АСТМАТА - тема 28

• 56 137
  • 733
  •   1
Отговори
# 570
Тъй като стана въпрос за реакция при кашлица има ли други като мен, които като чуят кашлящо дете им се свива стомаха и поглеждат с най-стресирания си и зловещ поглед ?  Laughing

Какво говориш.Аз съм сигурно първия случай в медицината с фобия от кашлица. Няма значени дали детето, аз илидруг от семейството се закашля. Изтръпвам.Стигала съм до там да броя по колко пъти за час ще кашля детето и на интервал от колко време.

# 571
Че то кашлицата не е най-страшното, моите пристъпи са без кашлица, но все едно умирам, толкова не ми стига въздух  Tired
Иначе Pani Kowalska, това звучи интересно, мисля и върху себе си да го пробвам

# 572
  • Germany
И аз в отбора на лудите с фобия към всякаква кашлица Simple Smile Чуя ли познатата кашлица и почва веднага да ме боли стомаха, дори да не е от моето дете  ooooh!

# 573
Като сте започнали, бройте ме и мен. Аз дори при звука на запушен нос или подсмърчане и откачам. Децата като заспят, аз се ослушвам как дишат и не мога да заспя. Tired

# 574
  • Plovdiv, Bulgaria
А аз си мислех,че само аз съм толкова откачена в това отношение..

# 575
  • При любимите ми хора
Привет! Откакто установиха астмата на малкия преди 3 г. ви чета и все не се решавам да пиша, но след като не прочетох никъде за подобно на нашето състояние, се реших. Моето дете беше с  АД, все още е с АБКМ и май с наследствена  #Cussing out астма... По принцип е на фликсотид - миналата година го започнахме след доста тежък пристъп (според Филчев). Тази година трябваше да започна пак с фликсотида преди месец, но за сега го отлагам (до пристъп), защото детето е изключително  пазено - аз и баща му си слагаме противоргипни ваксини, абе опазваме го с много зор от разболяване, а и не ходи на ДГ. Явно неговата астма освен алергична е повече вирусно провокирана. Това, което ме озадачава, че всеки път при ставане от сън започва ожесточеното чесане на носа, кихане и доста оскъден секрет, понякога така прави и при лягане. Явно е алергия от дом.  прах и акарите - моря ги гадините с всички знайни от мен начини, но без успех. И изобщо целия ритуал с кихането и сополите, че и кашлица дори вече ме влудява. Кажете, има ли го при вас, с какви завивки спите, на колко време тупате матраците и ги проветрявате, изобщо всичко, което се сещате за нашия проблем.Аз съм си вманиачена с тази астма и стаята, в която спим няма килим, пердета, гардероб, даже и малкия матрак изнасям през деня.  Вече идея нямам какво да махна, за да се събуди поне един ден без сополи! А най-странното е, че 10 минути след това няма и следа от тях.  Според баща му това има връзка с изпотяването по време на сън. Това пък с потенето ми е друга лудост - сигурно се сещате за муковисцидозата....Дали не прекалявам вече във фобията си от тази ужасна болест?

Последна редакция: вт, 04 ное 2014, 18:34 от Zarieta

# 576
Zarieta, синът ми не, но съпругът ми прави точно така след ставане от сън. Събужда се и се започва едно кихане, секрети, половин час дума не може да каже  ooooh! Само като сме на море го няма този проблем сутрин. Той като дете също много е боледувал, махнати са му сливиците когато е бил на 5 и тогава са стабилизирали нещата. Гърдите му си свирят обаче почти постоянно, но и не спира да пуши  #Cussing out Бивш активен спортист е. Няма изолирани алергии, както и сина ни. Ние одеала не ползваме, само олекотени завивки /обикновени, а не разни хипоалергични и какви ли не още има на пазара/, цветя нямам, защото не мога да ги огледам  Embarassed, мокети и килими също. В майка ми има мокет в хола и съм забелязала, че сина ми понакашля, ако се задържим повече от 2-3 часа в тях, особено зимата /отопляват се с парно на дърва и въглища/. Матракът ни е съвсем обикновен - сменихме го тази седмица, предишния го ползвахме 7 години. Веднъж идваха вкъщи да ни демонстрират прахосмукачките Рейнбол и казаха, че е добре матраците да се сменят на 2 години, колко е вярно не знам  Peace

# 577
Zarieta, колко е голямо детето ти?
Моето киха само като се разболява. Според мен с противогрипните ваксини си правите много лоша услуга - на себе и на детето, но това си е ваш избор, само споделям мнение.
На малкия съм купила възглавница дормео силвър незнамкакво си и той спи само на нея, навсякъде му я нося. Завивиките са ни олекотени силиконови. Матраците не ги сменям, сменихме само дивана с кожен да не събира прах поне той, но като цяло си е прашно вкъщи, колкото и да чистя постоянно. Но си мисля, че не е алергичен към храна или прах, само към вируси и към прекрасния софийски въздух.  Outta Joint

# 578
  • на плажа
Барбарела, и аз не съм забелязала да е алергичен към дом. прах. По-скоро към вируси и влага. Не съм сигурна вече в нищо.

# 579
  • sf
Дали не прекалявам вече във фобията си от тази ужасна болест?
Ей това трябва да пребориш, чисто приятелски го казвам. Има къде-къде по-ужасни болести. Астмата се контролира и детето не трябва да живее с идеята,че страда от "ужасна болест".
Вкъщи нямаме килими,с ламинат сме навсякъде. Не съм вманиачена на тема чистота, да не кажа никак  hahaha Даже нямам прахосмукачка, метлата и парцала ми вършат работа. Чаршафи сменям на 7-10дни, както се сетя. Матраци не почиствам специално, въобще мърлява работа  hahaha
Не мисля,че домашния прах и акарите му влияят. Вируси и влага са по-големите врагове.
Както съм казвала и преди- разчитам на спорт, закалка и доброто стечение на обстоятелствата от страна на Съдбата, Господ или каквото там има  Joy

# 580
Точно така, има много по-ужасни хронични болести от астмата  Peace Вярно е, че е мъка докато уцелиш подходящата терапия, и като цяло самите пристъпи са неприятни, пазенето също, но с астмата се живее спокойно и дълго, обикновено без никакви особени усложнения  Peace Стреса влияе на всички заболявания, включително и на астмата, така че бъдете по-спокойни и уверени, за да бъдат и децата такива. Освен това не бива детето да се настройва прекалено че е болно и че винаги ще очаква специално отношение заради това...

# 581

Абсолютно подкрепям написаното от Донсита  Peace

Явно 1-вата и 2-рата година от установяване на астмата са критични, след това нещата някак по-спокойно се приемат, поне при мен стана така. Вече ми е по-лесно и не получавам пристъп на паника при всяко закашляне, както се случваше преди. Това мое спокойствие като че ли се отразява ползотворно и на детето (а и на всички около мен, че по едно време сериозно бях яхнала метлата  ooooh!). Та така, колкото по-бързо свикнат всички вкъщи да си съжителстват с диагнозата, толкова по-лесно ще е  Hug

А под "тази ужасна болест" си мисля, че Zarieta визираше муковисцидозата  newsm78

За ваксините и прекомерното пазене съм против, лоша услуга е това в по-дългосрочен план.

# 582
  • При любимите ми хора
Благодаря ви на всички за изказаните мнения! Напълно съм съгласна за ваксините, но при нас това е по-малкото зло. Принципно съм против всякакви ваксини и си мисля, че при малкия те отключиха проблема (сега е освободен, но и да не беше, пак не бих му слагала повече – както е и със сестра му вече). Противогрипни слагаше първо ММ, защото е астматик и при него грипът дава сериозни усложнения и поражения, а и работи с много хора, пътува много и заразяването му е сигурно. Откакто ги слага, не само, че ни пазеше нас, но и той не се разболя нито веднъж за вече 6 г. Не искам да ви  убеждавам, че са добри, но видях, че работят. Предпочитам ги пред имунитета, които се получава след преболедуване. За нас това е вариант, защото опазвам децата си, които не ходят на ДГ и нямат рискови контакти.  Освен това в работата ми винаги някой е болен – 7 души сме в една стая.
Няма да повярвате до къде стигам за да не провокирам болестите. Купихме си Рейнбоу специално заради астматиците, не се събираме с други деца през зимния сезон, задържах дъщеря си да не тръгва в първи клас  с набора си, а най-голям успех за мен е, че ММ отказа цигарите след като го поставих пред избор „те или ние”. Сигурно звучи налудничаво, но всички е подчинено на това да не боледуват децата докато са малки, да им поукрепне организма, да чакам 7-тата година, когато имунитета се изграждал напълно.  
Съгласна съм, че астмата трябва да се контролира, но как ??? Опитах с хомеопатия, при д-р Михайлов... Давала съм и флексотид, пулмикорт, за вентолина и урбазона, то е ясно.  За себе си реших, че просто не трябва да  я провокирам. Много е трудно да се пазим, но знам, че е временно и ще даде резултат. За цената, която плащаме всички вкъщи,  няма да коментирам. То е ясно, че всяко нещо си има и обратна страна... Някога е имало санаториуми за деца с астма (ММ е живялл целогодишно от 1 до 8 клас в такива през година) и от това, което съм научила за тях е абсолютната изолираност на децата в тях. Тогава така са контролирали астмата, сега – с кортикостериоди.  

# 583

Мисля, че наистина си вманиачена и това смао може да те затормозява допълнително, аз не бих издържала, честно.
За санаториумите - едва ли това е бил начинът за контрол, а и не всяка майка би си оставила детето "целогодишно" на такова място, ако и да помага. Ако си навита на подобно лечение - пробвайте Трявна пролетта - аз съм изключително доволна, препоръчвам с две ръце  Peace

# 584
  • sf
Като беше по-малък и често боледуваше си представях как има място, където го водя болен и ми го връщат здрав  hahaha Но това на майтап , разбира се  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт