КГБ = Клуб на Готините Баби - 149.

  • 60 700
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Мари, а как я правиш дунавската салата? Дай рецепта, ако не те мързи да пишеш. Яла съм навремето купена дунавска салата и имам спомен, че я харесвах. Както и нещо, на което пишеше "икра" от патладжани, пак купешко беше, много го обичах това.

# 226
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 732

 Добро утро! Моето кафе е към края си, затова бързам да го споделя:

 

 Мари, нищо не беля, само ги нарязвам на ивици от сантиметър-два и ги редя като краставичките. Уплътнявам с по-малки парчета. Затварям с найлонова капачка и....на слънце. Абе, момичета, слънчеви краставички не сте ли правили newsm78 На същият принцип.Даже, ако е останал слой червено от динята става още по-вкусно! Опитайте!
Аз ставам да видя какво ще обличам, че днес и тук го дават да превали. До сега минавахме метър от дъжда, ама......дори намаляване на температурите. А в 6,30 ще вдигна и детето.
 На всички - лек ден! Hug Hug Hug

# 227
  • в малка спретната къщурка
  • Мнения: 1 163
Добро утро!


За да съм в крак с темата на разговор,подбрах поздрава ми за ВАС.
Янче,върна ме в детството.В спомените за най работливата,най добрата във всяко отношение за мен-Маминка/майката на майка ми/от която сме отгледани аз и брат ми.Тя се грижеше за нас,за къщата и за изхранването на всички ни.Малките динчета от кацата с туршия,сладкото от дини,което се казваше петмез и в направата му съм участвала и аз,рачела от тиква и още много неща,които не съм опитвала отдавна.Колко хубави са пържените мекици сутрин, намазани с петмез отгоре.Сутринта ми започва с приятни спомени.Да има всичко вече целогодишно,но го няма вкуса от детството ми.
Приятен,слънчев и усмихнат ден! Hug Hug Hug

# 228
  • в малка спретната къщурка
  • Мнения: 1 163



Все още има лято,но есента напомни за себе си.

# 229
  • София
  • Мнения: 9 932
Добро утро момичета. Изпих си кафето.
ЯНЧЕ:hug: приятна работа.
ФУРИЙКА, как хубаво само си го написала... Стана ми и тъжно, и светло...Мили спомени...
Макар и намусено да е времето, желая ви да имате повод за слънчеви усмивки. newsm51 smile3525 newsm47

# 230
  • София
  • Мнения: 2 679


Добрутро и от мен!

Благодаря ви за кафето, музикалните поздрави, хубавите постове, които се оказа доста, след моя вчерашен пост. Бре, не мога да смогна да се оправя. Но, влизам в ритъм лека-полека. Пък и времето ни напомня, че вече трябва да сме в крак с него!

Фло, да ти е успешна Кати, в което не се и съмнявам! Чудесно е, че ще учи да чете и пише и на български. Браво на Елица, че е решила това!

Гледам, че говорите за туршии. От динички за първи път чувам да си призная. От смокини сладко май най-обичаме у дома. Ама рядко правя. Иначе основно лютенички по малко.

Шпунци, Вели как е?

Оставям ви със здраве и ви желая усмихнат ден, въпреки дъжда!

# 231
  • Мнения: 1 563
 Добро утро и от мен дружки !!!! Hug
Янче Hug благодаря за кафето!!! Успах се днес.... То на вън цяла нощ валя и няма за къде да бързам , та преди малко се излюпих ... Сега си пия кафето  и слушам музикалните поздрави та Фури Grinning  (Y)
Янче  Hugще отида да купя диня и корите ще направя като краставичките ,че много ми е любопитно как ще е на вкус . Казваш ,че с червено е по вкусно ,ще оставя повече да има, но пиши точната рецепта ,че да не объркам нещо. Когато имаш време... Grinning
Фури Hugако знаеш как обичам рачел.....мммммм ,като четох чак започнах за преглъщам.Баба и мама също много правела рачел , а и бяло сладко ,спомням си ,че нещо изваряваха сок от грозде.Едно време нали се черпеше 1 лъжица  бяло сладко в чаша вода...  Grinning
Рачел се опитвам да правя с гликоза , но някой път не го оцелвам. Игра си е ,че и във варна вода тиквата се слага, а и с къдрав нож да се режат ,че добре да изглеждат , но отдавна не съм правила .
Дори съм забравила и точната рецепта как беше newsm78.
Маринка Hug какво стана с диваните , направиха ли ги ? Майстора за циклене на дюшемето е пазарен...Благодаря ти още веднъж !
Дидиа Hug наистина съм  щастлива с децата ми !!! Бог да  пази и помага на всички !!!

Приятен  и спорен ден момичета ! newsm51  love001

# 232
  • в сърцата на любимите ми хора
  • Мнения: 1 288
Момичета, как сте в това дъждовно време? Продъни се небето - от вчера не е спирало да вали, но поне е кротичко. Май тази година няма да се радваме на "циганското лято"  Sad
Янче, казвай къде да ти пратя малко смокини. Тази събота ще ходя при майка и ако не са изпокапали, ще ти набера и ще ти изпратя. Тя винаги прави сладко, но предпочитаме от зрели смокини. Става мммммммм - един път. Любимото ми. Рецептата й е подобна на тези, които сте написали. И аз днес ще взема диня, да пробвам твоята туршийка с корите. Дано не се изложа, че много не ме бива, ама като чета то няма какво толкова да объркам - ма ще видим  Simple Smile
Мари М, изкуши ме с "Дунавската салата". Ако може драсни рецептата, да пробваме. И аз имам "вкусни" спомени от нея, ама от купешката. Домашна не сме правили.
Джили, като прочетох твоите приключения, а и като знам колко далече е Югово от Кръстова гора - направо ме втресе. Аз щях да се откажа. Герои сте, но наистина търсете си правата и да ви връщат парите, че това направо си е кощунство да ви карат да ходите толкова много. Пък и вероятно е имало и по-възрастни хора в автобуса. Мошеници Mr. Green
Уф, не спира този дъжд. И едно такова сиво и тъжно. Дано пробие поне за малко слънчицето, че без него сме заникъде.
Хубав ден на всички! За неспоменатите -  Hug Hug Hug

# 233
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Фури, ама наистина много хубаво си го написала, и мен ме стисна тъгата за гърлото. Яла съм веднъж в Добруджата туршия от малки динки и ми беше харесала, но аз си обичам кисели неща.
Янче, ми то при нас няма никакво слънце, ще трябва да изчакам. Аз не съм правила слънчеви краставички, но майка много правеше. Но споменът ми е, че бяха доста солени.

Луси, обожавах бялото сладко. Само чаках да дойдат мамини приятелки да ги черпи, че и аз да се наредя за сладкото. Баща ми беше маниак на здравословното хранене и не ми даваха много сладко да ям. Нещата се деляха на "полезни" и "неполезни".

# 234
  • Мнения: 2 203
Привет момичета !!! Hug Hug

Честити да са всички празнували Hug Hug и непоздравени от мен  Embarassed Embarassed

Работа та не смогвааам. В неделя вечер след почивните дни бях като пребита. newsm78 newsm78
Ама няма да се жалвам повече.

Изчетох всичкоо.
Джили мила - като си представя колко път и  то какъв е до горе - ужас.
Ако бях  аз - най-малкото щях да вдигна скандал на шофьора и екскурзоводката. Прави са момичетата - обадете се във скапаната фирма !
И пишете навсякъде аккви ги вършат.
Безумие!

Относно смокиновото слазко- аз сигурно съм от малкото хора,които не го ядат ,а имат в изобилие.
Приготвено от свекърва ми. Ежегодно.
Просто не обичам смокини. Иначе ми ухае приятно и някой път си капвам от сиропа на сладкото Grinning

Диди - арония имахме в изобилие тази година. Даже в момента има още 2 храста необрани ,които чакат сестра ми. ,но те плодовете вече са почти готови  като за ошаф/в?

Мари - давай рецептата за таз дунавска салата. Hug
Имам спомени,че по нашия край в тази салата се слагаше лук newsm78

И ние сме правили динчета на трушия по настояване на Павел,но нещо не я харесахме  и не повторих.
А аз съм варила  сладко от динени кори.Май се слагаха във варова вода и те.
Така - поста ми стана  кулинарен. Grinning

Радвам се,че всички сме що годе добре и на крака Hug Hug

Фури - тези рула от сено или слама са любими обекти за снимане на голямата щерка. Като ги види и се започва Grinning
Даже скоро викаше на Павел - татко - да си вземем едно рулце за нас- ей така за интериор Joy Joy Joy

А за мекици- ами фен съм им, но рядко правя заради ММ ,че избягва пържени храни.
Но най-ми е хубаво мама като ми ги направи,а тя е   майсторка на тестени изделия.
Със сладко и сиренце. Особено зимно време. Мммм.
Светълчо - то всичко вкусно е в графа "неполезни" newsm78

Шпунци - Вели е добре ,нали ?
 А  кат" млада булка  при приготвянето на  бяло сладко си изгорих един миксер  . Беше ми любопитно как се прави.
Ако някой се интересува - свекърва ми има рецептата. В събота ще ходим ,че панаир има тогава в Чирпан.

При нас е слънчево.Не е валяло.
Момичета с дъждовното време - дано да сте добре и без екстремни  ситуации.

Спирам дотук с хаотичния си пост.
Приятен ден на всички Hug Hug

# 235
  • Мнения: 2 203
 ама че работа
самоцитирах се  Joy Joy
е изтрих го де

Фло - "видях " те  Hug Hug

# 236
  • Мнения: 1 250
Привет девойки Hug Сега се връщам от пазаруване ,надявам се последното преди празника че излизат  почти 4 дни почивни. Както винаги натъпках количката, но на касата реших да  си направя услуга и след като платих и оставих адреса ,оформих да ми доставят нещата в къщи.Взех с мен само две три неща, за всеки случай ако закъснеят с доставката, после ъв фарма за лекарствата и докато се върнах в къщи  си получих и покупките. А то егати жегата.Навързо подредих  нещата за изстудяваше и замразяване,останалите пакети са в средата на кухнята а аз съм на канапето под климатика да оживея.Към един се връщат юнаците ще ги впрегна останалите неща да разпределят по местата им.. Та  която мечтаеше за пенсионерско свободно време,да си помечтае Laughing.
Леле, навън потъмня като че ще се изсипе потоп, ама къде ти  newsm78
Айде стига съм почивала ,дерзайте в консервните комбинати и оставете някое и друго бурканче лютеница за гости от далеч Simple Smile



# 237
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Кари, в момента пека твоето диетично пиле. Сега го чакам да се зачерви и да го почваме. Много ми е интересно как ще е солено без сол newsm78 Ще докладвам после.

# 238
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 732
 Здравейте пак от мен! Завърнах се благополучно и гледам, че се заинтересувахте от динените кори Joy Пиша подред:
За компотен буркан: 4-5-6 зърна черен пипер, равна лъжица супена сол, може на върха на лъжицата и мъъъничко захар. Нареждате корите, заливате с вода-студена, запечатвате \ по-добре с найлонова капачка, че може да се наложи да се долива \ и изнасяте навън за 2-3 дена. После се прибират при другата зимнина. Това е. По желание може да добавите морковчета, целина....но вкусът се сменя. Е, не е по-лош, просто е друг.
А Дунавската салата е смес от зеле, пипер \зелен и червен\, зелени доматчета и моркови. Първо се заварява марината от оцет, захар, сол и олио. Нарязаните зеленчуци се попарват в маринатата и като се извадят се добавят подправките: Нарязана целина, магданоз, чер пипер. Тъпче се в буркани плътно, затварят се и се стерилизират за 5 мин. Доста пипкаво за мен, не че не съм я правила hahaha  Може Мари да я прави по друг начин newsm78
Мамси, то да ми пратиш смокини, ама те докато дойдат ще станат на мармалад Joy Утре ще видя дали има на пазара и ще си купя поне малко да не вземе да ми се подуе нещо Joy
Още щях да пиша, ама....като се върна назад ще се сетя.
Сетих се! И на мен явно не ми излизат всички постове. По някога коментирате за нещо, което не съм прочела. Като за пилето на Кари без сол, например! Връщах се назад поне 5 страници - никъде го няма newsm78 И друг път ме се е случвало, но все си мислех, че може да не съм допрочела! Ама щом не съм само аз....
Гъбче, свекър ми беше майстор на мекиците! Много ми липсват, но той ги правеше със сурватка, точеше тестото на лист с дебелина от сантиметър, нарязваше на правоъгълничета и ги пържеше. А те като се надуят като бухтички...мммммм. Имахме една огромна дълбока тенджера и като я напълнеше със връх - нищо не оставаше Joy Ама тогава гледахме кози и постоянно имаше мляко. Сега къде да търся сурватка newsm78

Последна редакция: вт, 16 сеп 2014, 15:38 от Янче-то

# 239
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Докладвам за Кариното пиле:

Много хубава рецепта, но си е безсолно, трябва да се посоли, освен ако не обичате безсолни ястия.
Много ми хареса:
Първо - изумително колко много мазнина изтече в тавичката, не съм знаела, че пилетата са толкова мазни. А аз обикновено ги пека със смес от олио и масло, а едно време, когато свинската мас още не беше толкова компрометирана, съм пекла и агне, и пиле със свинска мас и много вкусно си ставаше, да ви кажа. Та се чудя сега защо съм добавяла мазнина, като пилето си има толкова много своя. Значи, всичката подкожна мазнина се стопи и изтече във водата в тавата, остана само една тънка като пергамент хрускава кожичка с вкус на пръжки (джумерки, по варненски).
Второ:Месото - сочно, вкусно.
Трето:Мирис на чесън - никакъв, само в най-вътрешната част на пилето малко се усещаше. Лимонов аромат никакъв, все едно не е имало лимон.

Абсолютно го препоръчвам. Толкова е леко, че спокойно бих изяла половин пиле, ако не се свенях от лакомията си. (То и пиле този път намерих по-малко - 1200г, обикновено са по около 1600 г тия, лудогорските пилета.)

Янче, последно питане за динените кори и повече няма да те тормозя - като няма слънце, ще стане ли?

Общи условия

Активация на акаунт