ПЪРВОКЛАСНИЦИ на прага на училище - 7 тема

• 33 103
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София
...Все си мислех, че като "N" на брой пъти беше дебело подчертано кога свършват часовете, кога са междучасията...големите и мъдри родители да си бяха взели бележка, да ама не...

Така е, родителите са по-зле и от децата в първа група  Laughing

# 691
  • Sofia
Нашият стол работи от 16ти и безплатната закуска си върви от тогава, като плодът е вторник и четвъртък, както беше и миналата година в ПГ. Купонът е 2.50лв на .

И с лошото, нали Twisted Evil В тази връзка не знам какво толкова му се възхищават на първия учебен ден като голям празник. Учене добре, ама влизането в матрицата...какво му е чак толкоз хубаво, не знам.
Анджък/ Тъй де.

Дъждец, образованието (за нашето се отнася с пълна сила)/у-щето си е една матрица. Поне аз това влагам. Както вече много пъти пиша - няма индивидуалност (това предполага по малки паралелки), всичко е точно по програмата, а тя не е никак идеална. Всички по един калъп... музика, изобразително, физическо особенно тези, но и всички предмети - всеки трябва да покрива нормите, е как бре братче, това да не са роботи с еднаква програма?!
И за мен да се образова детето е нормална част от живота, но искам да имам избор как да стане това - познавайки детето си, да е най-добрият варинат за него точно. 
Лично мнение!   Simple Smile

За краснописа... пак да кажа. На моята съм казала, че е важно да е четливо, а красивото - кой колкото го може. От нея искам да виждам старание, не да кара през поросото и това е.  Пита ме "ами ако госпожата иска да е красиво", пак казах "ти се старай и това е". Няма какво друго да се прави.   Друг е въпорсът, че от госпожата не очаквам някакво издевателство, за каквото и да е.  Тя е чувствителна и много се интересува децата да я харсат и да се чустват добре.

За доверието и справянето на децата... така е. Оправят се и когато са сами и няма на кого да разчитат, просто  са други, каквито не ги познавате (тези, на които ви е първо дете), но тепърва ще го установявате. Simple Smile

Узи, разсмях се с твоите момчета и кърпичките.  Laughing
HI, и твоята девойка с непотребното левче, ме усмихна.   Simple Smile
Добре си направила и според мен.

Гушкан днес ще поднася извинение на едно другарче и за по убедително реши и рисунка да му направи. Вчера сутринта, в строя се беше хванала за него (Алекс), но щом дойде Рая (НДП- най-добра приятелка  Mr. Green ), нашата го заряза и той увисна милият.
Та затова де... обсъдихме вчера, ако тя бъде на негово място как би се чувствала... помисли и каза, "ще му се извиня".  Е да, ама реши и на Рая да направи рисунка и на още някой и.... така избълва 7-8 рисунки за децата снощи.  Laughing
Ние до края на седмицата носим тежката (не че има нещо осбенно в нея, самата тя си е тежка) раница, че днес ще върне една част от учебниците за етикети, а утре друга и от понеделник сме си с предучилищната раничка. В петък смятам да взимаме някои учебници (Бел, Мат и РК, ДБТ ми е под въпрос Thinking ), но от другия може би, тази седмица е несериозно някак и няма за какво.

Има 6 нови, ама пускам, пък след това ще ги чета. Simple Smile

# 692
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing днес бидОх порицана от една майка, че имам финансова възможност, а не съм му купила телефон. какво да обяснявам, че има телефон, но не мисля, че му е нужен.
той свършва упражненията бързо и ако има телефон или друго под ръка ще играе, така и другите ще искат и ще стане страшно.
а го има и елемента бързане за да играе, тогава вече всички чертички ще са Боже, опази  Laughing

мисля, че всеки може да прецени за своето дете, но специално за училище трябва да отчете и другите.

учителките казаха, че няма дете с въшки, но не знам дали да вярвам  Confused точно така ни лъгаха и в детската градинка. от друга страна той може да си е измислил, но чак с такива подробности... за всеки случай мисля да мажа всички у дома и така.

Hug

# 693
  • София
Laughing днес бидОх порицана от една майка, че имам финансова възможност, а не съм му купила телефон. какво да обяснявам, че има телефон, но не мисля, че му е нужен.

Ох, това искрено ме разсмя  Mr. Green Ама обясни ли ти, че имаш достатъчно средства и за смартфон?  Joy

# 694
  • sf
Малко съм разочарована, че четох преди време лоши отзиви за нашето училище, а виждам, че не са верни..

Би трябвало да си облекчена  Joy

# 695
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 телефонът му Е смарт. и пак полкова не му е нужен в клас  Hug

момичета, аз пак да се пожаля. имам чувството, че сме в различни Българии, при нас логопед няма да идва, ако искаме такава услуга - платено. програма няма и няма скоро да има - чакат "утвърждаване",   Rolling Eyes може би свише  Rolling Eyes за плод закуска не се говори изобщо, за това, че УСПЕХ  продължава и тази година госпожата разбра от мен (а аз от вас  Blush ), някои от вас казаха, че пишат букви, ние сме на ченгели и бастуни  Tired

# 696
  • Sofia
...Директорката ги събирала вчера всички класове и учители... едно момиченце от 2 клас е починало при катастрофа лятото и това им съобщила.
......
И аз съм от притесняващите се родители, въпреки 6-те години в ДГ. Най-много ме притеснява всъщност тормозът в училище.
Това дето уведомила всички, а не само класа на детенцето, ме втрещи направо. Защо и на първокласниците, ни го знаят детето, ни нищо, а как ще им се отрази таква новина...  ooooh!
Моето би било впечатлено и ще се наложи да говрим, говорим, говорим... след това....
........
И мен ме притеснява това. Има тема тук за това, ама е много тегаво...

Добри, такива най-ги обичам... дето се мислят за по-умни и дават акъл без да ги питат.  ooooh!
Пък нашите само чертички са писали до сега (вчера).

Малко съм разочарована, че четох преди време лоши отзиви за нашето училище, а виждам, че не са верни..

Би трябвало да си облекчена  Joy
Аха. Simple Smile

# 697
  • София
... за плод закуска не се говори изобщо...

Погледна ли менюто в стола? ако фигурира (безплатна) закуска, е възможно да е това. При нас тази седмица нито един от дните няма плод. Само кифли, гевреци и баници.
На мен пък ми е странно, че явно са гладни - сутрин стават, мият се и с апетит си изяждат закуската, която им давам преди да тръгнем.

Интересно ми е, че откакто са на училище вечер са доста изморени. Всеки ден обаче почнаха да се бият. Мен това ме вбесява - едно дете съм и цял живот съм си тъпяла сама и не мога да разбера как ще се биеш с някой, вместо да си купонясваш с него. Разбира се, всички около мен, които са 2 и повече деца ми обяняват, че боят е част от купона. Е не го приемам.  Crossing Arms
Единствено се надявам, че тези борби не са предизвикани от някой екшън в клас.

Онзи ден единият си изпуснал всички учебници зад шкафчето и мъжът ми трябваше да ходи да разглобява, понеже шкафчетата са хванати с едни скоби за ламперията. Предложих му да остави една отвертка при госпожата за зор-заман. Явно няма да е единственият, пуснал учебниците отзад.

Замислих се, има ли в някои училища от онези байчовци, които се шляеха по наше време и ремонтираха това-онова? И въобще как може едно училище да няма една отвертка? Всичко е на гърба на родителите...

# 698
  • sf
Е тия шкафове нямат ли гръб  Thinking

Едно време викаха баща ми в училище да поправя какви ли не щети ,нанесени от мен  hahaha
включително смъкнат корниз барабар с пердето  Joy

# 699
За справянето в училище, за повечето деца, които са били на детска градина в началото ще им е малко трудно.
Тук всичко трябва да правят сами и да се справят по някакъв начин, режима е друг и като цяло нагласата за учене.
Аз имах такива притеснения миналата година, когато записах Калина предучилищна в училище. И макар, че беше по-различно (по-свободно) сега виждам, че няма особен проблем.
Притесненията ми идваха основно от многото деца в клас (миналата година бяха около 12-15деца) и как ще се справя с общуването. (понякога е малко свита, въпреки че в къщи сериозно се репчи).
Децата ще се справят, просто им трябва малко време за адаптация.

Още от вторник са започнали да им дават закуски по програмата. Във вторник беше ябълка, вчера кифла с мармалад.

Узи, домакини им казват на хората с поправките. Simple Smile Обикновено трябва да има, стига училището да има над определена бройка ученици.

# 700
  • Варна
Добри, и аз съм в твойта България, спокойно Simple Smile Букви не са прописали - чертички и лулички само. Някой каза за "отлично" по математика... При нас математика не бих нарекла елементите дето ги пишат - явно не сме с едни и същи учебници. А само на нас ли са ни правили тест за готовност? И какво толкова ще ги тестват 3 дни?
За краснописа и аз съм обяснила, че не ми е важен, но ми е изключетелно важно да виждам, че се старае и изпълнява каквото е казала учителката. Обясних ѝ, че почерка е като характера на човека - различен е за всеки и че при правилно възпитание (старание) се постигат най-добрите резултати. За сега се старае детето, харесват ми ченгелчетата Heart Eyes

# 701
Здравейте!
Включвам се рядко, но съм с ограничено време, опитвам се да ви изчета, но признавам - не успявам!
По отношение на проект Успех видях ,че има питане- това е проект, който цели да ангажира свободното време на децата, тоест часовете ще се провеждат в събота, неделя, ваканции или ако няма в училището занималня в следобедни часове. Тематичните разпределения са различни , от Природолюбител, дискусионен клуб, Забавна математика до....- това определят госпожите. Вие разглеждате предложените клубове, говорите с учителя, който ще го води за деня , в който ще се провежда, за всяка една тема, която е планирал и решавате в кой клуб да го запищите. Не е задължителен. От една страна е хубаво децата да са ангажирани с нещо, но аз лично смятам, че първокласниците, поне моят син са в период на адаптация- нови съученици, нови задължения, с времето от обикновени чертички материалът ще се увеличава, че е по- разумно да не го записвам, нека почивките са му почивки, в които да играе с приятелчета . Въпреки, че в тези клубове всяка тема е подготвена от учителя по игрови начин. Този проект осигурява нужните материали за часовете, затова и учителите го харесват, а и заплащането за водещите го е добро.

# 702
  • София
Е тия шкафове нямат ли гръб  Thinking

Имат, но между стената и шкафа има процеп - около половин-един сантиметър. Не може да прилепне плътно, нали на пода между паркета и стената има един перваз. Отделно от десетките цикления паркетът е получил лек наклон и луфтът се увеличава.
Та учебниците вероятно са били отгоре на шкафчето.

baksisa, благодаря за поясненията

# 703
При нас също се прави тест за готовност- във всички училища е задължителен като вид входно ниво.
При нас се проведе теста по БЕЛ- госпожата диктува буквички, който знае коя как се пише я изписва и други подобни леки задачки.

# 704
  • Стара Загора
И при нас не е минавал логопед. Нито са ги проверявали за въшки. Писали са само прави и наклонени чертички - и то само по три реда им е домашната. В къщи не иска да се упражнява, защото си бил "написал" домашното. Но иначе не му липсва самочувствие. Снощи го срещам с едно приятелче от ДГ, което е в друго училище, за да си поиграят и им слушам разговора. И моят синкковец му разправя " Абе добре е, но пак съм най-умния, както в ДГ" Направо ме разби.

Общи условия

Активация на акаунт