НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 210
Но от друга страна, сьм сьгласна, че хората се подразделят на няколко групи според нуждите си от различни макронутриенти и предполагам, че един опитен диетолог има разработени режими за всеки тип и преценя горе-долу кьм кой тип спадаш. Ако те пита и какви храни предпочиташ, ей ти индивидуалност.
ох, не искам да споря с вас, просто ми е супер смешно, но сигурно сте прави, а и звучите много разумно  Peace Hug

Все пак, ВМ-НВХ не е за всеки, защото сме различни ? Някои дами там разказват, че били някакъв тип /аз така и не мога да се определя какъв съм - мезо, екто, ендо ?/ и затова избирали/нямали избор да се хранят с предимно въглехидрати за гориво ? Това възможно ли е да е вярно ? Освен това, съществуват ли такива "чисти" типове, че да имат запазена марка за хранене  Whistling Какви храни предпочиташ ... ами които хранят тялото ми, а не го тровят. Аз съм убедена, че шоколадите със захар, сладоледите и чийз кейковете, които обичам, ще "натровят" образно казано тялото ми и няма да го нахранят. Абе нали ви казах, че съм орторексичка  bowuu

# 211
  • SA
Грийн, нямам идея какво точно е коментирано по повод храненето в темата, за която говориш. Там чета от време на време, но постинги за хранене ги подминавам , основно гледам кой какви тренировки  препорьчва и от какво е доволен.
Иначе тези типове - екто- ендо и т.н. морф  Joy никога не сьм си правила труд да разбера точно какво означават.
По отношение на типовете хора и храненето, имам предвид, че човек в зависимост от много индивидуални фактори като вьзраст, здраве, наследственост, физическа активност и т.н. , може да използва за енергия различно количество вьглехидрати/ мазнини. И според мен тук идва ролята на един разумен диетолог, да прецени дали даден човек трябва да премине на по-сериозна вьглехидратна рестрикция, вкл. и кетогенна, или пьк може да яде по-либерално количество вьглехидрати и сьответно да поограничи мазнините заради това. Защото според мен, в това е разликата между различните хора - до каква степен могат да толерират вьглехидратите като гориво и каква част от това гориво трябва да идва от вьглехидртаи, или мазнини. Отбелязвам, че лично за мен, качествените мазнини са много по-сьвьршен източник на енергия и високовьглехидратното хранене не е добро за никого в дьлгосрочен план. Но теоретично, мисля, че един млад човек, без сериозно затльстяване и нарушения в обмяната, физически активен, може да се храни и по-високовьглехидратно и да поддьржа нормално тегло, или дори да отслабва, особено пьк ако се вьведе и някаква калорийна рестрикция.
Та така си представям аз нещата, не знам дали тези диетолози, за които говориш, и те така разсьждават, де.  newsm78  Пьк и един фитнес треньор, целта му е да те приведе в добра форма за определен период от време. Не вярвам да се замисли дьлбоко вьрху това какво ще се случи с метаболизма ти след 20-ина години, ако ядеш повече захар и тесто, отколкото ти е нужно.  Simple Smile

# 212
  • Варна
Да, всъщност има хора които понасят добре въглехидратите и им дават необходимата енергия. Шоки беше цитирала(не помня кой автор), че това са 10% от хората. Грийн, ти щом караш колело сигурно си запозната с хранителните режими на професионалните колоездачи. Аз съм говорила лично с някои от най-добрите крос-кънтри състезатели на България и специално с Анелия Карагьозян, която е била на ВМХ около година, но по нейните думи: няма как да се захраниш за 100км планинско състезание достатъчно ефективно. Трябва ти въглехидрат, и то бърз. тя участва и на 24-часови маратони, на които наистина се кара 24 часа!! И т.н.
Друг пример е моят мъж, който е естествено слаб и трудно качва мускули и мазнини дори. Процента му мазнини е под 10 и трудно се справя на ВМХ, трябват му въглехидрати - иначе е нон стоп гладен. Явно докато се нагоди организма да използва мазнините за гориво, той вече ще е съвсем без енергия, а той е активно спортуващ мъж на 30 години: просто подбира качествени източници.
Да, ВМХ е не само режим за отслабване, по-скоро е режим за пълноценно и добро здраве, но и той не е панацея.
Различните хора имат различни нужди и именно там идва ролята на индивидуалният подход. Човек не трябва да е кон с капаци, а напротив: винаги да се съмнява и да търси другата гледна точка.
Аз смятам, че тук сме все мислещи хора и никой не е станал роб на храната, или пък мазнината  Crazy

# 213
Радост, не, не съм запозната защото на мен колелото ми е най-вече средство за придвижване към работа, вместо да седя в задръстванията по мостовете. Ама тъй като работата ми е далеч, навъртам по 50 км на ден. Това се оказва и удобно /за раздвижване/ и приятно /обичам природа и открито, мразя зали/ занимание, но зимата ни е 5 месеца и невъзможно за практикуване в моя смисъл на думата. Затова почнах да чета трениращите дами и евентуално да се вкарам зимата в зала  Thinking това, което споменаваш за "бързия въглехидрат" при планинското колоездене съм го чувала и практикувала години наред, когато доста сериозно ходех по планините в България и по света Simple Smile и май се занимавах с алпинизъм. В тези среди е много разпространено схващането, че преди сериозно физическо усилие/изкачване, вечерта трябва да се надумкаш със сериозна порция спагети /лесно и леко за носене до под стената/, а през деня, когато се катериш подхапваш шоколад за бърз въглехидрат спасяващ положението /гладното/. На края на деня, разбира се  beer3 beer2  и пак cheers После пържоли, спагети ... И като погледнеш алпинистите и катерачите - щеки! с мускули понякога  Joy  Не и аз де Blush ама сега ги гледам някои от тях, абе повечето, тези, които не са толкова активни вече, ... на възраст 35 - 55 г - 65 г ... ами сори, шкембета, тлъстини ... грозно  Tired
Та не знам какво да си мисля ... за бързите въглехидрати и добрият метаболизъм и перфектния режим и индивидуализмът на хранене при екстремни натоварвания.

# 214
  • Варна
Професионалните атлети знаят цената, която плащат за да имат успешна кариера, не ми беше това мисълта. Исках да кажа, че различните режими имат своето приложение, също и различните храни. Ако имаш нужда от бърза енергия, заради предстоящ голям енергоразход съвсем уместно е да изядеш нещо захарно. Аз като съм ходила на състезания ям парче локум, защото е захар без мазнини, за разлика от шоколада. Спагетите на вечеря пък са отживелица - от тях се задържа много вода и си тежък в деня на състезанието и т.н. Въглехидратите са си хранителна група и имат своето място в човешкото хранене. Абсурдно е да ги заклеймяваме като отрова или враг номер едно Peace

# 215
Обещаната книга:

https://drive.google.com/file/d/0B5WOcvDBw1Yqbkt4THROZDZqVkU/view

За подсладителите обширна статия:

http://ketodietapp.com/Blog/post/2013/06/10/Top-10-Natural-Low-carb-Sweeteners

Това също го пазех за тук - относно специалисти и то с титли, тенденции, затлъстяване при децата; коментарите не си заслужават.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/09/23/syvremennata-hrana-zomb … ecata-ni.239747,4

Но най-много се смях на това:
В храненето на детето може да се включат и някои от така наречените супер храни, защото плодовете и зеленчуците вече не са това, което са били преди 50 години, поради деминерализацията на почвата. Сусамът е една изключителна супер храна...

Значи плодовете и зеленчуците растат в бедни почви, но сусамът не. Иначе плодови и зеленчукови фрешове са много полезни...
Цялата статия е пълна с бисери.

Запазих и това:
http://againstallgrain.com/blog/

Блогът го хванах от тук:
http://www.extremehealthradio.com/ep-320-dr-gabriel-cousens-how- … h-more-9-22-2014/

Въпросната Даниел Уолкър е говорила вчера, но не съм слушала нито нея, нито моя любимец Казънс Wink от понеделник. Simple Smile

Грийн,
знаеш ли го Cru du Clocher кашкавала?
http://cheese-fromage.agr.gc.ca/cr-rf_eng.cfm?companylist=1954&menupos=1.1

Продават го в Метро.
Иначе посетих марше Па - има интересни неща. Wink

От хранене и храни се интересувам активно 10 + години и на мен ми е лепнат етикет: чревоугодник  Laughing Сигурно има и други, но гледам грам да не се връзвам; признавам си трудно ми е, тъй като съм супер впечатлителна и от цялата работа вредя единствено и само на себе си.
Съгласна съм с Радост - от поставяне на етикети няма смисъл; и всеки знае себе си. А и на никого не познаваме живота в подробности, че да си правим гръмки заключения.
Проследих внимателно там дискусията относно В и М и смятам, че някои са си изградили крива представа относно ВМХ, темата тук, че дори и хората. Смятам също така, че е поради неясноти относно режима. Това е много накратко.

# 216
  • SA
Вери, благодаря за книгата, а и за другите линкове!
Особено статията за подсладителите ми се видя доста полезна ( някои и не сьм ги чувала даже  Embarassed), но си я запаметих за по-подробно четене по-нататьк.
А тази за диетоложката - педиатьр - има тук там и верни неща, но верно преобладават бисерите.
Цитат
За да се неутрализира изпиването на една чаша газирана напитка, трябва да се приемат 30 чаши чиста структурирана, преварена вода, дори повече, според нея.

Кьде ги е чела тези неща?   Simple Smile
И на конопа набляга много.  Twisted Evil

# 217
Знаете, че много трудно възприех вм нвх идеята. Но пък виждам, че успявам да се адаптирам постепенно. Според мен палео въглехидратите са подходящи за начало. Може от време на време ориз, елда, като безглутенови. Постепенно организмът отвиква от зърнени, бобови и т.н. При мен така се случи, че в рамките на няколко месеца преминах към вм нвх, махнах глутена и млечните храни. Не е малка трудност. Според мен е важно да се яде достатъчно протеин, мазнините да са качествени и достатъчно, а въглехидратите да са от нисковъглехидратни зеленчуци и кореноплодни. В рамките на това, може човек да експериментира и да нагажда нещата към нуждите си.
Удивително е, че за 3 дни престанаха да ме влекат плодовете. Нищо не съм променила освен, че добавих сухия протеин. Редувам и различни билки, които уж помагат за отслабване, според която ми се пие, но преди конопения протеин изобщо нямах ефект. И понеже някой тук пак спомена конопа, освен останалото е богат на магнезий и фолиева киселина.
Орторексията може би е измислена от хранителната, фармацевтичната и медицинската промишленост, понеже някои хора много им подбиват печалбите. Много е важно човек да е здрав и жизнеспособен за един пълноценен живот. Това е инвестиция, която се отплаща. Освен това, човек гласува с парите си за продуктите, които купува, и ги поддържа.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 22:45 от hjkl;

# 218
Ако имаш нужда от бърза енергия, заради предстоящ голям енергоразход съвсем уместно е да изядеш нещо захарно. Аз като съм ходила на състезания ям парче локум, защото е захар без мазнини, за разлика от шоколада. Спагетите на вечеря пък са отживелица - от тях се задържа много вода и си тежък в деня на състезанието и т.н. Въглехидратите са си хранителна група и имат своето място в човешкото хранене. Абсурдно е да ги заклеймяваме като отрова или враг номер едно Peace

Като съм решила да бягам повече от 10-12 км изяждам 1 банан 30-40 мин преди това  Peace
И пия вода, но не голямо количество наведнъж, защото ми става тежко

Нищо не заклеймявам аз, всичко си има място. Но винаги съм се чувствала значително по-лека и силна, когато не ям много въглехидрати. Иначе ставам ленива

# 219
Грийн,
знаеш ли го Cru du Clocher кашкавала?
http://cheese-fromage.agr.gc.ca/cr-rf_eng.cfm?companylist=1954&menupos=1.1

Продават го в Метро.
Иначе посетих марше Па - има интересни неща. Wink
Разликата е, че в ПА продават суровите сирена на макс 30д/ кг, на промоция се стигат до 15, а в метро са над 50-60. А и в ПА има над 30 вида, в Метро ...

Хубаво сирене е Cru du Clocher  Peace

# 220
Ох аз не пиша не пиша, па току се появя с някоя лошотия. Ами стискайте ми палци – утре имам извънреден преглед на видеозон, то че ще има проблем ще има. Дано е приемлив. И дано не ми се наложи да се разделя с нашия режим. На първо четене съмнения за проблеми с жлъчката. Моля се да се размина с толкова, което и то не е маловажно, но има и  по-сериозни неща.  Както казах и преди, ще ви държа информирани.

А отностно индивидуалните режими изготвени от специалисти – тъкмо моя мъж се сдоби с такъв. Навсякъде по обясненията се обръщат към него в женски род. Срамота. 100$ и му казали, че с българи не работят, ама той по изключение.

# 221
  • SA
Вики, дано не се окаже нещо сериозно!  Hug

# 222
Дано Ками Heart Eyes, че вече съм на гребена на хипохондричната вилна.

# 223

Разликата е, че в ПА продават суровите сирена на макс 30д/ кг, на промоция се стигат до 15, а в метро са над 50-60. А и в ПА има над 30 вида, в Метро ...

Хубаво сирене е Cru du Clocher  Peace
35д/кг беше без промоция. Много се учудих предвид цените, за които си писала. Затова реших да споделя. Пък и нали е местно производство.
 За останалото си права - относно разнообразието: намира се много повече на приемливи цени на други места (не само ПА); просто човек трябва да чете т.е. да прегърне орторексията.  Laughing

Вики, дано всичко е наред и няма място за притеснение!  Peace

# 224
Вери, качих книгата в папката. Благодаря!  bouquet

Вики, стискам палци всичко да бъде наред! Hug

Общи условия

Активация на акаунт