НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Това с магнезия и калция е странно, повечето комплекси съдържат магнезий и калций, а на моя колежка онколожката изрично й каза да си пие магнезия с калций, иначе не се усвоявал.... Къде е истината  Thinking

# 406
Ето какво съм си запазила:

Скрит текст:
Калций и магнезий и аз знам, че не е добре да се взимат накуп, нищо, че се продават такива добавки. А за калция, когато човек не яде млечни, е добре да се въведе евентуално за няколко дена храната, която се консумира, за да се види дали все пак не се получават едни 500 - 600 мг калций за деня (от спанак, сусам, тахан и други растителни източници). Ако се получават, според мен не е необходимо да се приема допълнително калций, т.е. доколкото знам, нормата на СЗО за дневен прием на калций е точно 500 мг. Американците са сложили 1000, но при техния начин на хранене усвояването на калция е доста затруднено (нали препоръчват да се консумират много пълнозърнести продукти, бобови, царевица, ядки и семена). Освен това усвояването на калция се затруднява и от нисък прием на вит. Д, а ако се приема вит. Д, се повишава и усвоимостта на калция от храните, така че не е необходимо да се гони висок дневен прием. По начало в целия свят нивата на вит. Д на повечето хора са ниски, така че това по-скоро е в основата на високите нива на остеопороза, а не малкото калций. И освен това за остеопорозата е виновен и дефицитът на вит. К2, а и на магнезий. Не е достатъчно просто да се приемат по 2-3 грама калций на ден от млечни и от добавки - вижда се, че проблемът с остеопорозата не се решава така.

За магнезия повечето автори (тези, които аз чета) препоръчват дневният прием да е 400 - 600 мг минимум, което е и от добавки, и от храна. Трябва да се има предвид, че на добавките не пише винаги колко е чистият магнезий, а понякога е посочено количеството магнезиево съединение, от което чистият магнезий е малък процент.

А друга препоръка за магнезия, която съм срещала, е милиграмовете магнезий да са равни на милиграмовете калций или да са повече. Разбира се, това предполага въвеждане на типичните менюта и на използваните добавки за поне няколко дни, за да се види съотношението.

И още нещо: комбинираните добавки с магнезий и калций са безсмислени, защото двата минерала се конкурират за усвояване и обикновено надделява калцият, което ще рече, че магнезият няма да се усвои. Затова препоръчват отделни добавки с магнезий и калций или пък само магнезий, ако се консумират млечни, но в такъв случай магнезият да се приема поне 1-2 часа преди или след хранене, на което се консумират млечни.

калцият и магнезият се конкурират за усвояване, като, доколкото знам, обикновено надделява калцият. Затова е добре да има известен интервал между двете. Защо продават таблетки с калций и магнезий накуп - това за мен е мистерия, но има и много други мистерии.

Ето по-подробно за взаимодействието на магнезия с други минерали и медикаменти: http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/magnesium

Ами, така знам за калция и магнезия - конкурират се за усвояване. Затова е и тъпо да се приемат едновременно в една таблетка. А и по начало, ако човек хапва дори някакви млечни, макар и не много, се набавя достатъчно калций. То всъщност не е необходим толкова много, колкото е препоръчителният прием, а са необходими само 300 - 400 мг. Усвояването се затруднява и от храни с фибри и фитинови киселини (това са пълнозърнестите, бобовите, ядките). А освен в млечните, калций може да се набави и от аншоа и други дребни рибки, които се ядат с костите, също и от стрити яйчени черупки (могат да се слагат в супи). И няма нужда да се приема на таблетки. Изписват го на таблетки за остеопороза, защото на запад остеопорозата е масово явление въпреки голямата консумация на млечни. Но като се пропуска К2 и вит. Д, на практика от калция няма полза. Вит. Д спомага за извличането му от храната, но после без К2 не е сигурно дали ще отиде в костите и зъбите или ще отиде в меките тъкани, или пък направо ще се изхвърли. А точно К2 не е масово препоръчван, дори обратното. А и за вит. Д се препоръчват прекалено ниски дози. А се набляга само на калция, което е погрешно. Затова най-добре е калций да се приема от храната, а магнезий - и от храната, но и на таблетки или олио/гел, защото в храната де факто не е достатъчно поради обеднелите почви.

И отделно К2 също не е достатъчно в храната, затова и той е хубаво да се приема като добавка. Японците ядат ферментирала соя (нато) - там се съдържа К2. Също се съдържа в мляко и масло от пасли трева крави. Но ако не са пасли трева, го няма в млякото и маслото Rolling Eyes Също К2 има в някои сирена (като пример дават бри и гауда), дори и млякото да не е от пасли трева крави, защото К2 се получава от бактериалната ферментация. Но трябва да се изяжда по много гауда или бри всеки ден, за да се набави достатъчно К2.

Тези дни също търсих и попаднах и на друга информация - поотделно и вит. Д, и магнезият, и К2 се свързват с подобряване на инсулиновата чувствителност, а недостигът им съответно е свързан с инсулинова резистентност.
от Шоки

# 407
Да, наистина се продават много препарати, които съдържат едновременно калций и магнезий. И вероятно причината е, че магнезият наистина е много важен за реакциите на вит. Д и калция в организма. Наскоро в един уебинар, не помня дали беше на Крис Мастърджон или беше за вит. Д, беше показана схема, в която се виждаше, че е необходим магнезий за осъществяването на всички реакции на вит. Д за активирането му. А калцият се усвоява с помощта на вит. Д и двата до голяма степен се балансират. Но от друга страна е възможно да се конкурират помежду си за усвояването в клетките. Затова е по-добре да се приемат отделно, макар че не е сигурно все пак дали винаги ще се получи конкуренция между тях.

А калцият е необходим при остеопороза, т.е. намалена костна плътност, но той може да се набави и просто от храната, ако се консумират достатъчно млечни. (А ако не се консумират млечни, има други начини за прием - костни бульони, стрити яйчени черупки, хранителни добавки.) Но при ставни проблеми нещата са по-различни - тогава не става въпрос за намалена костна плътност, а става въпрос за износване на хрущяла или пък за възпалителни процеси в ставната капсула. Това няма общо с калция, макар че вит. Д и К2 биха могли да бъдат от полза (вит. Д може да помогне, защото той действа на ниво имунна система и може да помогне за преодоляване на възпалителните процеси, а К2 може да помогне за извеждане на калцификати от ставите). А иначе трябва да се търси да се въздейства на хрущяла. Има различни препарати - с глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина, или с колаген, или понякога с четирите съставки заедно. Има и с куркумин или босвелия, които имали уж противовъзпалително действие. Но не знам колко ефективни могат да бъдат тези препарати, особено при по-сериозни състояния... Може да се пробва да се приема колаген или обикновен желатин (животински, не синтетичен) - да се разтваря по едно пакетче във вода или кисело мляко. Но и това може да не подейства на всеки...

Последна редакция: вт, 07 окт 2014, 08:46 от Cioccolata

# 408
Да ви се оплача Sad Преди 2 дни реших да се поглезя и най-накрая да опитам от вкусотиите, които една турска сладкарница предлага (отвориха магазинче точно до дома ми). В резултат на лакомията си не взех нещо малко, а най-голямата курабия, ама наистина най-голямата! ooooh! Веднага след като я изядох усетих изтръпване на зъбите, не знам на коя съставка се дължи, а от вчера....няма такъв запек. Реве ми се! Никога не ми се е случвало такова чудо, дори свещички не помогнаха. Момичета, на вас случвало ли ви се е след дълго отсъствие на конкретна храна в менюто ви, след това да имате проблеми с изхождането?

# 409
  • София
Според мен е нормално когато изключиш някоя група, ензимите, които я обработват намаляват (няма нужда от производството им). И когато изведнъж хапнеш нещо отдавна забравено от организма, той не смогва да реагира веднага адекватно и се получават разни неприятни усещания.... Аз така съм с алкохола : спрях го напълно и сега като изпия 20-30 грама уиски се напивам (а преди по 200 - 300 си пийвах като седна на маса  Crazy )

# 410
Нисковъглехидратното хранене също води до намаляване на поносимостта към алкохол, много хора по форумите споделят, че им се е случило така.

# 411
  • София
Момичета, мислите ли, че магнезиево олио намазано върху мускулна треска би помогнало?

# 412
  • In transit
Привет и от мен, доста епизодично се включвам, ама като не смогвам да ви изчета.  Blush
Ей на сега съм стигнала до 15 страница и видях, че споменавате за книгата за витамин К2 и за хормоните. Имам тази книга, но не мога да я кача в гугъл драйв. Имам и една много хубава книга за всички хормони(казва се "Hormonal balance"), където д-р Скот Айзък описва на много достъпен език, кой хормон как действа и как може да ги регулираме. Ако ми кажете къде да ги кача, веднага ще го направя.
Като ви изчета ще ви подосаждам с моите наблюдения до момента и с въпроси.  Blush

едит: сега видях, че книгата за К2 я имало в библиотеката, другата е тази:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 07 окт 2014, 16:02 от Mikkey

# 413
  • SA
Вивче, аз от време на време се мажа с магнезиево олио, но не сьм се сещала точно при мускулна треска да го използвам. В началото много ми щипеше на кожата, но мисля Вери беше писала, че може да е проява на магнезиев дефицит.
Mikkey, в тази библиотека само Шоки може да качва книги, най-добре й я изпрати, или я качи някьде, откьдето да я свали пьрво. Аз сьщо бих си я записала. Винаги е хубаво откьде да има човек да си направи справка.  Simple Smile
Аз утре изчезвам за няколко дни. Ще попьтуваме надалеч. Язьк обаче, че ще си прекьсна тренировките с Руми, ама това е. Като се вьрна , ще си ги почна пак.

# 414
  • София
Кам, да си изкарате страхотно и да заредиш нова енергия  Heart Eyes
Приятно, миличка  Hug

# 415
Камелот, приятно прекарване! Hug

Мики, не знам къде да качиш книгата, но ако можеш да я изпратиш като файл, ще я кача. Сигурно е много ценна.

А тук се коментира проучване за хранене с много яйца при диабетици тип 2: http://www.medscape.com/viewarticle/832832?nlid=67423_2863&s … &uac=106752CZ Групата, която се хранила с много яйца, консумирала по 2 на ден 6 дни от седмицата, а контролната група - по максимум две яйца на седмица. Станало ясно, че яйцата не влияят негативно на липидните показатели при диабетиците.

# 416
  • София
Скоро обсъждахте телесни показатели  Wink
Наша моделка с медал, харесва ми  Sunglasses
Скрит текст:
Качеството на снимките не е най-доброто, но се добива представа http://www.gossip.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%88 … %D0%B8%D1%8F.html

# 417
В началото много ми щипеше на кожата, но мисля Вери беше писала, че може да е проява на магнезиев дефицит.
Да, така беше обяснено в книгата на д-р Carolyn Dean.
Магнезият ни е помагал на всички вкъщи при мускулна треска - и с мазане с магнезиево олио и на таблетки орално.

# 418
  • SA
The Baroness, ако се абстрахира човек от силикона... добре изглежда жената. На една снимка устните й изглеждат като човка направо. Прекалено много тунингована е за моя вкус.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 окт 2014, 21:53 от kameloth

# 419
  • София
Скрит текст:
The Baroness, ако се абстрахира човек от силикона... добре изглежда жената. На една снимка устните й изглеждат като човка направо. Изобщо, много тунингована, така да се каже, което не ми допада.
Е, аз заради тялото, другото....силикон, поп-фолк - не ми е по вкуса  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт