Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 81 329
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
момичета имам нужда от съвет. От февруари съм диагностицирана с Хашимото но не почнах да пия хормони а разни добавки хранителни режими вкл. безглутенов и т.н. От 7 дена почнах да пия 12,5 мкг понеже не се чувствах добре и реших че сигурно са ми зле резултатите и едва днес отидох да си пусна изследвания. Публикувам как са ми се движили до сега резултатите моля за мнение да пия ли хормона понеже мислим за бебе но още не сме почнали
февруари
ТСХ 5,34  (0.27-4.2)
FT4 10.6 (9.30-17)
FT3 2.7  (2 -4.40)
TAT 669  (0-115) не е в норма
MAT >600 (0-34) не ги хваща лабораторията
август
TCX  3.51 (0.34 -5.5)
декември при 7 дни пиене на 12,5 еутирокс
TCX 2.44 (0.34-5.5)
TAT 3.3 (0-4) вече е в норма
MAT >1000 (0-9) не ги хваща лабораторията

моля ви за мнение как да продължа вчера се чувствах много нервна и се чудех дали не е от хормона

Привет,

на първо място искам да ви кажа,че добри и свестни ендокринолози има, само попитайте и ще ви се дадат веднага координати. За София много тачен е д-р Начев, ако не искате да чакате при него, качвате се на 4 етаж в клиниката и търсите проф. Кирилов, само дето той не прави ехография. Най-добре си пуснете изследвания в Майчин дом. Несериозно е лаборатория да не хваща антителата над 1000, в Майчин дом ми ги хванаха, когато бяха над 6000. Идете там, няма да съжалявате, те с това се занимават и си знаят работата. Трябва ви ТСХ, ТАТ,МАТ, ФТ3 и ФТ4 + ехография на щитовидна жлеза.

След като имате тези изследвания поговорете с избрания лекар и той ще ви назначи лечение. И аз съм се самолекувала, но не е правилно така.

Принципно за вашите стойности би трябвало ( по мое мнение ) да ви изпишат 25 до 50 мг Л-тироксин ( на Берлин Хеми ) и 200 мкг Селен ( ще ви дадат Цефасел ).

Мисля, че тогава ще влезете в стойности. Антителата са ви много важни за бременност. Най-добре нищо не пробвайте сега, а първо си овладейте състоянието. За бременност е добре ТСХ да е към 1 - 1,5 примерно, а антителата да паднат поне до 100-200 максимум.

Постигнете ли тази комбинация, вече можете да сте спокойна,че може да правите бебе. По време на бременност ще ви следят почти всеки месец и ще се нагажда дозата според резултатите ви. Около 3 месеца след бременността може ТСХ да се увеличи рязко, това е нормално, но после ще се увладее.

Относно нервността, добре е да се види на ехограф жлезата, може да имате смесено състояние което да ви кара да се чувствате нервна, макар,че това не е изключено само при хипо и Хашимото.

Не се самолекувайте, лекари има, само попитайте. Ако сте от друг град, аз ви съветвам, елате до София, отделете си 2 дена и се прегледайте като хората, вземете си коректните изследвания и се лекувайте коректно при добър лекар. Здравето ви няма нито цена, нито време. Успех!

# 706
Хей Oceanborn първо не съм от София второ правила съм и ехографии и ft3 и ft4 също съм изследвала. Пия селен(не пия Цефасел пия друг под формата на селенометион защото има клинични проучвания за точно тази форма на селен)и правя страшно много неща. По скоро се чудех дали да продължавам по моя си начин да се опитам да влезна в норми защото е видно че имам подобрение. Ще пия хормон при бременност но аз съм от алтернативната тема и търся изход за цял живот. Чудех се при 7 дена пиене дали резултата е повлиян от хормона или почти съм успяла сама. Извинявайте но ако става въпрос за Начев от това което съм чела тук не смятам че се различава особено от другите ендокринолози. Коя от вас са и правили имунологични изследвания знае ли се кой  e доминантния тип. Изследвани ли са калция магнезий витамин Д, търсят ли причината за Хашимотото. Аз си търся такъв доктор. От сорта на Начев си имаме добри и в Пловдив. Моля да не ме съдите в моите опити. Май некоректно си зададох въпросът, така както съм го написала отговорът естествено е да продължавай. А иначе в майчин дом в София коя е лабораторията или си е тяхна?
На мен хормона в момента ми е в норма  и ТАТ също а за МАТ освен селен някой ендо от Майчин дом нещо друго ще направи ли. Има ли смисъл да си давам парите като вече съм била при 3-ма и ми изписват по 50 мкг а аз виждате че при четирикратно по ниска доза в момента съм ок и ако продължа тази доза може да падне след 1 месец още. Т.е досега щяха да ме предозират ако следвах предписанията.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 13:19 от Niss

# 707
  • Sofia
за 7 дни едва ли би могло...на мен ми казаха след месец-два че се вижда резултата,така и стана

# 708
  • София
Коя е тази лаборатория в Майчин дом, Oceanborn? Моля те з апо-точни координати и дали може да се отиде без направление (аз се изследвма само платено, че нямам време и нерви да вися за направления и да слушам извинения).

# 709
  • Sofia
и колко струват всичките изследвания там + ехография

# 710
Niss, не подскачай веднага, така си написала постовете си,че изглеждаш доста несигурна в това което правиш и исках да ти вдъхна кураж. Написала си,че нямаш читав лекар. Понеже тук почти всички ходят при Начев, аз ти препоръчах него. Аз не съм му фенка, аз ходя при доц. Кирилов, но това е друга тема.

Да, изследвала съм си и магнезий и витамин Д и много, много други неща. Причината на Хашимото? Ти знаеш ли си я? Защото медицината още не я е открила, ако ти си я открила, бих искала да знам каква е! При мен смятам,че е от многото боледуване като малка и лошите сливици които бяха 3 на брой и махнаха, но мога само да гадая. Ти как точно разбра каква е причината за твоето Хашимото и ако си разбрала, би трябвало досега да си я отстранила отдавна и да си се излекувала.

Аз също съм фен на алтернативното лечение,но след като прочетох доста неща, мисля,че то не е достатъчно. Аз не пия Л-тироксин, а приемам друг препарат и други добавки, но не смея да ги предлагам насам-натам,защото те не са официална медицина и мога да навредя на някого.

След като имате добри лекари в Пловдив, защо не се консултираш с някой от тях там и той да ти каже за какво става дума, а питаш във форума? Извинявай, но хем питаш за съвети, хем реагираш остро след като са ти дадени.

Няма как да знаеш дали ще те предозират или не, след като не си пила 50 мг, нито можеш да си сигурна,че падането на ТСХ не е от тези 12,5 мг които пиеш. Освен това 50 мг не е висока доза изобщо! Ако се справяше толкова добре алтернативно, защо започна да пиеш по 12,5 мг? Ако си се справяла добре, нямаше да си нервна и да търсиш съвет, а щеше да си си ОК, нямаше дори да влезеш тук.

Мисля,че е време да спреш да се бунтуваш ( както много от нас бяха преди ) и да послушаш лекарите. Представи си,че си навредиш повече отколкото си помогнеш. Ако сама можеш да си си лекар, нито имаш нужда от изследвания, нито от лекари, нито от питанки във форумите.

Помисли малко над думите ми и не се ядосвай излишно, никой не те напада и никой не ти се кара. Разбирам те напълно, искаш да си здрава и да не пиеш лекарства. Е, всички искаме, бъди сигурна. И всички са минали през етапа на отрицание на лекари и лекарства, но много разбрахме,че няма да мине без тях и го приехме. Дали пием Л-тироксин или нещо друго, което ни помага е друг въпрос.

Ако отидеш при Начев ще ти каже,че имаш Хашимото и ще ти предпише това което ти казах. Същото е и при Кирилов, същото ще е навсякъде.

Относно лабораториите - в Майчин дом са 2 - едната е в сутерена, където е Начев, а другата е на 4 етаж.Доколкото знам там трябва да ви прати лекар, не съм пробвала сама, но може и да става. Поне Кирило иска там да си правя резултатите, защото най-много им вярвал и аз там ходя, но след като той ме е пратил.Това мога да ви дам като информация.

На мен за ехо при Начев ми взеха май 20 лева, а за изследванията към 100 лева, но аз не бях с направление, а отидох на място без нищо. Иначе касата поема почти всичко, тук в темата го бяхме писали някъде. Така,че всичко може да ви излезе +-40 лева с ехото ако сте с направление.

Влизате в Майчин дом от главния вход и завивате по първия коридор в дясно.Минавате през една вратаи веднага в ляво и надолу по стълбите.Като слезете долу,отновов дясно и влизате в ендокринологията.Там си има рецепция, можете да си платите и да отидете да ви вземат кръв. Ехографията при Начев - плащате си и сядате и чакате, часове няма.

На 11 етаж в Майчин дом има клиника по ендокринна хирургия, а на 13 етаж е клиниката по тироидни и метаболитни костни заболявания, на 10 етаж лекуват хипофизни заболявания, на 4 етаж се води клиника за гестационен диабет, но там съм виждала много мъже, а също и там на мен ми взеха кръв. Общо взето при тях има всичко.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 14:32 от Oceanborn

# 711
Niss, чета ви в другата тема, макар да не пиша. Не се наемам да дам каквото и да е мнение относно това, дали да пиеш хормон или не, но да споделя относно повлияването на хормона спрямо ТСХ, това което са ми казвали на мен.
Това което знам от първия лекуващ ме ендокринолог е, че при всеки ТСХ се повлиява по различен начин спрямо прием на дадено лекарство. Едни могат да пият високи дози и да чакат месеци наред да има промяна в ТСХ, а други да пият съвсем малка доза и въпреки това да успеят в рамките на 15-20 дена да се предозират. Всичко е много индивидуално.

Според доктора, за да се изяви някаква промяна и да се види дали има спад или повишаване на ТСХ от поета доза лекарства, ТСХ да се изследва не по-рано от 20-ти ден на започнало лечение, за да може да се натрупа от хормона. При тази ниска доза на тироксин, която си започнала, не знам дали би имало някакво отклонение от стойностите в такъв кратък период, но като приемем това, че при всеки е много индивидуално, нищо не се знае - може и да е повлиял приемът на хормон, макар и в толкова ниска доза, и в толкова кратко време. Все пак първоначалната ти стойност на ТСХ не е била висока.

Още повече, че с прием на лекарства за щитовидната жлеза, някои хора споделят подобрения още в първите 3-4 дена от започналото лечение. Аз бях една от тези. Цялата треперех, тресях се буквално с хиперфункцията, с подранил с 10 дена цикъл, а след започване на лекарствата бях около 2 дена зле, но на третия ден все едно не бях болна. След 20-ти ден започнаха симптомите на предозиране и ставах все по-зле и по-зле, но не отивах на доктор, защото ми беше казал ендокринолог, че най-малко месец трябва да ги пия тия хапчета и ме викаше на контролен след месец и половина. Е, след месец и половина бях с ТСХ 15 и едва дишах, макар и седмица преди да направя изследванията да бях на доктор и да ми беше намалил дозата лекарства.

Та, при всеки е много индивидуално. Щом за седмица спиране на лекарства при мен има рязък спад на ТСХ (при хиперфункция), аз приемам, че и при започване на лекарства при някои хора може да има повлияване относно ТСХ, макар и в толкова кратко време. Все пак зависи и на какви стойности на ТСХ се започва лекарството и в каква доза, но пак споделям, че на всеки, различните дози му влияят различно.

Щеше да е хубаво да провериш стойностите преди да започнеш тази ниска доза лекарство, но явно не си имала възможност и не си се чувствала много добре, за да предприемеш прибързано действие.

И да допълня - дълъг пост ще стане, но да не пиша в два...

Merelenda, понеже с теб доста си писахме, и ми помогна да си изясня някой неща, сега пак почвам от нулата. Защото се срещнах с една лекарка, с която да обсъдя храненето и тя каза, че лимеца (лимецовото брашно) не е подходящо, тъй като имало глутен. А аз тъкмо намерих едни соленки от лимец и им се зарадвах, защото ми станаха вкусни  Whistling

Докторката да се информира, че глутенът в лимеца е с ниска хромозома и зърното е подходящо за хора с непоносимост към глутен - цьолиакия, за болни с автоимунни заболявания на щитовидната, диабет и т.н.
Вече почти всички наши лекари "ТВ звезди" се изредиха да го говорят в няколко предавания с най-малки подробности от 2-3 години насам.  Hug
С най-добри чувства към теб и докторката   bouquet
Аз "информирах" моя ендокринолог за лимеца, но не знам помни ли какво си говорихме  Mr. Green

жгмъц, съвети за увеличаване или намаляване на доза не смея да дам.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 14:34 от Merelenda

# 712
Благодаря Мереленда разбрах те.
Oceanborn четеш ме на диагонал.  Питах дали някой е намерил лекар който се интересува от стойности на магнезий витамин Д и т.н и търси причина за заболяването и че аз си търся такъв лекар. Аз не знам коя е причината при мен но имах доста тежки житейски драми и съм почти сигурна че е от това. Но какво следва от тук нататък след като това никой не го интересува и гледат да ми изпишат хормона и бегай. Както и да е благодаря за отговорите яд ме е че не пуснах хормона преди да почна да пия ама нямаше как бях претоварена. Продължавам с тази доза и ще се изследвам след месец.
Не съм реагирала остро просто тази лекция съм я слушала от 3-ма ендокринолози и като ги питам неща за клинични проучвания правени в чужбина за които съм чела и знам резултатите разбирам че хората са далеч назад с материала. Това си е мое мнение никой не карам да го споделя.

За лимеца казват че само българския лимец е с толкова ниско съдържание на глутен че почти липсва. Аз лично не смея засега карам си без него.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 14:42 от Niss

# 713
  • София
Merelenda, благодаря все пак.  Hug

# 714
Благодаря Мереленда разбрах те.
Oceanborn четеш ме на диагонал.  Питах дали някой е намерил лекар който се интересува от стойности на магнезий витамин Д и т.н и търси причина за заболяването и че аз си търся такъв лекар. Аз не знам коя е причината при мен но имах доста тежки житейски драми и съм почти сигурна че е от това. Но какво следва от тук нататък след като това никой не го интересува и гледат да ми изпишат хормона и бегай. Както и да е благодаря за отговорите яд ме е че не пуснах хормона преди да почна да пия ама нямаше как бях претоварена. Продължавам с тази доза и ще се изследвам след месец.
Не съм реагирала остро просто тази лекция съм я слушала от 3-ма ендокринолози и като ги питам неща за клинични проучвания правени в чужбина за които съм чела и знам резултатите разбирам че хората са далеч назад с материала. Това си е мое мнение никой не карам да го споделя.

За лимеца казват че само българския лимец е с толкова ниско съдържание на глутен че почти липсва. Аз лично не смея засега карам си без него.

Niss, Лекарите не са назад с материала, просто фармацевтичните компании имат интерес да купуваме техните лекарства и така да ни направят пациенти до живот. Истината е,че има лекарства които са много добри и незаменими за хората и които наистина спасяват животи. Аз както ти написах не пия Л-тироксин,защото съм намерила по-добър и по-естествен вариант. Няма да ти казвам какво ми каза доктора когато му казах какво пия, още повече, че съм бременна, но му затворих устата след като ми видя резултатите, които са повече от добри ( да чукна на дърво ). Но както всичко, въпреки,че това е добавка, трябва да я пия всеки ден без изключение. Да не говорим,че е много по-скъпа по Л-тироксина. Така,че на който му върши работа тироксина си го пие. 90% от пациентите си слушат лекарите,защото просто нямат друг избор. Аз също мисля като теб, но просто това е истината.

Ето ти нещо интересно за четене ако все още не си го чела:

www.stopthethyroidmadness.com

# 715
Oceanborn знам го този сайт,знам че си на ест хормон писали сме си на лични. Много е тъпо като пиша в интернет често се случва да си с някой на едно мнение а изглежда че сте на различни.

Още един въпрос освен д-р Катя Тодорова кой друг доктор знаете че следи антителата при бременност- преди и по време. На мен МАТ все още ми е много висок а според един доц при когото бях забравяме за тях щом ги има има ги и толкова.Аз не искам да забременявам като има опасност с този висок МАТ.Някой има ли актуални координати на д-р Катя Тодорова и къде преглежда.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 17:25 от Niss

# 716
Момичета, здравейте...Наскоро в предаването на Гала гостуваше една немска професорка и надълго разказваше за проблемите с щитовидната жлеза. Накрая даде схема за пиене на шуслерови соли при стрес, хипо и хипер функция. Искам да попитам някой дали е пил и дали се чувства по-добре?

# 717
  • Перник
Да ви попитам нещо, притеснявам се дали няма много да ми се намали ТСХ-то при сегашната ми доза от 50мкг? Преди да са минали 45 дни и от 2,900 е станало 1,750 за 23 дни. Начев ми я увеличи, тъй като ми предстоеше ембриотрансфер, който отложихме за края на януари. Чудя са какво да правя  Thinking newsm78

# 718
  • В сърцето на любимия човек
Нежи - според мен дозата ти не е висока, предвид студеното време, а и евентуален трансфер след месец - два. Ако искаш изследвай го пак след 20 дни (когато се падат 45 дни), за да можеш да прецениш с колко точно е спаднал ТСХ. За сравнение мога да ти кажа моите резултати, последния е от днес:
09.09.2014г - ТСХ=3.7 mUI/ml - увеличаване на дозата от 37.5 мгр на 50мгр.
23.10.2014г - ТСХ=1.66 mUI/ml
16.12.2014г - ТСХ=1.43 mUI/ml

Както виждаш последните две стойности са почти еднакви след първоначалното спадане на хормона. От септември до сега съм си все на 50 мгр. С такива стойности се чувствам чудесно и нямам притеснения, че ще се наложи рязко увеличение на дозата за евентуална пункция или трансфер.

# 719
Oceanborn знам го този сайт,знам че си на ест хормон писали сме си на лични. Много е тъпо като пиша в интернет често се случва да си с някой на едно мнение а изглежда че сте на различни.

Още един въпрос освен д-р Катя Тодорова кой друг доктор знаете че следи антителата при бременност- преди и по време. На мен МАТ все още ми е много висок а според един доц при когото бях забравяме за тях щом ги има има ги и толкова.Аз не искам да забременявам като има опасност с този висок МАТ.Някой има ли актуални координати на д-р Катя Тодорова и къде преглежда.

Еееееееееее, така кажи де, ей сега видях. Е защо не си поръча тези работи дето ти го пратих, ами почна Тироксина??? Хем сме на едно мнение, ама си прибързала Simple Smile

За лекарите не знам, аз лично смятам,че антителата трябва да са максимално ниски при забременяване. Това е мое мнение и е по логиката,че те няма да "атакуват" само мен, а евентуално и бебето. Не знам така ли е или не, просто логика Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт