Зелените бера наведнъж последно преди студовете ,преварявам в три води,завира ,отцеждам и пак три пъти,да се махне лепкавото,но все пак смокините да са пред зрелост,тоест най сухотои зелено не става,да е оформено ,готово да стане сочно,като ги гледам за три дни минават от зелено в зряло..И пак в сироп готов ,но тези не се отпускат ,та гъстотата да е точно желаната.Лъжичка чаена лимонтозу малко преди сваляне.
Правила съм като при смокините първата вода слагам колкото царевично зърно ,или две зърна -такава топчица син камък и после следващите води са чисти.Но след като не ми се разваряват и така,без син камък си карам направо.Миналата година бяха харесани щом не остана от тях.Сега не знам гъстотата как е ,ще отворя при повод и имам да правя още една доза.Това за смокините от моя скромен опит.Някои във вар ги топят ,бе не искам .