КГБ = Клуб на Готините Баби - 149.

  • 60 697
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 23 368
Аз си бера смокинята  когато узрее,да не презрява,защото се разпльокват,засъхват.Като пропусна,си ги ям.Та бера ,режа опашки  слагам във камерата.Като се съберат две ,три бранета,  изсипвам във тенджера  вряла вода,до пет минутки бъкват ,свалям и слагам тавата с два кг захар,литър вода да се сгъсти.Това за около 200 смокини от дребните.През гевгир отцеждам смокините и  слагам при захарта.Те се отпускат и  разреждат сиропа,да да се знае,да се вари до исканата гъстота и  малко повече,със зрели смокини става едно мекичко,сочни са вътре.

Зелените бера наведнъж последно преди студовете ,преварявам в три води,завира ,отцеждам и пак три пъти,да се махне лепкавото,но все пак смокините да са пред зрелост,тоест най сухотои  зелено не става,да е оформено ,готово  да стане сочно,като ги гледам за три дни минават от зелено в зряло..И пак в сироп готов ,но тези не се отпускат ,та гъстотата да е точно желаната.Лъжичка чаена лимонтозу малко преди сваляне.

Правила съм като при смокините първата вода слагам колкото царевично зърно ,или две зърна  -такава топчица син камък и после следващите води са чисти.Но след като не ми се разваряват и така,без син камък си карам направо.Миналата година бяха харесани щом не остана от тях.Сега не знам гъстотата как е ,ще отворя при повод и имам да правя още една доза.Това за смокините от моя скромен опит.Някои във вар ги топят ,бе не искам .

# 211
  • Мнения: 641
Благодаря, Борянка! Изпратих ти лично писъмце......и ако има нещо ще те питам...

# 212
  • Мнения: 4 933
честит първи учебен ден на всички първолаци, на по-големите ученици и на всички учители! новата учебна година да е успешна и щастлива за всички вас !!!


Мойто сладко от смокини стана много сполучливо. С цвят и гъстота на мед и много вкусно.Не, че някой ми го яде, ама аз си хапвам по някоя и друга смокиня през зимата Grinning

# 213
  • Мнения: 8 559
               Привет,момичета!Аз като баба на първокласник сутринта се успах  Embarassed Embarassed Embarassed И от ставането ми всичко беше на лудо препускане!Успях за тържеството,след това връщай учениците в къщи,карай щерката на работа и ....се приземих полужива на тръстиката,а там -пълна каша.Деца от други групи,скелето стои,майсторите плескат,на звънеца ми звънят постоянно и.....си извиках ММ да ме прибере,че освен многото китки бях като пребито куче.Едвам мърдах. Laughing


НА ДОБЪР ПЪТ НА  ВЛАДИ НА МАРИНКА,  НА КРИСКО НА МАЯ, НА СОФИ НА МЕРИ ПОПИНЗ,  НА КАТИ НА ФЛО,  НА МОЯ ЛЮБИ И НА ВСИЧКИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ УЧЕНИЦИ НАШИ ВНУЧЕТА И ДЕЦА!ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ,УМНИ И РАЗУМНИ,ДА ИМ Е ЛЕКО И ПРИЯТНО В УЧИЛИЩЕ И ДА НИ РАДВАТ С УСПЕХИ!.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА КОЛЕЖКИТЕ В ТЕМАТА - Грети, Мая, Янчето, Тану .ДА ВИ Е ЛЕКА И УСПЕШНА УЧЕБНАТА ГОДИНА!ДА СТЕ УСМИХНАТИ,СПОКОЙНИ И КРЕАТИВНИ!

                   Джили,лека ДГ и на твоята принцеска!Това твоето не е Сървайвър,а нещо по-страшно.Важното е,че си видяла и разбрала какъв панаир е!Аз не бих пробвала!
                   Борянке,разби ме със смокините  ooooh! Това са любимите ми сладка - от зелени и от зрели смокини!Не успях да стигна до пазара,ама утре ще се опитам и дано намеря и арония и смокини-вероятно вече ще са зрели,ама каквито такива!
                   Янке,тези динчета ми напомнят детството.Когато ходех при баба си във вашия край се тъпчех с динчета и чесън - туршия.Такова нещо в Сф нямаше,само на село.
                   Айша,уреди ли се с екскурзия на 27-ми?Много ме е яд,че не се уговорихме по-рано и на тази дата съм заета за студентска среща в Плевен.
                   Луси,видях ти във фейса учениците - много са сладки,а мама е направо прекрасна.Да не повярваш,че има толкова големи деца.
                   Зачезвам да си нахраня ММ!

# 214
  • София
  • Мнения: 9 927
Привет, красавици  bouquet
ДИДИА,, как така се успа? Joy Уби ме направо...С майстори да си нямаш работа. До кога мислят да се мотаят? Я дайте на децата по една баданарка и кофа с боя, и да видите колко веселичко ще ви стане  redecoration
МЕРИ ПОПИНС,как така никой не яде сладкото от смокини? Като се каже сладко от смокини, си представям красива купичка, няколко топки сладолед и отгоре няколко смокини...Мммм, вкусище.
КРЕМЧЕ,разкажи нещо за първия учебен ден. Само знам, че беше с нов тоалет. Кой клас ще бъдеш? Simple Smile
ЯНЧЕ,за пръв път чувам за трушия от динчета. Ей, човек се учи докато е жив, а някои така и не се научават Simple SmileПо нашия край дини не стават, та затова няма такива деликатеси.
АДАШКЕ ДЖИЛИ,за това ли беше тази тръпка? Жива те ожалих. Как така в 24.00 сте се добрали до бивака, ами ако някой беше закъсал по пътя? На произвола на съдбата ли остава? Голям екшън е било...
Мислех още да пиша, но е време да направя " чопската" салата и да си посрещна зетя. За сега толкова. wavey

# 215
  • София
  • Мнения: 18 318
На добър час на малките и големи ученици! Да са здрави, да им е лесно ученето и само шестици!
Лека работа и на учителките - кротки класове и често актуизиране на заплатите!
На малката ученичка Иринка - да не лепва вируси и да и е леко ставането сутрин!
Здравке, благодаря за мейла. Пуснах молба, дано дойдат да видят. Че нещо асансьорите не ми харесват - клатят се, скърцат ...
За Солун май няма да ме огрее - тръгването е много рано. Пламен не поема ангажимент - ако коч-партито е в петък вечер няма да може. Ако е в събота - не му се става. Пък и не съм помислила и за него - можело и той да иска. Като му предагам - отказва, после се цупи. Ще помисля още 1 -2 дни и сма ще реша. Но най-вероятно ще гледам снимки.

# 216
  • Мнения: 641
Фло, аз вече "пораснах" и сме във втори клас.

# 217
  • Мнения: 23 368
Динчетата са страхотно мезе за ракия,греяна при това зиме.Но трябват малки, розови,тоест да не са  кухи вътре от презряване.Миналата година правих  И така останаха ,тази не съм сяла дини и няма да правя,нямам кой да ми даде,.Мъжът ми бе потребител на това вкусище,наистина е разкошно студено от мазето със гореща ракия ,изкушавах да  и аз с 30 грама ракийка.Като помисля ,има производители на дини наблизо,мога да помоля за зелени.Иначе стават и нарязани в компотен буркан като краставички.Но онова от делвата е разкош.
Как ви занимавам с туршии,ама ми е приятно да си спомня как беше.

# 218
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Здравунче, чак сега видях на баба ску - склуптора - къде съм бляла newsm78, пропуснала съм го. Е ми уреди се ти със статуя, това си е. Че и другата баба покрай тебе, Joy Joy
Нашият засега ще става полицай. След което добавя: "ченге" и гледа хитро. Изглежда си мисли, че ченге е нещо тарикатско и чака да ти види реакцията. Щял да кара полицейски джип и да бие престъпниците. Аз внимателно му обясних, че полицаите не бият престъпниците, само ги арестуват. Не ми повярва много обаче. Понеже водихме този разговор на една пейка, когато аз казах, че полицаите не бият престъпниците, един мъж до него на пейката се включи с репликата "не много", та детето май се пообърка, ама оставих изясняването на този въпрос за друг път.

# 219
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 732
 Фло, при нас се гледат много бостани и на пазара разни лелки изкарват малки пъпешчета и динчета - като се обере бостана и каквото остане!Борянка е обяснила. Аз си купих още в сряда - нали тогава е пазарът при нас, ама чак днес ги сложих. Добавят се моркови - за запълване на мястото, целинка, накрая се слагат 3 аспирина и се залива горещо със заливката за камби. Става много вкусно мезе. При това не знам дали на друго място се прави трушия от динени кори. Изядаш динята, а кората се нарязва на ивици и се нарежда в компотен буркан като краставичките. Слага се равна лъжица сол, една бучка захар, 2-3 зърна чер пипер, вода до гърлото ,затваря се и - на шарена сянка, 2-3 дена. После се прибира. Става по-вкусно и от краставички! Вече имам десетина буркана.Анжелка много я обича!
Ние всяка вечер гледаме "От местопрестъплението" та днес ми бяха взети отпечатъци с тиксо Joy

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 21:51 от Янче-то

# 220
  • София
  • Мнения: 9 927
Момичета, вие направо ме шашардисахте...Малки динички няма от къде да намеря, но трушия от динени кори??? newsm78 Ма що не взема да опитам newsm78 Колко му е... ЯНЕ, имам буркани, освен да пробвам. Дала си рецептата, да видим какво ще стане. Речено-сторено! Ако се проваля, ще си мълча Embarassed, ако стане-ще се похваля  chef БОРЯНЧЕ, греяна ракия обичам, но пия по 30 грама само на Бъдни вечер. Може пък да пропия... Никога не казвай НИКОГА hahaha И никога не е късно да станеш за срам Embarassed Потопявам се в размисъл... newsm09

# 221
  • Мнения: 1 563
Янче Hug за първи път чувам туршия от динени кори. За динчета също при нас не се правят. Миналата година една съседка на село ми каза за зелени сливи ,слагат се в буркан като киселите краставички. Тя е от Видинско. направих 3-4 буркана за проба , но само аз си ги хапвах по две - три и ММ малко. Никой друг не изяви желание. Моите последните години не  искат никакви туршии,само зет ми обича кисели краставички,та само това правя по малко. Всеки вече предпочита прясна салата и през зимата. То сега всичко има по всяко време.
Сладкото от  смокини и аз като Борянка го правя. Ние също имаме смокиня и аз така ги събирам по малко и наведнъж варя. За тази година вече приключих ,макар че ММ днес пак донесе една кутия , но ще предложа на  децата да си ги хапнат пресни.
При вас вали  ли ???? Цял ден се куми и привечер заваля хубав дъжд и продължава да вали......
Диди Hug благодаря за хубавите отзиви за внуците ми и дъщерята. Децата растат и вече задминаха и майка им... Живи и здрави да са ни на всички децата и внуците...
Какво гледате  по ТВ от тази вечер???  Нали започнаха нови предавания. При нас  е хубаво ,че мога да връщам  предаванията назад....
Лека и спокойна нощ мили приятелки  !!! Hug Hug Hug  love001  love001  love001 smile3524

Фло Hug писали сме заедно , но ти нали по пъргавелка , изпревари ме... :*

# 222
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 732
  Луси, опитай поне тези с динени кори - стават по-вкусни и от краставички! Предполагам поне дини имате! Хайде, динчета има там, където са бостаните. Накрая се обират завръзите - от големина като орех, до юмрук и малко нагоре. По-големите се нарязват на парчета и се нареждат. Става много вкусно! Някои ги смесват и със зелени домати, ама те трябва поне 24 часа да киснат във вАрена вода.
А как обичам смокиниииии Peace Най вече в сурово състояние! Мога да изям една кошница! От големите! За Съжаление при нас много трудно растат и още по-трудно зреят! Гледах на пазара, ама те - златни! 12 лв килото!

# 223
  • Мнения: 8 559
                 Лусиииии, и синът ти ми е на сърце вече!  Laughing Такова хубаво и умно момче!За някои хора не ти трябва много време за да ги оцениш!Щастлива мама си ти!
                 Аз гледам Биг брадъра,че детето ми е на работа и ще си тръгне чак като свърши /нали са в Нови хан и треперя докато се прибере/ ,а и знам кои визитки са нейни та ги оценявам.Нали съм взискателна мама та след това правя разбор!Даже се ядосвам на себе си,че съм направила двете си деца работари и перфекционисти.Все са недоволни от себе си и все искат по-добре и винаги е можело още нещо.До момента няма много мАтриал за критика! Laughing Добре се е справило детето!Аз доволен! Wink
                 Айша,оставяй го Пламен и тръгвай за Солун.И аз съм се замислила да изоставя ММ и да зачезна сама на някъде. Mr. Green За момента аз тръгвам с него към Плевен,че той сам няма да иска нищо,че срещата е на неговия випуск.Аз обаче мога и сама!  Twisted Evil
                 Фло,ами станах в 9 без 15  Laughing нали съм втора смяна /смених се заради първокласника  Wink/ и си спя спокойничко.Добре,че малката щерка звънна та не пропуснах момента. Laughing Майсторите са на тръстиката и се мотат от май месец.Уж трябваше да сме изолирани и боядисани още лятото,но.....като гледам до къде са ще откараме до ноември.Трябваше да изсъхнат шпакловките,че да боядисат нашето блокче,ама май дъжда ще попречи,а другия корпус още го изолират и не е шпаклован.Родители,деца прескачат скелета и кофи и...не се знае до кога.

# 224
  • ВАРНА
  • Мнения: 144
Привет,привет! wavey
Не можах да се сдържа и се включвам в динената тема Joy
Яла съм динчета на туршия, тип разчистване на градината - динчета, зелени домати, моркови, чушки, пиперки върхари и зелении. Баба ми правеше.
Имам рецепта за сладко от динени кори от Никополския край, не съм я правила, не съм и яла.
Янче, за туршия за пръв път чувам и ще я пробвам, само ми уточни белиш ли зеленото, запечатваш ли ги или само затваряш. Как ги съхраняваш без консервант? Заинтригува ме, че са по-вкусни от краставичките, и че Анжи ги харесва.
Туршии вече и у нас не се ядат, но правя по някой буркан да има, че като няма търсят. Дунавската салата е друга работа, нея си я харесваме и хапваме. Печените камби, също.
Олях се. Ставам да простирам hang

На всички - Лека нощ и сладки сънища!

Общи условия

Активация на акаунт