени магазини? Пазара къде се намира и само в неделя ли е?

# 666
 janka2002_ - магазините ще са отворени до 15,30, а големите тип ZARA или в моловете може да са отворени до 20,00. В неделя 1/11 започват есенните намаления до 10/11. Тази неделя магазините ще работят от 11:00 до 20:00. Пазарът не знам къде се намира. По принцип магазините в неделя са затворени.

# 667
Ако си с организирана екскурзия ще ви спрат пред Св.Димитър, поне едно време така правеха, пазарът е право надолу посока морето морето, няма как да се объркаш, имай предвид, че  и той затваря към 13.00-14,00 часа.

# 668
Благодаря ви. Да, еднодневна екскурзия.

# 669
  • Варна
Здравейте момичета!
Знам,че е малко рано,но след като сме си планирали отпуската вече за следващата година,ми се иска да се направя резервацията за Гърция по-навреме.Въпроса или по-скоро молбата ми е следната:Може ли да ми препоръчате място,от което сте останали доволни-плажа да е хубав(предпочитам да е от пясък) и заведенията да са прилични,но най-вече да е в близост до Бг.Ние сме от Варна и затова места като Лефкада,Крит,Миконос просто не са за нас,защото с деца толкова път си е направо мъка...............

# 670
canella, недей да отписваш толкова лесно южна Гърция. Пътя може да се мине и за 2 дни с преспиване по средата. Всичко зависи от това колко време имате за почивка. Ако имате поне 7-10дни, тогава можете да пробвате и в южна Гърция. Ако дните са по-малко, не си струва да губите толкова време за пътуване, а на почивката да стоите само 3-4 дни. На юг определено е по-добра дестинация, отделно идва идея по-евтино от северна Гърция. От Варна, през Маказа и надолу до Атина са грубо 12 часа, до южния бряг на Пелопонес, са към 15 часа. Спокойно се минава за 2 дни с преспиване с деца. Всичко зависи главно от това колко време имате.

# 671
  • Варна
Само 5 нощувки можем да отделим.Тази година бяхме на Касандра и на отиване беше над 800 км,но като се прибирахме се наложи да минаваме през Пловдив и разни други заобикалки заради наводненията в Южна България,и разстоянието стана над 1100 км,а трябваше да се приберем за 1 ден,защото дъщерята трябваше да ходи на пленер в Балчик.Затова тази година ми се иска да е нещо по-близко до границата.Не съм ходила на други места в Гърция.Мислех си за Керамоти,но там местата са се поизчерпали,а не се сещам за друго място,за което да проверявам.Може ли да няма студиа,защото е рано или просто вече са заети?

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 17:35 от canella

# 672
canella, недей да отписваш толкова лесно южна Гърция. Пътя може да се мине и за 2 дни с преспиване по средата. Всичко зависи от това колко време имате за почивка. Ако имате поне 7-10дни, тогава можете да пробвате и в южна Гърция. Ако дните са по-малко, не си струва да губите толкова време за пътуване, а на почивката да стоите само 3-4 дни. На юг определено е по-добра дестинация, отделно идва идея по-евтино от северна Гърция. От Варна, през Маказа и надолу до Атина са грубо 12 часа, до южния бряг на Пелопонес, са към 15 часа. Спокойно се минава за 2 дни с преспиване с деца. Всичко зависи главно от това колко време имате.
Peace

# 673
  • София
canella,  къде гледаш за местата в Керамоти? Много ме съмнява да са изчерпани.... Тасос видя ли? Има отделна тема, също.
Ние почиваме в северна Гърция. Не обичаме пътя да е дълъг...

# 674
  • Plovdiv, Bulgaria
Като стана въпрос за Керамоти,бях чела,че там има много комари-така ли е?И още нещо,което ме интересуваза този град-има ли някакви забавления за деца?Ние тази година бяхме в Неа Перамо и определено много ми хареса,но ми се иска другото лято да сменим градчето...

Общи условия

Активация на акаунт