ПЪРВОКЛАСНИЦИ на прага на училище - 7 тема

• 33 100
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
По-напред се беше заговорило за матрицата на училището...
Аз лично съм изненадана от начина, по който се преподава още през първата седмица на децата в училище.
Никакъв стремеж за опознаване на децата едно с друго, както и учител-деца. Няма предразполагане на децата, приятелски разговори и др. подобни, които ще накарат децата да се почувстват по-добре и не толкова стресирани.
От първия ден още се хвърлят във вадене на учебници, писане, домашни и т.н.
Силно ме съмнява, че ако през първата седмица се отдадат на по-лежерни занимания, опознавателни, да оттренират вадене, прибиране на учебници, поведение, отношение в класа....ще изгубят кой знае колко материал.
Признавам си, че не ми харесва този тертип на работа и съм убедена, че в едно 95% от училищата е точно както и при нас.
При всичките обучения, на които ходят учителите (включително и аз в работата си съм водила обучения на учители), се замислям....на какво ги учат, когато едно от най-важните неща за толкова малки деца (да се опознаят, да се почувстват добре, да са приобщени) се спестява? Или просто те не го прилагат...

# 706
  • Sofia
baksisa, и аз за 1ви клас оставям щерката само с училище да е ангажирана. Догодина вече ще добавим извънкласни занимания.

Със закуската сутрин в къщи се налага да се адаптираме, не е много гладна...
Утре смятам да и' сложа за закуската в у-ще филийка печена с яйце и сирене и чай.

Днес започаваме нова книжка (повест):

# 707
Аз лично съм изненадана от начина, по който се преподава още през първата седмица на децата в училище.
Никакъв стремеж за опознаване на децата едно с друго, както и учител-деца. Няма предразполагане на децата, приятелски разговори и др. подобни, които ще накарат децата да се почувстват по-добре и не толкова стресирани.
Силно ме съмнява, че ако през първата седмица се отдадат на по-лежерни занимания, опознавателни, да оттренират вадене, прибиране на учебници, поведение, отношение в класа....ще изгубят кой знае колко материал.
Признавам си, че не ми харесва този тертип на работа и съм убедена, че в едно 95% от училищата е точно както и при нас.
При всичките обучения, на които ходят учителите (включително и аз в работата си съм водила обучения на учители), се замислям....на какво ги учат, когато едно от най-важните неща за толкова малки деца (да се опознаят, да се почувстват добре, да са приобщени) се спестява? Или просто те не го прилагат...

Напълно съм съгласна с това.
За щастие при нас това обаче не е така. Към момента всичко е доста лежерно и се опитват плавно да преминат към по-сериозното учене.

Абе нещата никак не са лоши и да ви кажа и вече се чудя дали да не се притеснявам  Rolling Eyes

# 708
  • София
Laughing днес бидОх порицана от една майка, че имам финансова възможност, а не съм му купила телефон. какво да обяснявам, че има телефон, но не мисля, че му е нужен.
А? Образи всякакви! Защо не я постави на място?
Жасмин, липсваш  Hug
При нас мина РС. Реши се телефоните да се изключват при влизане.
Като ви чета колко стройна организация имате и каква база, леееко завиждам  Laughing При нас е хаос. Базата - стара, несъобразена с потребностите.
Чиновете им са наклонени, без място за химикалката даже. Ама щели и с бои да рисуват ooooh! Те с моливите няма да могат. Алекс каза, че се пързалят. Отворих дума за нови, но не се прие радушно. Догодина щели да са в друга стая. Насочиха ме към майстора на школото, евентуално да видим има ли как да се изправят плотовете.
В салона нямат постелки. Ще купим, ама как ще се прибират и къде, не се знае. Съблекалнята им била за 5 човека. Миналата година затова се събличаха в клас.
Храната - кетъринг за 3лв. Били сменили доставчика и се очаква да е достатъчна, за разлика от миналата година.
Хранят се в 10ч. в бюфета (има маси). Който не си носи, може да си купи. Разбира се, соковете са 100% изкуствени; сандвичите - с ужасни меки колбаси и почти нищо в тях; кроасани - от най-евтините (не, че ги продават евтино, де). Директорката пошушна, че ако направим подписка, може да сменят фирмата.
Обещаният ремонт на двора още не се е състоял. Големите може да ритат, но при хубаво време извеждат и малките. Настоявахме да не ги смесват, че е опасно. Ще видим има ли ефект.
Сутрин ги събират в предното фоайе, което е малко. По-голямото още е в ремонт и минават по заобиколен път към стаята. Съответно родителите висят на входа и не може да се мине. Ох, по-добре да не продължавам  Tired Всичко това се компенсира от страхотни ученици - дори големите. Доста са далеч от чалга културата и гаменщината. Кеф ми прави да ги гледам, да се разминавам с тях (до 12ти клас са). И разбира се, преподавателите по инструменти. Наистина са най-добрите, за което не мога да си кривя душата.
На Алекс й харесва и не забелязва нищо от гореказаното  Laughing

Вчера са имали входен тест. Дечко има 6-ца с усмивка  Simple Smile.
Два листа са. Задачите са били:
*да си напишат името - който може - ръкописно
*да напишат цифрите от 1 до 5
*да нарисуват в квадратчетата съответен оказан брой и цвят геометрични фигури
*да напишат гласните
*да напишат първите 7 букви от азбуката
*да напишат мама
*да нарисуват човече (учителката каза, че рисува много хубаво)

Пишат чертички, 1-ци.

Попълвахме молби за задължителен СИП  ooooh! БЕЛ, математика и ритмика. Морена, ИТ ми звучи абсурдно  newsm78
Отсъствията по домашни причини са само 3 дни. Изключено е да се вместим  Laughing Надявам се госпожата да е "толерантна"  Embarassed
Няма къде да се държат учебници там. Ще си вземем шкафа, който купихме миналата година (200лв. беше). Няма да го оставим в предишната стая, съответно наем няма да искаме Joy.
Проверихме прозорците - имат мрежа, която не се отваря. Надявам се да е достатъчно, че са на първи надпартерен етаж.
Занималня от другия месец, до 15, 30, защото имали и часове по инструмент. Който ползва, не знам дали ще му е в помощ.
Чантата днес беше 3,5 кг, с 600мл вода и голяма дебела школа по пиано. Единствено нея ще оставим в кабинета по пиано. Става за отнасяне от стая в стая. Иначе аз нося.
Изказах се забранително за реклами сред децата Embarassed
Алекс се радва, че днес имат и пиано.
Директорката даде абсурдно обяснение защо в единия клас децата са 22, а в нашия - 26. Някои били отишли по други училища. Тя, естествено, не е съобразила да ги изравни Whistling
Закуски ще има по-нататък - плод. Програма още нямаме окончателна.
Подвързване - по желание. Алекс искала фолио Crossing Arms Днес ще купувам и...

# 709
При нас също нещата са лежерни. На първия учебен ден госпожата помоли всички деца да станат и да се представят. Как се казват, как искат децата да се обръщат към тях, какво най- много обичат да правят. Пишат чертички и лулички. Домашни пишат само в учебните тетрадки.

Забравих да споделя ,че класната стая ни е много хубава. Имат си шкафчета , на стените има рисунки с някакви животни /не запомних/ имат и пиано.

# 710
  • София
Напълно си права, ама нА!

Сега изчетох отговорите от последните 15 мин., докато си изпиша чаршафа Simple Smile
Та както споменах, при нас има майстор, който оправя разни работи.

# 711
  • София
За опознаването на децата - нашата класна ни раздаде анкетни карти на родителите, които да попълним. Бяха десетина въпроса, свързани с характера и интересите на детето - как контактува с други деца, с какво обича да се занимава, умее ли да се занимава/играе сам, какви интереси има, кое му е любимото занимание, към коя учебна дейност е проявявал интерес и искаме ли да се работи в тази посока и т.н.

# 712
 Kally May, аз нямах предвид родителите да обясняват какво е детето им.
А опознавателни игри м-у самите деца, така че да се запознаят едно с друго. Да си научат имената, кое, какво харесва, какво му допада, интереси и др. подобни.
На всяко едно обучение, на което са ходили тази учители са имали такива игри за опознаване.
Какво пречи да го приложат и в клас...ей това ми беше чудно.

# 713
Kally May, аз нямах предвид родителите да обясняват какво е детето им.
А опознавателни игри м-у самите деца, така че да се запознаят едно с друго. Да си научат имената, кое, какво харесва, какво му допада, интереси и др. подобни.
На всяко едно обучение, на което са ходили тази учители са имали такива игри за опознаване.
Какво пречи да го приложат и в клас...ей това ми беше чудно.

Точно, самите деца разказваха за себе си. Иначе подобна карта за родителите и аз попълних.

# 714
Скрит текст:
Аз вече въобще не се изненадвам. Сигурно има единични места с такъв подход, но ние така и не попаднахме на подобно.
Да се видят пък пропуските/силните страни на отделното дете и да се подходи по най-подходящия начин, за да се интегрира успешно и бързо в групата/класа е толкова далечно за педагозите. Да не говорим, че това не само би отпуснало напрежението у децата, а и ще помогне да се чувстват добре и занапред, съответно и да учат по-добре.
Нямах представа, че учителите се обучават за това. Явно са го проспали някои.

Донси, нямам предвид домашно образование. Аз съм споделяла, че не бих могла да се справя, а и не искам. Морена и Мирама вече са писали.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2014, 13:22 от Пролетен дъждец

# 715
  • София
Мире, права си И за опознаване на децата - едно с друго.
Моят пост беше насочен по-скоро към темата за матрицата. Факт е, че и много учители не се стремят да опознаят децата; всяко едно с индивидуалността му, характера и интересите му.
Всички са като под общ знаменател. Тъжно  Sad

# 716
Ваденето и прибирането , работата в учебниците не изключва предразполагане към разговори и опознаване, дори напротив. Хем изграждат навик към учебния процес- вадейки, прибирайки, подреждайки учебниците и тетрадките, хем в хода на урока се опознават.
Понеже синът ми не ходи на занималня вкъщи правим още веднъж това, което са правили в час, затова ще дам пример в подкрепа на първите ми мисли. Първи урок от Букварчето- разговор за това кой е в кл. стая, как се стои на чин, кой къде е - всяко дете е давало пример от картинката и после пример от реалността в кл. стая , представя ли са се, разказвали са за семейството си  и т. н.- вид опознаване- леко поднесен материал, следващия час по бълг. ез./ 2 последователни/ са писали наклонени чертички.

# 717
Не сме имали входящ тест, за сметка на това учим целодневно доста сериозно от Вторник. Нито намалени часове вчера за празника, нито неучебен, но присъствен ден. Confused Никаква адаптация, никакво опознаване, никакво излизане от скапаната матрица.
Децата са стресирани от многото занимания явно и от стоенето на непознато място по цял ден, и буквално се "тъпчат" с много храна през междучасията. Добре че парите са забранени и не се ходи до лафки, защото иначе щеше да стане страшно. Моята, която е злояда от бебе, изяжда храна, която иначе яде за три дни. Shocked Два малки, двойни сандвича плюс сладкиш- две малки парчета, обяд и неща раздавани следобяд от госпожата, което предполагам е безплатната закуска. Каза ми "мамо, г-жата ни черпи всеки следобяд с разни храни". Първия ден било кексче, вчера сандвич със сирене и краставички.
Ако продължава така да яде или се превърне в навик, ще надебееле, а това е кошмар за мен и е супер нежелано.
Не е минавал логопед, но имаме психолог, дори две в уличището и непрекъснато ни се казва, ако има и минимален проблем да се посещава, защото били много полезни. Сестрата е минавала, въшки няма засега. Praynig
Нямаме отстъствия по домашни причини, за всяко едно отсъствие се изисква бележка от лекар.
Купоня за обяд ни е 2 лв., гледам че е най-евтиния от всички вас, не знам защо е така.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2014, 12:02 от densi

# 718
При моята девойка засега без инциденти, че като четох за сина на Фийл дъ ръш и ударените с топка... Shocked
 Учат си от вторник, имат домашни, но не много, само в учебните тетрадки.
Мирама, Дензи, напълно съм съгласна с това, че няма достатъчно опознаване и адаптация. Макар че нашите им раздадоха баджове с имената на първия ден и си ги носят, няма период на игри и опознаване. Не са имали вчера музика, само си прибрали учебниците в шкафчето, не знам по какви причини. Иначе основно учат по български и математика, по английски им дойдоха учебниците и тетрадките, но май ще стоят в училище засега.
Дензи, аз също се опасявам, че от стрес детето не мърда много през междучасията, по думите й си седяла на чина и се тъпче стабилно. Вчера са имали пастичка за закуска от училище, бях й сложила сандивич, ябълка и морков, всичко си изяла още през голямото междучасие, въпреки че закусва и вкъщи.
Узи,  Hug , големи сладури и чистници са твоите, хем момчета!
Моето дете продължава да стиска и да не ходи до тоалетна в училище, не ще и това си е. Вчера е стояла и на занималня докъм 16,00ч. и цял ден не е посетила WC-то. Не знам какво да направя, хем й обясних и показах на първия учебен ден къде е, сравнително чистичко е, но това е - свикнала си била вкъщи.  newsm78
При нас също не е минавал логопед, не знам да са имали и входящи тестове, но след приема имаха диагностика юни, доста подробно, така че може би затова.

# 719
  • Варна
Като споменавате купоните за обяд - при нас са по 3.20 лв. Готви се на място - супа, основно и десерт. Допълнителни закуски не е имало до сега. Днес за първи път ще обядва на стола и не съм й сложила нищо допълнително - гимнастичка е все пак, не трябва да яде само щот' има в чантата (пък доколкото я познавам така би направила).  Идея нямам как им преминаават междучасията и какво точно си говорят в часовете.
Сутринта обаче един баща ми разказа, че синчето му има проблем с друго момченце от класа ни. Оплакал се на госпожата и тя казала: "Не ме занимавайте с вашите глупости!" Shocked Дано детенце да има развинтено въображение, че този отговор никак не ми хареса...

Общи условия

Активация на акаунт