Моля за съвети в Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Лаос

• 17 630
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • София
За комари носех Аутан. И аз се наливам с вода. Има навсякъде бутилирана. Дрехи - широки и прохладни. Дълги рокли е ОК. С клин дъщеря ми не я пуснаха в Гранд палас и си нае пола за да влезе. А предния ден я върнаха, че е по блуза без ръкав. Но там държат най-много. В другите храмове може и по свободно облекло. А, също и със "скъсани" дънки не пускат в Гранд палас. Но срещу определена сума се наема всичко. Друг е въпросът дали няма да изглеждаш комично на снимките. Аз никога не съм имала проблеми с облеклото в храмовете, но обикновено съм с дълга широка пола и блуза с къс ръкав. Нали знаете, че в храмовете се събуват. Аз си носех и чорапки за да не се разхождам боса... Embarassed А за английския е направо смешно. Нищо не им разбирах и накрая влизаха в употреба "ръце и крака".  В хотелите обаче говорят добре. Ще се оправите. За езика не му мислете. Използвайте малко и лесни думи и им говорете бавно и ще ви разберат. Хубаво изкарване и после да пишете как е било! Peace

# 31
  • София
Имам няколко питанки:
- Никога не съм вадила виза за никъде, чета ви сега за Тайланд че се вади тук, но относно датите за влизане и излизане не мога да се ориентирам в следното: Самолетният ни билет е двупосочен до Банкок  и ясно за него си имаме дата. Обаче от Тайланд с автобуси ще заминем за Виетнам, Лаос и Камбоджа, т.е. излизаме от страната от една точка и влизаме през друга...Това влизане и излизане описва ли се във визата по дати или как  newsm78

- какви препарати срещу комари си носехте и има ли други потенциални опасности из тези места, за които трябва да се подготвя;
-

Diana е отговорила на повечето въпроси, но и аз да допълня някои неща. Относно визата - разгледай тук формуляра за виза http://www.thaiconsulate.bg/l-bg/visa/p2-8-0.html Там се попълват броя влизания в страната, като съответно се заплаща допълнителна такса за всяко допълнително влизане. Миналата година и ние влизахме двукратно - първият път при пристигането в Бангкок и след това през Сингапур до Краби. Няма значение, че влизате през различни места. Сега на сайта гледам някакви нови цени, валидни от 13.11.2015. И не виждам да има двукратна виза, а само еднократна и многократна, която е 5 пъти по-скъпа.
За тропическите региони препаратите срещу комари е добре да съдържат DEET. Има и Аутан тропикал, който го съдържа.
Относно дрехите в Гранд палас в Бангкок наистина са най-стриктни, предполагам не толкова от уважение към традициите, а защото предлагат дрехи срещу наем. Мислех си, че и в Ангкор ще е така, но втория ден се движех спокойно с блуза без ръкави, бях си взела и шал за всеки случай, но не ми се наложи да го ползвам. Само на едно място спираха хора с по-изрязани дрехи, но само за 1 храм.
Ние също бяхме в началото на горещия сезон - в края на март и началото на април. Ми топло си беше, но се свиква. Около морето не беше така непоносимо, даже си беше добре.

# 32
  • София
Сърдечно благодаря за бързата реакция и ценните съвети  Hug
Да, наистина липсва тази за двукратното влизане, явно ще трябва да закупим многократната.
Относно визите за Камбоджа, Лаос и Виетнам - мога ли да подготвя някоя от тях предварително от тук или на място при влизането се заплащат и издават? И къде става това в случай на преминаване на границите с автобус?
Благодаря ви отново!

# 33
  • София
Oт останалите страни съм ходила само в Камбоджа и то със самолет. Визата се издава на летището като струва 20 долара и трябва да си носите 1 снимка. За деца до 12 год. е безплатна. Бързо стават нещата. Ако не носите снимка, има възможност да ви снимат на място, но малко по-бавничко става.
Мисля, че Diana беше пътувала с автобус до Камбоджа и може да обясни по-подробно как седят нещата.

# 34
  • София
Аз бях на двудневна организирана екскурзия от Патая до Сиам Реп и Анкор Ват. Дори не мога да кажа, че сме минали границата с автобус. Минахме я пеша.  Laughing До границата ни возеха едни микробуси, а след нея се прекачихме на други автобуси. Ето тук съм го описала: http://diana-cacaotours.blogspot.com/2014/02/blog-post.html  А самата виза, става дума за камбоджанската, дори не я изчакахме, а ни донесоха паспортите чак на другия ден в хотела. Доста страх брахме, но нямаше проблеми. Иначе щяхме да чакаме дълго, защото пишеха визите на ръка и закачаха това листче с телбод в паспорта.  А групата беше доста голяма. Сборна, рускоговоряща от цяла Патая.  Peace

# 35
Zdraveyte!

Pyrvo, da se izviña za latinitzata, no zhiveya v Ispaniya i ñamam kirilitza tuk.
Vtoro, molya za podobni syveti. 2013g hodih na pochiva v Tayland i ñamashe problemi s vizata, poluchavashe se na myasto na letishteto i struvashe okolo 25€ za 15dni. No sega cheta, che veche ne e vyzmozhno po tozi nachin?? I zhiveeyki v Ispaniya, moga li da si ya izvadya v Madrid ili zadylzhitelno tryabva da e v Sofiya? Nishto ne razbiram, v ispanskata stranitza na posolstvoto, bylgarite sme v spisyk "visa on arrival" ili novovyvvedenite predi 3dena vizi..35€ 60dneven neprekysnat prestoy ili 150€-mnogokraten. Ñakoy mozhe li da mi izyasni sys speshnost, tey kato zaminavam sled tochno 3ponedelnika, t.e. na 7dek  #Crazy Ako ste pravi, znachi sym v golyama beda...
I biletyt mi za vryshtane, pak ot Tayland, e za kym kraya na fevruari, predpolagam, che nay-dobroto reshenie shte e da si kupya ot sega bilet za izlizane sled 2sedmitzi(v sluchay, che e vyzmozhna vse oshte "visa on arrival", naprimer do Malayziya me vleche i posle, ako resha, na vlizane po vyzdyh ili zemya, imam novi 15dena, taka li e?
Zastrahovata, za koyato govorite, za kakvo e? Kato zdravna, ako imash nuzhda ot lekar ili neshto ot sorta?
Pomognete, molya! I ako imate ñaakakva druga vazhna info, koyato tryabva da znam, tey kato 1mesetz ot p1tuvaneto shte skitam sama! Zaminavam s edin priyatel, no toy e peruanetz i s ispansko grazhdanstvo..ta tehnite usloviya sa dalech razlichnni...mama mía, ñama izlizane  Rolling Eyes
Merci predvaritelno!!!

# 36
Здравейте!

Моля за подобни съвети. 2013г ходих на бекпекърска обиколка в Тайланд и нямаше проблеми с визата, получаваше се на място на летището и струваше около 25€ за 15дни. Но сега чета, че вече не е възможно по този начин?? И живеейки в Испания, мога ли да си я извадя в Мадрид или задължително трябва да е в София? За Щатите си я извадих в София, но по чисто съвпадение, че бях там, иначе, си пишеше ясно, че най-логично е, да си я извадиш в страната, в която живееш повече от 2год мисля, че бяха. Нищо не разбирам, в испанската страница на посолството, българите сме в списък "visa on arrival" и/или нововъвведените преди 3дена визи..35€ 60дневен непрекъснат престой или 150€-многократен. Някой може ли да ми изясни със спешност, тъй като заминавам след точно 3понеделника, т.е. на 7дек   Ако е така, значи съм в беда...Освен това, ще отбележа, че предния път излязох по-късно от договорените 15дена(на прстигане, слава Богу , никой не ми поиска билет за връщане до 2седмици ) и се наложи да платя глоба 4500Б на излизане(бях наясно още преди да отида, защото закупих въпросното пътуване в последния момент и си поех възмездието, ajjaja), въпросът ми е дали ще ми направят проблем на повторно влизане, макар и 2год по-късно, имам печат с глобата, която съм платила, нз дали това го гледат и как реагират.
И билетът ми за връщане, пак от Тайланд, е за към края на февруари, предполагам, че най-доброто решение ще е да си купя от сега билет за излизане 2седмици след пристигането(в случай, че е възможна все още voa, например до Малайзия ме влече и после, ако реша, на влизане по въздух или земя, имам нови 15дена, така ли е?
Застраховка нужна ли е? Като здравна, ако имаш нужда от лекар или нещо от сорта?
И ако имате някаква друга важна инфо, коятода  трябва да знам, тъй като 1месец от пътуването ще скитам сама! Заминавам с един приятел, но той е перуанец и с испанско гражданство..та техните условия са далеч различнни...мама мя, няма излизане   
Мерси предварително!!!

# 37
  • София
На мен и един друг визов въпрос ми възникна, предвид че са разкарали двукратното влизане и трябва да платим таксата за многократно  Crazy
Мога ли да взема от тук виза за еднократно влизане в Тайланд, а после от Камбоджа на място да извадим виза за повторното влизане в Тайланд вече като ще летим за София?  newsm78
Моят спътник е на мнение, че всичко на място да вадим, но на мен ми се искаше поне за Тайланд да сме изрядни, за да нямаме разправии 

# 38
Здравейте, аз и моя спътник имаме същата дилема...150€ за виза е много скъпо Sad. Мислим да вземем еднократна туристическа от Бг и на второ влизане от Камбоджа към Банкок на място. Моля Ви да споделите дали вие успяхте  двукратно да влезете в Тайланд от Камбоджа? Трудно ли се изкарва втора виза от Камбоджа и откъде? Моля, споделете как направихте вие? Предварително благодарим.

# 39
  • София
А аз да питам за Камбоджа:
1. До колкото се ориентирах там вървят долари и не е необходимо и да ги обменяме в местната валута и е по-добре долари от евро, правилно ли съм разбрала?
2. Какви неща си заслужава да се купуват от там:дрехи ли, шалове, подправки или пък бижута  Mr. Green

# 40
А аз да питам за Камбоджа:
1. До колкото се ориентирах там вървят долари и не е необходимо и да ги обменяме в местната валута и е по-добре долари от евро, правилно ли съм разбрала?
2. Какви неща си заслужава да се купуват от там:дрехи ли, шалове, подправки или пък бижута  Mr. Green
1. Ние обменяхме долари там на място но и евро сменях е и беше най изгодно
Не се притеснявайте всякаква валута сменят под път и над път в аотеката в маркета на сергии хахах
2. Аз бях предупредена и тръгнах с празни куфари
Купих чанти подправки кокосово масло студенопресовано уникално е
Коса си купих
Дрехи бански сушени храни обувки бижута очила всичко едвам се вместих в килограмите

# 41
# 42
Здравейте, виждам че темата не е много активна, но реших да пиша все пак. Преди два дни се завърнахме от пътуване в Азия и по-конкретно Тайланд и Камбоджа. Прекарахме месец там и не сме си правили никакви ваксини. Основно използвах местен спрей против комари за защита.

Има ли някой от вас, който е наясно какви тестове е добре да се направят след такова пътуване? Благодаря много!

# 43
 От 1.02.2017 до 31.12.2018 г. е в сила програма за електронно приемане и обработка на молби за краткосрочни туристически визи за Виетнам.

Българските граждани, които желаят да посетят Виетнам с цел туризъм, при максимален престой в страната до 30 дни, могат  да кандидатстват за електронна виза чрез https://www.immigration.gov.vn/ или https://www.xuatnhapcanh.gov.vn/.

Стойността на електронната визата е 25 щ.д.

Някой да е вадил виза по този начин ?

# 44
Точно за Виетнам не съм, но едва ли е много по-различно от ваденето  на която и да е друга ел.виза.
Достатъчно е да се попълни платформата и да се преведат тези 25 долара, но не с банков превод /по всяка вероятност/, защото плащането става веднага с попълването на номер на карта, от която излизат парите.

Общи условия

Активация на акаунт