ПЪРВОКЛАСНИЦИ на прага на училище - 7 тема

• 33 159
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Ей, не можах да издържа до довечера и ви проверявам през телефона.
И ние нямаме програмата още. Няма да ви казвам,че при нас са всеки ден по 2часа Мат,2часа Бел,2часа английски по 40мин. Каквото остане е за музики,спорт и др. Още миналата година се ядосвах на натегачеството на училището, ама от страх да не попаднем от трън,та на глог, я оставих и тази година там. Още на първата родителска говореха за сертификати,оценки и т.н. Sick Казала съм й в началото,че училища, дрехи, учебници,играчки се сменят. Важни са хората и това как се чувстваме. Ако има проблем и не може да го реши, ще се опитаме заедно.

# 616
Жасмин, чудесно е че се възстановява.

Лавка имат, пускат ги да ходят....дори само 1ви клас както са 5паралелки, ако се юрнат всичките, няма как да стане номера много от тях да си купят нещо.
До тоалетна си ходи от първия ден, днес ходела с момчетата. Simple Smile питах я, нали си имат мъжка и дамска тоалетна - "да, аз си ходя в дамската, но до тоалетната ходя с момчетата". Simple Smile
Мотае 1лв. от вчера, но не си е купувала нищо.
Днес и бях сложила мини кроасани и 1сок, изяла и изпила беше всичко.
От другата седмица ще имат обяд, предложих и ако иска да остава да обядва с другите деца и тогава да я взимам. Ще видим дали ще се съгласи.

# 617
Много сме добре, мерси. Вчера поддържа 38,4 температура и се притесних, но му включиха система; тази сутрин още една банка му наляха и сега съвсем живна. Важното е, че се събуди от упойката и може да говори, това ми бяха големите страхове. Снощи спа, без да хърка, за пръв път от много време насам, даже ставах да го чуя дали диша. Simple Smile)

# 618
21,30 за ме е късно лягане предвид че стават рано и са по цял ден натоварени и на крак.Моите снощи в 9 бяха в кревата и тя вече мрънкаше ,че и се спи. Довечера в 8. Ще пробвам събота и неделя да  я слагам на обяд да спи.

Морена аз като тебе преди 4 години изревах за тези ИТ, когато баткото беше първокласник. Едвам не ме убиха  родителите. Аз също исках физкултура или рисуване. В резултата целия първи клас играеха на игри, щото всичко си знаели , а миналата година цял един срок нямаха  часове ,защото нямало компютри в училището. ooooh!

# 619
Жасмин, поздравления за преодоляното препятствие - сега колко сладолед има за изяжданееее Simple Smile
Днес по програма имаха английски - нямат учебници. Тайната ми догадка е,че ще чакат да мине родителската на 24.09, когато ще съберем пари за тях и чак после се надявам да започнат с нормални часове по език.

# 620
  • София
Здравейте,

Нашият първокласник също му харесва най- страхотното училище. Иска да ходи на таекондо и мини баскет бол, вчера беше заинтригуван и от танците, което направо ме втрещи. Изобщо не знам как ще ходи, като и сега до обед е страшно уморен. Сега си почива на скоро ще трябва да се захване с домашното.

Скин не знам дали има значение, но рекламните пакети са подарък от Общината. Поне на нас така ни казаха. За останалото - няма да коментирам, мисля че доста мнения си събрала.
Скрит текст:
Повече информация за дислексията http://dyslexia.vivacom.bg/, с молба да не го приемате като реклама, просто защото стана въпрос, покрай другите рекламни материали, които явно повечето сме получили.

# 621
  • София
Ох, изчетох ви. Малката спи, та успях. 3 дни ще съм сама с двамата и  Crazy Crazy Crazy

Сутринта 2 пъти звъня за глупости да ми каже и от тогава ни випъл, ни стон. Щеше ми се да звънне сега на обяд, ама не би.

Нямаме програма още, вчера били оцетявали редове - някой да има представа защо се прави това? newsm78 Всички получили отличен на буквара, бяха много доволни децата.

Вечер в 9 ч. е в леглото, разбрали сме твърдо. Събота ще му позволявам в 22 ч. да ляга.

# 622
  • Sofia
Вела, аз проверих в МОН и за съжаление си е по програма, че иначе... както и спестих миналата година писането на ръкписни букви...
Пък, ако почнат да си играят определено ще си говорим...

Аз тъкмо погледнах... и се надявам в сегашната ми пратка (вероятно утре ще е раздването) да е Джордж-а, с клинчетата. ФВС имат в понеделник и вторник.

Гушкан спи.

# 623
  • Варна
Жасмин, много се радвам за вас Hug Скоро и престоя в болницата ще забравите Simple Smile
Добре, че mmm_ напомни за дислексията - щях и по тази тема да се изказвам, ама от мрънкане не ми остана време ooooh! Вече съм споменавала, че имам дислексия, открита мноооого след началните ученически години. Направих тест на Марта, но е в гранични стойности и т.к това са моите отговори, а аз съм доста критична, не мога да я "диагностицирам" само въз основа на тях.  Ако на някой му се наложи да мине по този път с детенцето си, ще си позволя да дам съвет - намерете силната страна на детето и наблегнете там. В никакъв случай не допускайте детенце да развие комплекс. Аз до ден днешен не обичам да чета, но пък математиката ми е била винаги много силна. Точно това ме спаси от подигравки в училище, защото тогава да сричаш в трети клас се равняваше на това да си мързелив, глупав или в най-добрия случай неглижиран от родителите си. Е, преодолява се и с целенасочена работа в по-късен етап от живота не ни личи, че сме имали проблеми с четенето.
За лягането вечер - не мога да се преборя - преди 22:00-22:30 не мога да я сложа да спи. Вчера започнах от 20:30 (веднага след вечеря) да я подканвам... и за два часа се приготви да легне. Ще продължавам да упорствам Flutter

# 624
  • София
Жасмин, много се радвам за вас Hug Скоро и престоя в болницата ще забравите Simple Smile
Добре, че mmm_ напомни за дислексията - щях и по тази тема да се изказвам, ама от мрънкане не ми остана време ooooh! Вече съм споменавала, че имам дислексия, открита мноооого след началните ученически години. Направих тест на Марта, но е в гранични стойности и т.к това са моите отговори, а аз съм доста критична, не мога да я "диагностицирам" само въз основа на тях.  Ако на някой му се наложи да мине по този път с детенцето си, ще си позволя да дам съвет - намерете силната страна на детето и наблегнете там. В никакъв случай не допускайте детенце да развие комплекс. Аз до ден днешен не обичам да чета, но пък математиката ми е била винаги много силна. Точно това ме спаси от подигравки в училище, защото тогава да сричаш в трети клас се равняваше на това да си мързелив, глупав или в най-добрия случай неглижиран от родителите си. Е, преодолява се и с целенасочена работа в по-късен етап от живота не ни личи, че сме имали проблеми с четенето.
За лягането вечер - не мога да се преборя - преди 22:00-22:30 не мога да я сложа да спи. Вчера започнах от 20:30 (веднага след вечеря) да я подканвам... и за два часа се приготви да легне. Ще продължавам да упорствам Flutter

Ох, сега направих теста в сайта за дислексията на виваком. Гранична група 12 отговова. Пак не ми става ясно какво е това и защо Боби излиза с някакъв проблем. Може ли като човек с дислексия д маи кажеш за каквод а гледам? Той чете доста добре, споре дмен, разбира се срича. Споре дмен ще му се тдава математиката, аз съм така - математиката ми е била удоволствие за учене, писането на тема по литература бе ад. Но аз четях много като ученичка (сега по-малко, но за мен четенето е удоволствие). Не сиам да ис вкарвам тревоги в главата, но все пка се притесних с тази дислексия.

За лягането - не знам как процедирате, но при нас в 20.30 ч. го изпращам да се къпе, мие зъбите, облича пижама и ни вика д аму четем. След това го оставяме в леглото, угасена е голямата лампа, оставя си понякога нощната лампа да му свети. Понякога заспива за 10 мин., понякога и след час, но да си знае кога трябва да е в леглото.

# 625
някой има ли вече постоянна програма?
някакви идеи кога да я чакам?

на родителската среща казаха по кой предмет колко часа седмично ще имат.
сметнах колко часа седмично ще имат и излиза, че на ден трябва да имат по 5 часа  ooooh!

Имаме постоянна програма от първия ден. Два пъти 6 часа и три пъти по 5.

Днес в стола има кюфтета на скара, зелева салата и картофки, пилешка супа. Имат много голям стол - там си готвят храната, което ми харесва. ще яде там и това много ме радва.

За ИТ - все ми е тая.

ЖАСМИН -  Hug

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 15:13 от NinoTino

# 626
  • София
И при нас мина вчерашния ден пълен с емоции. Взех го от занималня и първото нещо, което ми каза беше "Мамо може ли да ме отпишеш от занималня"  Shocked, и аз веднага реших, че в госпожицата нещо е проблема. А той каза, че си е представял, че в занималнята ще се занимават и ще има надуваеми батути, люлки и пързалки  hahaha hahaha hahaha.  След което беше на опреснителни по английски и снощи беше съвсем гроги. Но! Това не му попречи да се сдърпат със сестра си. Иначе беше изял всичко, което е странно защото по принцип не е от децата, които обичат храната. Закусва в къщи. Вчера шок.топчета Нескуик с прясно мляко, днес мъфин с прясно мляко. Много ми се променя графика на мен обаче и бях като пребита снощи. Ставам в 6,10 за да мога да ги вдигам и да закарам малката на градина и него в училище в 7,40. Сутрин е малка лудница. Малката и тя е със сменен график, т.к до скоро ходеше на градина в 8.40, а сега 7,30. Мъжа ми каза, че така ще изпуша съвсем скоро, но той или е от много рано на работа, или до по-късно. Най-много веднъж седмично да може да ги води. Но....ще свиквам. Хубавото от цялата работа е, че като оставя сина ми в училище имам час и 30 минути до работа, които уплътнявам във фитнеса. До сега все не ми стигаше времето, а сега цял час и половина само за мен  bowuu.

# 627
  • Варна
Кати, не се тревожи от сега! Точно с 12 точки излезе и мойта щерка. Но ще помоля и баща й да отговори на въпросите, защото преценката на доста места е субективна. Ще споделя какво беше при мен:
- бърках посоките, горе-долу, напред-назад, вчера-утре;
- като погледнех думата за четене буквите сякаш ми танцуваха и не можех да ги изговоря една след друга ако не сричам и не си поставя за цел да гледам само по 2-3 букви. Цяла дума само с поглед започнах да чета към 9г.
- много се обърквах от различни шрифтове и цветове. Помня, че си преписвах правилата от учебниците, защото ми беше трудно да ги препрочитам от шарените карета, които уж бяха за акцент.
- много букви и цифри пишех огледално. Но съм започнала да пиша активно (особено цифри) на 4г.  Сега ми остана само изписването на много неща от долу нагоре, вместо обратно.
- трудно следях текст, губех редовете, дори да са само 5-6 на страницата.
Това, което ме притеснява при малката е:
- все още сменя срички в някои думи;
- има някои грешни конструкции при изказа, като: "Се обади му!" (Обади му се);
- често изреченията й са объркващи и мноооого обяснителни, при положение, че може да каже нещото съвсем накратко и ясно, явно не се сеща за точните думи и се обяснява...
- пише най-вече отдолу нагоре;
- за смятането трудно приема други подходи освен числов лъч-броене напред/назад Confused

Та, нека мине малко време и дай теста на някой друг от семейството да отговори по свое усмотрение. Може просто да сме твърде критични/взискателни  Hug

# 628
Моето дете също не иска да ходи на занималня.
За ИТ в първи клас - не смятам, че е нужно и полезно. Не бива да бъде на дневен ред.

# 629
  • София
Скрит текст:
Кати, не се тревожи от сега! Точно с 12 точки излезе и мойта щерка. Но ще помоля и баща й да отговори на въпросите, защото преценката на доста места е субективна. Ще споделя какво беше при мен:
- бърках посоките, горе-долу, напред-назад, вчера-утре;
- като погледнех думата за четене буквите сякаш ми танцуваха и не можех да ги изговоря една след друга ако не сричам и не си поставя за цел да гледам само по 2-3 букви. Цяла дума само с поглед започнах да чета към 9г.
- много се обърквах от различни шрифтове и цветове. Помня, че си преписвах правилата от учебниците, защото ми беше трудно да ги препрочитам от шарените карета, които уж бяха за акцент.
- много букви и цифри пишех огледално. Но съм започнала да пиша активно (особено цифри) на 4г.  Сега ми остана само изписването на много неща от долу нагоре, вместо обратно.
- трудно следях текст, губех редовете, дори да са само 5-6 на страницата.
Това, което ме притеснява при малката е:
- все още сменя срички в някои думи;
- има някои грешни конструкции при изказа, като: "Се обади му!" (Обади му се);
- често изреченията й са объркващи и мноооого обяснителни, при положение, че може да каже нещото съвсем накратко и ясно, явно не се сеща за точните думи и се обяснява...
- пише най-вече отдолу нагоре;
- за смятането трудно приема други подходи освен числов лъч-броене напред/назад Confused

Та, нека мине малко време и дай теста на някой друг от семейството да отговори по свое усмотрение. Може просто да сме твърде критични/взискателни  Hug

Благодаря ти. Караш ме да се замисля, обаче. Боби пишеше миналата година отдолу нагоре, нещо, за което му се карах и обяснявах как се пише. Той пишеше доста буквички и думички по английски. Но говори доста правилно с добре конструирани изречения. Смятането го прави с броене (не знаех, че се нарича числов лъч това), което ме изненада като ми го обясни как смята. Опитах се да му обясна друга логика, но не успях. Ще го наблюдавам това, ще вдя как ще се развива първия срок и дали класната ще сподели някакъв проблем.

Общи условия

Активация на акаунт